Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Koelner napisał(a):

Pytałeś kto kradł i zyskiwał. Wiemy że zyskiwał a czekamy czy kradł. Tak jak brat Ziobry, żona Piesiewicza. Lista długa i szeroka. 

Czyli na razie zyskiwał. Podobnie jak taki Sikorski, który dzięki posiadzie w rządzie wysyłał BORowców po pizzę.

A kradł to czekamy. I ciekawi mnie kiedy wyjdą te miliardy

11 godzin temu, fluber napisał(a):

Oczywiście że PiS odpowiada za większość budżetu z 2024, mimo że to po go glosowalo. Co do 2025 to się nie zgodzę. 

https://www.money.pl/pieniadze/minister-finansow-wyjasnia-skad-tak-wysoki-deficyt-na-rok-2025-wskazuje-na-decyzje-pis-7064997715438112a.html

Tak jak mówiłem, my chcemy przywrócić centralną rolę budżetowi. Dlatego postanowiliśmy, iż to budżet wykupi obligacje, czyli długi, które zaciągnęli nasi poprzednicy w roku 2020 - stwierdził minister. Ponownie wskazał na dwa główne źródła zwiększonego deficytu: wykup obligacji PFR oraz spłatę zobowiązań Funduszu Przeciwdziałania COVID-19.

- Połączone koszty tych dwóch wykupu obligacji PFR-u oraz spłata zobowiązań Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 to jest dla PFR-u 34,7 miliarda złotych, a dla Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 28,5 miliarda złotych" - wyjaśnił minister. Potwierdził, że deficyt znajduje się na wysokim poziomie w ujęciu nominalnym, ale podkreślił, że te długi istniały wcześniej, były jednak poza budżetem.

Komuś brak wiedzy ogólnej chyba.

10 godzin temu, fluber napisał(a):

@RappaR czy Ty np. zrozumiałeś, że nie chodzi mi o to, żeby krytykować wielkość deficytu i Pablo ma za niskie IQ żeby czytać ze zrozumieniem, czy jednak ja piszę w sposób kompletnie niezrozumiały i nie wiadomo o co mi chodzi i powinienem popracować nad pisaniem, żeby było wiadomo o co mi chodzi.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_auditorem

W sumie, to stały repertuar twój i Obciągacza :)

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

https://www.money.pl/pieniadze/minister-finansow-wyjasnia-skad-tak-wysoki-deficyt-na-rok-2025-wskazuje-na-decyzje-pis-7064997715438112a.html

Tak jak mówiłem, my chcemy przywrócić centralną rolę budżetowi. Dlatego postanowiliśmy, iż to budżet wykupi obligacje, czyli długi, które zaciągnęli nasi poprzednicy w roku 2020 - stwierdził minister. Ponownie wskazał na dwa główne źródła zwiększonego deficytu: wykup obligacji PFR oraz spłatę zobowiązań Funduszu Przeciwdziałania COVID-19.

- Połączone koszty tych dwóch wykupu obligacji PFR-u oraz spłata zobowiązań Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 to jest dla PFR-u 34,7 miliarda złotych, a dla Funduszu Przeciwdziałania COVID-19 28,5 miliarda złotych" - wyjaśnił minister. Potwierdził, że deficyt znajduje się na wysokim poziomie w ujęciu nominalnym, ale podkreślił, że te długi istniały wcześniej, były jednak poza budżetem.

Komuś brak wiedzy ogólnej chyba.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_auditorem

W sumie, to stały repertuar twój i Obciągacza :)

https://www.ifp.org.pl/polska-funduszowa-ruchy-pozorowane-zamiast-reformy/

Na 131 jednostek poza budżetowych dołączanych do ustawy budżetowej, zlikwidowano tylko jedną. Oprócz tego w BGK nadal istniej równoległy budżet, neobudżet i 20 funduszy, w których na 2025 rok zaplanowano ogromne wydatki na kwotę ponad 155 mld zł poza ustawą budżetową, czyli poza kontrolą parlamentu. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Na 131 jednostek poza budżetowych dołączanych do ustawy budżetowej, zlikwidowano tylko jedną. Oprócz tego w BGK nadal istniej równoległy budżet, neobudżet i 20 funduszy, w których na 2025 rok zaplanowano ogromne wydatki na kwotę ponad 155 mld zł poza ustawą budżetową, czyli poza kontrolą parlamentu. 

Jak to ma się do tego, że napisałeś, iż PiS nie miał wpływu na budżet 2025, a mój link pokazał, że miał?

Jak nie znajdziesz argumentów, to oznacz kolegów i podyskutujcie o moim rzekomo niskim iq :)

11 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Jak to ma się do tego, że napisałeś, iż PiS nie miał wpływu na budżet 2025, a mój link pokazał, że miał?

Jak nie znajdziesz argumentów, to oznacz kolegów i podyskutujcie o moim rzekomo niskim iq :)

No właśnie pokazuję, że to po decyduje co jest w budżecie a co poza nim.

11 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

A jak usrosunkujesz się do linku, że PiS re facto ma wpływ na budżety z następnych lat. Anologicznie PO z pierwszej kadencji odpowiadało za budżety z następnych.

11 godzin temu, fluber napisał(a):

Oczywiście że PiS odpowiada za większość budżetu z 2024, mimo że to po go glosowalo. Co do 2025 to się nie zgodzę.

Pisałem, kto odpowiada za budżet. 

W 2024 platforma nie miała czasu opracować własnego budżetu, mogła tylko wprowadzić poprawki.

W 2025 mogli sami ustalić budżet. Mogli dwa wymienione przez Ciebie fundusze umieścić w budżecie  albo poza budżetem jak 155 miliardów innych wydatków (więcej niż PiS w 2023).

W pewnym stopniu, pośrednio, każda partia po 89 ma wpływ na to ile teraz wydajemy, ale nie taki był.sens mojej wypowiedzi, gdy pisałem, że PiS nie odpowiada za budżet 2025. 

5 minut temu, fluber napisał(a):

W pewnym stopniu, pośrednio, każda partia po 89 ma wpływ na to ile teraz wydajemy, ale nie taki był.sens mojej wypowiedzi, gdy pisałem, że PiS nie odpowiada za budżet 2025. 

Nie stosuj wybiegu uogólnienia. Dokładnie zacytowałem, dlaczego odpowiada i dałem odpowiedni link.

1 minutę temu, Pablo81 napisał(a):

Nie stosuj wybiegu uogólnienia. Dokładnie zacytowałem, dlaczego odpowiada i dałem odpowiedni link.

A ja teraz dokładnie pokazalem w jaki sposób platforma odpowiada za to.co jest w budżecie i co jest poza.

Mogli przecież wspomniane przez Ciebie wydatki poza budżetem pozostawić tam gdzie je PiS ustawił i jednocześnie zrezygnować z wydatków poza budżetem i umieścić wszystkie swoje wydatki w budżecie. Jaki byłby wtedy deficyt budżetowy?

37 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Tylko, że tam problemem jest, że w funduszach BGK (tych pozabudżetowych) to co zapłacili to kilka razy mniej niż to co w ramach tych funduszu pożyczyli/wydali.  Spłacili owszem kilkadziesiąt miliardów, ale zobacz ile jest zabudżetowane teraz.

Cytat

Oprócz tego w BGK nadal istniej równoległy budżet, neobudżet i 20 funduszy, w których na 2025 rok zaplanowano ogromne wydatki na kwotę ponad 155 mld zł poza ustawą budżetową, czyli poza kontrolą parlamentu.

Cytat

Te fundusze były nazywane “rajem wydatkowym Morawieckiego”. Czy nowy rząd chce mieć swój raj wydatkowy? Wszystko na to wskazuje, bo wydatki w funduszach w BGK poza kontrolą parlamentu mają dalej rosnąć i to z rozmachem. Dług w tych funduszach przekroczył już 400 mld zł. Według projektu nowego budżetu w 2025 roku wyniesie ponad 450 mld zł, a do 2028 wzrośnie do ponad 606 mld zł.

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Tylko, że tam problemem jest, że w funduszach BGK (tych pozabudżetowych) to co zapłacili to kilka razy mniej niż to co w ramach tych funduszu pożyczyli/wydali.  Spłacili owszem kilkadziesiąt miliardów, ale zobacz ile jest zabudżetowane teraz.

42 minuty temu, fluber napisał(a):

XD

8 minut temu, P_M napisał(a):

https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Rzad-PiS-wyprowadzil-z-ustawy-budzetowej-setki-miliardow-zlotych-8760130

5 minut temu, fluber napisał(a):

XD

Teraz XD, ale w jakim celu pisałeś z pełną powagą o dziurze budżetowej, a z twojego postu wynikało, że wielkość ww. dziury jest ważna, miarodajną wartością?

Edytowane przez Pablo81

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Cytując podlinkowane:

Oficjalny deficyt budżetu państwa za 2022 rok, o którym informowany został parlament, wyniósł 12 mld zł. Jeśli jednak uwzględnić wszystkie fundusze pozabudżetowe, kwota ta osiągnęła 100 mld zł. 

Teraz jest to 289 i 444

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Teraz XD, ale w jakim celu pisałeś z pełną powagą o dziurze budżetowej, a z twojego postu wynikało, że wielkość ww. dziury jest ważna, miarodajną wartością?

XD że @P_M napisał dokładnie to samo co ja.

Nie chciałem żeby koalicja 15 października wyszła jeszcze gorzej w porównaniu bo na nich głosowałem więc uznałem że zmanipuluje wartosci na ich korzyść 

Edytowane przez fluber

4 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Tylko, nie wiem po co mi to wklejasz? 
Informuję Cię tylko, że dałeś się Panu Domańskiemu nieźle zmanipulować, jeżeli chodzi o to wykupienie długów, bo zaciągnął jednocześnie w ich miejsce o wiele większe długi. 
To, że PiS zaczął tę grę to inna kwestia, ale ja tu nie będę bronił żadnego z tych obozów.

6 godzin temu, matek napisał(a):

Wiem, od razu po nagłośnieniu sprawy.

Kotula powinna zniknąć, ale tak się nie stanie. Za to jakiś poważniejszy redaktor powinien ją witać przy najbliższej okazji "pani magister". Rozmowa byłaby ustawiona od początku.

Pani magistro

12 godzin temu, Koelner napisał(a):

Mało podobnie.

Straszna afera,  nadużycie władzy na ogromną skalę. Minister wysłał BOR po pizze całe 10 kilometrów na koszt podatnika. Mógł zamówić Glovo,Pyszne,UberEats, ale on wolał bezczelnie okraść Polaków na równowartość może w porywach 4 litrów paliwa do Audi, podejrzewam wtedy jakieś 20 zł. Jak ta afera się ma do tego jak Nawrocki wykorzystywał apartament w hotelu 2W Światowej ? Już c*** z porównaniem kosztów, ale te głupie próby tłumaczenia najpierw kwarantanna, później że prowadził w hotelu intensywną politykę międzynarodową. k****  jakich idiotów PiS ma za wyborców kiedy wierzą w takie tłumaczenia ? Kwarantannę chyba miał ,bo mu przez 200 dni stara szpary nie kopsała . A apartament w hotelu dwie minuty od domu , to jest sens tylko w jednym celu brać, tym bardziej kiedy się ma kumpli sutenerów 

4 minuty temu, mayor napisał(a):

Straszna afera,  nadużycie władzy na ogromną skalę. Minister wysłał BOR po pizze całe 10 kilometrów na koszt podatnika. Mógł zamówić Glovo,Pyszne,UberEats, ale on wolał bezczelnie okraść Polaków na równowartość może w porywach 4 litrów paliwa do Audi, podejrzewam wtedy jakieś 20 zł. Jak ta afera się ma do tego jak Nawrocki wykorzystywał apartament w hotelu 2W Światowej ? Już c*** z porównaniem kosztów, ale te głupie próby tłumaczenia najpierw kwarantanna, później że prowadził w hotelu intensywną politykę międzynarodową. k****  jakich idiotów PiS ma za wyborców kiedy wierzą w takie tłumaczenia ? Kwarantannę chyba miał ,bo mu przez 200 dni stara szpary nie kopsała . A apartament w hotelu dwie minuty od domu , to jest sens tylko w jednym celu brać, tym bardziej kiedy się ma kumpli sutenerów 

z tego co pamiętam to pojechali zjeść pizzę i przywieźli Radkowi żeby też sobie zjadł.