Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, jack napisał(a):

Dziadek od roku jest w DPS. Odcięli mu prędzej. Pamiętaj, że kawalerka z jednym mieszkańcem. Nawet z ogrzewaniem i prądem nie wyjdzie 500 zł.

Czynsz około 300zł, zaliczki na szacunkowe koszty ogrzewania 150-200 zł, woda, podgrzanie, ścieki itd. na luźno 500zł , więc trudno się z tobą zgodzić. Mieszkanie komunalne to nie jest mieszkanie SOCJALNE, w którym obowiązują niższe stawki.

Edytowane przez tankathon

Ja bym ogolnie temat skwitował tym, że don karlos nieźle dał ciała, bo potknac sie na takim czyms to sie pewnie typowi bedzie sniło do konca żywota, zreszta ciagnie swoj do swego w pisie lubia sie wylozyc na byle g. 

HGWdp z trzaskiem musza miec niezłą bekę z niego, oni tam w ratuszu kamienicami za miliony obracali, takich Jerzyków i ilu ich było wywalonych ma bruk, nawet nie spamietają, a tu ten chciał kawalerke machnąć i srednio wyszło.

Bedzie Karol wnukom jeszcze to opowiadał "miałem być prezydentem, a teraz przez ta sucz biejat skończyłem w dpsie" 😄

10 minut temu, tankathon napisał(a):

Czynsz około 300zł, zaliczki na szacunkowe koszty ogrzewania 150-200 zł, woda, podgrzanie, ścieki itd. na luźno 500zł , więc trudno się z tobą zgodzić. Mieszkanie komunalne to nie jest mieszkanie SOCJALNE, w którym obowiązują niższe stawki.

Trudno Ci się zgodzić bo nawet nie wiesz, że będąc właścicielem mieszkania nie płacisz żadnego czynszu 🙂 

To nie jest mieszkanie komunalne. To jest mieszkanie Nawrockiego zatem w bloku jest utworzona z automatu wspólnota mieszkaniowa i nieruchomością zajmuje się zarządca. I tu ciekawe co za przelewy robił Nawrocki do urzędu skoro powinien wpłacać na konto wspólnoty. 

Wysokość opłat można oszacować jak się komuś chce:

1. Woda + ścieki - 14 zł/m3 - średnie zużycie wody na jednego mieszkańca w Polsce wynosi około 3–5 m³ miesięcznie czyli w tym wypadku - 14zł/mc

2. Zarządzanie nieruchomością - 0,50 zł/m2 - 14 zł/mc

3. Wywóz śmieci - 0,44 zł/m2 - 13 zł/mc

4. Utrzymanie części wspólnych - 10 zł/mc

5. Media części wspólnych - 10 zł/mc

6. Sprzątanie klatki chodowej - 1,00 m2 - 28 zł/mc

7. Obsługa bankowa, ubezpieczenie - 0,12 zł/m2 - 3,35 zł/mc

8. Utrzymanie zieleni - 20 zł/mc

9. Konserwator - 0,60 zł/m2 - 17 zł/mc

To daje 130 zł/mc

Ogrzewanie to spokojnie w 100-150 zł/mc się zmieści. 

Dodatkowo prąd - lodówka, telewizor, światło, opłaty stałe - góra 100 zł/mc 

Mieszkanie warte 120.000 wykup 10% czyli 12.000 nie 20k.  Jak już jesteśmy tacy precyzyjni. W latach o których piszemy to mniej niż 300 zeta kosztowała mnie wspólnota i zaliczki oraz nawet prąd w kawalerce w Warszawie jak tam mieszkałem. Myślę że dziadek generował mniejsze koszty niż moje ówczesne wybryki. 

14 minut temu, jack napisał(a):

Trudno Ci się zgodzić bo nawet nie wiesz, że będąc właścicielem mieszkania nie płacisz żadnego czynszu 🙂 

To nie jest mieszkanie komunalne. To jest mieszkanie Nawrockiego zatem w bloku jest utworzona z automatu wspólnota mieszkaniowa i nieruchomością zajmuje się zarządca. I tu ciekawe co za przelewy robił Nawrocki do urzędu skoro powinien wpłacać na konto wspólnoty. 

Wysokość opłat można oszacować jak się komuś chce:

....

Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę w tym zakresie, ale wykup mieszkania komunalnego nic nie zmienia w kontekście płacenia czynszu, więc zapewniam jesteś w błędzie. Jedyne co zyskujesz to możliwość sprzedaży mieszkania po upływie 5 lat, reszta się nie zmienia.

Co do pozostałych kwestii, w każdym mieście są inne stawki, więc nie podejmuję się aż tak szczegółowej analizie, ale tak na szybko sprawdzając koszt zaliczek na ogrzewanie plus smieci to na spokojnie 200 zł.

Edytowane przez tankathon

Niezależnie od okoliczności transakcji te późniejsze tłumaczenia głupie bo nie trzymające się żadnego scenariusza potwierdzonego w dokumentach to prawdziwy obraz naszej amatorskiej polityki. Normalnie za takie partactwo powinna lecieć głowa kandydata a tu świętym go jeszcze zrobią.  Im gorzej tym lepiej dla Rafakakao czyli tym gorzej dla nas. Nie sądziłem że doczekam czasów gdzie w serduszku powinienem kibicować pisowi. 

4 minuty temu, LAF napisał(a):

A co nazwiesz tymi wybrykami ?

Duże zużycie prądu, oglądanie non stop w mieszkaniu filmów, używanie piekarnika bo lubiłem sobie sam coś fajnego zrobić gdy mi się knajpy przejadły, potężne zużycie wody bo miałem dużą wannę, czy to że non stop miałem gości którzy nocowali gdy impreza się przeciągała. To plus opłaty za garaż podziemny sprawia że takie mieszkanie generowało dużo wyższe a nadal niewielkie koszty. Pisze to tylko i wyłącznie. w kontekście tamtej kawalerki bo co się działo u mnie już nie pamiętam. Przedawnienie jak to się mówi ;) 

11 minut temu, tankathon napisał(a):

ale tak na szybko sprawdzając koszt zaliczek na ogrzewanie plus smieci to na spokojnie 200 zł.

Według tego co mówiła opiekunka Jerzego Anna Kanigowska to w tym mieszkaniu nie było centalnego ogrzewania tylko grzejniki na prąd , a prąd Jerzy miał odcięty i kupował w Żabce na kartę prepaid.  Aha zapomniałem że ta kobieta co się nim opiekowała była podstawiona przez służby spod ciemnej gwiazdy chyba ABW

41 minut temu, elwariato napisał(a):

Ja bym ogolnie temat skwitował tym, że don karlos nieźle dał ciała, bo potknac sie na takim czyms to sie pewnie typowi bedzie sniło do konca żywota, zreszta ciagnie swoj do swego w pisie lubia sie wylozyc na byle g. 

HGWdp z trzaskiem musza miec niezłą bekę z niego, oni tam w ratuszu kamienicami za miliony obracali, takich Jerzyków i ilu ich było wywalonych ma bruk, nawet nie spamietają, a tu ten chciał kawalerke machnąć i srednio wyszło.

Bedzie Karol wnukom jeszcze to opowiadał "miałem być prezydentem, a teraz przez ta sucz biejat skończyłem w dpsie" 😄

no bo jak kraść to miliony -> tak jest szansa że zostaniesz poważanym przedstawicielem elity

kradnąc drobniaki zawsze będziesz po prostu złodziejem :P 

31 minut temu, tankathon napisał(a):

Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę w tym zakresie, ale wykup mieszkania komunalnego nic nie zmienia w kontekście płacenia czynszu, więc zapewniam jesteś w błędzie. Jedyne co zyskujesz to możliwość sprzedaży mieszkania po upływie 5 lat, reszta się nie zmienia.

Co do pozostałych kwestii, w każdym mieście są inne stawki, więc nie podejmuję się aż tak szczegółowej analizie, ale tak na szybko sprawdzając koszt zaliczek na ogrzewanie plus smieci to na spokojnie 200 zł.

Nawrocki w 2017 roku kupił mieszkanie i to nie od urzędu ale od dziadka. Ktoś tu wrzucał księgę wieczystą tego mieszkania - jest to odrębna nieruchomość. Zarządcą bloku w którym znajduje się mieszkanie Nawrockiego jest firma Fregata Nieruchomości. Właściciele mieszkań wpłacają opłaty na konto wspólnoty zarządzane przez Zarządcę. Jeżeli w bloku są jeszcze mieszkania komunalne to ich lokatorzy płacą miastu a miasto przelewa opłaty na konto wspólnoty. Zatem c*** wie co to za przelewy pokazał Nawrocki. 

10 minut temu, jack napisał(a):

Nawrocki w 2017 roku kupił mieszkanie i to nie od urzędu ale od dziadka. Ktoś tu wrzucał księgę wieczystą tego mieszkania - jest to odrębna nieruchomość. Zarządcą bloku w którym znajduje się mieszkanie Nawrockiego jest firma Fregata Nieruchomości. Właściciele mieszkań wpłacają opłaty na konto wspólnoty zarządzane przez Zarządcę. Jeżeli w bloku są jeszcze mieszkania komunalne to ich lokatorzy płacą miastu a miasto przelewa opłaty na konto wspólnoty. Zatem c*** wie co to za przelewy pokazał Nawrocki. 

W 2017 roku kupił sam od siebie, u notariusza występował zarówno jako kupujący i sprzedający. Sam sobie zapłacił, przeliczył i pokwitował odbiór pieniędzy, gdyż od dziadka miał pełnomocnictwo . Przelewy może pokazał, ale tam były wygumkowane dane odbiorcy.

Działka pod mieszkaniem jest własnością miasta i zapewne wpłaty to było za użytkowanie wieczyste udziału w gruncie. Patrząc na KW zobaczyłem wpis ostrzeżenie o tej kwestii. Wcześniej to były groszowe kwoty bo nikomu nie chciało się aktualizować wycen z których wynikała wysokość opłat. Obecnie te kwoty są już znaczne bo miasta aktualizują wartość bo jest to w ich interesie. Im wyższa podstawa tym wyższe naliczenie. 

41 minut temu, jack napisał(a):

Doprecyzowując, zarządcą czy administratorem?

35 minut temu, ignazz napisał(a):

Działka pod mieszkaniem jest własnością miasta i zapewne wpłaty to było za użytkowanie wieczyste udziału w gruncie. Patrząc na KW zobaczyłem wpis ostrzeżenie o tej kwestii. Wcześniej to były groszowe kwoty bo nikomu nie chciało się aktualizować wycen z których wynikała wysokość opłat. Obecnie te kwoty są już znaczne bo miasta aktualizują wartość bo jest to w ich interesie. Im wyższa podstawa tym wyższe naliczenie. 

Cele mieszkalne więc groszowe sprawy 

4 minuty temu, tankathon napisał(a):

Dziękuję, znam różnicę....😉

Nie wydaje mi się