Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, tankathon napisał(a):

A  tak poważnie, skąd pewność, że ów pan jest zwracany a nie przywożony? Poważnie. 

Wsadzają 40 groźnych Afrykanczykow do autobusu. Jeden kierowca (może dwóch jak jest daleko) wiezie ich przez Niemcy do granicy? Czy zwożą ich sukami pod granicę i tam przepakowuja?

A serio to polska straż graniczna mówi o zawracaniu, podaje dokładną ilość przypadków. Było już o tym pisane w tym wątku. 

15 minut temu, tankathon napisał(a):

Napiszę ci to samo co napisalem kiedyś mayorowi, nie wiem spod jakiego kamienia wypełzłeś, ale wróć tam, bo nie mam w zwyczaju wymieniać z kimś takim nawet pół zdania. Płyń? czy co tam wolisz? 

Ja bym ci napisał zwyczajnie spierdalaj ale szkoda mi baterii w telefonie 

26 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Przecież to nie jest wiedza tajemna, że są całe szlaki przerzutowe z Bałkanów do Polski.

Zgadza się.

Ale jeśli ci migranci podrzucani nam przez niemieckie służby dotarli do Niemiec via Polska przez szlaki bałkańskie to problem nie nasz.

Powinni być niezwłocznie przekazani dalej do Czech lub na Słowację. 

Więc to chyba nie są jednak przybysze podróżujący szlakiem bałkańskim bo inaczej rząd PDT na pewno niezwłocznie odstawiłby ich do naszych południowych sąsiadów, a nie rozwoził po Domach Dziecka w zachodniej Polsce.

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no tak, tylko jak ich wylegitymujesz już w kraju, to mają często jedną datę urodzenia na gównowartych świstkach wpisaną

kurczę nie wiedziałem, że zamiast szukać info w necie mogłem Pablo zapytać, on przecież widzioł, szkoda, że tych historii nawet nikt z rządu nie sprzedaje oficjalnie

Jakie info. Gościu, podajesz ciągle jakieś anegdotyczne tweety, na których są zdjęcia bez kontekstu. W tym temacie były nawet podawane jakieś dane o pushbackach.

Teraz, DRK napisał(a):

Zgadza się.

Ale jeśli ci migranci podrzucani nam przez niemieckie służby dotarli do Niemiec via Polska przez szlaki bałkańskie to problem nie nasz.

Powinni być niezwłocznie przekazani dalej do Czech lub na Słowację. 

Więc to chyba nie są jednak przybysze podróżujący szlakiem bałkańskim bo inaczej rząd PDT na pewno niezwłocznie odstawiłby ich do naszych południowych sąsiadów, a nie rozwoził po Domach Dziecka w zachodniej Polsce.

Racja. Powinni być zawracani. Najlepiej już na granicy Polsko-Czeskiej lub Polsko-Slowackiej, bo potem ciężko udowodnić, skąd przyjechali.

Utopijny pomysł , ale wszystkie kraje Schengen powinny rotacyjnie wysłać swoje jednostki na granicę strefy.

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Jakie info.

to Twoje, co z samochodu widziałeś i wyszło Ci, że tak robią regularnie

a ja ma od wczoraj kontakt z ludźmi stojącymi pod granicą i o żadnych aktywnościach polskich służb mających robić przesiew wieżdżających nie słyszałem.  zgadnij komu bardziej ufam?

5 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to Twoje, co z samochodu widziałeś i wyszło Ci, że tak robią regularnie

a ja ma od wczoraj kontakt z ludźmi stojącymi pod granicą i o żadnych aktywnościach polskich służb mających robić przesiew wieżdżających nie słyszałem.  zgadnij komu bardziej ufam?

W dniu 26.06.2025 o 20:46, fluber napisał(a):

Readmisja i Dublin 3 to 2 procedury tzw. przekazania. Liczby w tym zakresie nie wzrosły.

Jest jednak jeszcze procedura tzw. zawrócenia, kiedy Niemcy wyłapują delikwenta przy próbie przekroczenia granicy. A że od zeszłego roku bardzo ściśle je kontrolują to liczba tych zawrocen jest olbrzymia. Przypomnę, że kontrole na granicy Polski i Niemiec zaczęły się w październiku 2023.

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia 2024 r. policja federalna zarejestrowała łącznie 5 621 osób, które nielegalnie przekroczyły granicę polsko-niemiecką. Spośród nich zawrócono do Polski 3 578 osób"

LIczne materiały video na granicy polsko-niemieckiej dotyczą głównie zawrocen. Ich skala jest 8 razy większa niż przekazań, których statystyki przedstawiles. 

Moze poczytaj forum? :)

Racja. Powinni być zawracani. Najlepiej już na granicy Polsko-Czeskiej lub Polsko-Slowackiej, bo potem ciężko udowodnić, skąd przyjechali.

Prawda. Taki sam ciężar powinnien spoczywać na niemieckich służbach, że ci ludzie trafili do Niemiec z Polski. Nie możemy brać wszystkich jak leci po prostu na piękne oczy.

Powinniśmy być tak samo asertywni  wobec Niemiec, jak np słowackie czy czeskie służby wobec naszych prób odstawienia im migrantów.

4 minuty temu, DRK napisał(a):

Prawda. Taki sam ciężar powinnien spoczywać na niemieckich służbach, że ci ludzie trafili do Niemiec z Polski. Nie możemy brać wszystkich jak leci po prostu na piękne oczy.

Powinniśmy być tak samo asertywni  wobec Niemiec, jak np słowackie czy czeskie służby wobec naszych prób odstawienia im migrantów.

Nie trafili, bo zostali zidentyfikowani jako nielegalni imigranci na granicy Polsko - Niemieckiej. Kontrole są na wszystkich granicach De. Polska też może i powinna kontrolować na swoich granicach. Jeżeli nielegalni imigranci będą próbowali wjechać z Niemiec do Polski, to będzie można ich sprawnie złapać. Jednak, jak już, pisałem, granicą powinna być szczelna granica strefy Schengen i za jej skuteczność powinny odpowiadać wszystkie kraje tej strefy.

Nie trafili, bo zostali zidentyfikowani jako nielegalni imigranci na granicy Polsko - Niemieckiej. Kontrole są na wszystkich granicach De. Polska też może i powinna kontrolować na swoich granicach. Jeżeli nielegalni imigranci będą próbowali wjechać z Niemiec do Polski, to będzie można ich sprawnie złapać. Jednak, jak już, pisałem, granicą powinna być szczelna granica strefy Schengen i za jej skuteczność powinny odpowiadać wszystkie kraje tej strefy.

Pamiętaj, że Niemcy mają mobilne patrole graniczne i to zawrócenie działa tak, że jak złapią kogoś bez papierów w odległości kilkudziesięciu kilometrów od granicy polsko-niemieckiej to go przywożą do Polski, bo zakładają, że z Polski tam wjechał.