Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, fluber napisał(a):
7 godzin temu, P_M napisał(a):

Rezygnujesz z Pitu, stawiasz 23% vat na wszystko, co jest sprawiedliwszym podatkiem (bo od konsumpcji), więc biedniejszych tak nie łupisz,

ok, skupiasz sie podobnie jak reszta na wątku pobocznym. Clue mojego postu bylo takie, ze dochodowy nie jest niezbedny, zeby utrzymac wplywy do budzetu na obecnym poziomie.
Dalej jednak masz dwie rzeczy:
-brak pitu, pozwoli zwiekszyc konsumpcje ergo wplywy z vatu dla tych, ktorzy pit płacą (doprecyzuje to wyzej)
-im mniej konsumujesz tym mniej podatku vat płacisz, a bogaci wydają wiecej, wiec zaplaca tego podatku więcej (nominalnie)

Edytowane przez P_M

10 minut temu, P_M napisał(a):

-im mniej konsumujesz tym mniej podatku vat płacisz, a bogaci wydają wiecej, wiec zaplaca tego podatku więcej (nominalnie)

eeee, ale bogaci i w obecnej sytuacji 'nominalnie' też płacą więcej podatku

więc nie wiem po co tutaj ten PR 'biednymi' (gdzie w Twojej propozycji wskaźnik łupania zostanie przesunięty bardzo mocno na ich stronę)

w sumie wesołe że zaczęło się to jako komentarz do jakiegoś wysrywu Sławka bo tutaj jest typowa narracja pod wyborcę konfy (oferowanie tego że zamieni się im kija na metalowy pręt a ci się jeszcze cieszą myśląc że po 'rewolucji' to oni będą łupiącymi xDDD)

Edytowane przez julekstep

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

więc nie wiem po co tutaj ten PR 'biednymi' (gdzie w Twojej propozycji wskaźnik łupania zostanie przesunięty bardzo mocno na ich stronę)

bo małozarabiajacy, ktorzy placą pit, będą mieli wiecej w kieszeni i bedzie ich stac na zwiekszoną konsumpcję. Jak tak boli Was, ze tam rzucilem te 23% dla usrednienia calkowitego vatu, to obecne stawki mogą pozostac bez zmian w tym na żywność. Tak czy owak wpływy z vatu i akcyzy wzrosną z korzyścią dla biedniejszych, bo zostaną z towarami, których potrzebują, bądź nie, a obecnie czego kompletnie nie uwzgledniasz nie mogą nawet tych dóbr kupić, bo są wlasnie łupieni pitem :D 
Generalnie nie chce mi sie bronic jakiejs sprawiedliwosci spolecznej, bo tej nie ma jak juz kiedys Rappar tu akurat słusznie przedstawiał. Podstawowa teza jest taka, że PIT nie jest niezbędny do zapewnienia wplywów budzetowych i można to zrobić lepiej Vatem i akcyzą. Reszta to offtopic :)

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

ponieważ do żadnej innej grupy społecznej nie muszę tyle dopłacać

Poproszę o ban moderację. 

po pierwsze ile musisz dopłacać do tej okropnej grupy społecznej. 

możesz rozwinąć swój skomplikowany system podatkowy 

potem pójdą wyzwiska za które poproszę ban bo jakoś sobie tego nie wyobrażam aby po tych prostych pytaniach nie dostał dosadnych odpowiedzi za które mi się będzie należało.  

Ile ty dopłacasz? 

Ban na siebie oczywiście. Bo rozmawiam z kimś którego zaraz pewne dosadniej nazwie. Ale chciałbym poznać tę głębię oceny biznesu w Polsce 

Julas. Daj coś od siebie. Co robisz. Co tworzysz. Jaki masz dorobek aby kogoś kto sprzedaje pietruszkę opluwać. 

A tam wyzwę od razu: Ty korwinisto!!! Poproszę ban