Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, jack napisał(a):

Chyba nie mimo wszystko. On zbierze głosy Browna. Ale wyborcy Mentzena to tak połowa to pewnie nie pójdzie wcale. Trzaskowskiego zbierze te głosy co poszły na Hołownie, Zandberga i Biejat i powinno wystarczyć na styk. 

Btw. to tylko perspektywa mojej rodziny, ale ja nie głosowałem ani na nawrockiego, ani mentzena, ani brauna. Żona nie poszła, bo i tak będzie 2 tura, teściowa to samo - to już są 3 głosy na Nawrockiego, których nie było w 1 turze na miejscach 2-4

3 minuty temu, jack napisał(a):

To są zupełnie inni wyborcy. Ci od Brauna są bardziej prawilni od PIS i bardziej przestraszeni inwazją a ci od Mentzena są przede wszystkim anty PO ale też anty POPIS. Słabość Nawrockiego zbudowała Brauna a jego wyborcy w 100 % skreślą Nawrockiego w drugiej rundzie.  

No nie wiem, @MarcusCamby zgadzasz się z tą oceną?

3 minuty temu, RonnieArtestics napisał(a):

Chiłała to była zajebista ksywka dla niego xD 

Uważaj, bo też pozew dostaniesz;)

2 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

wyborca Hołowni, to dzisiaj wyborca Zandberga.

Mi się wydaje, że wyborca Zandberga to nowa fala młodych, którzy nie poprą Mentzena z uwagi na jego konserwatyzm. Teraz Zandberg musi wykombinować jak ich przy sobie zatrzymać by nie poszli do kogoś (Trzaskowskiego) od koryta. Bo, że Tusk im obieca złote góry to wiadomo nie od dziś. 

1 minutę temu, jack napisał(a):

Mi się wydaje, że wyborca Zandberga to nowa fala młodych, którzy nie poprą Mentzena z uwagi na jego konserwatyzm. Teraz Zandberg musi wykombinować jak ich przy sobie zatrzymać by nie poszli do kogoś (Trzaskowskiego) od koryta. Bo, że Tusk im obieca złote góry to wiadomo nie od dziś. 

O ile wyborcy biejat i Hołowni pewnie zagłosują na Rafała to Zandberg jednak otwarcie krytykuje rząd. A PiS jest bardziej socjalny od po. Tu nie jestem przekonany 

Wrzucę inny wątek i perspektywę na II turę w perspektywie wyborów parlamentarnych 2027. Czy porażka Nawrockiego nie byłaby dla Pisu czymś lepszym? Straszenie domknięciem układu w podobny sposób jak ma to miejsce teraz z KO i Trzaskowskim jako prezydentem nie mogłoby mieć miejsca.

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Wrzucę inny wątek i perspektywę na II turę w perspektywie wyborów parlamentarnych 2027. Czy porażka Nawrockiego nie byłaby dla Pisu czymś lepszym? Straszenie domknięciem układu w podobny sposób jak ma to miejsce teraz z KO i Trzaskowskim jako prezydentem nie mogłoby mieć miejsca.

Trudno powiedzieć. W 2027 to oni mogą mieć gorszy wynik niż koalicja konfederatów 

Teraz, fluber napisał(a):

No nie wiem, @MarcusCamby zgadzasz się z tą oceną?

Raczej z moich obserwacji wynika, że większość zostanie, bo PiS a tyle mocno zawiódł przez 8 lat, że narracje o mniejszym źle już nie przejdą. Jeśli już to tylko na zasadzie, że Platforma ma rząd, więc trzeba grać przeciw temu by mieli też prezydenta i czekać na parlamentarne.

Polityka to emocje, póki co Nawrocki mrugnął okiem do wyborców Mentzena, nie wiem czy wyborcy Brauna dostaną chociaż trochę uwagi. Nawrocki w dość ciężkim położeniu, by grać na głosy Brauna, a z drugiej nie zrazić zbyt dużo tych co głosowali na Mentzena, a tu elektorat trochę jak sama Konfederacja od jakiegoś czasu podzielony od lewa do prawa.

Na 99% mogę być jednak pewny, że Braun nie poprze żadnego kandydata, a to już dużo by odpuścić drugą turę.

6 minut temu, fluber napisał(a):

O ile wyborcy biejat i Hołowni pewnie zagłosują na Rafała to Zandberg jednak otwarcie krytykuje rząd. A PiS jest bardziej socjalny od po. Tu nie jestem przekonany 

Ja jestem wyborcą od dawna Zandberga i w drugiej turze zawsze muszę głosować na PO. 

3 minuty temu, P_M napisał(a):

Nie sądze, Nawrocki to nie Duda (ktory pod koniec miał swoje własne ambicje i próbował się odcinać od Nowogrodzkiej), będzie "Strażnik konstytucji" etc w pełni zależny, walka na noże i ciąg dalszy podziału Polski, być może wcześniejsze wybory.

9 minut temu, fluber napisał(a):

Nie sądzę, by wyborcy Zandberga masowo skalali się głosowaniem na potencjalnego rentiera-oszusta.

7 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Polityka to emocje, póki co Nawrocki mrugnął okiem do wyborców Mentzena, nie wiem czy wyborcy Brauna dostaną chociaż trochę uwagi. 

Na razie to jestem w szoku jak na Twitterze demokratyczna bańka obraża wyborców brauna ile fabryka dała 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Ty jesteś w tych 20 procentach jego twardego elektoratu a nie 80 procentach nowego

Masz rację. A Zandberg nie po to olał rząd by teraz zachęcać do głosowania na Trzaskowskiego. 

Jest jeszcze ta drobnica od Senyszyn, która może być decydująca.