Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Koelner napisał(a):

beneficjentem systemu. trzeba było wariacie zapisać się do partii to też byś pojeździł i to nie tylko palcem po mapie 

Może z perspektywy jednego wyjazdu zagranicznego rocznie to się wydaje atrakcyjne, ale uwierz że jak uśredniając co 4 dzień w roku jesteś na wyjeździe służbowym to się to robi zwyczajnie uciążliwe 

9 minut temu, fluber napisał(a):

Może z perspektywy jednego wyjazdu zagranicznego rocznie to się wydaje atrakcyjne, ale uwierz że jak uśredniając co 4 dzień w roku jesteś na wyjeździe służbowym to się to robi zwyczajnie uciążliwe 

Dobrze ze juz teraz tych posiłkow podawac nie musicie

14 minut temu, Koelner napisał(a):

beneficjentem systemu. trzeba było wariacie zapisać się do partii to też byś pojeździł i to nie tylko palcem po mapie 

Tez żałuje, a serio byla mozliwosc😪😋

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Ten temat podróży i kasy na nie to jest żart. Na moje wyjazdy służbowe pójdzie w tym roku pewnie ze 100 koła a ja nie jestem prezesem IPN ani żadnej innej państwowej instytucji 

No i to jest właśnie całe clue. Przecież w sumie to są żadne pieniądze, tylko chodzi o to że z podatków.

Ja jeszcze jak jeździłem z klientami to tam szła sporą kasa na jeden wyjazd, jak duża, przypuszczam że mimo bańki na forum nikt by mi nie uwierzył.

Na wyjazdach czy kilometrówkach  chyba najłatwiej przycinać tylko że to jest hmm mało wyrafinowane xD - Znam ludzi którzy mają np hipoteki wrzucane w P and L i nikt nic nie mowi bo biznes zarabiał.

54 minuty temu, fluber napisał(a):

Dokładnie. Podobało mi się pierwsze 3-4 lata później jak targalem rano na lotnisko to już tylko nerwy że znowu poza domem.

Edytowane przez agresywnychomik

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

No i to jest właśnie całe clue. Przecież w sumie to są żadne pieniądze, tylko chodzi o to że z podatków.

Dokładnie, a gadanie jest takie jakby to szło do Twojej kieszeni.

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Ja jeszcze jak jeździłem z klientami to tam szła sporą kasa na jeden wyjazd, jak duża przypuszczam że mimo bańki na forum nikt by mi nie uwierzył.

Na wyjazdach czy kilometrówkach  chyba najłatwiej przycinać tylko że to jest hmm mało wyrafinowane xD - Znam ludzie którzy mają np hipoteki wrzucane w P and L i nikt nic nie mowi bo biznes zarabiał.

Dokładnie. Podobało mi się pierwsze 3-4 lata później jak targalem rano na lotnisko to już tylko nerwy że znowu poza domem.

Po 3-4 latach to nawet jak jesteś w nowym miejscu to po pracy nie chce się nawet iść popatrzeć czy pozwiedzać. A jak już jedziesz na dłużej i możesz w weekend spokojnie pozwiedzać, to po 2 tygodniach w hotelu wariujesz.

Godzinę temu, elwariato napisał(a):

Tez żałuje, a serio byla mozliwosc😪😋

Serio? "Żałuję"? 

Brzoska opublikował propozycje deregulacji dla ludzi:)

1.Zastosowanie instytucji "milczącego załatwienia sprawy" przy przekroczeniu przez urzędników czasu instrukcyjnego zawartego w przepisach

2.Obecnie kontrole są zbyt częste, nieproporcjonalne do ryzyka, co generuje duże koszty i obciążenia administracyjne dla przedsiębiorców. Zmiana do 50% obecnych wartości maksymalnej ilosci dni per typ przedsiębiorstwa

I dwa najlepsze 

3.Wprowadzenie przepisu, który zobowiązuje polskie firmy do zatrudniania cudzoziemców wyłącznie na umowę o pracę, stawia polskich pracowników w niekorzystnej sytuacji. Polski rynek pracy charakteryzuje się elastycznością zatrudnienia, oferując różnorodne formy współpracy, takie jak umowy cywilnoprawne (umowy zlecenia, umowy o dzieło), które są odpowiednie dla wielu sektorów i sytuacji zawodowych. Oto kluczowe argumenty, dla których nie powinno się wprowadzać tak dyskryminujących regulacji:

Równość w dostępie do różnych form zatrudnienia: Ograniczając cudzoziemców tylko do umów o pracę, wprowadza się nieuzasadnioną różnicę w traktowaniu pracowników na podstawie ich narodowości. Taka sytuacja jest sprzeczna z zasadami równego traktowania, które są fundamentem prawa pracy i współczesnych standardów demokratycznych.

4. Racjonalizacja wymiaru kar w obrocie gospodarczym - tzw dekryminalizacja obrotu gospodarczego.
Państwo powinno wspierać przedsiębiorczość, a nie tłamsić ją nadmiernymi regulacjami i groźbą drakońskich kar. Obecne prawo często traktuje błędy w prowadzeniu biznesu surowiej niż brutalne przestępstwa, co jest nie tylko niesprawiedliwe, ale też szkodliwe dla rozwoju gospodarczego.

Za nierzetelne prowadzenie dokumentacji księgowej (art. 303 §1 Kodeksu karnego), które spowoduje szkodę powyżej 10 mln zł, przedsiębiorca może trafić do więzienia nawet na 25 lat (art. 306b KK). Tymczasem za nieumyślne spowodowanie śmierci człowieka (art. 155 KK) grozi od 3 miesięcy do 5 lat więzienia. Niepokojące jest, że błąd w rozliczeniu podatków może kosztować więcej niż pozbawienie kogoś życia.

Edytowane przez fluber

13 minut temu, fluber napisał(a):

Za nierzetelne prowadzenie dokumentacji księgowej (art. 303 §1 Kodeksu karnego), które spowoduje szkodę powyżej 10 mln zł, przedsiębiorca może trafić do więzienia nawet na 25 lat (art. 306b KK). Tymczasem za nieumyślne spowodowanie śmierci człowieka (art. 155 KK) grozi od 3 miesięcy do 5 lat więzienia. Niepokojące jest, że błąd w rozliczeniu podatków może kosztować więcej niż pozbawienie kogoś życia.

Yup. To straszne, że wypadek jest traktowany łagodniej od kradzieży i defraudacji. 

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

Yup. To straszne, że wypadek jest traktowany łagodniej od kradzieży i defraudacji. 

Nieumyślne spowodowanie śmierci to najczęściej wypadek, błąd. 

Za błędy nie powinno się kogoś karać na długoletnie więzienie, bo taka sytuacja może zdarzyć się każdemu, a znając poziom resocjalizacji w więzieniu pokusze się o stwierdzenie że takila osobę więzienie bezpowrotnie zniszczy

Natomiast przewałowanie ponad 10 baniek to już gruba akcja i rzadko kiedy wynika z pomyłki 

I jeszcze jedno 

Wypadek pod wpływem alko czy narko nie powinien być kwalifikowany jako nieumyślne spowodowanie śmierci tylko jaki zabójstwo z wszystkimi tego konsekwencjami 

9 minut temu, josephnba napisał(a):

Nieumyślne spowodowanie śmierci to najczęściej wypadek, błąd. 

Za błędy nie powinno się kogoś karać na długoletnie więzienie, bo taka sytuacja może zdarzyć się każdemu, a znając poziom resocjalizacji w więzieniu pokusze się o stwierdzenie że takila osobę więzienie bezpowrotnie zniszczy

Natomiast przewałowanie ponad 10 baniek to już gruba akcja i rzadko kiedy wynika z pomyłki 

I jeszcze jedno 

Wypadek pod wpływem alko czy narko nie powinien być kwalifikowany jako nieumyślne spowodowanie śmierci tylko jaki zabójstwo z wszystkimi tego konsekwencjami 

Wypadek pod wpływem środków odurzających jest osobno klasyfikowany, znacznie ostrzej niż nieumyślne spowodowanie, ale łagodniej od celowego zabójstwa.

5 godzin temu, fluber napisał(a):

Brzoska opublikował propozycje deregulacji dla ludzi:)

1.Zastosowanie instytucji "milczącego załatwienia sprawy" przy przekroczeniu przez urzędników czasu instrukcyjnego zawartego w przepisach

2.Obecnie kontrole są zbyt częste, nieproporcjonalne do ryzyka, co generuje duże koszty i obciążenia administracyjne dla przedsiębiorców. Zmiana do 50% obecnych wartości maksymalnej ilosci dni per typ przedsiębiorstwa

I dwa najlepsze 

3.Wprowadzenie przepisu, który zobowiązuje polskie firmy do zatrudniania cudzoziemców wyłącznie na umowę o pracę, stawia polskich pracowników w niekorzystnej sytuacji. Polski rynek pracy charakteryzuje się elastycznością zatrudnienia, oferując różnorodne formy współpracy, takie jak umowy cywilnoprawne (umowy zlecenia, umowy o dzieło), które są odpowiednie dla wielu sektorów i sytuacji zawodowych. Oto kluczowe argumenty, dla których nie powinno się wprowadzać tak dyskryminujących regulacji:

Równość w dostępie do różnych form zatrudnienia: Ograniczając cudzoziemców tylko do umów o pracę, wprowadza się nieuzasadnioną różnicę w traktowaniu pracowników na podstawie ich narodowości. Taka sytuacja jest sprzeczna z zasadami równego traktowania, które są fundamentem prawa pracy i współczesnych standardów demokratycznych.

4. Racjonalizacja wymiaru kar w obrocie gospodarczym - tzw dekryminalizacja obrotu gospodarczego.
Państwo powinno wspierać przedsiębiorczość, a nie tłamsić ją nadmiernymi regulacjami i groźbą drakońskich kar. Obecne prawo często traktuje błędy w prowadzeniu biznesu surowiej niż brutalne przestępstwa, co jest nie tylko niesprawiedliwe, ale też szkodliwe dla rozwoju gospodarczego.

1. Jestem za - jeżeli urząd nie jest w stanie wnieść sprzeciwu w ciągu 30/60 dni (albo i wiecej w niektórych przypadkach) to znaczy, że nie są to rażące rzeczy albo że nikt się nad wnioskiem nie pochylił. 
2. Nie znam tych terminów, nikt mnie niddy nie kontrolował więc nie umiem się odnieść.

3. Bullshit do uwalenia

4. Jak najbardziej tak. Problem wymiaru sprawiedliwości nie jest zbyt krótki wymiar kar tylko fakt że mało kto te kary odbywa, wyrok zazwyczaj jest niski w stosunku do widełek i jeszcze ktoś wychodzi wcześniej za dobre sprawowanie

3 minuty temu, fluber napisał(a):

To chyba tak nie działa na każdym urządzeniu, także będę wdzięczny za linka

Po każdym kolejnym otwarciu twojego linka jest jednak inny, ale automatycznie za pierwszym razem odpaliło mi się to xD klimat Allo Allo xD

Edytowane przez P_M