Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Wklei link, który potwierdza, że tak było/jest w Polsce. Piszesz jakiś ogólnik, bez żadnych źródeł, z milionem furtek retorycznych. Mogę też napisać ogólnik w stylu: "Wzrost inflacji może wynikać ze wzrostu cen dóbr podstawowych". Sam wyraz "może" powoduje, że oba zdania mogą być prawdziwe. Pytanie jak jest, a nie jak może być.

Np podwyżka cen żywności była dużo wyższa niż poziom inflacji. A jak łaskawie się zgodziłeś żywność jest dobrem podstawowym.

https://www.rp.pl/handel/art37720481-bardzo-droga-zywnosc-jeszcze-zdrozeje-w-2023-niektore-produkty-20-30-proc

A mój link, w którym jest napisane, że najbardziej ucierpieć mogą emeryci sugeruje, że chodzi o dobra podstawowe. Emerycie to nie jest najbogatsza grupa społeczna, inwestując w towary luksusowe.

Dlaczego znowu wrzucasz artykuły na temat prognoz inflacji z tamtego czasu zamiast odnosić się do faktycznych skutków zamrożenia cen prądu? 

Ceny prądu zamrożono i możemy zweryfikować jakie skutki to spowodowało. Wzrosty cen podstawowych produktów o 20-30 procent nie nastąpiły. Utrzymanie poziomu inflacji również nie nastąpiło. Prognozy z Twoich artykułów nie miały miejsca 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Btw. czemu sam nie sprawdzisz? Obraziłeś się na chat? Nie umiesz z niego skorzystać? Umiesz, ale postanowiłeś użyć argumentum ad auditorem?

ChatGPT
Zaloguj się

Powiedziałeś(-aś):
Oceń kulturę osobistą autora tekstu.
ChatGPT powiedział:

Chętnie ocenię kulturę osobistą autora tekstu, ale musisz najpierw udostępnić ten tekst, abym mógł się do niego odnieść. Proszę wklej go tutaj, a ja go przeanalizuję.

Powiedziałeś(-aś):
Usunięto treść
Ta treść może naruszać nasze zasady użytkowania.

ChatGPT powiedział:

Autor tego tekstu używa wulgaryzmów i agresywnego języka, co negatywnie wpływa na kulturę osobistą. Przekleństwa, obraźliwe określenia ("barany"), a także brak szacunku w wyrażeniu swoich poglądów sprawiają, że sposób wyrażania się staje się niekulturalny i nieproduktywny w dyskusji. Chociaż autor może mieć prawo do wyrażania swojego zdania, dobór słów oraz sposób komunikacji mogą zniechęcać do konstruktywnej rozmowy i zamiast zachęcać do refleksji, mogą wywoływać jedynie agresję i nieporozumienia. Warto dążyć do bardziej cywilizowanego sposobu wyrażania opinii, by zachować szacunek dla innych i sprzyjać merytorycznej wymianie myśli.

32 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Wklei link, który potwierdza, że tak było/jest w Polsce. Piszesz jakiś ogólnik, bez żadnych źródeł, z milionem furtek retorycznych. Mogę też napisać ogólnik w stylu: "Wzrost inflacji może wynikać ze wzrostu cen dóbr podstawowych". Sam wyraz "może" powoduje, że oba zdania mogą być prawdziwe. Pytanie jak jest, a nie jak może być.

Jest tak, że zamrożenie cen energii nie spowodowało utrwalenia inflacji. Dane na temat inflacji z ostatnich 2 lat to potwierdzają. Ekonomiści byli w błędzie.

Natomiast nie mam takiej wiedzy ekonomicznej, aby stwierdzić, że jest to reguła. Nie mam dowodów na to, że takie utrwalenie w jakichś okolicznościach nie wystąpi. Dlatego moje stanowisko nie jest jednoznaczne i kategoryczne.

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):
ChatGPT
Zaloguj się

Powiedziałeś(-aś):
Oceń kulturę osobistą autora tekstu.
ChatGPT powiedział:

Chętnie ocenię kulturę osobistą autora tekstu, ale musisz najpierw udostępnić ten tekst, abym mógł się do niego odnieść. Proszę wklej go tutaj, a ja go przeanalizuję.

🤦‍♂️

6 minut temu, todo napisał(a):

Zamrożenie cen ma raczej jeden pozytywny skutek - sondażowy dla partii, która go wprowadza.

Mrożenie cen podstawowych dóbr to praktyka konieczna już od czasu demokracji ateńskiej i republiki rzymskiej.

Jeśli coś jest wprowadzane niezależnie od siebie w różnych kulturach zanim jeszcze powstały takie słówka jak socjalizm, kapitalizm i nazizm, to można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że jest to konieczne i korzystne. 

650 miliardów na inwestycje, rekordowe wydatki,WIG bije rekord.

Tylko że w stosunku do PKB te 650 miliardów to jest mniej niż w 2023. 16,5 procent PKB 

image.jpeg.3b257ed6db0d331129a3237fdb09f33a.jpeg

Tusk jest geniuszem. Ogłosił najniższe wydatki na inwestycje od 20 lat (nie znalazłem danych z wcześniej) i jeszcze zrobił z tego konferencję rok przełomu.

Chyba nie ma nic bardziej anty-unijnego niż deregulacja, po niesamowitym przemówieniu (jak na Pana Premiera) na otwarcie naszej prezydencji w Radzie UE tym razem nasz boss atakuje Bruksele w kolejny, jakże nowatorski sposób - deregulacjami.

Osobiście nie wierzę w żadne postawienie się Brukseli, żadna deregulacja (o ile zostanie przedstawiona) nie zostanie przyjęta. Zwyczajnie na moje Tusk ciągnie kampanię Trzaskowskiego i przeciąga niezdecydowanych eurosceptyków, ten teatrzyk do końca wyborów. Wtedy koalicji zostanie 2 lata rządów...

Ministerstwo ds. deregulacji. Będą deregulowac to co regulują inne ministerstwa, wtedy po deregulacji inne ministerstwa znowu będą regulowały zderegulowane kwestie 

Dzięki temu, rząd będzie ciągle potrzebny, polityczno-administracyjne perpetuum mobile premiera