Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, fluber napisał(a):

To jest dla mnie fenomen, że ci co wyjechali wola kandydata platformy.

Troszkę się nie zrozumieliśmy, bardziej chodziło mi o ludzi mieszkających na terenie Polski, którzy twierdzą, że nie czują się Polakami, a "europejczykami**".

Edytowane przez tankathon

18 minut temu, fluber napisał(a):

Szybka ścieżka dojścia do wydatków w wysokości 8 proc. PKB na ochronę zdrowia,3 proc. PKB na badania, naukę i rozwój i 1 proc. PKB na budownictwo społeczne. To nasze graniczne warunki. Bez nich nie ma rozmowy o naszym wsparciu dla rządu".

Może być ktokolwiek, ale to powyżej to są 3 z 5 (obronność, demografia) najważniejszych rzeczy, którymi trzeba się jak najszybciej zająć. 

Gdyby Razem skupiło się na byciu lewicą, a nie lewactwem, sam bym do nich wstąpił

4 minuty temu, tankathon napisał(a):

Troszkę się nie zrozumieliśmy, bardziej chodziło mi o ludzi mieszkających na terenie Polski, którzy twierdzą, że nie czują się Polakami, a "europejczykami**".

Jedno nie wyklucza drugiego. Możesz być Kaszubem i Polakiem, Ślązakiem i Polakiem, Polakiem i Europejczykiem. Polska jest częścią Europy. Co więcej, możesz być Polakiem i chcieć utworzenia Stanów Europy i możesz dążyć do tego poprzez głosowanie na odpowiednich polityków w Polsce. Argumentowanie, że ludzie chcący mocnej integracji Europejskiej nie powinni głosować w Polsce ma tyle sensu co wytykanie przeciwnikom UE, że startują w wyborach do europarlamentu albo przeciwnikom PIS, że biorą 800+.

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Gdyby Razem skupiło się na byciu lewicą, a nie lewactwem, sam bym do nich wstąpił

Zandberg cały czas od miesięcy napierdala tylko o postulatach lewicy, o 15 letnim planie rozbudowy Polski. Skoro dalej widzisz tylko lewactwo to albo siedzisz w jakiejś dziwnej bańce albo może lepiej zostań przy swoim, jeden Jaś Kapela starczy. 

1 minutę temu, jack napisał(a):

Zandberg cały czas od miesięcy napierdala tylko o postulatach lewicy, o 15 letnim planie rozbudowy Polski. Skoro dalej widzisz tylko lewactwo to albo siedzisz w jakiejś dziwnej bańce albo może lepiej zostań przy swoim, jeden Jaś Kapela starczy. 

Napisałem z 15 razy w tym temacie, że w I turze mój głos poszedłby na Zandberga.

Ale Razem to nie tylko Zandberg. 

14 godzin temu, DRK napisał(a):

Tusk nie pogratulował Nawrockiemu zapewne dlatego, że poczuł się urażony.

Donald został pominięty przez Karola, gdy ten na wieczorze po kolei dziękował za pomoc w kampanii Kaczyńskiemu , Szefernakerowi, Piotrowi Dudzie, sztabowcom, rodzinie etc.

Nazwiska Tuska zabrakło w tej długiej wyliczance. Trochę nie fair po tym ile pan premier zrobił dla Nawrockiego w rozmowie u Rymanowskiego.

Ale Nitrasowi podziękowali. 

@Koelner Daj spokój, dobrze wiesz, że nie o to mi chodzi. 

3 godziny temu, jack napisał(a):

W Kanale Zero było pytanie od widza, który zapytał właśnie o to, czy te postulaty typu aborcja i LGBT uważa za równie istotne co społeczne i czy np. dopuszcza możliwość, że w Razem będzie ktoś kto będzie podzielał ich poglądy społeczne, ale niekoniecznie światopoglądowe i Zandberg uczciwie odpowiedział, że te poglądy są w pakiecie, nierozłączne.

54 minuty temu, fluber napisał(a):

W Kanale Zero było pytanie od widza, który zapytał właśnie o to, czy te postulaty typu aborcja i LGBT uważa za równie istotne co społeczne i czy np. dopuszcza możliwość, że w Razem będzie ktoś kto będzie podzielał ich poglądy społeczne, ale niekoniecznie światopoglądowe i Zandberg uczciwie odpowiedział, że te poglądy są w pakiecie, nierozłączne.

Zwróć tylko proszę uwagę, że on nie ma tego na sztandarze i nie na tym opiera swojego jestestwa. Wręcz zwraca uwagę, że młócenie tych tematów bez końca nie ma sensu a zająć się trzeba rozwijaniem/reformą państwa. 

7 minut temu, jack napisał(a):

Zwróć tylko proszę uwagę, że on nie ma tego na sztandarze i nie na tym opiera swojego jestestwa. Wręcz zwraca uwagę, że młócenie tych tematów bez końca nie ma sensu a zająć się trzeba rozwijaniem/reformą państwa. 

Nie chcę DEI. Nie mam problemów z związkami partnerskimi, równością płci czy z prawem o decydowaniu o własnym ciele, ale męczy mnie rasizm, seksizm i cenzura, które ma właśnie na sztandarach lewactwo. 

Poglądy społeczne Zandberga bym z miejsca przyjął i jeśli by tylko skupił się na byciu partią społeczną, a nie pełnym pakietem, Razem miałoby mój głos.