memento1984 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Forum koszykarskie to nie jest miejsce w ktorym wiekszosc lubi sie dzielic takimi personalnymi rzeczami jak komu jestesmy wdzieczni i za co. Jesli chodzi o rodzicow, to jest to pewnie regula, z paroma wyjatkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Polska wyszła z tego moim zdanie w świetnej formie. Teraz, memento1984 napisał(a): Forum koszykarskie to nie jest miejsce w ktorym wiekszosc lubi sie dzielic takimi personalnymi rzeczami jak komu jestesmy wdzieczni i za co. Jesli chodzi o rodzicow, to jest to pewnie regula, z paroma wyjatkami? Jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 2 minuty temu, fluber napisał(a): To jest właśnie skutek tego wszystkiego. Droższe mieszkania to późniejszy zakup/kredyt co oznacza późniejsze 1 dziecko, co oznacza mniej dzieci. Nie w najmłodszej grupie. Ponad połowa 25-34 mieszka z rodzicami. To że moja teściowa 3 lata temu wykupiła mieszkanie za 5 procent wartości w żaden sposób nie przełoży się na wzrost dzietności. Podałem rzeczywiste dane. Są oferty w urzędzie pracy to jest żaden argument, bo rotacja na rynku pracy jest ciągle a o kondycji rynku pracy mówią dane makro które podałem a nie dowody anegdotyczne o ofertach na olx. Spekuluję, że może chodzić o brak żony Eh... Mój ojciec nie umiał czytać a naprawdę nie wylosowalo mi się najgorzej patrząc na moją dzielnicę. Nie rozumiesz jakie miałeś szczęście. Piszesz o kupnie mieszkania. Ale mieszalnie można też wynająć. A główna przyczyną, dlaczego wynajem jest tak drogi jest wadliwe prawo lokatorskie. Wg ostatniego spisu powszechnego ponad 2mln mieszkań stoi pustych, ponieważ wynajmujący nie ma żadnych praw i ludzie boją się wynajmować swoją własność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, Pablo81 napisał(a): Piszesz o kupnie mieszkania. Ale mieszalnie można też wynająć. A główna przyczyną, dlaczego wynajem jest tak drogi jest wadliwe prawo lokatorskie. Wg ostatniego spisu powszechnego ponad 2mln mieszkań stoi pustych, ponieważ wynajmujący nie ma żadnych praw i ludzie boją się wynajmować swoją własność. Dlatego porządny kataster sprawi,że nabierze odwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu Teraz, fluber napisał(a): Dlatego porządny kataster sprawi,że nabierze odwagi Zmuśmy ludzi siła, jak mają dysponować swoją własności, która nabyli płacąc najpierw podatek dochodowy żeby zarobić, a potem wszytskie następne, o których pisałem. Ja bym opodatkował wszytsko od metra. Dlaczego masz mieszkać na 160, skoro innych nie stać na swoje 40. Może zmusi ciebie to do podziału i wynajmu części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 5 minut temu, fluber napisał(a): Eh... Mój ojciec nie umiał czytać a naprawdę nie wylosowalo mi się najgorzej patrząc na moją dzielnicę. Nie rozumiesz jakie miałeś szczęście. Myślę że rozumiem i po takich wpisach wręcz jeszcze bardziej doceniam. Różnie bywa. Mam szczęście do Rodziny bo dziadek kolejarz międzywojenny maltretowany przez Gestspo nauczył mojego Tatę wartości życiowych a od strony Mamy dziadek wywieziony na roboty robił to samo. Takie ciężkie czasy wzmacniają i może dlatego wartości rodzinne były zawsze mocną stroną. Rodzice studiowali i wiedzieli że nauka może być kiedyś przepustką w czasach gdy nikt nic nie miał. Kapitałem który otrzymałem to nie pieniądze. I tu się nasz lekarz po prostu myli. Nic wielkiego. Że się myli. Bo kapitał potężniejszy niż milion na starcie. I poddaje się już aby to tłumaczyć komuś kto się chwalił na forum różnymi rzeczami w tym w przypływie euforii że remont za 300.000 zrobił. Kogo ja chce prostować? Kim ja jestem aby pouczać? Nikim. Przeciętny koleś z sauny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 33 minuty temu, ignazz napisał(a): Myślę że rozumiem i po takich wpisach wręcz jeszcze bardziej doceniam. Różnie bywa. Mam szczęście do Rodziny bo dziadek kolejarz międzywojenny maltretowany przez Gestspo nauczył mojego Tatę wartości życiowych a od strony Mamy dziadek wywieziony na roboty robił to samo. Takie ciężkie czasy wzmacniają i może dlatego wartości rodzinne były zawsze mocną stroną. Rodzice studiowali i wiedzieli że nauka może być kiedyś przepustką w czasach gdy nikt nic nie miał. Kapitałem który otrzymałem to nie pieniądze. I tu się nasz lekarz po prostu myli. Nic wielkiego. Że się myli. Bo kapitał potężniejszy niż milion na starcie. I poddaje się już aby to tłumaczyć komuś kto się chwalił na forum różnymi rzeczami w tym w przypływie euforii że remont za 300.000 zrobił. Kogo ja chce prostować? Kim ja jestem aby pouczać? Nikim. Przeciętny koleś z sauny Takie to jest wlasnie dzielenie sie prywatnym zyciem na forum - pozniej kazda rzecz moze byc interpretowana od dobrej nauki w domu do banki w kredo (podpowiem, ze wlasnie dlatego internet jest tak popularny, rozpala wyobraznie jak dwie trzpiotki z Twoich opowiesci!). Ja dzisiaj przezylem sentymentalna podroz z moja “rodzina” na statku Mayflower, osadnictwo z amiszami w centralnym Ohio, rozlam i podroz na polnoc z rodzicami do industrialnego raju jakim bylo Cleveland, mimo rozpalajacej (doslownie:PLONACEJ)rzeki i jezior, marzac z innymi mlodymi kapitalistami o tym jak wspolnie przylozymy reke do rozbioru Ukrainy i czystki etnicznej w Judei. internet - “it’s in the game” Edytowane 6 godzin temu przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 5 godzin temu, P_M napisał(a): Nie ma takiej opcji. Niestety doprowadziliśmy jako cywilizacja zachodnia do zniszczenia wartości rodziny, małżeństwa. Kobiety raz, że nie widzą siebie w rolach żon i matek, to dwa i tu o wiele gorsze nie widzą by w tych rolach mogły się spełniać. Dbanie o swoją rodzinę zostało kulturowo zrównane z byciem służącą i ten pejoratywny wydźwięk powoduje dużą niechęć do postawienia się w tejże roli. W związku z czym dochodzi do absurdalnej preferencji, że kobiety wolą realizować się w ramach kariery, która nie została obrzydzona jako usługiwanie szefowi/szefowej. Czyli jednak kultura a nie ekonomia? Tutaj kompletnie się zgadzam. Międzynarodowy Fundusz Walutowy, który jak pozostałe instytucje światowe wspiera depopulacje ( oficjalnie a nie jakieś konspiracyjne zabawy ) zobacz jakie stawia warunki ideologiczne: prawa kobiet, lgbt, wyrównanie wieku emerytalnego itp itd ich agenda jest jasna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 35 minut temu, Koelner napisał(a): Czyli jednak kultura a nie ekonomia? Tutaj kompletnie się zgadzam. Międzynarodowy Fundusz Walutowy, który jak pozostałe instytucje światowe wspiera depopulacje ( oficjalnie a nie jakieś konspiracyjne zabawy ) zobacz jakie stawia warunki ideologiczne: prawa kobiet, lgbt, wyrównanie wieku emerytalnego itp itd ich agenda jest jasna. No chyba tu jest wszystkiego po trochu kultura, ekonomia i jeszcze to co mówił Kaczyński pijaństwo tylko nie młodych kobiet, ale ogólnie całego narodu. Jak się dzieci zwłaszcza dziewczynki wychowają w rodzinie gdzie imprezy alko są rytuałem, to nie za bardzo będą chętne do spełnienia tradycyjnej roli kobiety i rodzenia dzieci rok po roku. Także edukacja seksualna robi swoje, gdyż teraz rzadko zdarzają się wpadki-nieplanowane ciąże. Dawniej śluby przez sąd z tego powodu były częstym przypadkiem,moja koleżanka w 2 klasie liceum została matką ,a kolesi co przez wpadki musieli się młodo żenić to miałem więcej niż palców u rąk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @ignazz ma rację. Mam znajomą , która mieszka w TBS i płaci 2K za około 50 metrowe mieszkania. Woli kupić coś mniejszego , ale własnego. No ale ciężko jest wziąć na to pożyczkę. To już nie to co kiedyś , że każdy ją miał jak chciał. Zwłaszcza w COVID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, LAF napisał(a): @ignazz ma rację. Mam znajomą , . To już nie to co kiedyś , że każdy ją miał jak chciał. Zwłaszcza w COVID Znaczy znajomą- koleżankę, czy pożyczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano 50 minut temu Udostępnij Opublikowano 50 minut temu 21 minut temu, mayor napisał(a): Znaczy znajomą- koleżankę, czy pożyczkę ? Wiadomo , że chodzi o pożyczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 32 minuty temu Udostępnij Opublikowano 32 minuty temu 17 minut temu, LAF napisał(a): Wiadomo , że chodzi o pożyczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi