Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że w komentarzach napierdalanka o proniemieckości i germanizacji. Myślę, że kompletne pudło.

W krajach zachodnich są pewne grupy, które mają wielką potrzebę wytknięcia "swojemu" krajowi wyrządzania jakiejś wielkiej krzywdy komuś innemu. Z czego wynika ta potrzeba - nie wiem, ale zgaduję, że jak większość tego typu motywacji sprowadza się do poczucia się w jakiś sposób lepszym niż inni, w tym przypadku poprzez "moralnego haja". Takie samobiczowanie się, tylko że dla przyjemności. Bardzo wątpię, żeby miało to coś wspólnego z popychaniem niemieckich interesów.

W Polsce te grupy mają bardzo mało materiału do pracy. Polska przesiedziała na ławce kolonizację. W kraju sami biali i sami Polacy, więc w pamięci żyjących nie było żadnej mniejszości do prześladowania. Były czasem jakieś próby rozciągniecią poddaństwa chłopów na "polski rasizm/kolonializm", ale to nie miało żadnych szans powodzenia. Pozostaje jedynie grzebanie w drugiej wojnie i rozdmuchiwanie 2/10 incydentów na ile się da.

14 godzin temu, Chytruz napisał(a):

W krajach zachodnich są pewne grupy, które mają wielką potrzebę wytknięcia "swojemu" krajowi wyrządzania jakiejś wielkiej krzywdy komuś innemu. Z czego wynika ta potrzeba - nie wiem, ale zgaduję, że jak większość tego typu motywacji sprowadza się do poczucia się w jakiś sposób lepszym niż inni, w tym przypadku poprzez "moralnego haja". Takie samobiczowanie się, tylko że dla przyjemności. Bardzo wątpię, żeby miało to coś wspólnego z popychaniem niemieckich interesów.

Czytam książkę Scrutona o lewicy i szczerze nie wiem z czego wynika ta motywacja, ogółem serio jestem na etapie, gdzie kupię dowolną teorię spiskową, która to wyjaśnia

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Czytam książkę Scrutona o lewicy i szczerze nie wiem z czego wynika ta motywacja, ogółem serio jestem na etapie, gdzie kupię dowolną teorię spiskową, która to wyjaśnia

Raczej jest na to jakies banalnie proste wyjasnienie. Ludzie potrafia dac sobie powod do wyzszosci nad innymi bo kibicuja klubowi A, a nie klubowi B, graja w gry na PC, a nie konsoli, jezdza na manualnej skrzyni, sluchaja jakiegos zespolu muzycznego albo pija czarna kawe.

Tu masz to podkrecone do maksimum, jestes straight up lepszym czlowiekiem, bo lepszym moralnie.

Edytowane przez Chytruz

3 minuty temu, Chytruz napisał(a):

Raczej jest na to jakies banalnie proste wyjasnienie. Ludzie potrafia dac sobie powod do wyzszosci nad innymi bo kibicuja klubowi A, a nie klubowi B, graja w gry na PC, a nie konsoli, jezdza na manualnej skrzyni, sluchaja jakiegos zespolu muzycznego albo pija czarna kawe.

Tu masz to podkrecone do maksimum, jestes straight up lepszym czlowiekiem, bo lepszym moralnie.

Właśnie mi nie pasuje, bo każda ideologia daje Ci ten powód, a jednocześnie nie szkodzi Twojej grupie/rodzinie/plemieniu. 

19 minut temu, RappaR napisał(a):

Właśnie mi nie pasuje, bo każda ideologia daje Ci ten powód, a jednocześnie nie szkodzi Twojej grupie/rodzinie/plemieniu. 

Wyjaśnienia mogą być chyba dwa:

1) dany człowiek wcale nie traktuje tej grupy jako swoją, tylko przeciwnie - ma kompleks z powodu przynależności do niej i wytykając jej różne rzeczy odcina się od niej, stawiając siebie ponad nią (a poczucie wyższości nad najbliższym otoczeniem może mocniej rezonować niż poczucie wyższości nad kimś odległym);

2) dany człowiek wcale nie uważa, że w ten sposób szkodzi grupie, tylko uważa, że wytykając różne rzeczy swojej grupie pokazuje tym samym wyższość moralną nad innymi grupami.

31 minut temu, RappaR napisał(a):

To samo co napisal Kily:

- dla czesci to w ich mniemaniu nie ich grupa

- dla innych to ich grupa, ale wytykanie wlasnej grupie to duzo grubszy fetysz niz wytykanie komus innemu

Problem polega na tym, że podejmowane działania, nie mają nic wspólnego z rzekomym rozliczaniem się z trudną przeszłością, a zwyczajnie jest to metoda małych kroków urabiania opinii jak to Polacy byli współsprawcami, by w dłuższej perspektywie definitywnie rozprawić się z wątkiem reparacji. 

Gdyby w czasach powojennych powiedzieć komuś, że za kilka dekad Niemcy będą świętować rocznicę wyzwolenia w 45 roku, to uznaliby, że chyba ktoś tu zwariował, a jednak ma to miejsce. 

A wg mnie, jeśli chodzi o tą wystawę, to jest zwykły zabieg PR. Już sama prezentacja przystojnych Polaków (aktorów) w niemieckich mundurach wywołała swego czasu atak szablą a co dopiero jak zacznie się opowiadać jakieś brednie i półprawdy mediom. Potem się jakoś wytłumaczy, że zostało się źle zrozumianym. A reklama idzie w świat. 

Coś jak Braun i jego komory gazowe, niby powiedział coś innego, niż powiedział a co chciał powiedzieć to nie ważne. Ważne, że show się kręci. 

Godzinę temu, jack napisał(a):

A wg mnie, jeśli chodzi o tą wystawę, to jest zwykły zabieg PR. Już sama prezentacja przystojnych Polaków (aktorów) w niemieckich mundurach wywołała swego czasu atak szablą a co dopiero jak zacznie się opowiadać jakieś brednie i półprawdy mediom. Potem się jakoś wytłumaczy, że zostało się źle zrozumianym. A reklama idzie w świat. 

Coś jak Braun i jego komory gazowe, niby powiedział coś innego, niż powiedział a co chciał powiedzieć to nie ważne. Ważne, że show się kręci. 

Nie 

zauważ że pamięć o 2ws zanika nawet wśród pokolenia po nas 

w szkołach rzadko kiedy na historii dochodzi się do czasów z dzwudziestolecia a co dopiero do genezy 2Wojny 

nas karmili wiedzą jeszcze nasi dziadkowie wujkowie itd 

dla wielu dzieciaków to abstrakcja i jeśli jeden z drugim pójdą na taką wystawę, mogą w przyszłości powielać takie zakłamane fakty jak radość z możliwości zwiedzenia innych części świata 

nie stawiałbym znaku równości między jednym pierdolnietym braunem a muzeum. Może ten brodaty antysemita ma większą widownię, ale to jest efekt wolności słowa i immunitetu, którego oddać nie chce 

robi to na własny użytek 

muzeum jest finansowane z publicznych pieniędzy, ma służyć edukacji a nie propagandzie 

Jeśli dopuścimy żeby na naszej ziemi szła taka narracja to jak mamy walczyć z polskimi obozami śmierci?

Kustosz to zwolnienia a oficjalne stanowisko i przeprosimy z ministerstwa 

46 minut temu, josephnba napisał(a):

muzeum jest finansowane z publicznych pieniędzy, ma służyć edukacji a nie propagandzie 

jeśli treści miękkie są finansowane z publicznych pieniędzy to zazwyczaj mają i służą propagandzie

Edytowane przez Koelner

48 minut temu, josephnba napisał(a):

Nie 

zauważ że pamięć o 2ws zanika nawet wśród pokolenia po nas 

w szkołach rzadko kiedy na historii dochodzi się do czasów z dzwudziestolecia a co dopiero do genezy 2Wojny 

nas karmili wiedzą jeszcze nasi dziadkowie wujkowie itd 

dla wielu dzieciaków to abstrakcja i jeśli jeden z drugim pójdą na taką wystawę, mogą w przyszłości powielać takie zakłamane fakty jak radość z możliwości zwiedzenia innych części świata 

nie stawiałbym znaku równości między jednym pierdolnietym braunem a muzeum. Może ten brodaty antysemita ma większą widownię, ale to jest efekt wolności słowa i immunitetu, którego oddać nie chce 

robi to na własny użytek 

Jeśli dopuścimy żeby na naszej ziemi szła taka narracja to jak mamy walczyć z polskimi obozami śmierci?

Kustosz to zwolnienia a oficjalne stanowisko i przeprosimy z ministerstwa 

Przede wszystkim powinno się o tym mówić by nikogo w Polsce nie szokował dziadek w wermachcie. Może dlatego, że pochodzę z Pomorza dla mnie temat jest oczywisty i dobrze znany. Akurat nie moi dziadkowie ale bracia mojego dziadka i mojej babci i ich kuzyni zostali wcieleni do wermachtu i wcale nie potraktowali tego jako przygody. Tym bardziej, że część z nich miała już doświadczenie z wojną w 39'. Nic miłego zostawiać rodziny i walczyć o własne życie.

32 minuty temu, jack napisał(a):

zostali wcieleni do wermachtu

Na wystawie, na jednej z plansz, określają to mianem rekrutacji. 😉

36 minut temu, RappaR napisał(a):

Miło by było, jakby to chociaż propaganda dla nas korzystna była

I jest, może nie dla wszystkich, ale dla aktualnie rządzących, bo chyba fakt, że ta inicjatywa jest za zgodą ministerstwa myślę, że wątpliwości nie ma.

9 minut temu, tankathon napisał(a):

Na wystawie, na jednej z plansz, określają to mianem rekrutacji. 😉

Rekrutacji? Zdrowo ich pojebało ponieważ do słowa “służyć” trochę przyczepili się na wyrost. Wiadomo że w naszej kulturze “zginąć w służbie ojczyzny” ma cnotliwy oraz bohaterski wydźwięk ale jednak to była służba w tak słownikowym znaczeniu.

11 minut temu, tankathon napisał(a):

I jest, może nie dla wszystkich, ale dla aktualnie rządzących, bo chyba fakt, że ta inicjatywa jest za zgodą ministerstwa myślę, że wątpliwości nie ma.

A dla poprzednich? Kaczyński przeprosił za Jedwabne i wstrzymał ekshumację.

4 minuty temu, Koelner napisał(a):

Rekrutacji? Zdrowo ich pojebało ponieważ do słowa “służyć” trochę przyczepili się na wyrost. Wiadomo że w naszej kulturze “zginąć w służbie ojczyzny” ma cnotliwy oraz bohaterski wydźwięk ale jednak to była służba w tak słownikowym znaczeniu.

A dla poprzednich? Kaczyński przeprosił za Jedwabne i wstrzymał ekshumację.

Wiesz, narażać się Żydom, a lizać dupę Niemcom, to jednak dwie różne kategorie.