fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 35 minut temu, agresywnychomik napisał(a): - Nie wiem czy państwo - głównie dziennikarze - zwróciliście uwagę na to, że szef Pentagonu biegał w szarym dresie, bo nie musi nikogo udawać i nie musi wnosić na ulice Warszawy i wkładać na swoje ciało termicznej odzieży do biegania, bo reprezentuje siebie, swoje wartości i ma czas, żeby pobiegać, a później spotkać się z głową państwa polskiego, a także z ministrem obrony narodowej - mówił. Dodał, że "to ścieżka dla nas wszystkich, aby Polska mówiła swoim głosem". - Aby kandydaci na prezydenta byli ludźmi z krwi i kości, nie przebierali się za tych, którymi nie są i nie wciskali na siebie też termicznej odzieży, jeżeli nie są biegaczami - stwierdził Nawrocki. Wiesz, ja identyfikuję się jako biegacz:) Ale osobiście nie rozumiem ludzi, którzy biegają w dresach. Jak jest zimno to i tak marzniesz w tyłek, a jak ciepło to znacznie wygodniejsze są krótkie spodenki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu W dniu 19.02.2025 o 15:44, fluber napisał(a): Nie, on po prostu zauważył, że usa pod wieloma względami zaczyna przypominać kraj trzeciego świata i że udawanie że jest się królem świata, kiedy się nim nie jest, zaczyna doprowadzać Amerykę do ruiny. Dlatego zamierza skupić się na sprawach wewnętrznych i odpuścić angażowanie amerykańskich zasobów gdzie tylko się da. Cale szczescie, ze mamy jeszcze Europe i Brics! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 50 minut temu, memento1984 napisał(a): Cale szczescie, ze mamy jeszcze Europe i Brics! Według danych z 2023 roku, mediana dochodu gospodarstw domowych w USA wzrosła o 4% w porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając 80 610 USD. Jest to pierwszy taki wzrost od 2019 roku. Jednak mimo tego wzrostu, mediana dochodów pozostaje o 600 USD niższa niż w 2019 roku. Wskaźnik ubóstwa uzupełniającego, który uwzględnia dochody po opodatkowaniu oraz transfery rządowe, wzrósł w ubiegłym roku o 0,5 punktu procentowego, osiągając poziom 12,9%. Wzrost ten przypisuje się zakończeniu dodatkowych świadczeń rządowych związanych z pandemią. Warto również zauważyć, że ubóstwo wśród dzieci wzrosło z 12,4% w 2022 roku do 13,7% w 2023 roku, co również jest efektem zakończenia programów wsparcia wprowadzonych podczas pandemii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu https://www.statista.com/statistics/264424/child-poverty-in-oecd-countries/ Wow z ciekawości sprawdziłem. Nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 8 minut temu, RappaR napisał(a): https://www.statista.com/statistics/264424/child-poverty-in-oecd-countries/ Wow z ciekawości sprawdziłem. Nieźle. Że mamy niższy odsetek niż w Szwajcarii to jestem w szoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 35 minut temu, RappaR napisał(a): https://www.statista.com/statistics/264424/child-poverty-in-oecd-countries/ Wow z ciekawości sprawdziłem. Nieźle. Nie zebym sie spieral, ale definicja uzyta do kalkulacji moze prowadzic do ciekawych ekstremum: The poverty rate is the ratio of the number of people whose income falls below the poverty line and the total population; the poverty line is here taken as half the median household income. Income is defined as household disposable income in a particular year. It consists of earnings, self-employment and capital income and public cash transfers; income taxes and social security contributions paid by households are deducted. The income of the household is attributed to each of its members, with an adjustment to reflect differences in needs for households of different sizes. Czy wam to wyglada na obiektywna metryke rodem z waszego ukochanego PPP? Nadal ponizej polowy mediany w kraju z najwieksza mediana moze oznaczac wiecej nizeli polowa mediany w np PL. jak wjezdza ubostwo to powinno wjechac PPP a nie odciecie na dystrybucji, szanujmy sie 49 minut temu, fluber napisał(a): porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając 80 610 USD. Jest to pierwszy taki wzrost od 2019 roku. Jednak mimo tego wzrostu, mediana dochodów pozostaje o 600 USD niższa niż w 2019 roku. Jezeli definicja progu ubostwa jest taka jak u zrodla ktore wezucil Rappar, to jest to slaba metodologia. Rozbijmy US na stany i przeliczmy jeszcze raz dla kazdego stanu. PPP w czyms takim to absolutnie punkt startowy. albo przeliczmy srednia dla calej EU uzywajac tej metodologii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu @memento1984 ale ja tu mówię o pogorszeniu sytuacji ekonomicznej przecież. I takich statystyk jest cała masa Ponad 771 tys. ludzi w Stanach Zjednoczonych doświadczyło bezdomności. W ciągu roku ta liczba zwiększyła się aż o 18 proc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, fluber napisał(a): @memento1984 ale ja tu mówię o pogorszeniu sytuacji ekonomicznej przecież. I takich statystyk jest cała masa Ponad 771 tys. ludzi w Stanach Zjednoczonych doświadczyło bezdomności. W ciągu roku ta liczba zwiększyła się aż o 18 proc. pogorszenie sytuacji, jasne (trend). ja zwrocilem tylko uwage, jak idiotyczna (moim zdaniem) jest ta definicja ubostwa, i jak piramidalnie idiotyczne jest np umieszczenie calych US i porownywanie pozniej pojedynczych krajow. 2h temu chcialo mi sie nawet z ciekawosci wyliczyc jakby takie dane wygladaly dla EU vs US, ale mi sie odechcialo. 2 godziny temu, fluber napisał(a): @memento1984 ale ja tu mówię o pogorszeniu sytuacji ekonomicznej przecież. I takich statystyk jest cała masa Ponad 771 tys. ludzi w Stanach Zjednoczonych doświadczyło bezdomności. W ciągu roku ta liczba zwiększyła się aż o 18 proc. pierwszy hit guglach: https://www.euronews.com/business/2024/01/31/whats-driving-the-rise-in-homelessness-and-what-can-the-eu-do-about-it Edytowane 4 godziny temu przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, memento1984 napisał(a): pierwszy hit guglach: https://www.euronews.com/business/2024/01/31/whats-driving-the-rise-in-homelessness-and-what-can-the-eu-do-about-it No właśnie. Większy odsetek mieszkańców USA jest bezdomnych niż mieszkańców UE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 19 minut temu, fluber napisał(a): No właśnie. Większy odsetek mieszkańców USA jest bezdomnych niż mieszkańców UE. Co ciekawe Niemcy i Francja chyba łeb w łeb z USA per capita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, RonnieArtestics napisał(a): Co ciekawe Niemcy i Francja chyba łeb w łeb z USA per capita. I podobne nastroje społeczne też są widoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi