Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Ale na co? Gdyby po wydawało tyle co PiS na wojsko to deficyt wyniósłby około 200 miliardów. Sam to rozpisales odejmując 90 od 289 to co mam jeszcze rozpisać?

Czym jest w ogóle 199-25 w tych Twoich rachunkach? Czy Ty w ogóle rozumiesz co liczysz?

To oczywiste. Policzyłeś tą samą kwotę, powinieneś policzyć ten sam procent PKB. 

8 minut temu, Pablo81 napisał(a):

200 różnicy, 200 w 2024, czy 200 czego? Poza tym to 199 to nie jest trudne. Już nawet nie wspominając, że różnica na obronność między 2017 a 2024 nie wynosi 90, a 85.

Nie potrafisz dwóch liczb odjąć?

Już napisałem co oznacza to 200. Nie umiem prościej 

Mogłem mieć błędne źródło danych. W takim razie wychodzi 204 miliardy, jeżeli Twoje dane są prawidłowe 

17 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Źle dane, źle policzone i przedstawione za pomocą potworka językowego, ale przygłupieA pierwsze już wie, że jestem debilem i zle policzyłem :)

204 , 199, czy 200 nie zmienia nic w sensie dyskusji.

Na co są wydawane te pieniądze razem z kpo. Kto je dostaje? Zwłaszcza że za PiS było kradzione. To był.sens mojego pytania do ignazza i wyliczeń. Dlaczego w 2017 jak odejmiemy wojsko starczało na wszystko względem przychodów a teraz nie starcza.

5 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

.W 2024 KO zastała dziurę 160 mld, teraz po odjęciu wydatków na wojsko jest 165

Btw. obrzydliwa manipulacja 

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

To oczywiste. Policzyłeś tą samą kwotę, powinieneś policzyć ten sam procent PKB. 

Wydatki budżetu wzrosły o około 200 miliardów względem 2024. O około 28 procent. Plus 90 miliardów z kpo. Czy tylko ja nie widzę tego ogromnego efektu przyrostu wydatków, nieproporcjonalnego do pkb?

7 godzin temu, fluber napisał(a):

Mnie dziwi, że @ignazz serwuje tezę, że PO kradnie tysiąc razy mniej niż PiS.

A pamiętajmy, że PiS odkleił się pod tym względem dopiero w 2 kadencji.

Ja tam widzę 1 do 1 

A czy to ważne w której kadencji? 

PiS coś znormalizował ta skalą wałków pieniędzy publicznych to po korzysta 

Z kolei po znormalizował wsadzanie przeciwników politycznych i już zacieram tece co będzie jak PiS wróci do władzy 

Zwykła zniechęcić przestała ludziom wystarczać więc wymyślili wsadzanie urzędniczek, granica została przesunięta więc teraz sky is the limit 

A czołowi złodzieje i winowajcy są bez żadnych konsekwencji, może PiS przesunie granicę dalej i posadzi Tuska? 

32 minuty temu, fluber napisał(a):

204 , 199, czy 200 nie zmienia nic w sensie dyskusji.

Na co są wydawane te pieniądze razem z kpo. Kto je dostaje? Zwłaszcza że za PiS było kradzione. To był.sens mojego pytania do ignazza i wyliczeń. Dlaczego w 2017 jak odejmiemy wojsko starczało na wszystko względem przychodów a teraz nie starcza.

Btw. obrzydliwa manipulacja 

Wydatki budżetu wzrosły o około 200 miliardów względem 2024. O około 28 procent. Plus 90 miliardów z kpo. Czy tylko ja nie widzę tego ogromnego efektu przyrostu wydatków, nieproporcjonalnego do pkb?

Zabawię się w adwokata diabła, ale policz sobie skumulowaną inflację za lata 2017-2024/25 :)

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Zabawię się w adwokata diabła, ale policz sobie skumulowaną inflację za lata 2017-2024/25 :)

Tak, to częściowo wyjaśnia różnice, ale zdajesz sobie sprawę, że wydatki w 2017 to było 376 mld a w 2025 921 mld złotych. Skumulowana inflacja to jakieś 42 procent.

5 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Napiszę dużymi literami:

PO CO POROWNUJESZ DRUGI ROK RZĄDÓW DO DRUGIEGO ROKU RZĄDÓW?

Potrafisz odpowiedzieć?

Btw. Ja mogę też rozmawiać o różnicy wydatków 2024 vs 2025.

I przypomnę, nie chodzi mi o to czy zwiększanie deficytu jest dobre czy złe. Mnie niepokoi to, że wydatki na 2025 idą około 200 miliardów do góry, a ja nie mam poczucia, że ten wzrost realnie widać. W 2024 było 30 procent dla nauczycieli, 800 plus, przenoszenie wydatków z funduszy do budżetu żeby skończyć z wyprowadzaniem kasy poza budżet. A teraz? Nie bardzo widzę. Budżetówka ma podwyżkę o poziom inflacji, wzrost wydatków na wojsko jest niewielki. Gdzie ta kasa idzie?

24 minuty temu, fluber napisał(a):

, to częściowo wyjaśnia różnice, ale zdajesz sobie sprawę, że wydatki w 2017 to było 376 mld a w 2025 921 mld złotych. Skumulowana inflacja to jakieś 42 procent

Plus wyższe stopy procentowe, więc odsetki od długów Państwa robią się nagle sporo wyższe. To trochę taki szok w stylu miałem ratę odsetkową 1000 przy 4%, a przy 8% już 2k, jak to się stało skoro urosło "tylko o 4%"

9 minut temu, matek napisał(a):

Wspaniała to była dyskusja. Obie te baby powinny polecieć.

a po co? Donek uwielbia kolekcjonować te pokemony, za tydzień-dwa wszyscy zapomną, a na dobrą sprawę, to trzeba by było te całe ministerstwo równości zaorać, to czy on tam będzie czy nie, nie ma żadnego znaczenia

6 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to jest dobry tekst, ale nie jego, lata od dawna na SM już

Wiem, od razu po nagłośnieniu sprawy.

Kotula powinna zniknąć, ale tak się nie stanie. Za to jakiś poważniejszy redaktor powinien ją witać przy najbliższej okazji "pani magister". Rozmowa byłaby ustawiona od początku.

15 minut temu, P_M napisał(a):

Plus wyższe stopy procentowe, więc odsetki od długów Państwa robią się nagle sporo wyższe. To trochę taki szok w stylu miałem ratę odsetkową 1000 przy 4%, a przy 8% już 2k, jak to się stało skoro urosło "tylko o 4%"

pamiętam że tłumaczyli skupieniem około 100 mld zadłużenia z tych funduszy covidowych i innych wynalazków pisowskich do zakupu skarpet czy tam agregatów 

1 minutę temu, Koelner napisał(a):

pamiętam że tłumaczyli skupieniem około 100 mld zadłużenia z tych funduszy covidowych i innych wynalazków pisowskich do zakupu skarpet czy tam agregatów 

Tak, ale to było budzecie w 2024.

21 minut temu, P_M napisał(a):

I w relacji do PKB przez to wróciliśmy do poziomu z 2017

https://pl.tradingeconomics.com/poland/government-debt-to-gdp

A wydatki rosną nieproporcjonalnie do pkb

Czyli to wina glapinskiego;)

Edytowane przez fluber