Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Na co mam złożyć doniesienie? Przecież napisałem, że nie mam problemu z tym że Owsiak przekazał 39 milionów z tych 72 milionów, które powiedział, że przekaże. Może sobie mówić co chce, nic nowego 

Może to zgłoś:

43 minuty temu, fluber napisał(a):

XD

Gdybym napisał, że za to iż Owsiak sprzedaje z zyskiem akcesoria z logo wośp i za to, że rząd przekazał mu pieniądze na pomoc powodzianom na co WOŚP nie spełnia wymogów formalnych, bo nie ma tego w celach statutowych, powinno się go aresztować na rok, trzymać w kajdankach zespolonych i głodzić to byś stwierdził, że jestem jebniety, co nie?

?

Dlaczego mam zgłosić, że WOŚP dostał kasę na coś czego nie ma w statucie, albo że sprzedaje ciuchy z logo.z zyskiem? Przecież to żadne przestępstwo 

A daj link do artykułu z tym statutem i kasą rządową.

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

wyjątkowo masz rację przyjacielu!

Nielegalne finansowanie kampanii wyborczej na plakatach WOŚP? Kandydatka  PiS zawiadamia PKW - Bankier.pl

??

6 minut temu, fluber napisał(a):

Na co mam złożyć doniesienie? Przecież napisałem, że nie mam problemu z tym że Owsiak przekazał 39 milionów z tych 72 milionów, które powiedział, że przekaże. Może sobie mówić co chce, nic nowego 

Podaje komu płacił.fundusz sprawiedliwości 

https://oko.press/funduszu-sprawiedliwosci-mamy-liste-mediow

Przeczytałeś co wkleiłeś? Bo ja tam nie widzę tego co w przypadku szanownego księdza czyli:

nie spełniała wymogów formalnych do otrzymania wsparcia finansowego

Natomiast mocne zaoranie Zbyszka i całej działalnosci FS w tym tekście. 

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

A daj link do artykułu z tym statutem i kasą rządową.

https://s2.wosp.org.pl/uploaded/files/files/STATUTFUNDACJI_2016.pdf

Celem Fundacji jest działalność w zakresie ochrony zdrowia, polegająca na ratowaniu życia chorych osób, w szczególności dzieci, i działanie na rzecz poprawy stanu ich zdrowia, jak również na działaniu na rzecz promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej.

https://media.pzu.pl/informacje-prasowe/szczegoly/Grupa_PZU_przekaze_19_mln_zl_na_walke_z_powodzia

https://fundacja.orlen.pl/pl/o-fundacji/aktualnosci/2024/Fundacja-ORLEN-wspiera-odbudowe-terenow-dotknietych-tegoroczna-powodzia

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Przeczytałeś co wkleiłeś? Bo ja tam nie widzę tego co w przypadku szanownego księdza czyli:

nie spełniała wymogów formalnych do otrzymania wsparcia finansowego

Natomiast mocne zaoranie Zbyszka i całej działalnosci FS w tym tekście. 

Oczywiście, że przeczytałem. Poprosiłeś o link, że wymienione media dostawały kasę z funduszu sprawiedliwości i dostałeś link o tym, że wymienione media dostawały kasę z funduszu sprawiedliwości.

A co do braku wymagań formalnych to wrzuciłem wyżej dla Pablo.

Dodam, że te fundację ssp mają w swoich statutach między innymi pomoc ofiarom klęsk żywiołowych czego nie ma WOŚP 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

https://s2.wosp.org.pl/uploaded/files/files/STATUTFUNDACJI_2016.pdf

Celem Fundacji jest działalność w zakresie ochrony zdrowia, polegająca na ratowaniu życia chorych osób, w szczególności dzieci, i działanie na rzecz poprawy stanu ich zdrowia, jak również na działaniu na rzecz promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej.

https://media.pzu.pl/informacje-prasowe/szczegoly/Grupa_PZU_przekaze_19_mln_zl_na_walke_z_powodzia

https://fundacja.orlen.pl/pl/o-fundacji/aktualnosci/2024/Fundacja-ORLEN-wspiera-odbudowe-terenow-dotknietych-tegoroczna-powodzia

Według stanu na 3 stycznia 2025 roku, ze zgromadzonych w zbiórce 32 mln zł oraz z zarezerwowanych ze środków fundacji 40 mln zł wydano prawie 39,4 mln zł. Środki te przekazano na m.in. osuszacze, nagrzewnice, agregaty, myjki ciśnieniowe, reflektory i grzejniki (s. 3).

Ty tak serio?

Przecież zakupione rzeczy mają wpływ na stan zdrowia i profilaktykę przed zachorowaniem.

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Według stanu na 3 stycznia 2025 roku, ze zgromadzonych w zbiórce 32 mln zł oraz z zarezerwowanych ze środków fundacji 40 mln zł wydano prawie 39,4 mln zł. Środki te przekazano na m.in. osuszacze, nagrzewnice, agregaty, myjki ciśnieniowe, reflektory i grzejniki (s. 3).

Mam wrażenie, że próbujesz mnie przekonać iż wośp kupuje reflektory w celu ratowania życia, ale z drugiej strony trudno mi w to uwierzyć.

Mam wrażenie, że próbujesz mnie przekonać iż wośp kupuje reflektory w celu ratowania życia, ale z drugiej strony trudno mi w to uwierzyć.

Trzeba mieć w opór złej woli, żeby tak to interpretować jak ty (osoba mieszkająca w sąsiedztwie dramatu).

Trzeba mieć w opór złej woli, żeby tak to interpretować jak ty (osoba mieszkająca w sąsiedztwie dramatu).

A jak mam interpretować fakt, że fundacja Orlen zamiast kupić osuszacze, nagrzewnice, agregaty, myjki cisnieniowe i grzejniki (czym się zajmuje według statutu) przekazuje te kasę prywatnej fundacji, która bierze z tego procent na utrzymanie siebie? I to prywatnej fundacji, która wg statutu się tym nie zajmuje?

Teraz, fluber napisał(a):

A jak mam interpretować fakt, że fundacja Orlen zamiast kupić osuszacze, nagrzewnice, agregaty, myjki cisnieniowe i grzejniki (czym się zajmuje według statutu) przekazuje te kasę prywatnej fundacji, która bierze z tego procent na utrzymanie siebie? I to prywatnej fundacji, która wg statutu się tym nie zajmuje?

WOŚP może mieć lepiej zorganizowaną logistykę i szybciej zadziałać. Serio, jako osoba rzekomo działająca w pierwszej linii walki z katastrofą (pewnie kłamstwo, ale na potrzeby dyskusji przyjmijmy, że prawda) ironizujesz teraz, że reflektory nie działają prozdrowotnie jest dla mnie dziwne.

@agresywnychomik @Pablo81 a to statut fundacji księdza Olszewskiego i przestępstwo którego się dopuścił nie spełniając wymogów formalnych 

Prokurator zarzucił im udział w zorganizowanej grupie przestępczej mającej na celu popełnianie przestępstw przeciwko mieniu, przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków, poświadczenia nieprawdy w dokumentach oraz wyrządzenia szkody w wielkich rozmiarach w mieniu Skarbu Państwa, w celu osiągnięcia korzyści osobistych i majątkowych, w tym przez inne osoby. Chodzi o budowę ośrodka pomocy poszkodowanym przemocą na warszawskim Wilanowie sfinansowanego z ministerialnego Funduszu Sprawiedliwości. Prokuratura stawia zarzuty. choć ośrodek powstał.

Statut fundacji profeto:

Działalność w zakresie nauki, edukacji, oświaty i wychowania, w tym realizacja działań edukacyjnych, a także działań prewencyjnych w obszarze przeciwdziałania przyczynom przestępczości, wsparcie na rzecz osób znajdujących się w trudnej sytuacji, osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, osób wykluczonych społecznie, na rzecz osób pokrzywdzonych przestępstwem, świadków i osób im najbliższych oraz prowadzenie działań profilaktycznych adresowanych do różnych grup społecznych, w tym osób pokrzywdzonych przestępstwem oraz dzieci i młodzieży;

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Śmieszą mnie teksty o torturach złodzieja 

Ciekawe że tak go torturowali w opinii pisiorów i całego tego złodziejskiego środowiska, ale żeby zrobić podstawową rzeczy i wystąpić o zabezpieczenie nagrań z celi to już niekoniecznie 

Jakim trzeba być odklejencem żeby wierzyć iż ktoś był torturowany ale nie zabezpieczył dowodów 

Wystarczy jedno pismo praw Ika i temat możnaby udowodnić, o ile byłoby co udowadniać 

A że go trzymali w kajdankach godzinami i przesłuchiwali. 

c*** mnie los złodzieja który przekręcił miliony interesuje 

Dlazmnke mogą go nawet trzymać w zimnej celi o wodzie i chlebie. Mógł nie kraść 

WOŚP może mieć lepiej zorganizowaną logistykę i szybciej zadziałać. Serio, jako osoba rzekomo działająca w pierwszej linii walki z katastrofą (pewnie kłamstwo, ale na potrzeby dyskusji przyjmijmy, że prawda) ironizujesz teraz, że reflektory nie działają prozdrowotnie jest dla mnie dziwne.

To nie są działania prozdrowotne i to nie są działania zgodne ze statutem WOŚP. A WOŚP dostał kasę bez żadnego konkursu. Po prostu rząd przelał miliony prywatnej fundacji bo tak.

Ale przecież ja od początku twierdzę, że to nie jest coś za co można WOŚP czy Owsiakowi postawić zarzuty.

Tak samo nie można postawić zarzutów Olszewskiemu za to, że fundacja dostała kasę na ośrodek.

To osoby, które dawały te kasę powinny być oskarżone a nie Olszewski czy Owsiak 

Teraz, josephnba napisał(a):

Dlazmnke mogą go nawet trzymać w zimnej celi o wodzie i chlebie. Mógł nie kraść 

A potem się dziwić stereotypom o służbach mundurowych 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Chodzi o budowę ośrodka pomocy poszkodowanym przemocą na warszawskim Wilanowie sfinansowanego z ministerialnego Funduszu Sprawiedliwości. Prokuratura stawia zarzuty. choć ośrodek powstał.

W latach 2020-2021 Fundacja Profeto przelała na konto TISO (głównego wykonawcy budynku) ponad 9 milionów złotych. Z kolei TISO przelała ponad 3,6 mln zł zakonowi sercanów, czyli założycielowi fundacji.

"Pierwszy przelew wydaje się zrozumiały - inwestor płacił wykonawcy. Ale za co ten drugi przelew? To zapłata za najem działki. Tej właśnie działki, na której spółka stawiała budynek.

🤣🤣🤣🤣🤣

4 minuty temu, jack napisał(a):

W latach 2020-2021 Fundacja Profeto przelała na konto TISO (głównego wykonawcy budynku) ponad 9 milionów złotych. Z kolei TISO przelała ponad 3,6 mln zł zakonowi sercanów, czyli założycielowi fundacji.

"Pierwszy przelew wydaje się zrozumiały - inwestor płacił wykonawcy. Ale za co ten drugi przelew? To zapłata za najem działki. Tej właśnie działki, na której spółka stawiała budynek.

🤣🤣🤣🤣🤣

10 minut temu, fluber napisał(a):

@agresywnychomik @Pablo81   Prokuratura stawia zarzuty. choć ośrodek powstał.

Budynek powstał, więc w czym problem? Że wyprali trochę kasy?

🤣🤣🤣🤣🤣

10 minut temu, fluber napisał(a):

@agresywnychomik @Pablo81   Prokuratura stawia zarzuty. choć ośrodek powstał.

Budynek powstał, więc w czym problem? Że wyprali trochę kasy?

🤣🤣🤣🤣🤣

Bzdury. Spółka stawiała budynek na działce profeto ale płaciła komu innemu za jej wynajem? Przypomnę też, że od 2022 właściciel tiso siedzi za lewe faktury.