Pablo81 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, ignazz napisał(a): Wiki. Odpowiedni poziom wiedzy dla Ciebie. I tu jesteśmy znowu zgodni. Jest jeszcze dochodowy od sprzedaży. A i sprzedający płaci dochodowy jeszcze. Na pewno państwo ma z tego więcej niż jakby ktoś miał zamrozić kasę w inny sposób 2 minuty temu, fluber napisał(a): Spekulacja jest trzymanie nieruchomości w której się nie mieszka. Faktycznie, 1zl za metr kwadratowy rocznie to kosztuje. A ryczałt za wynajem jest niżej opodatkowany niż 1 próg podatkowy na pit. To jest czysta patologia, za którą będziemy płacić długiem demograficznym przez lata Państwo jest długoterminowo w plecy, miasto jest długoterminowo w plecy, ludzie jako społeczeństwo są długoterminowo w plecy. Ty faktycznie jesteś na plus Na pewno w Polsce niż demograficzny z tego wynika, że ponad 68% ludzi mieszka w mieszkaniu/domu własnościowym lub należącym do współmałżonka. 19% mieszka w mieszkaniu/domu należącym do rodziców. Co jest grubo ponad średnią europejską. W mojej opinii bardzo się mylisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Teraz, P_M napisał(a): Właśnie w Stanach jest gorzej niż w Polsce pod tym względem, ale i my dobrniemy do tego. Polecam ma YT kanał Garys economics, który o tych problemach nierówności opowiada. Jedynym wyjściem jest tax the ultra richest, ale trudno jest to zrobić, bo jak już jesteś bogaty, to kupujesz od groma akcji, a potem zamiast je sprzedawać i płacić podatek, to bierzesz pożyczkę pod zastaw akcji i masz tax free money. O możliwościach typu fundacje rodzinne i konkretne formy biznesowe już nie wspominam. Szaraki jak my tutaj płacimy rocznie 50% swoich dochodów w podatkach a Ci ultra bogaci pewnie w paru % się mieszczą. Historyczne ujęcie USA. Kraj swobody gospodarczej i naturalny jej rozwój. Miałem na myśli 400 lat. Nie dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 2 minuty temu, P_M napisał(a): Właśnie w Stanach jest gorzej niż w Polsce pod tym względem, ale i my dobrniemy do tego. Polecam ma YT kanał Garys economics, który o tych problemach nierówności opowiada. Jedynym wyjściem jest tax the ultra richest, ale trudno jest to zrobić, bo jak już jesteś bogaty, to kupujesz od groma akcji, a potem zamiast je sprzedawać i płacić podatek, to bierzesz pożyczkę pod zastaw akcji i masz tax free money. O możliwościach typu fundacje rodzinne i konkretne formy biznesowe już nie wspominam. Szaraki jak my tutaj płacimy rocznie 50% swoich dochodów w podatkach a Ci ultra bogaci pewnie w paru % się mieszczą. Oczywiście jako ultra bogaty dostajesz ta pożyczkę po mega niskim ułamku procenta. Edytowane 2 godziny temu przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Nie rozumiem czemu państwo ma sterować naszym kapitalem. Czemu ma zmuszać do inwestowania w giełdę czy obligacje kosztem innych inwestycji tu np nieruchomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a): Oczywiście jako ultra bogaty dostajesz ta pożyczkę po mega niskim ułamku procenta. Wiadomo, już oczywistych oczywistości nie chciałem dodawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a): Oczywiście jako ultra bogaty dostajesz ta pożyczkę po mega niskim ułamku procenta. Bo każdy szacuje ryzyko i ktoś z dużym kapitałem jest lepszym gwarantem spłaty niż Marek student. To zwykle szacowanie ryzyka w biznesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, Pablo81 napisał(a): Na pewno w Polsce niż demograficzny z tego wynika, że ponad 68% ludzi mieszka w mieszkaniu/domu własnościowym lub należącym do współmałżonka. 19% mieszka w mieszkaniu/domu należącym do rodziców. Co jest grubo ponad średnią europejską. W mojej opinii bardzo się mylisz. A kto się rozmnaża? Emeryci na własnościowym kupionym za 5 procent ceny od spółdzielni, czy 25-30 latkowie? W zeszłym roku 52,9 proc. Polaków w wieku 25-34 lat mieszkało z rodzicami - wynika ze środowego raportu GUS "Polska w Unii Europejskiej 2024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Lakers są bogatszym klubem niż Charlotte. Stawiacie od lat na tych drugich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, ignazz napisał(a): Nie rozumiem czemu państwo ma sterować naszym kapitalem. Czemu ma zmuszać do inwestowania w giełdę czy obligacje kosztem innych inwestycji tu np nieruchomości. Żeby nie było zapaści demograficznej, załamania systemu emerytalnego, rewolucji francuskiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, ignazz napisał(a): Nie rozumiem czemu państwo ma sterować naszym kapitalem. Czemu ma zmuszać do inwestowania w giełdę czy obligacje kosztem innych inwestycji tu np nieruchomości. Po to, żeby nie było takiej sytuacji Plus to co wyżej napisał fluber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): A kto się rozmnaża? Emeryci na własnościowym kupionym za 5 procent ceny od spółdzielni, czy 25-30 latkowie? W zeszłym roku 52,9 proc. Polaków w wieku 25-34 lat mieszkało z rodzicami - wynika ze środowego raportu GUS "Polska w Unii Europejskiej 2024 https://pl.tradingeconomics.com/poland/home-ownership-rate Odsetek mieszkań własnościowych jest odwrotnie proporcjonalny do dzietności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): Żeby nie było zapaści demograficznej, załamania systemu emerytalnego, rewolucji francuskiej? To niech skuteczniej zarządza aktywami państwowymi. A nie rozkrada po kawałku. Uszczelnić kwestie przetargów da lepsze efekty. Od samorządu po centralkę. Zmniejszyć koszty państwa. Zlikwidować biurokracje. Nie rozdawać stołków. A nie dokopać tym co jeszcze dychający są. Niestety ciężko tak. Ale każdy głupi chętnie Doda kolejne podatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, ignazz napisał(a): Historyczne ujęcie USA. Kraj swobody gospodarczej i naturalny jej rozwój. Miałem na myśli 400 lat. Nie dziś. Przez większość tego okresu w ramach tej swobody gospodarczej działało niewolnictwo. A ten rozwój to poprzez odbieranie ziemi Indianon. Gdyby tak Polska zajęła Niemcy i Ukrainę, a jej mieszkańców zamknęła w rezerwatach, to GDP wystrzeliło w górę jak ja pierdolę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Podatek katastralny jest dobrym rozwiązaniem, na pewno lepszym niż te obecne śmieszne grosiki za metr. Przede wszystkim to podatek lokalny i trafia do kasy miejskiej -gminnej, jest skuteczny do walki z pustostanami, miasto ma narzędzie do negocjacji z właścicielami wielu mieszkań na wynajem, deweloperami obniżenia cen najmu, regulowania wysokości czynszów. Dla przykładu w NY jest kilka różnych form regulacji czynszów, obniżania kosztów najmu, a nawet budowy mieszkań socjalnych przez prywatnych inwestorów. Ja miałem mieszkanie ze stabilizowanym rentem, płaciłem $1250 za 4 pokoje, kiedy rynkowa cena była na poziomie $2200 w porywach do 2400 , teraz to już nawet ponad 3 000. Dodatkowo landlord nie miał prawa podnieść mi czynszu o więcej niż 1,5% co dwa lata , o czym co roku przypominało mi miasto listownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, ignazz napisał(a): Od samorządu po centralkę. Zmniejszyć koszty państwa. Zlikwidować biurokracje. Nie rozdawać stołków. W Somalii z powodzeniem realizują ten program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Teraz, RappaR napisał(a): Przez większość tego okresu w ramach tej swobody gospodarczej działało niewolnictwo. A ten rozwój to poprzez odbieranie ziemi Indianon. Gdyby tak Polska zajęła Niemcy i Ukrainę, a jej mieszkańców zamknęła w rezerwatach, to GDP wystrzeliło w górę jak ja pierdolę Zyski z handlu niewolnikami szły do Europy oczywiście nie do Polski ale bym nie szarżował tu zbytnio mimo ze etycznie było wcale. Chodzi mi o sposób w jaki już te zagrabione ziemie się organizowały. Mimo wszystko lepiej niż u wujka Stalina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 9 minut temu, fluber napisał(a): A kto się rozmnaża? Emeryci na własnościowym kupionym za 5 procent ceny od spółdzielni, czy 25-30 latkowie? W zeszłym roku 52,9 proc. Polaków w wieku 25-34 lat mieszkało z rodzicami - wynika ze środowego raportu GUS "Polska w Unii Europejskiej 2024 In this dataset, Italy has the highest proportion of people aged 20 to 29 who don't live independently, 80%, followed by Greece at 78%, Spain at 77%, and Portugal at 76%. In the UK, it's 43%, and in the US, it's 39%. Nordic countries Norway, Finland, Sweden, and Denmark have the lowest rates, all below 20%. A dzietności w takiej Hiszpanii w 2024 i tak była wyższa niż w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, Pablo81 napisał(a): https://pl.tradingeconomics.com/poland/home-ownership-rate Odsetek mieszkań własnościowych jest odwrotnie proporcjonalny do dzietności. Opóźnienie momentu uzyskania mieszkania o 10 lat skutkuje zmniejszeniem całkowitej liczby dzieci aż o 50 proc. To nie są dane na temat osób w wieku rozrodczym. Te pokazują to co wskazałem wyżej. To że 45latkowie mogą sobie kupić dom czy mieszkanie w dzisiejszych czasach to akurat wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Teraz, ignazz napisał(a): Zyski z handlu niewolnikami szły do Europy oczywiście nie do Polski ale bym nie szarżował tu zbytnio mimo ze etycznie było wcale A zyski z pracy niewolników trafiały do wąskiej grupy plantatorów dzięki czemu kraje z rozwiniętym niewolnictwem były masakrycznie zacofane w rozwoju. Ale wymarzony system dla Ciebie. 1 minutę temu, ignazz napisał(a): Chodzi mi o sposób w jaki już te zagrabione ziemie się organizowały. Mimo wszystko lepiej niż u wujka Stalina Szczególnie taka Kuba i Filipiny. Dużo lepiej wyglądaj od takiej zajętej przez Stalina Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Teraz, fluber napisał(a): Opóźnienie momentu uzyskania mieszkania o 10 lat skutkuje zmniejszeniem całkowitej liczby dzieci aż o 50 proc. To nie są dane na temat osób w wieku rozrodczym. Te pokazują to co wskazałem wyżej. To że 45latkowie mogą sobie kupić dom czy mieszkanie w dzisiejszych czasach to akurat wiem 1 minutę temu, Pablo81 napisał(a): In this dataset, Italy has the highest proportion of people aged 20 to 29 who don't live independently, 80%, followed by Greece at 78%, Spain at 77%, and Portugal at 76%. In the UK, it's 43%, and in the US, it's 39%. Nordic countries Norway, Finland, Sweden, and Denmark have the lowest rates, all below 20%. A dzietności w takiej Hiszpanii w 2024 i tak była wyższa niż w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi