Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

ale oni tylko do tego się nadają, nawet jak próbują coś zrobić ( czyt. dorobić na siebie ) to wpadają na prostych tematach

banda nieudaczników, w ogóle beka że ratowali się Collegium Tumanum żeby w ogóle mieć jakieś wykształcenie 

pytanie z tych trudniejszych.

Czy takiemu Kaczyńskiemu, Tuskowi zlecilibyście chociażby przeparkowanie swojego auta lub organizację rodzinnego wypadu weekendowego? 

Jarkowi szczególnie już nic bym nie zlecił, ale obu chętnie bym zaprosił do domu by posłuchać różnych historii i pogadać.

Sam duopol nie jest zły, kompletnie nie zgadzam się z tezami, że sama konstrukcja duopolu jest zła. Złe jest napędzanie wrogości, nacisk na wzbudzanie emocji (głównie negatywnych, przeciwko komuś). Przed Trumpem duopol w USA sobie latami nieźle działał.

PS. Sławek może dobrze gadać o niższych podatkach, reszta to populistyczne brednie* (w sumie niskie podatki też pod to podchodzą, bo po dojściu do władzy okazuje się, że sytuacja budżetowa (deficyt) nie pozwala).

*To jak napuszcza ludzi na Ukrainców i Ukrainę to nie zdziwiłbym się, gdyby za to zebrał kiedyś (zasłużony) wpierdol.

Edytowane przez Dunk Fan

3 minuty temu, Dunk Fan napisał(a):

Sławek tylko może dobrze gadać o niższych podatkach, reszta to populistyczne brednie (w sumie niskie podatki też pod to podchodzą, bo nagle okazuje się, że sytuacja budżetowa (deficyty) nie pozwala

Niskie podatki niezmiernie się kończą źle i nawet sam do tego doszedłem na tle logiki, a następnie potwierdzają to prawie wszystkie książki ekonomiczne jakie czytałem.

Ciąg logiczny jest prosty - niskie podatki oznaczają słabe państwo i nie dofinansowani urzędnicy i policja. To się kończy korupcją polityków, tworzenie lokalnych mafii, brakiem stabilności i wysoką przestępczością. 
Ogółem kapitalizm Mencla to utopia 

Niskie podatki tylko w krótkiej perspektywie oznaczają niskie wpływy do budżetu i słabsze Państwo. W dłuższej perspektywie oznaczają nie mniejsze wpływy, ale nikt z polskich polityków nie może sobie na taką perspektywę pozwolić ze względu na to, jacy jesteśmy (większość z nas żyje tu i teraz). 

W sumie to większość ludzi nie umie odroczyć sobie nagrody w czasie, ale wrażenie mam, że u rodaków to jeszcze bardziej widoczne.

Edytowane przez Dunk Fan

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Niskie podatki niezmiernie się kończą źle i nawet sam do tego doszedłem na tle logiki, a następnie potwierdzają to prawie wszystkie książki ekonomiczne jakie czytałem.

Ciąg logiczny jest prosty - niskie podatki oznaczają słabe państwo i nie dofinansowani urzędnicy i policja. To się kończy korupcją polityków, tworzenie lokalnych mafii, brakiem stabilności i wysoką przestępczością. 
Ogółem kapitalizm Mencla to utopia 

To w Polsce mamy dofinansowaną policję? 😉

Niskie podatki na wstępie pogarszają możliwości państwa ale zwiększają możliwości sektora prywatnego. Sektor prywatny patrząc na to co mamy w zamówieniach publicznych mimo wszystko lepiej optymalizuje „własne” środki. I rozwijając się dokarmiłby sektor państwowy wyższymi wpływami. Nie procentowo a nominalnie. U nas niestety żywot partii rządzących jest na tyle krótki że pacjent tego czekania nie przeżyje. Stąd lepiej zamiast cierpliwego wzrostu wolumenu podatkowego lepiej ciągle grzebać przy zmianach w perspektywie 6 miesięcy. Wprowadzając coraz to nowe podatki pośrednie. Teorie ekonomii które twierdzą o szkodliwości liberalizacji podatkowej są moim zdaniem opłacane przez polityków. I jest to i tak czysta teoria bo w praktyce zadłużenie mamy tak potężne że nikt nic nie może.  Ale fiskus staje się na prawdę nieznośny i nastąpi dalszy odpływ kapitału/obywateli. 

30 minut temu, ignazz napisał(a):

Niskie podatki na wstępie pogarszają możliwości państwa ale zwiększają możliwości sektora prywatnego. Sektor prywatny patrząc na to co mamy w zamówieniach publicznych mimo wszystko lepiej optymalizuje „własne” środki. I rozwijając się dokarmiłby sektor państwowy wyższymi wpływami. Nie procentowo a nominalnie. U nas niestety żywot partii rządzących jest na tyle krótki że pacjent tego czekania nie przeżyje. Stąd lepiej zamiast cierpliwego wzrostu wolumenu podatkowego lepiej ciągle grzebać przy zmianach w perspektywie 6 miesięcy. Wprowadzając coraz to nowe podatki pośrednie. Teorie ekonomii które twierdzą o szkodliwości liberalizacji podatkowej są moim zdaniem opłacane przez polityków. I jest to i tak czysta teoria bo w praktyce zadłużenie mamy tak potężne że nikt nic nie może.  Ale fiskus staje się na prawdę nieznośny i nastąpi dalszy odpływ kapitału/obywateli. 

moim zdaniem Twój post jest opłacany przed psiembiorców

co teraz?

nie ma wypracowanego wzoru, ale wiadomo że chyba jednak najlepiej żyje się w państwie gdzie społeczeństwo jest silne a państwo słabsze niż silne państwo a słabe społeczeństwo. 

przykład Skandynawii gdzie społeczeństwo postanowiło oddać więcej kasy państwu skończyło się przymusem ściągania taniej siły roboczej a następnie brak bezpieczeństwa i wyjazd Szwedów ze Sztokholmu na obrzeża lub do Hiszpanii. 

ba, nawet w Oslo jest już dzielnica gdzie nie ma wjazdu

ktoś musi zapierdalać na tych urzędników na ciepłych posadkach  

9 minut temu, Koelner napisał(a):

nie ma wypracowanego wzoru, ale wiadomo że chyba jednak najlepiej żyje się w państwie gdzie społeczeństwo jest silne a państwo słabsze niż silne państwo a słabe społeczeństwo. 

przykład Skandynawii gdzie społeczeństwo postanowiło oddać więcej kasy państwu skończyło się przymusem ściągania taniej siły roboczej a następnie brak bezpieczeństwa i wyjazd Szwedów ze Sztokholmu na obrzeża lub do Hiszpanii. 

ba, nawet w Oslo jest już dzielnica gdzie nie ma wjazdu

ktoś musi zapierdalać na tych urzędników na ciepłych posadkach  

zajebisty hot take (może walczyć z ignazzowym o palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o ilość bullshitu zawartego w poście) napisany o 12:00 w poniedziałek przez Koelnera na nie-urzędniczej (więc związanej Z NON STOP ZApi****leM ofc) posadzie

damn

16 minut temu, Koelner napisał(a):

Bo ja wiem czy to takie złe. Płaciłbym większe podatki, gdyby za to w Polsce ktoś pracował za mnie gdy ja bym sobie leżał w Hiszpanii 😉

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

zajebisty hot take (może walczyć z ignazzowym o palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o ilość bullshitu zawartego w poście) napisany o 12:00 w poniedziałek przez Koelnera na nie-urzędniczej (więc związanej Z NON STOP ZApi****leM ofc) posadzie

damn

oj już się nie denerwuj urzędniczku ❤️

zapasz sobie herbatki 

4 minuty temu, jack napisał(a):

Bo ja wiem czy to takie złe. Płaciłbym większe podatki, gdyby za to w Polsce ktoś pracował za mnie gdy ja bym sobie leżał w Hiszpanii 😉

tak sobie wymyśliły elity europejskie i dlatego ich przyszłości ustalają ponad ich głowami