Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

upamiętnienie Wołynia?

czy wg Cb nie należy o tym mówić w ogóle, bo to zawsze będzie im na rękę?

Dramatyzujesz. Ja nie bronię nikomu upamiętniania ofiar. Jakichkolwiek a tym bardziej moich rodaków. 

Ale obecnie, takie wystąpienie ma charakter czysto polityczny. Podkręcanie animozji polsko-ukraińskich a dodatkowo dawanie wody na młyn ruskiej propagandzie nie jest nam na pewno na rękę. 

Nikt tu na pewno nie jest przeciw mówieniu prawdy o Wołyniu. Tylko że polityka ma swój rytm i takie bez przygotowania machanie szabelką jak widać szkodzi a nie pomaga. Co ważne teraz na tej odmowie znowu ktoś chce zbić kapitał polityczny. I jest to obrzydliwe.  Tak samo jak była obrzydliwa ta zbrodnia. 
Jest taka zasada w polityce że musisz zadbać o zaplecze 

Coś czuję że najmniej ważne dla tych wszystkich kręcących aferę jest sama kwestia Wołynia. 

A temat załatwienia tej kwestii przespano. 

Więc jeżeli ktoś współwinny temu że wcześniej się nie załatwiło tematu zacznie krzyczeć że teraz nic się nie robi jest obłudny i śmieszny zarazem. 

Dobrego klimatu obecnie na załatwienie kwestii prawdy wołyńskiej nie ma. 

13 minut temu, ignazz napisał(a):

Nikt tu na pewno nie jest przeciw mówieniu prawdy o Wołyniu. Tylko że polityka ma swój rytm i takie bez przygotowania machanie szabelką jak widać szkodzi a nie pomaga.

Minuta ciszy to machanie szabelką?

14 minut temu, ignazz napisał(a):

Co ważne teraz na tej odmowie znowu ktoś chce zbić kapitał polityczny. I jest to obrzydliwe.  Tak samo jak była obrzydliwa ta zbrodnia. 

TAK SAMO?!!!!!

przecież to minuta ciszy dla ofiar. jeśli strona ukraińska załatwiłaby temat ekshumacji i zachowywaliby się jak cywilizowani ludzie a nie sowieciarze to nie byłoby tematu. Jelcyn potrafił przeprosić za Katyń a Ukraińcy mają wyjebane i nie stać ich na nawet symboliczny gest. rocznica to idealny moment żeby coś symbolicznie ruszyć, nie robią nic to c*** im w dupe, nadal dokonują ekshumacji żołnierzy wehrmachtu oraz ss zamiast polskich kobiet z dziećmi i tutaj mają swoich obrońców. wstyd 

17 minut temu, fluber napisał(a):

TAK SAMO?!!!!!

Chodzi mi o to że my znowu bez rozpoznania idziemy po coś co w danej chwili jest niewygodne lub niemożliwe do otrzymania. Wniosek zapewne zaskoczył i jako tako krytykuje takie działania w ciemno. Za krzty dyplomacji. Chcemy działać na zasadzie polityki faktów tylko jakoś nigdy nie zauważamy że nie jesteśmy nie tylko dominującym partnerem ale i równorzędnym. Mierz zamiary według możliwości. Ja nigdzie nie pisze że się nam to upamiętnienie nie należy tylko jak zwykle zabieramy się do tego nieumiejętnie. I tu mam zarzut. A nie w kwestii Wołynia ogólnie. 

Śmierdzi amatorszczyzną. 

A temat ważny. 

Jakże to typowe,  to Polska musi zawsze stąpać po cienkim lodzie, szukać odpowiedniego miejsca i czasu, by móc poruszać istotne dla nas kwestie, mało tego, musi się to zawsze odbywać by nikogo nie urazić, choćby sprawców, którzy w dłużej perspektywie uzyskali zaskakującą wrażliwość. Można postawić pytanie, skoro nie ma właściwego czasu na reparacje czy uczczenia pamięci ofiar to na co jest właściwy czas...i jeszcze te fikołki ludzi, którzy są w stanie wytłumaczyć i usprawiedliwić nawet największy policzek...trudne do zrozumienia. 🙄

22 minuty temu, ignazz napisał(a):

Chcemy działać na zasadzie polityki faktów tylko jakoś nigdy nie zauważamy że nie jesteśmy nie tylko dominującym partnerem ale i równorzędnym.

to ja jednak bym wolał nie być w ogóle partnerem do rozmów, jeśli mamy równać do obecnych standardów dyplomacji na szczytach UE

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to ja jednak bym wolał nie być w ogóle partnerem do rozmów, jeśli mamy równać do obecnych standardów dyplomacji na szczytach UE

Niestety kwestie wolicjonalne nie mają znaczenia. 

I znowu nie napisałem nic o równaniu do szczytów dyplomacji UE tylko jak już to o budowaniu siły państwa aby się liczono z naszym zdaniem. A my tanio się sprzedajemy. 

8 minut temu, ignazz napisał(a):

I znowu nie napisałem nic o równaniu do szczytów dyplomacji UE tylko jak już to o budowaniu siły państwa aby się liczono z naszym zdaniem. A my tanio się sprzedajemy. 

i rozumiem, że idąc tym tropem nie zagłosowałeś na ugrupowanie, które nas tak na tej arenie osłabiło?

Co za zmarnowana szansa. 

Kolejna okazja do przeprosin i zbudowania silnych stosunków Polsko-Ukraińskich.

Japończycy przeprosili Amerykanów i są ich teraz najważniejszym sojusznikiem.
Niemcy przeprosili Żydów i mają z całej Europy najlepsze stosunki z Izraelem.

To zaprzepaszczona możliwość budowy sojuszu polsko-ukraińskiego i wiadomo, kto na tym skorzystał - Rosja.

Osoby, które takie akcje krytykują to pachołki Rosji, jedyna kwestia, to rozróżnienie którzy robią to świadomie, a którzy nieświadomie. 

2 godziny temu, jack napisał(a):

Dramatyzujesz. Ja nie bronię nikomu upamiętniania ofiar. Jakichkolwiek a tym bardziej moich rodaków. 

Ale obecnie, takie wystąpienie ma charakter czysto polityczny. Podkręcanie animozji polsko-ukraińskich a dodatkowo dawanie wody na młyn ruskiej propagandzie nie jest nam na pewno na rękę. 

podobno na granicy z ukraina jest wielki billboard z napisem - ładuj tutaj -  z checia sfinansuje ci transport a ty sie   wypniesz w imie dobrych stosunkow polsko ukrainskich. 

ukrainscy politycy jakos w dupie maja dobre relacje z nami poza grzecznosciowymi formulkami za kazdym razem gdy w gre wchodza pieniadze walcza o swoje jak lwy majac gleboko w powazaniu pomoc jaka im udzielilismy.

w miedzyczasie ukrainski ipn sugerowal zebysmy sie zajeli pomnikami bandery bo to przeciez ich bohater narodowy.

2 godziny temu, jack napisał(a):

jakoś Ukraincy nie mają z tym problemu chociażby sadzając premiera PL w wagonie ze służbą

a to oni są bardziej narażeni na 'młyn ruskiej propagandy'

2 godziny temu, fluber napisał(a):

TAK SAMO?!!!!!

30+ lat pedagogiki Adasia nie poszło na marne 💪

Na późniejszej konferencji prasowej polityk Polski 2050 Mirosław Suchoń przekonywał, odnosząc się do głosowania, że „wczoraj Polska 2050 stanęła w obronie godności człowieka, w obronie godności Polaków". Zaznaczył, że jego ugrupowanie obiecało w kampanii wyborczej, że - jeżeli będzie członkiem koalicji rządzącej - „to wtedy, kiedy pojawi się niebezpieczeństwo, że przepisy mogą uderzyć w obywateli, będzie ich chronić przed tymi zakusami”. W jego ocenie „wczoraj właśnie tak się wydarzyło”.

Walka o miejsca parkingowe

- Dzisiaj każdy, kto buduje nowe mieszkania, jest zobowiązany do tego, żeby przy tej inwestycji powstał parking, który będzie miał co najmniej 1,5 miejsca parkingowego na każde jedno mieszkanie. Czyli przy 40 mieszkaniach musi powstać 60 miejsc parkingowych - mówił polityk.

Poseł zwrócił uwagę, że ustawa miała m.in. „zlikwidować minimalne wymagania dotyczące miejsc parkingowych realizowanych w inwestycjach mieszkaniowych”. Jak stwierdził, z tym zapisem - w jego ocenie - „uderzającym w ludzi” przyszedł minister z Lewicy.

- Państwo wybaczą, ale nie jesteśmy od tego, żeby przyklepywać milcząco pomysły lobbystów, z którymi przychodzą do Sejmu różnego rodzaju podmioty. Jesteśmy od tego, żeby bronić godności ludzi - oświadczył Suchoń. - Możemy dzisiaj z dumą powiedzieć, że wygraliśmy tę wojnę, obroniliśmy prawo mieszkańców do tego, żeby mieli gdzie parkować - dodał.

Fajna ta Lewica. Już wiem czemu @jack ją tak lubi

11 godzin temu, julekstep napisał(a):

30+ lat pedagogiki Adasia nie poszło na marne 💪

już bez przesady, nie baw się w Ziemkiewicza. uważam także że nie ma sensu wytaczać bitwy gdy nie jesteś pewny wygranej dlatego też mam pretensje odnośnie skuteczności. wkurwia mnie bezradność naszej klasy politycznej mimo nacisku społecznego a narracja że “wszyscy nas ruchają i jesteśmy biedni” z drugiej strony to czysta pizdowatość

Akurat tu sie zgodzę bo to co się dzieje w Warszawie na mojej Białołęce to koszmar 

łudzę stają wszędzie bo nie mają szans zaparkować przy bloku, niszczą trawniki, zajeżdżają skwery, wpierdalaja się na cudze parcele. 
jakoś rok temu „dziwnym” trafem na jednym z takich dzikich parkingów splonely wszystkie auta, chyba 8 ich było. Dowodów nie ma ale wlaściciel tej ziemi od dawna walczył z parkującymi, stawiał znaki, płot nawet mu rozwalili 

miejsc buduje się minimum a potem ludzie kombinują utrudniając tym samym życie innym 

a już osiedla gdzie oprócz miejsc parkingowych dla mieszkańców są też jakieś dla gości, są rzadkością 

Mi też koleś kiedyś wjebal się tak że wyjazd z bramy byłby mega trudny, na jego nieszczęście byłem w ogródku i c***a popędziłem, ale na trawnik przed domem nie raz mi ktoś wjechał, nie tylko mi oczywiście 

gdyby nie fakt że mamy przelotową ulicę to byśmy już dawno postawili szlaban