Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, mayor napisał(a):

Nie jestem ekspertem, ale w polskim prawie chyba nie ma możliwości eksmisji na bruk, trzeba by zapewnić lokale komunalne tym eksmitowanym rodzinom, a nie wiem czy jest wystarczająca baza takich mieszkań. Dodatkowo są różne sytuacje losowe, gdzie ktoś może nie z własnej winy utracić możliwość regulowania czynszów na czas. Przykład z niezbyt odległej przeszłości -pandemia COvid. Nawet w kolebce kapitalizmu jaką są Stany Złajdaczone było moratorium na eksmisje bodaj w 43 na 50 Stanów w NYS przez około dwa lata https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_eviction_moratoriums_in_the_United_States

W wyjątkowych sytuacjach może być jakaś tarcza dla landlordów, ale faktycznie domyślnym scenariuszem powinna być możliwość eksmisji po 2-3 miesiącach bez płacenia czynszu.

45 minut temu, jack napisał(a):

Problemem nie jest to kto kupuje mieszkania ale to, że one stoją puste. 

Rozwiązanie problemów mieszkaniowych w Polsce jest bajecznie proste. Wystarczy ułatwić ludziom wynajmowanie mieszkań, których są właścicielami. Przede wszystkim poprzez łatwe pozbycie się niechcianych lokatorów. Skrócona, szybka droga eksmisji. Prosta umowa wg szablonu urzędowego - termin zapłaty - brak dowodu wpłaty przez 2 miesiące - eksmisja w kolejnym tygodniu. Nagle rynek zalałyby mieszkania na wynajem co spowodowałoby obniżenie kosztów najmu a w kolejnym obniżenie popytu na kupno mieszkania a dalej ich ceny. Proste. 

Może dyskusja powinna dotyczyć tego, dlaczego tak się nie dzieje i państwu zależy na obecnej patologii. 

A co z pośrednikami wtedy ? Skoro wszystko reguluje za nas Państwo ? 

9 godzin temu, ignazz napisał(a):

moj przypadek już opisywałem więc czemu robi się z tego parodystyczny bananiarski motyw nie wiem. 

bo, era-adjusted, ten przypadek to właśnie bananiarski motyw :) 

9 godzin temu, ignazz napisał(a):

Ale wtedy to było to novum. Nie to co teraz gdy masz pełno opcji. 

Jeden z wielu elementów rozwoju. Potrafili mi przekazać że w tamtych czasach gdy cały dzień spędzało się na boisku warto coś dodać. Dziś to nic dziwnego. Ale dawniej było inaczej. I to mnie w jakiś sposób ukształtowało. Szacunek dla własności mimo że obok komuna. Szacunek dla wykształcenia. Szacunek dla Rodziny. Bycie słownym. Itd 

Nie akcentuje niezwykłości bo dziś to norma. Pozna komuna gdzie nikt nic nie miał to było jednak pewne wizjonerstwo. Bo Rodzice też po omacku szli w życie. 

To nie jest historia Kulczyków tylko małych drobnych kroczków. 

Prosta historia. Nic wybitnego. 

między Kulczykami a typowym gospodarstwem domowym jest nieco przestrzeni

8 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Zmuśmy ludzi siła, jak mają dysponować swoją własności, która nabyli płacąc najpierw podatek dochodowy żeby zarobić, a potem wszytskie następne, o których pisałem. Ja bym opodatkował wszytsko od metra. Dlaczego masz mieszkać na 160, skoro innych nie stać na swoje 40. Może zmusi ciebie to do podziału i wynajmu części.

w PL? 🙃

7 minut temu, blackmagic napisał(a):

Jest wrogiem narzucania komukolwiek co ma robić ze swoją własnością. Powtarzam - nie widzę żadnych dowodów na to by kataster miał poprawić sytuację osób które mieszkan nie mają. Dalej myślę że ten koszt podniesie koszty najmu 

Faktem jest, że nieruchomości inwestycyjne są niżej opodatkowane niż zyski z akcji, obligacji skrabu państwa, obligacji korporacyjnych, etf-ów, kryptowalut, złota, PIT-u oraz CIT-u. Nie ma to żadnego logicznego uzasadnienia.

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Faktem jest, że nieruchomości inwestycyjne są niżej opodatkowane niż zyski z akcji, obligacji skrabu państwa, obligacji korporacyjnych, etf-ów, kryptowalut, złota, PIT-u oraz CIT-u. Nie ma to żadnego logicznego uzasadnienia.

Ciepło. Wreszcie jesteśmy nakierowani na nasuwający się w tej dyskusji od dawna postulat. Podatek Belki do likwidacji.

Nawet jeśli taki ruch miał być połączony z katastrem to obrońcy rentierów (nazywający ich czasami dla zmyłki pracowitymi) przestaną grzmić, że tylko wprowadzanie kolejnych podatków, komuna itd. A dla przeciwnej strony sporu powstanie impuls by kapitał szedł w papiery wartościowe zamiast w blokowanie dostępu do mieszkania młodym.

41 minut temu, fluber napisał(a):

Jeżeli porównujesz się do kogoś z milionem na starcie, to faktycznie możesz mieć wrażenie, że nie jesteś uprzywilejowany, ale takie rzeczy jak:

- oboje wykształconych rodziców po studiach (ja sobie ze szkoły nie przypominam jednego kolegi czy koleżanki z klasy, który miał po studiach oboje rodziców, wg danych GUS z 88 roku 7% Polaków miało wyższe wykształcenie) z pracą

- możliwość darmowego mieszkania na studiach

- możliwość uczęszczania w dzieciństwie na lekcje angielskiego czy szachów

- możliwość bezryzykownej (w sensie ryzyka wyłącznie swojego czasu a nie kapitału) pracy w firmie i możliwość zbierania doświadczenia w trakcie studiów

to są rzeczy, które już Cię stawiały w late 80s, early 90s w gronie 10% najbardziej uprzywilejowanych młodych ludzi w Polsce.

Podatki od nieruchomości czy wynajmu są mniejsze niż z innych źródeł zarobków, a pożytek z landlordów jest żaden, co więcej społecznie są oni szkodliwi. Patologiczną sytuację jest to, że mamy 19% CIT, 12% PIT, 19% podatku Belki i jednocześnie 8,5% podatku od wynajmu i 0% podatku od wzrostu wartości nieruchomości w sytuacji, gdzie brak dostępu do mieszkań jest głównym powodem lecącej na pysk dzietności, co długoterminowo zagraża prawidłowemu funkcjonowaniu kraju.

Ta odwaga powinna być narzucona.

I oczywiście powinno być też tak, że 2 miesiące bez czynszu to automatyczna eksmisja. To też jest dobry pomysł.

Nie mamy danych, które by porównywały w jaki sposób brak katastru zmieniłby strukturę posiadania mieszkań. Należy też pamiętać o innej kulturze i przyzwyczajeniach.

Patologiczne jest, że demograficzny useless mieszka na 200 m2 , podczas, gdy młodzi Polacy muszą mieszkać z rodzicami. Podatek od metra sprawi, że nieużywane metry przestaną się marnować. 

25 minut temu, julekstep napisał(a):

bo, era-adjusted, ten przypadek to właśnie bananiarski motyw :) 

między Kulczykami a typowym gospodarstwem domowym jest nieco przestrzeni

w PL? 🙃

Częściowo w PL. Jeszcze płaciłem skaladki za pracowników, tworzyłem miejsca pracy, płaciłem za nie podatki.

13 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Patologiczne jest, że demograficzny useless

A potem znowu będziesz płakał o ad personam?

13 minut temu, Pablo81 napisał(a):

podczas, gdy młodzi Polacy muszą mieszkać z rodzicami. Podatek od metra sprawi, że nieużywane metry przestaną się marnować. 

Ale ja używam swoje metry. Mieszkam na tych metrach. Ja nie mam 3 domów po 70 metrów, z których 2 stoją puste. 

Proponujesz opodatkowanie, które sprawi, że młodzi ludzie zamiast mieszkać z rodzicami będą mieszkać ze mną? Według jakich badań czy raportów miałoby to poprawić sytuację demograficzną?

2 minuty temu, fluber napisał(a):

A potem znowu będziesz płakał o ad personam?

Ale ja używam swoje metry. Mieszkam na tych metrach. Ja nie mam 3 domów po 70 metrów, z których 2 stoją puste. 

Proponujesz opodatkowanie, które sprawi, że młodzi ludzie zamiast mieszkać z rodzicami będą mieszkać ze mną? Według jakich badań czy raportów miałoby to poprawić sytuację demograficzną?

Jak pokłócę się z żoną to idę do drugiego mieszkania, a w trzecim trzymam kolekcję modeli. Tak samo korzystam z moich metrów.

Nie ad personam. Po prostu stwierdzam fakt w temacie dyskusji.

41 minut temu, julekstep napisał(a):

a ktokolwiek by za nimi tęsknił?

No ale to wtedy będzie chryja. Bo oni nie potrafią nic innego jak konstruować patologiczne zapisy dla najmujących. 

Chociaż osobiście znam jednego pośrednika , który jest spoko. 

3 minuty temu, jack napisał(a):

Wynajmowałem kiedyś ludziom mieszkanie na długi termin. Nigdy więcej. To jest jakaś droga przez mękę, której nikomu nie życzę. 

To samo drugą stroną może powiedzieć o właścicielach. Różni są właściciele i najmujący. 

3 minuty temu, LAF napisał(a):

To samo drugą stroną może powiedzieć o właścicielach. Różni są właściciele i najmujący. 

Najmujący może w najgorszym wypadku stracić kaucję. Straty właściciela mogą iść w dziesiątki tysięcy złotych bez możliwości wyjścia z sytuacji narastających strat. 

3 minuty temu, jack napisał(a):

Najmujący może w najgorszym wypadku stracić kaucję. Straty właściciela mogą iść w dziesiątki tysięcy złotych bez możliwości wyjścia z sytuacji narastających strat. 

Że co ? 

Właściciele zabierają często kaucje i czują się bezkarnie bo koszty procesu sądowego są wyższe niż kaucja. Nie zawsze tak się dzieje , ale często. 

Jeżeli ktoś oddaje mieszkanie świeżo po remoncie to dba o to aby w razie zniszczeń o większej wartości niż kucają było to ściągalne. 

Jak ktoś najmniej z wersalka za 100 to nawet jak sie rozjebie to weźmie z kaucji. 

28 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Jak pokłócę się z żoną to idę do drugiego mieszkania, a w trzecim trzymam kolekcję modeli. Tak samo korzystam z moich metrów.

Nie ad personam. Po prostu stwierdzam fakt w temacie dyskusji.

Nie, nie tak samo. W Twoich mieszkaniach ktoś mógłby zamieszkać i założyć rodzinę, ale nie może, bo trzymasz tam swoje modele. W moim domu nikt więcej nie zamieszka. Z punktu widzenia demografii jesteś bardziej useless niż ja, bo ja nie blokuję nikomu możliwości znalezienia dachu nad głową, a Ty tak.