Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, fluber napisał(a):

@ignazz miałem wrażenie, że się poprawiło pod kątem traktowania służby zdrowia jako użytku do praktyki prywatnej. W tym roku byłem z mamą na 2 operacjach. Darmowych. Krótkie terminy. Wszystko za darmo. Obsługa bardzo miła, zarówno lekarze jak i pielęgniarki. 

A lata temu pamiętam że trzeba było ogarnąć gruba łapówkę za przyjęcie na endoproteze biodra do państwowego szpitala

a to na pewno tylko równocześnie stawki prywatne poszybowały w kosmos. szczególnie dentystyka

ale tu się zgodzę że można wpasować się w kalendarz na kasę chorych

te toruńskie doświadczenia po prostu są jakie są 

czasy budowania domów za Szpitalem Centrum Matki Polski z kopert gdzie są tabliczki tych samych lekarzy co w budynku obok chyba minęły

aleja matek polskich polecam street view

w łodzi 

1 godzinę temu, ignazz napisał(a):

a to na pewno tylko równocześnie stawki prywatne poszybowały w kosmos. szczególnie dentystyka

Stomatologia prywatnie zawsze była droga w stosunku do zarobków. 

Aczkolwiek szczerze jest to jeden z największych plusów posiadania stabilnej sytuacji finansowej. Nie musieć zastanawiać się, czy stać Cię na prywatnego dentysty i możliwość regularnego chodzenia co pół roku na przegląd stomatologiczny.

W dniu 4.04.2025 o 14:00, ignazz napisał(a):

mimo, ze składka potężnie wzrosła ale za tym nie poszła wyższa jakość świadczeń temat przemilczę.

Na dziś stan szpitali jest tragiczny więc nie ruszam tego jako jakiś postulat.Nie mam twardych danych ale tak w rozmowach pobocznych wiele szpitali ledwo dycha poprzez różne kwestie w tym przepisy i błędy MZ a też słyszałem że poprzez zakontraktowanie sporej ( zbyt?) ilości lekarzy  i personelu o wysokich uposażeniach podczas gdy pacjenci narzekają, że aktywność lekarza ( i personelu o Zarządzie nie zapominając) zaczyna się i kończy na obchodzie z rękami w kieszeniach kitla.

Btw. Pamiętasz jak TVPIS robiła materiały o lekarzach że jeżdżą na zagraniczne wycieczki i jedzą kawior? Bo mam wrażenie, że platforma po przejęciu władzy przejęła ten przekaz, a Ty razem z nią.

3 godziny temu, fluber napisał(a):

Btw. Pamiętasz jak TVPIS robiła materiały o lekarzach że jeżdżą na zagraniczne wycieczki i jedzą kawior? Bo mam wrażenie, że platforma po przejęciu władzy przejęła ten przekaz, a Ty razem z nią.

Ignazz zmanipulowany z łatwością? Nie może być

W dniu 4.02.2025 o 14:27, memento1984 napisał(a):

my mielismy Carringtona z Dynastii, McGyvera na Polsacie, poerwsza lige na dwojce i Tadeusza Drozde raz w tygodniu. Jakby nam rodzice dali nie limitowany czas na ekranach i rolki z cyckami i supersamochodami okraszone highloghtami NBA to tez pewnie kozetka, ozempic i prozac bylby grany czesciej.

Rodzice dziś są przewrażliwieni na maxa

https://x.com/ekonomat_pl/status/1908484739557662822

Będzie tylko więcej kozetek, ozempicu i prozacu 

https://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Sledztwo-Rynku-Zdrowia-i-Wirtualnej-Polski-20-tys-zl-za-operacje-robotem-w-szpitalu-MSWiA-Chorzy-na-raka-musieli-placic-darowizn,270122,2.html

Politycy będą wyciągać konsekwencje chociaż sami (i mam tu na myśli cały popis) są odpowiedzialni za tę sytuację. Na koniec opierdol dostanie lekarz, który zwyczajnie chciał pomóc pacjentom w potrzebie 

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/masowe-protesty-w-hiszpanii-mieszkancy-maja-dosc-polak-ogromna-skala/3th4ydc,07640b54

“tanich mieszkan, w najbardziej popularnych spotach w slonecznej Hiszpanii!”.

musza sie hiszpanie uczyc polskiego, czeskiego czy orkowego u lotyszy! Tam sa tanie mieszkania (relatywnie, moze?) jak nie chca mieszkac na przedmiesciach 40min od centrum, w sloncu. Vamos Polska jak mowi Stanowski! Hiszpania dla turystow i expatow!

Edytowane przez memento1984

Nowa forma opodatkowania. Tym razem kierowców.  Tego się obawiałem. Choć pewnie trzeba poczekać na szczegóły bo masz pecha że tak ujmę z trafionymi linkami czasami. 

Wielu klaskało jak planowało się opodatkować mieszkania a ja pisałem że to może być groźne. Coś czuję że wraz z upływem czasu tych klaszczących będzie mniej.  

Poczekajmy. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Niektórzy planują kupno auta, ale najpierw zastanówcie się, czy stać Was na parking...

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-koniec-darmowego-parkowania-w-weekendy-nawet-21-zl-za-godzin,nId,21392956

Mam podjazd na dwa auta i garaż 

Nie musisz się martwić 

A propos parkingu to niedawno byliśmy w Gdańsku w zoo 

Godzina postoju 7zl/h, myślałem że tylko przy zoo ale na mieście też 

W Warszawie nawet jest taniej, chyba 4.5 za h