P_M Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Teraz, memento1984 napisał(a): to nie sa duze kwoty. zlobek jest drozszy od przedszkola? Tak, dokładnie tak jak Ci napisałem wyżej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Teraz, P_M napisał(a): Tak, dokładnie tak jak Ci napisałem wyżej:) yup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 4 minuty temu, memento1984 napisał(a): yup Tylko, ze finalnie wychodzi na to samo, bo żłobki są dofinansowane, zarabiają więcej, ale klient płaci tyle samo, co za przedszkole:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, P_M napisał(a): Tylko, ze finalnie wychodzi na to samo, bo żłobki są dofinansowane, zarabiają więcej, ale klient płaci tyle samo, co za przedszkole:) patrzac na to, jakie sa zarobki minimalne, i zakladajac ze oboje rodzicow pracuje, 1.0-1.4k PLN/miesiac to nie jest kwota ktora wysadza w powietrze budzet. kwestia poprostu wyboru, ot budzet na wakacje/gadzety/elektronike > dziecko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, memento1984 napisał(a): patrzac na to, jakie sa zarobki minimalne, i zakladajac ze oboje rodzicow pracuje, 1.0-1.4k PLN/miesiac to nie jest kwota ktora wysadza w powietrze budzet. kwestia poprostu wyboru, ot budzet na wakacje/gadzety/elektronike > dziecko. I tak i nie. Dziecko to nie tylko wydatek na żłobek czy przedszkole. https://polskieradio24.pl/artykul/3386896,wychowanie-dzieci-kosztuje-coraz-wiecej-jest-nowy-raport-centrum-im-adama-smitha Te kwoty i tak wydają mi się tam zaniżone. Niemniej to i tak zmiana kulturowa, a największym problemem jest po prostu to, że jesteśmy starsi mając pierwsze dziecko i będąc starszymi mając do wyboru posiadanie drugiego i przejście tego procesu jeszcze raz, gdy czasu, sił i cierpliwości mniej a już mając w miarę odchowanego pierworodnego to perspektywa niewracania do nieprzespanych nocy, ewentualnych depresji poporodowych jest całkiem kusząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 13 minut temu, P_M napisał(a): I tak i nie. Dziecko to nie tylko wydatek na żłobek czy przedszkole. https://polskieradio24.pl/artykul/3386896,wychowanie-dzieci-kosztuje-coraz-wiecej-jest-nowy-raport-centrum-im-adama-smitha Te kwoty i tak wydają mi się tam zaniżone. Niemniej to i tak zmiana kulturowa, a największym problemem jest po prostu to, że jesteśmy starsi mając pierwsze dziecko i będąc starszymi mając do wyboru posiadanie drugiego i przejście tego procesu jeszcze raz, gdy czasu, sił i cierpliwości mniej a już mając w miarę odchowanego pierworodnego to perspektywa niewracania do nieprzespanych nocy, ewentualnych depresji poporodowych jest całkiem kusząca. wynika z tego artykulu, ze srednio to ~1.4k PLN/miesiac. ludzie wymyslaja sobie jakies glupoty, zajecia dodatkowe dla dzieci - 95% moich znajomych (ur 1978-1988) nie mialo w zyciu jednego dodatkowego zajecia z niczego, moze poza epizodem w harcerzach, conajmniej 1/4 z nich funkcjonuje w przestrzeni gdzie interaktuja z zagranicznymi firmami/podmiotami. wszyscy byli wychowani po najnizszej linii oporu (szkoly publiczne) i daja rade. dwojka dzieci, 3-5lat od siebie to jest nic, ludzie sa poprostu leniwi i egoistyczni. wyzej stawiaja wspolczesna wersje "mebloscianki", gadzet czy 14dni gdziekolwiek poza PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 17 minut temu, memento1984 napisał(a): ludzie wymyslaja sobie jakies glupoty, zajecia dodatkowe dla dzieci - 95% moich znajomych (ur 1978-1988) nie mialo w zyciu jednego dodatkowego zajecia z niczego, moze poza epizodem w harcerzach, conajmniej 1/4 z nich funkcjonuje w przestrzeni gdzie interaktuja z zagranicznymi firmami/podmiotami. wszyscy byli wychowani po najnizszej linii oporu (szkoly publiczne) i daja rade. tylko że ci Twoi znajomi 'konkurowali' z ludźmi o podobnym backgroundzie (ja serio to poza sportami to z zajęć dodatkowych kojarzę ewentualnie jakieś kursy przygotowujące do egzaminów) a teraz jest taki trochę wyścig zbrojeń 17 minut temu, memento1984 napisał(a): dwojka dzieci, 3-5lat od siebie to jest nic, ludzie sa poprostu leniwi i egoistyczni. wyzej stawiaja wspolczesna wersje "mebloscianki", gadzet czy 14dni gdziekolwiek poza PL. yup, to jest jedyny powód cała reszta to dorabianie ideologii Edytowane 1 godzinę temu przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, julekstep napisał(a): tylko że ci Twoi znajomi 'konkurowali' z ludźmi o podobnym backgroundzie (ja serio to poza sportami to z zajęć dodatkowych kojarzę ewentualnie jakieś kursy przygotowujące do egzaminów) a teraz jest taki trochę wyścig zbrojeń rodzice mysla, ze jak wydadza 2k/PLN/miesiac na jakies zajecia dodatkowe to juz ich dziecko jest postawione polke wyzej (nie jest). mieszkajac teraz juz prawie polowe zycia poza PL, to widze to jakis (PL) mit. ludzie wysylaja w US swoje dzieci w wiekszosci do publicznych szkol, robia jakies pierdoly jak gra na instrumencie (nic w tym zlego), bardzo duza grupa (tak z 1/3) robi jakiekolwiek sporty/aktywnosc poza szkola. nikt nie robi zadnych jezykow, zadnych dodatkowych zajec z matmy czy z "polskiego" (azjaci napierdalaja w domu czasem pod pregiezem/okiem rodzica jakies zaawansowane widzimisie w zaleznosci od backgroundu w rodzinie, ogolnie margines. syn mnie ostatino wysmial jak mu powiedzialem ze azjaci to zakuwaj'o w potege i "ciezko" pracuja, a to sa jednostki, jak wszedzie). nie wyrastaja z tego jakies ulomne pokolenia, ani w PL nie wyrasta jakas wielka rasa "Panow" ktorzy beda rzadzic swiatem bo zrobili 4 lata zajec dodatkowych z matmy/angielskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 21 minut temu, julekstep napisał(a): a teraz jest taki trochę wyścig zbrojeń Chruszczow dziś wywiesza białą flagę po tygodniu Tylko dziecka szkoda... Ostatnio na playday-u xD pytam się koleżanki córki (7 latka) każdy dzień cos ma poza Niedzielą... Czego nie lubi najbardziej, odpowiedź krótka i zwięzła - pianina xD a co najbardziej lubi "skautów" bo jest z innymi dziećmi. Moja ma basen, aero-dance i po szkole klub programowania. W sumie 3h (z dojazdami) w tygodniu - wystarczy. Wszystko sobie sama wybrała co chciała tzn próbowała i jak się jej coś nie podobało to pokazaliśmy jej coś innego aż się zdecydowała. Najgorsi są niespełnieni rodzice, tam dzieci to nie mają czasu dla siebie, malowanie, instrument, gimnastyka, pływanie, karate, korepetycje ze wszystkiego, garncarstwo etc... Dziecko w szkole od 9 do 15 czasem do 16.30 jak ma zajęcie po szkole (ale w szkole) a Ci jeszcze te dzieci targają w korkach... Takie dziecko wraca do domu koło 19.00 jest tak wyjebane że nie wie jak się nazywa... Przecież to powinno być karalne. Edytowane 1 godzinę temu przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Jasne że trzeba z dzieciakami rozmawiać o potrzebach. Zajęć sporo ale warto dobrze wybrać i nie przesadzić z ilością. Ja z bólem serca (rozumiejąc że nie ja powinienem ręcznie sterować) zrezygnowałem z koszykówki dla córki co było o tyle chociaż logiczne że dla 4-5 latków zajęcia o 18:30 w starej szkole samochodowej to nieporozumienie gdy w bonusie oświetlenie było lipne. Dzieciakowi nie pasowało? Nie napinałem się. Jedna cailtlin Clark mniej. Co w zamian? Nauka pływania od małego oraz akrobatyka sprawiła że bardzo żałowałem że w moich czasach tych opcji nie było. Ogólny rozwój fizyczny zajęć akrobatycznych tych maluchów zmusił do refleksji że by to świetnie przygotowałoby jakbym miał szansę do amatorskiego grania w każdy sport w tym kosza. Postępy tych małych wcześniej pokrak szokują. Zwiększa się ogólna sprawność ale i odwaga taka ogólna. A są to też spotkania towarzyskie dzieciaków bo się grupa lubi po prostu i sobie same dobierają „repertuar”. Warto słuchać potrzeb. Niech sobie dzieciaki testują. Oby nie za dużo. A koszty? Przecież to początek góry lodowej. Obecnie w Polsce już umia zarabiać na dzieciach (rodzicach). Wystarczy zobaczyć ceny w FIKOLKACH oraz podliczyć te cotygodniowe urodzinki przedszkolaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 51 minut temu Udostępnij Opublikowano 51 minut temu 45 minut temu, memento1984 napisał(a): nikt nie robi zadnych jezykow ciekawe skąd wynika ta różnica między PL a US Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 37 minut temu Udostępnij Opublikowano 37 minut temu 13 minut temu, julekstep napisał(a): ciekawe skąd wynika ta różnica między PL a US No przeciez powinny sie uczyc jezykow europejskich rynkow wschodzacych, jak PL, RUM, BUL czy HUN! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi