P_M Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 53 minuty temu, fluber napisał(a): 7 godzin temu, P_M napisał(a): Rezygnujesz z Pitu, stawiasz 23% vat na wszystko, co jest sprawiedliwszym podatkiem (bo od konsumpcji), więc biedniejszych tak nie łupisz, ok, skupiasz sie podobnie jak reszta na wątku pobocznym. Clue mojego postu bylo takie, ze dochodowy nie jest niezbedny, zeby utrzymac wplywy do budzetu na obecnym poziomie. Dalej jednak masz dwie rzeczy: -brak pitu, pozwoli zwiekszyc konsumpcje ergo wplywy z vatu dla tych, ktorzy pit płacą (doprecyzuje to wyzej) -im mniej konsumujesz tym mniej podatku vat płacisz, a bogaci wydają wiecej, wiec zaplaca tego podatku więcej (nominalnie) Edytowane 3 godziny temu przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 10 minut temu, P_M napisał(a): -im mniej konsumujesz tym mniej podatku vat płacisz, a bogaci wydają wiecej, wiec zaplaca tego podatku więcej (nominalnie) eeee, ale bogaci i w obecnej sytuacji 'nominalnie' też płacą więcej podatku więc nie wiem po co tutaj ten PR 'biednymi' (gdzie w Twojej propozycji wskaźnik łupania zostanie przesunięty bardzo mocno na ich stronę) w sumie wesołe że zaczęło się to jako komentarz do jakiegoś wysrywu Sławka bo tutaj jest typowa narracja pod wyborcę konfy (oferowanie tego że zamieni się im kija na metalowy pręt a ci się jeszcze cieszą myśląc że po 'rewolucji' to oni będą łupiącymi xDDD) Edytowane 3 godziny temu przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 godzinę temu, RappaR napisał(a): Właśnie są wypracowane wzory. Podasz mi przykład z 5 zwykłych krajów(w znaczeniu nie Monaco czy Watykan), gdzie społeczeństwo jest silne, a państwo słabe? najpierw Ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, julekstep napisał(a): więc nie wiem po co tutaj ten PR 'biednymi' (gdzie w Twojej propozycji wskaźnik łupania zostanie przesunięty bardzo mocno na ich stronę) bo małozarabiajacy, ktorzy placą pit, będą mieli wiecej w kieszeni i bedzie ich stac na zwiekszoną konsumpcję. Jak tak boli Was, ze tam rzucilem te 23% dla usrednienia calkowitego vatu, to obecne stawki mogą pozostac bez zmian w tym na żywność. Tak czy owak wpływy z vatu i akcyzy wzrosną z korzyścią dla biedniejszych, bo zostaną z towarami, których potrzebują, bądź nie, a obecnie czego kompletnie nie uwzgledniasz nie mogą nawet tych dóbr kupić, bo są wlasnie łupieni pitem Generalnie nie chce mi sie bronic jakiejs sprawiedliwosci spolecznej, bo tej nie ma jak juz kiedys Rappar tu akurat słusznie przedstawiał. Podstawowa teza jest taka, że PIT nie jest niezbędny do zapewnienia wplywów budzetowych i można to zrobić lepiej Vatem i akcyzą. Reszta to offtopic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 16 minut temu, Koelner napisał(a): najpierw Ty Ja nie znam takich, to Ty je znasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 13 minut temu, RappaR napisał(a): Ja nie znam takich, to Ty je znasz Podaj wzór to dostosuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 13 minut temu, Koelner napisał(a): Podaj wzór to dostosuję Jest prosty, to Twoja teza. Silne społeczeństwo i słabe państwo, wedle Twoich kryteriów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Jest prosty, to Twoja teza. Silne społeczeństwo i słabe państwo, wedle Twoich kryteriów Bez wzoru nie będzie fachowej analizy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Koelner napisał(a): Bez wzoru nie będzie fachowej analizy Myślałem, że go już masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, julekstep napisał(a): ponieważ do żadnej innej grupy społecznej nie muszę tyle dopłacać Poproszę o ban moderację. po pierwsze ile musisz dopłacać do tej okropnej grupy społecznej. możesz rozwinąć swój skomplikowany system podatkowy potem pójdą wyzwiska za które poproszę ban bo jakoś sobie tego nie wyobrażam aby po tych prostych pytaniach nie dostał dosadnych odpowiedzi za które mi się będzie należało. Ile ty dopłacasz? Ban na siebie oczywiście. Bo rozmawiam z kimś którego zaraz pewne dosadniej nazwie. Ale chciałbym poznać tę głębię oceny biznesu w Polsce Julas. Daj coś od siebie. Co robisz. Co tworzysz. Jaki masz dorobek aby kogoś kto sprzedaje pietruszkę opluwać. A tam wyzwę od razu: Ty korwinisto!!! Poproszę ban Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 24 minuty temu, RappaR napisał(a): Myślałem, że go już masz Straciłeś szansę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 37 minut temu, ignazz napisał(a): Julas. Daj coś od siebie. Co robisz. Co tworzysz. rap w miasto puszczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi