Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

Dogadajcie sie w koncu czy Ziobre ruszaja czy nie bo sa sprzeczne opinie.

I w czym Ziobro swiety? Czy to takie Twoje 'poczucie humoru' zeby go zrownac z Jurem?

W sytuacji, kiedy trwa hucpa i polowanie na czarownice, połączone z odbieraniem wolności słowa i możliwości grożenia, komu się chce nie jest mi do śmiechu :(

#muremzamejzą

2 minuty temu, Koelner napisał(a):

To nagroda 

Ostatnie oświadczenie majątkowe byłego ministra sprawiedliwości obejmuje rok 2023. W ciągu czterech lat kadencji poprzedniej Sejmu Zbigniew Ziobro wzbogacił się o 25 tys. zł. W oświadczeniu po stronie "zasobów pieniężnych" pojawiła się łączna kwota prawie 300 tys. zł, 241 euro i 2,7 dolara.

Z tytułu funkcji w KRS Zbigniew Ziobro otrzymał 57,9 tys. zł, wysokość diety poselskiej wyniosła 47,3 tys. zł, a jego zarobki jako ministra i osoby kierującej działalnością prokuratury wyniosły 320 tys. zł.

Czy ja wiem?

Ziobro trochę mało odłożył, ale pensja też nie była jakaś specjalnie wysoka.

Bo to są tematy zastępcze. Handel in vitro lgbt czy Owsiak. Ja tam wolę istotę sprawy czyli uważnie obserwować będę rozliczenie afer o podłożu finansowym grubszego kalibru. Tematy którymi się tak gorączkujecie to kaliber przywłaszczenia tysiąca złotych powiedzmy np w lewych delegacjach czy tankowaniu samochodu na wakacjach. Mało istotne społecznie choć pokazuje etykę rządzących. Mnie interesują te grubsze sprawy za grubsze kwoty a Wy się martwicie o to że policja jest nadpobudliwa/przewrazliwiona/lub działa niewłaściwe. 

Powtórzę - unikacie dyskusji o istotnych aspektach albo wyśmiewając kto nie myśli w wasz sposób albo co dziwne wręcz wam nerwy puszczają bo inaczej wpisów Flubera nie można odebrać. 
meritum sprawy jest gdzie indziej i oby wyłapać wyśledzić i wyplenić te mechanizmy. Jeżeli prokuratura sąd czy policja zagra na pograniczu faulu co może się i to słusznie nie podobać to dodam tylko że cel uświęca środki i możecie mnie wyzywać od łba. Nie poruszam się w sferze szarości prowadzę mega przejrzysta działalność i jakoś się nie obawiam tych nieprawidłowych losowań sędziów. 

no i jeżeli były nieprawidłowości to mam nadzieję że to wyjdzie.  Ale priorytetem dla mnie jest rozliczenie złodziei a nie dyskusja czy policja zrobiła zasadzkę lub ustawkę na emerytkę bo mało społecznie jest to istotne. Dla Was nagle ten problem rośnie do rangi najważniejszej i ma stać się Linią obrony oskarżonych.  

serio nudzi mnie to odwracalnie kota ogonem. Polecam świetny odcinek Kiepskich na ten temat. 

powtórzę. Jestem zaskoczony ilością spraw które obecnie wychodzą i moim jedynym zmartwieniem jest to aby oskarżenie jak ma dowody dojechało sprawców. Obawiam się jednak że to dla innych polityków dziś z obozu przeciwnego wcale nie jest to takie korzystne i tych konkretów będzie mało. Tam nie ma ludzi ani odważnych ani z klasą. 

proszę dajcie sobie spokój z tym tematem zastępczym bo są ważniejsze kwestie. Pakiet klimatyczny, kwestie ubezpieczeń społecznych, ciche podnoszenie podatków i wprowadzane nowe „ukryte”, wybór partnerów gospodarczych, polityka surowcowa.  Tęczę Owsiaki wiek emerytalny in vitro czy nadpobudliwość policji w kwestii przestępstw internetowych to mało istotne detale. Co ciekawe nikt tu jakoś nie fetuje i gratuluje policji dobrej akcji przeciw tej emerytce. Więc nie wkładajcie w usta oponentów słów które nie skapnęły spod klawiatury. 

natomiast jakoś ciężko mi znaleźć wasze wpisy że jesteście zainteresowani rozliczeniem złodziejstwa.  Zamiast tego piszecie o tematach zastępczych. 

wygląda to tak trochę jakbyście będąc Trybunałem w Norymberdze zajmowali się uwarunkowaniami środowiskowymi i nieprawidłowościami w produkcji cyklonu B w zakładach pod Oświęcimiem. 

I potwierdzę że PiS stworzył system którego centralnym budowniczym był aparat sądowniczy Ziobra stąd moje mocne uogólnienie. W to że akurat jego „dowiozą” to wątpię. Tam nikt nie ma jaj aby to zrobić. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Ok, szkoda czasu na tlumaczenie 

To, że Ty nie widzisz związku nie znaczy, że inni również nie widzą. Zwłaszcza ci, który chętnie się podliżą i szukają sposobności. Do policji geniusze się raczej nie garną. 

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

Widze jack z calym panteonem juz wyjezdza xD

A udawal ze w wielkim miescie juz nie jest religijny! 

Obrońca Rydzyka dziwi się, że ludzie są zapatrzeni w Owsiaka jak w obrazek xD

1 minutę temu, Pan A. napisał(a):

A daj pan pokój, Jurek to wszystko dla dzieciaków robi! On z tego złamanego grosza nima.

#juremzapsychoP

Otworzyłeś mi oczy, że Ziobro czy Romanowski muszą być niewinni, bo ojcu salcesonowi nic nie udowodniony. Świetnie znalazłeś zależność między jednym a drugim!

Mejza też jest niewinny, bo ojcu salcesonowi nic nie udowodniono?

Czekam z niecierpliwością na połączenie kropek i informację.

Zaczynasz wypowiedź od "A daj pan spokój" przez co cenię cię jeszcze bardziej. Zawsze uważałem, że rolnicy są solą polskiej ziemi.

@ignazz trudno powstrzymać się od słów obelżywych gdy torturowanie Olszewskiego czy losowanie sędziego z grona 1 sędziego nazywasz lekka grą faul.

Gdyby sprawa była oczywista to nie trzeba by było nikogo torturować ani ustawiać losowania sędziego, nie sądzisz? Po co się to robi? 

A sprawa z Owsiakiem nie dotyczy Owsiaka tylko emerytki, która dwa dni przed zgłoszeniem sprawy została prześwietlona przez służby i to Ciebie powinno niepokoić, że policja systemowo tak działa. Nie chciałbyś chyba wjazdu na chatę o 6 rano i przeszukania chałupy bo napisałeś coś brzydkiego w Internecie. Popatrz na to systemowo a nie owsiakowo 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Patrzę na to systemowo. Olszewskiego torturowano? 

Pytam bez cienia ironii. 

Zależy kogo zapytasz, zgłoszony przez platformę RPO twierdzi że to było tylko niehumanitarne traktowanie 

Przeprowadzone czynności nie dały podstaw do uznania, że ks. Michał O. był poddany torturom w rozumieniu przyjętym w konstytucji i na gruncie prawa międzynarodowego; wykazały natomiast, że doszło do niehumanitarnego traktowania oraz innych naruszeń praw i wolności – poinformowano w komunikacie RPO.

Olszewski uważa że był torturowany. Natomiast RPO nie mial dostepu do nagrań (zostały skasowane )i opinie wydał wyłącznie na podstawie dokumentacji