Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Koelner napisał(a):

My czyli kto? :)

Europejczycy - jakby na to nie patrzeć jedziemy na tym samym wózku :) 

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Nasz? Byliśmy na mapie łaskawie licząc 24 lata, z tego faktycznie niepodlegli niecałe pół roku.

Żadnych kolonii nigdy nie mieliśmy, by móc je tracić. 

Mówię ogólnie o Europie :)

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

ja ze 30% dałem radę!

przecież @Alonzo pisze o Europie (chyba)

(też mi się dziwnie to czyta bo za wiele nas z Europą Zachodnią, która faktycznie miała prime nie łączy)

Yap

jw.

..ale po d## dostaniemy tak samo niestety

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

przecież już wtedy była za plecami US

światowym top dogiem EUR była tak do WW2

Właśnie wtedy wyprzedziła USA. Wcześniej to USA było miejscem gdzie emigranci uciekali. 
Po DWS nastąpiło przeczyszczenie po którym doszło do wyrównania społecznego, zwiększenia demokratyzacji i pluralizmu, zwiększenie poziomu życia. 

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Właśnie wtedy wyprzedziła USA. Wcześniej to USA było miejscem gdzie emigranci uciekali. 

Ogolnie od samego poczatku kolonizacji duzo osob (np przestepcow) uciekalo z EUR do US

Nie znaczy to ze US bylo wtedy swiatowym nr 1

Edytowane przez julekstep

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Europa to pojęcie kulturowe-społeczne. I naszych przodków z nią w XIX wieku niewiele łączyło.

Przy czym prime Europa Zachodnia to miała za zimnej wojny do ~2000. Druga połowa XX wieku z naciskiem na ostatnie 2 dekady. 

Ogólnie nie chce mi się o tym dyskutować - ale nie (chyba że rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach - ale o tym tez mi się nie chce dyskutować :) ) - okres o którym piszesz to już czasy dominacji USiA i naszego Wielkiego Wschodniego "Brata" 

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

@fluber potwierdź bo nie wiem czy dobrze przeczytałem

Nasz zachodni rekin biznesu w zakresie semantyki ignoruje definicje słownikowe i ponad to przedkłada wpisy z encyklopedii?!?

Może wiesz nasz krajowy korpo-parobasie, kto ignoruje encyklopedyczne definicje?

Coś późno cię dziś ze smyczy pan spuścił 😕

26 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Może wiesz nasz krajowy korpo-parobasie, kto ignoruje encyklopedyczne definicje?

Coś późno cię dziś ze smyczy pan spuścił 😕

24 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Wojuje z poglądami, których nie czyta :)

Rozgadane cos te npce dzis

25 minut temu, RappaR napisał(a):

A ja mowie o emigracji do lepszego miejsca i właśnie USA szybko sie takim stało 

To ze dla czesci populacji US bylo lepszym miejscem nie znaczy ze bylo lepszym miejscem w ogole

56 minut temu, P_M napisał(a):

Ostro, choć prawdziwie. Chytruz kojarzyłem Cię też raczej z wyważonego podejścia. Widzę radykalizacja powoli wszystkich zaczyna nas dopadać.

Zdaje sobie sprawe, ze pewnie prawie kazdy radykal mysli, ze jego stanowisko jest wywazone, ale nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam.

Milosc lewicy do Islamu to prime example tego, w jak cyrkowym swiecie zyjemy.

2 minuty temu, Chytruz napisał(a):

Zdaje sobie sprawe, ze pewnie prawie kazdy radykal mysli, ze jego stanowisko jest wywazone, ale nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam.

Tu pełna zgoda :)

4 minuty temu, Chytruz napisał(a):

Jak się przejawia miłość lewicy do islamu?

17 minut temu, Chytruz napisał(a):

nie wiem jak wywazony czlowiek moze miec jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego, co reprezentuje Islam.

normalnie. islam tworzą ludzie w większość tacy sami jak my. nawet te kobiety, których sytuację porównujesz do czarnych, będą swojej wiary bronić niczym Fluber katolicyzmu, bo czują się w takiej roli spełnione i cenią duchowość, wspólnotę oraz tradycję bardziej niż to, co oferuje zachód. no i w meczetach jest zawsze kibel za darmo, to zdecydowanie powinno w każdym wzbudzić pozytywne odczucie.

Edytowane przez lorak

4 minuty temu, lorak napisał(a):

normalnie. islam tworzą ludzie w większość tacy sami jak my. nawet te kobiety, których sytuację porównujesz do czarnych, będą swojej wiary bronić niczym Fluber katolicyzmu, bo czują się w takiej roli spełnione i cenią duchowość, wspólnotę oraz tradycję bardziej niż to, co oferuje zachód. no i w meczetach jest zawsze kibel za darmo, to zdecydowanie powinno w każdym wzbudzić pozytywne odczucie.

Skoro wszystko jest tak wspaniale w islamie, dlaczego nie pozwala od niego odejść swobodnie?

Godzinę temu, Alonzo napisał(a):

Europejczycy - jakby na to nie patrzeć jedziemy na tym samym wózku :) 

Ci którzy niecały wiek temu z moich dziadków robili niewolników i palili ludzi w piecach? Trochę prowokacyjnie :) ale humaniści a najbardziej filozofowie mają tendencje do upraszczania i skupiania się na terminach a samo pojęcie “cywilizacja” jest płynne. 

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Zacznijmy od tego, że klasą średnią w Polsce nie jest ktoś z kilkumilionowym majątkiem

No jeżeli masz 2 mieszkania w Wwa to masz kilkumilionowy majątek. Nie nazwał bym kogoś takiego kto np ma 40 lat, 10k netto miesięcznie, swoje mieszkanie na kredyt i dostał mieszkanie w spadku po rodzicach kimś majętnym.

ale ogólnie w Polsce nie ma klasy średniej - ustaliliśmy ostatnio że prawie 90% zarabia mniej niż 10k brutto czyli 2500 euro - ciężko to nazwać klasa średnia. 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Milionerem?

Dla mnie milionerem jest ktoś kto zarabia co najmniej milion rocznie a nie gromadzi milion w 10 lat

1 minutę temu, blackmagic napisał(a):

ale ogólnie w Polsce nie ma klasy średniej - ustaliliśmy ostatnio że prawie 90% zarabia mniej niż 10k brutto czyli 2500 euro - ciężko to nazwać klasa średnia. 

Bez klasy średniej nie ma zdrowej demokracji dlatego u nas jest jak jest a w USA się pogarsza.

18 minut temu, RappaR napisał(a):

Skoro wszystko jest tak wspaniale w islamie, dlaczego nie pozwala od niego odejść swobodnie?

A co grozi za odejście od islamu? 

W krajach na dalekim wschodzie wiadomo co 

A tutaj? Wykluczenie? Coś jeszcze poza oczywiście gniewem bożym? 

Pytam z czystej ciekawości