Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Podatki. Kary. Coraz lepsze pomysły. 

Racja. Widziwiają

Jakby to było tak ciężko zadzwonić do ojca by kupił mieszkanie.

Tym młodym nic się nie chce i wszystko by chcieli mieć na tacy, a Ty sam musiałeś ojca poprosić.

Ręce opadają jaki ciężki w dyskusji jesteś. 

Skąd u was tych socjalistycznych naleciałości? 

Aparatem państwowym chcecie regulować rynek? Tworzyć zwiekszona biurokracje aby te wasze pomysły kar i podatków były egzekwowane?

W kapitalizmie posiadanie kapitału tworzy przewagę nad tymi którzy tego kapitału nie maja. Chcecie to zmienić i dodać tym co nie maja kosztem tym co maja. Prawilne. Janosikowe. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Z jakiego powodu stare pokolenie ubzdurało sobie, że może spekulować na nieruchomościach, nie płacić od tego żadnych podatków, ustalać pod siebie legislację i pasożytować na pracy młodych ludzi?

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Z jakiego powodu stare pokolenie ubzdurało sobie, że może spekulować na nieruchomościach, nie płacić od tego żadnych podatków, ustalać pod siebie legislację i pasożytować na pracy młodych ludzi?

Ja tam zawsze przy zakupie płaciłem PCC, co roku podatek od nieruchomości i 8.5% ryczałtu za wynajem. Państwo zarabia, miasto zarabia, ludzie są szczęśliwi i szczęśliwy jestem też ja :)

A ty kłamiesz :)

7 minut temu, ignazz napisał(a):

W kapitalizmie posiadanie kapitału tworzy przewagę nad tymi którzy tego kapitału nie maja. 

Niemal 90% Polaków posiada mieszkania własnościowe, a tylko 12% z nich zostało sfinansowane kredytem.

Patologia, której jesteśmy świadkami nie ma źródła w kapitalizmie 

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Wiki. Odpowiedni poziom wiedzy dla Ciebie. I tu jesteśmy znowu zgodni. 

1 minutę temu, Pablo81 napisał(a):

Ja tam zawsze przy zakupie płaciłem PCC, co roku podatek od nieruchomości i 8.5% ryczałtu za wynajem. Państwo zarabia, miasto zarabia, ludzie są szczęśliwi i szczęśliwy jestem też ja :)

Jest jeszcze dochodowy od sprzedaży. 

7 minut temu, ignazz napisał(a):

Aparatem państwowym chcecie regulować rynek? Tworzyć zwiekszona biurokracje aby te wasze pomysły kar i podatków były egzekwowane?

W kapitalizmie posiadanie kapitału tworzy przewagę nad tymi którzy tego kapitału nie maja. Chcecie to zmienić i dodać tym co nie maja kosztem tym co maja. Prawilne. Janosikowe. 

Problemem są nierówności i to że bardzo bardzo bogaci potrafią generować wielokrotnie wyższy dochód pasywny ze swoich aktywów (akcje, nieruchomości, obligacje) w przeciągu roku, aniżeli przeciętny człowiek zarabia w przeciętnej pracy, to automatycznie potęguje nierówność, uniemożliwia akumulację kapitału klasie średniej, która to klasa średnia jest stabilizatorem społeczeństwa i jego struktury, zwłaszcza jeżeli mówimy o utrzymaniu dzietności. 

I to mnie zastanawia. Bo kupując mieszkanie z pieniędzy po opodatkowaniu. Wykańczam je i już tym podnoszę wartość. I jak wykończone sprzedam drożej ( wydawałem swoje netto pieniądze) to państwo dokłada podatek dochodowy. Za zysk tak na prawdę wypracowany moimi pieniędzmi netto. To samo z samochodem. Za pensje po opodatkowaniu kupujesz samochód. A jak go sprzedajesz to państwo widzi ze zarobiłeś i Ciebie doopodatkuje ryczałtem 3%. 

1 minutę temu, Pablo81 napisał(a):

Spekulacja jest trzymanie nieruchomości w której się nie mieszka. Faktycznie, 1zl za metr kwadratowy rocznie to kosztuje.

A ryczałt za wynajem jest niżej opodatkowany niż 1 próg podatkowy na pit. To jest czysta patologia, za którą będziemy płacić długiem demograficznym przez lata 

Państwo jest długoterminowo w plecy, miasto jest długoterminowo w plecy, ludzie jako społeczeństwo są długoterminowo w plecy. Ty faktycznie jesteś na plus 

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Problemem są nierówności i to że bardzo bardzo bogaci potrafią generować wielokrotnie wyższy dochód pasywny ze swoich aktywów (akcje, nieruchomości, obligacje) w przeciągu roku, aniżeli przeciętny człowiek zarabia w przeciętnej pracy, to automatycznie potęguje nierówność, uniemożliwia akumulację kapitału klasie średniej, która to klasa średnia jest stabilizatorem społeczeństwa i jego struktury, zwłaszcza jeżeli mówimy o utrzymaniu dzietności. 

Tak było jest i będzie. Te rozwiązania nie dokopią tym najbogatszym tylko tym ciut bogatszym bo bardziej pracowitym. Sprawia to ze nie warto jak za komuny być ambitnym i pracowitym. 50 lat mieliśmy system co wspierał bylejakość. Koledzy widzę chcą powrotu tamtych czasów. Super hiper bogatym te regulacje nie zrobią nic. Wykastruje się klasę średnia. 

Mamy to w USA 

A tam się państwo aż tak nie mieszało do przedsiębiorczości. Płacisz podatki jesteś ok. 

Proste podatki. Przejrzysty system. 

U nas jest gorzej i gorzej z tym. 

I skąd pewność ze te podatki pójdą na dobry cel a nie na haracz władzy?

Fajnie pisać. Każdy młody piękny i bogaty niech będzie. I to zróbmy za darmo najlepiej. 

No i obraz tych najbogatszych obrzydliwych wyzyskiwaczy świetnie się sprawdzał dla tłumu. Nie przeszkodziło to wprowadzić programu palacyk plus. 

Teraz, ignazz napisał(a):

Tak było jest i będzie. Te rozwiązania nie dokopią tym najbogatszym tylko tym ciut bogatszym bo bardziej pracowitym. Sprawia to ze nie warto jak za komuny być ambitnym i pracowitym. 50 lat mieliśmy system co wspierał bylejakość. Koledzy widzę chcą powrotu tamtych czasów. Super hiper bogatym te regulacje nie zrobią nic. Wykastruje się klasę średnia. 

Ciut bogatsi zamiast trzymać mieszkania będą zarabiać na giełdzie, obligacjach, złocie, krypto albo.dzielach sztuki. To nie jest duża cena za zwolnienie dachu nad głową dla młodych ludzi.

A czasy dla młodych ludzi są trudniejsze pod kątem ogarnięcia własnego dachu nad głową niż 25 lat temu. Ja na studiach byłem w stanie opłacić pokój w akademiku z rachunkami za mniej niż połowę stypendium za wyniki w nauce. 

Teraz nie ma na to żadnych szans 

Po studiach za połowę zarobków z 1 pracy byłem.w stanie we Wrocławiu opłacić 3-pokojowe mieszkanie z rachunkami. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Mamy to w USA 

A tam się państwo aż tak nie mieszało do przedsiębiorczości. Płacisz podatki jesteś ok. 

Proste podatki. Przejrzysty system. 

U nas jest gorzej i gorzej z tym. 

Właśnie w Stanach jest gorzej niż w Polsce pod tym względem, ale i my dobrniemy do tego.

Polecam ma YT kanał Garys economics, który o tych problemach nierówności opowiada. Jedynym wyjściem jest tax the ultra richest, ale trudno jest to zrobić, bo jak już jesteś bogaty, to kupujesz od groma akcji, a potem zamiast je sprzedawać i płacić podatek, to bierzesz pożyczkę pod zastaw akcji i masz tax free money. O możliwościach typu fundacje rodzinne i konkretne formy biznesowe już nie wspominam. Szaraki jak my tutaj płacimy rocznie 50% swoich dochodów w podatkach a Ci ultra bogaci pewnie w paru % się mieszczą.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Ciut bogatsi zamiast trzymać mieszkania będą zarabiać na giełdzie, obligacjach, złocie, krypto albo.dzielach sztuki. To nie jest duża cena za zwolnienie dachu nad głową dla młodych ludzi.

A czasy dla młodych ludzi są trudniejsze pod kątem ogarnięcia własnego dachu nad głową niż 25 lat temu. Ja na studiach byłem w stanie opłacić pokój w akademiku z rachunkami za mniej niż połowę stypendium za wyniki w nauce. 

Po studiach za połowę zarobków z 1 pracy byłem.w stanie we Wrocławiu opłacić 3-pokojowe mieszkanie z rachunkami. 

Sporo jest tu powodów. Konflikt na Ukrainie. Napływ bogatszych sąsiadów bo mam wrażenie ze po Europie rozlała się fala bardzo bogatych Ukraińców co samo w sobie wywindowało ceny i czynsz.