Pablo81 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, julekstep napisał(a): grunt że lajkować posty dokuczające można zgodnie z prawem a przecież o to się najczęściej oburzałeś xD Nie wiem co to ma do rzeczy? Pisanie nie na temat, osobiste wycieczki czy rozkręcanie dymów też jest zgodne z prawem, a średnio mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 23 minuty temu, Pablo81 napisał(a): No patrz, znieważanie kogoś w formie pytania z tezą jest dalej znieważaniem. A często stosowałeś ten zabieg, pisząc potem, że to tylko pytanie. Taka sprytna zagrywka to była przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, Pablo81 napisał(a): Nie wiem co to ma do rzeczy? wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 4 minuty temu, julekstep napisał(a): wszystko Sorry. Dziś nie będzie karmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/30-proc-ponizej-ceny-wyjsciowej-od-pol-roku-nie-moga-sprzedac-mieszkania/x1czxqm,0666d3f1 Przyznam szczerze za pisanie takich artykułów pręgierz się wydaje sprawiedliwą karą. Chociaż może za łagodną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Ale jakie jest twoje zdanie. Że twierdzisz że nie ma problemów na rynku mieszkaniowym? Rok zajęło mi sprzedanie mieszkania i realnych klientów oceniam na niewielki odsetek tych „oglądaczy”. Wyparował kapitał, banki zaczęły utrudniać dawanie kredytów. Po drugiej stronie deweloperzy akurat mieli zapaść sprzedażową i sporo rzeczy które oglądałyśmy na kupno są dalej dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 5 minut temu, ignazz napisał(a): Ale jakie jest twoje zdanie. Że twierdzisz że nie ma problemów na rynku mieszkaniowym? Rok zajęło mi sprzedanie mieszkania i realnych klientów oceniam na niewielki odsetek tych „oglądaczy”. Wyparował kapitał, banki zaczęły utrudniać dawanie kredytów. Po drugiej stronie deweloperzy akurat mieli zapaść sprzedażową i sporo rzeczy które oglądałyśmy na kupno są dalej dostępne. Że ceny mieszkań dla ludzi, którzy potrzebują kupić mieszkanie, by wiesz, zrobić taką dziwną rzecz, jak w nim mieszkać, są odrealnione i problemem nie są spadki cen, a za małe spadki cen. Zawsze mogłeś sprzedać mieszkanie taniej, po prostu. Szybciej by zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 6 minut temu, ignazz napisał(a): Ale jakie jest twoje zdanie. Że twierdzisz że nie ma problemów na rynku mieszkaniowym? Rok zajęło mi sprzedanie mieszkania i realnych klientów oceniam na niewielki odsetek tych „oglądaczy”. Wyparował kapitał, banki zaczęły utrudniać dawanie kredytów. Po drugiej stronie deweloperzy akurat mieli zapaść sprzedażową i sporo rzeczy które oglądałyśmy na kupno są dalej dostępne. Ten artykuł jest strasznie rakowy: Spadek popytu na mieszkania sprawił, że pani Ewa i pan Damian znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji – muszą wybierać pomiędzy sprzedażą mieszkania po cenie znacznie niższej niż zaplanowali a czekaniem na zdecydowanego kupca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 20 minut temu, ignazz napisał(a): Ale jakie jest twoje zdanie. Że twierdzisz że nie ma problemów na rynku mieszkaniowym? Rok zajęło mi sprzedanie mieszkania i realnych klientów oceniam na niewielki odsetek tych „oglądaczy”. Wyparował kapitał, banki zaczęły utrudniać dawanie kredytów. Po drugiej stronie deweloperzy akurat mieli zapaść sprzedażową i sporo rzeczy które oglądałyśmy na kupno są dalej dostępne. Ja sprzedawałem 2,5 roku (tylko że w UK), kupujących miałem cały czas, może na rynku to mieszkanie było ze 2 tygodnie w sumie. Przy wzroście kosztów kredytów powody dla których wnioski o kredyty są odrzucane przez Banki to jest luźno temat na magisterkę. Jakieś 2 miesiące temu na BBC (radio) był program o problemach z kredytami, osobach które utknęły z mieszkaniami których nie mogą sprzedać etc. Aż zadzwoniłem ( xD ) i przedstawilem info jaki był największy problem w moim przypadku, w studio był dyrektor zoopli, który na to odpowiedział że banki mogą rozwinąć różne systemy obronne aby kredytów nie udzielać. Biorąc poprawę na to że jaki jest nasz rynek a jaki jest rynek w EU uważam że ludzie u nas w przyszłości będą mieli więcej problemów niż radości z mieszkaniami na które obecnie zapożyczyli się pod korek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu MÓJ PREZYDENT! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, julekstep napisał(a): MÓJ PREZYDENT! Ja dopiero zaczynam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Wiem że deweloper mieszkaniowy ma wysokie marże. A raczej miał bo obecnie mamy rekordowe poziomy kosztów budowy w tym robocizny. Więc o ile mógłbym przyłączyć się do waszego populistycznego hasła mieszkania za półdarmo. Aby ludziom było dostatnio. To tego nie widzę właśnie z szybujących cen i działek i kosztów. Materiałów i robocizny. Spirala jest ale nadal w Polsce mamy niższe europejskie poziomy cen. Jesteśmy zapewne zgodni że mieszkanie to luksus. Więc nie każdy może je mieć. Realia a nasze marzenia to często inne sprawy. A media są napędzane przez tego co płaci. Często w swoim sektorze i specjalizacji czytam badania rynku które zaklinają rzeczywistość aby uruchomić ruch w interesie. Tu mamy to samo - tendencyjny wpis pod zlecenie. Tylko ja nie jestem tym faktem oburzony. Problem jest złożony. I tyle. Meritum jest takie że koszty tak urosły że nie ma z czego schodzić jeżeli chodzi o cenę. Plus inflacja i potężny wyższy koszt pieniądza. A wracając do uwagi o mojej sprzedaży to miałem po prostu czas. Teraz, RappaR napisał(a): Nowe? Deweloperskie. Przy takich cenach. Oczywiście. Luksus. Tak samo jak chęć zwiększenia metrażu. Dzisiaj mamy dosyć ciężkie czasy poprzez konflikt. Edytowane 1 godzinę temu przez ignazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 24 minuty temu, ignazz napisał(a): Jesteśmy zapewne zgodni że mieszkanie to luksus. Więc nie każdy może je mieć. Nie jesteśmy. Mieszkanie to nie jest luksus - to absolutna podstawa ludzkiej egzystencji - jedna z najbardziej bazowych potrzeb do zaspokojenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Jak nie stać na zakup nowego deweloperskiego to rynek wtórny lub najem. Nowe przy takich cenach to luksus. I urządzić trzeba jeszcze. Czego tu nie rozumujecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, ignazz napisał(a): Jak nie stać na zakup nowego deweloperskiego to rynek wtórny lub najem. Nowe przy takich cenach to luksus. I urządzić trzeba jeszcze. Czego tu nie rozumujecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, ignazz napisał(a): Jak nie stać na zakup nowego deweloperskiego to rynek wtórny lub najem. Nowe przy takich cenach to luksus. I urządzić trzeba jeszcze. Czego tu nie rozumujecie. Nie musi być nowe. Mamy patologiczna sytuację, w której mieszkanie służy do akumulacji majątku a nie do zamieszkania. Brak podatku katastralnego od większej liczby mieszkań tylko do tego zachęca. Zamiast inwestować kasę w polskie obligacje skarbowe, giełdę, czy obligacje korporacyjne aby rozwijać kraj, inwestowanie polega na akumulacji betonu, co skutkuje nieproporcjonalna podwyżka cen mieszkań w połączeniu z programami kredyt 0 plus czyli dopłat dla deweloperów. Mamy najniższą dzietność w Europie, a kobieta w ciąży, para z małym dzieckiem to często Red flagi dla najemców. 10 lat przesunięcia w kupnie własnego domu skutkuje spadkiem dzietnosci o połowę, jak pokazują badania. Obecna sytuacja hamuje rozwój gospodarki i skutkuje katastrofa demograficzną. Jest skrajnie niekorzystna dla ogółu społeczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu To racja fluber tylko nie rozwiążesz tego przez podatek katastralny. On jak zwykle uderzy w kogoś kto ma 3 mieszkania a nie 100 (ci znajdą sposób by to obejść). Druga sprawa to co napisał ignazz w większości jest prawdą - nowego mieszkania nie da się wybudować dużo taniej niż dziś - jeżeli będziemy chcieli obniżać wynagrodzenie ludziom to wyjadą spowrotem na zachód (fun fact - za metr kwadratowy murarzowi w DE potrafią zapłacić 30 euro - to ciągle sporo więcej niż w PL - jak zwiększysz te różnice to pojadą robić tam). Więc magiczna różdżką nie zmienisz sytuacji, a przy ilości podatków w tym kraju jak będziesz chciał wprowadzić nowy to ludzie po prostu będą inwestować w nieruchomości za granicą (co zresztą już się dzieje - Hiszpania Włochy Cypr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, blackmagic napisał(a): To racja fluber tylko nie rozwiążesz tego przez podatek katastralny. On jak zwykle uderzy w kogoś kto ma 3 mieszkania a nie 100 (ci znajdą sposób by to obejść). Druga sprawa to co napisał ignazz w większości jest prawdą - nowego mieszkania nie da się wybudować dużo taniej niż dziś - jeżeli będziemy chcieli obniżać wynagrodzenie ludziom to wyjadą spowrotem na zachód (fun fact - za metr kwadratowy murarzowi w DE potrafią zapłacić 30 euro - to ciągle sporo więcej niż w PL - jak zwiększysz te różnice to pojadą robić tam). Więc magiczna różdżką nie zmienisz sytuacji, a przy ilości podatków w tym kraju jak będziesz chciał wprowadzić nowy to ludzie po prostu będą inwestować w nieruchomości za granicą (co zresztą już się dzieje - Hiszpania Włochy Cypr) Wzrusza mnie los biednych emerytów z 3 mieszkaniami, co potem nie będą mieli na chleb. Na razie jest 50% marży. Jak najbardziej da się wybudować dużo taniej niż dzisiaj. Wystarczy magiczne słowo - budownictwo SOCJALNE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 58 minut temu Udostępnij Opublikowano 58 minut temu https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/rekord-zyskow-lidera-deweloperow-niesprzedanych-mieszkan-jednak-wiecej-o-polowe/knrcblf 5 minut temu, blackmagic napisał(a): Więc magiczna różdżką nie zmienisz sytuacji, a przy ilości podatków w tym kraju jak będziesz chciał wprowadzić nowy to ludzie po prostu będą inwestować w nieruchomości za granicą (co zresztą już się dzieje - Hiszpania Włochy Cypr) Gdzie minusy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 55 minut temu Udostępnij Opublikowano 55 minut temu 8 minut temu, blackmagic napisał(a): On jak zwykle uderzy w kogoś kto ma 3 mieszkania a nie 100 (ci znajdą sposób by to obejść) Spoko. To trzeba poczekać jak znajdą sposób i go zabronić. A jak oszukiwać, to dowalić kary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi