mistrzBeatka Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu - najlepsze kasztany rosna na placu pigalle - zuzanna lubi je tylko jesienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 7 godzin temu, DRK napisał(a): Po latach udało się mściwemu niemieckiemu scenarzyście (pochodzącemu akurat z byłej DDR) dopaść ,,Rudego" i w końcu zniszczyć czołg o numerze bocznym 102 A to sk****syny. Nie znałem tej “ciekawostki” a to przecież atak na Nasze Dobro Narodowe. Ja i tak z tych ekranizacji z PRL o IIWŚ to najbardziej uwielbiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Lubię oba ale wracam tylko do Klossa. Z wiekiem chyba bardziej się docenia dialogi podczas gdy za młodu ciekawsza fabuła i większa „przygodowość” była po stronie Pancernych. Przecież w Klossie są kultowe sceny i dialogi których brakuje odpowiedników w Pancernych. Za młodu taki bardziej fabularyzowany z wartką akcją i wieloma sceneriami i czołgiem w roli głównej szczególnie dla chłopców musiał wygrywać. Ale z wiekiem mimo sentymentu dziecięcego do Pancernych myślę że mimo ograniczeń filmu „studyjnego” teatralność i ukryte smaczki Kloss deklasuje konkurencję. Bo to jak Brunner pociągnął serial tekstami które weszły do kanonu kultowości ( np niewinna rozmowa o łapówkach 5 markowych cygarach gdzie na szczęście „obaj jesteśmy dyskretni po latach z opóźnieniem zabiera show.) Jakby tak zebrać plusy obu seriali to dałbym to tak: - więcej różnorakich emocji i tajemnic, epickich miłości, kultowych pięknych kobiet o statusie super dupeczek w popkulturze, zmian akcji, różnorakich wojskowych aspektów ( w tym pirotechnika i efekty specjalne) ważnych dla młodych dzieciaków, nierozstrzygniętych wątków i poczucia wygranej wojny z patosem w tle i dumą narodową ( wpisującą się w socjalistyczny przekaz) to Pancerni. Film ten jest też taki niewymagający skupienia i można sobie go obejrzeć jak leci tak jak kreskówki. - lepsze dialogi, niepokój wynikający z zupełnie innego rytmu akcji z denerwująca czy niepokojąca muzyka w tle, fabuła i zagadki uruchamiające wyobraźnię i trzymające w napięciu do końca, więcej niespodziewanych i zaskakujących zwrotów akcji którą trzeba w skupieniu śledzić ale i analizować. Sporo smaczków mocno ukrytych a niedostępnych za gówniarza i po latać wartych odkrycia na nowo ( reżyser przemycał treści niespójne z socjalistycznym duchem narodu) to plusy Klossa. Gdyby nie dupeczki w Pancernych nie byłoby co zbierać po latach. Jednak rozumiem też kogoś kto jest Team Pancernii gdzie nawet kultowa piosenka otwarcia robi robotę. Arcydzieło. No i nie każdemu Kloss i jego Bondowatosc może przypaść do gustu. Nie mogę patrzeć na bitego człowieka Z mojej strony po latach Pancerni są też filmem który się gorzej zestarzał ze względu na ten socjalistyczny przekaz gdy obecnie wiemy że my tej wojny nie wygraliśmy wpadając w łapy Stalina. Ten pozytywny przekaz po prostu wyparował Edytowane 4 godziny temu przez ignazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Dodalbym jeszcze takie szczegóły jak: - gra aktorska, jest lepiej lub na podobnym poziomie zagrana postać w pancernych niż Brunner? - Muzyka - stawka moim zdaniem dużo lepsza. - nie przesadzajmy że dupeczki w Klossie były aż tak bardzo słabsze, była i Tyszkiewicz i Brylska. Tak ciągle słabiej ale nie aż tak jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Pancerni to bajka a Stawka to całkiem sprawny serial który i dziś dobrze się ogląda (przynajmniej mi). Btw gdzieś w sieci są 2-3 odcinki stawki z tatru sensacji czy tam Kobry, które nie miały swojego odpowiednika w serialu, dla fanów gorąco polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szabla Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Ja tam Pancernych wolę. Może właśnie za "bajkowatosc" A "Pyrkosz pyrkosz, a nie jedziesz" Pieczki do Pyrkosza? A scena walki Gustlika z jajkiem? A Czeresniak, który stał się synonimem głupka ze wsi (przynajmniej za dzieciaka w moim regionie) A Pola Raksa, za której twarz każdy by zabić się dał? A "Do domu wrócimy, w piecu napalimy"? A nie... to z Killera akurat jest przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi