Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Pewne jest, że uczniowie osiągają lepsze wyniki na egzaminach, szkoły mają szerszą ofertę przedmiotów fakultatywnych i zajęć pozalekcyjnych. Dla mnie to wystarczy by sformułować taki wniosek nawet jeżeli idą tam po prostu bardziej utalentowane dzieci

Jaś Kapela GIF - Jaś Kapela Jasiu - Discover & Share GIFs

16 minut temu, fluber napisał(a):

W szkołach prywatnych jest przede wszystkim znacznie wyższy poziom niż w placówkach publicznych

Z tym poziomem to jest tak, że średnio jest wyższy bo nie ma tych co mają wyjebane i poziom zaniżają i pewnie jest więcej tych co cisną dzieciaki na wynik. 

Wg mnie jest nowocześniej. Dużo projektów, prezentacji przed klasą własnych prac. Dodatkowej godziny języków i matematyki. No i mniej liczne klasy. 

15 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Prywatna szkoła podstawowa to dla mnie strata pieniędzy co do ranking np liceów w Krakowie od lat jest taki sam.

1.V

2. Nowodworek

3. II LO to im Jana III Sobieskego (stąd moja pomyłka xD)

4. Pijarów - prywatne

Chyba że Collegium Humanum to poziom wyżej od SGH xD

Jak to się ma do Twojej tezy?

Moja teza opiera się na średnich wynikach z egzaminów państwowych.

14 minut temu, jack napisał(a):

Wg mnie jest nowocześniej. Dużo projektów, prezentacji przed klasą własnych prac. Dodatkowej godziny języków i matematyki. No i mniej liczne klasy. 

Czyli generalnie same plusy 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Moja teza opiera się na średnich wynikach z egzaminów państwowych. 

Więcej jest szkół państwowych, więcej jest osób które do tych szkół uczęszczają.

Porównaj top 5-10 szkół prywatnych z top 5-10 szkół państwowych w danym mieście to wtedy będzie miarodajne.

2 minuty temu, jack napisał(a):

Nie mam żadnych wątpliwości. 

Moja córka ma te wszystkie rzeczy w normalnej, nie płatnej, szkole CoE.

Np później na fajna szkole wygląda ta (też free education)

https://www.bluecoatschoolliverpool.org.uk/

Tylko trudno się dostać, tak czy inaczej nie mam zamiaru pchać dziecka jak czegoś nie chce.

Mój znajomy aż do 16 roku pchał dwójkę dzieci przez prywatną szkołę:

https://www.towercollege.com/

Koszty niebotyczne za naście lat uczęszczania a wyniki mocno takie sobie.

14 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Więcej jest szkół państwowych, więcej jest osób które do tych szkół uczęszczają.

Porównaj top 5-10 szkół prywatnych z top 5-10 szkół państwowych w danym mieście to wtedy będzie miarodajne.

Ja i tak już biorę poprawkę na to, ze szkoły publiczne w Polsce tresują pod egzaminy, a prywatne nie.

Generalnie mam bardzo źle zdanie o najlepszych publicznych szkołach w kwestiach innych niż wyniki egzaminów.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Ja i tak już biorę poprawkę na to, ze szkoły publiczne w Polsce tresują pod egzaminy, a prywatne nie.

Generalnie mam bardzo źle zdanie o najlepszych publicznych szkołach w kwestiach innych niż wyniki egzaminów.

Zgaduje że prywatne płacą więcej za Twoje ewentualne usługi i to w żadnym stopniu nie wpływa na ocenę ;)

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Zgaduje że prywatne płacą więcej za Twoje ewentualne usługi i to w żadnym stopniu nie wpływa na ocenę ;)

Pracuje dużo indywidualnie z młodzieżą. Pomagam im wyjść z różnych problemów. Płacą mi tyle samo niezależnie od podchodzenia klienta. Publiczne szkoły są świetne w przygotowaniu do egzaminów i łamaniu dzieciakom psychiki do końca życia 

Nie wiem jak jest teraz, ale generalnie jak ja byłem w LO, to do prywatnych liceów szły te dzieci bogatych rodziców, które nie potrafiły się dostać do liceum publicznego. U mnie w liceum publicznym za wyniki w nauce został "wywalony"(dostał propozycję nie do odrzucenia - albo zmienia szkołę, albo oblewa klasę) znajomy i poszedł do prywatnego liceum, gdzie już żadnych problemów z wynikami z nauki nie miał.

Ale jeśli kogoś było stać na prywatną szkołę, ale dostał się do publicznej, zawsze wybierał dobre LO. 

14 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie wiem jak jest teraz, ale generalnie jak ja byłem w LO, to do prywatnych liceów szły te dzieci bogatych rodziców, które nie potrafiły się dostać do liceum publicznego. U mnie w liceum publicznym za wyniki w nauce został "wywalony"(dostał propozycję nie do odrzucenia - albo zmienia szkołę, albo oblewa klasę) znajomy i poszedł do prywatnego liceum, gdzie już żadnych problemów z wynikami z nauki nie miał.

Ale jeśli kogoś było stać na prywatną szkołę, ale dostał się do publicznej, zawsze wybierał dobre LO. 

Kiedyś tak było. Teraz już tak nie jest