Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, fluber napisał(a):

Trzaskowski po tym materiale stanowskiego kazał wysypać trociny pod ten kibel, serio?

https://x.com/Kryhor/status/1883063534080458879

Generalnie w skaryszaku jest kilka alejek z utwardzonej ziemii więc byc może zamysł był żeby iść w naturę, w co mogę uwierzyć patrząc na pomysły tych idiotów z ratusza 

Albo to może jakiś podkład pod alejkę i wysypali teraz tak żeby w "zimę" było jak dojść a reszta wiosną 

Żaden scenariusz w ratuszu by mnie nie zaskoczył 

4 godziny temu, fluber napisał(a):

W 2017 (2rok rządów PiS )mieliśmy 25 miliardów deficytu budżetowego.

W 2025 (2 rok rządów po) mamy prognozowane 289 miliardów

Jak odliczymy realne wydatki na wojsko zostaje 200 miliardów 

Do tego 90 miliardów z kpo.

Dochody budżetu państwa w 2017 to było 350 miliardów czyli teraz wydajemy dodatkowo prawie tyle co wtedy na wszystko

Szczerze widzisz to tak, że wydając teraz dwa razy tyle mamy więcej niż dwa razy więcej niż w 2017? Masz poczucie że wtedy przepalano miliardy a teraz nie?

Bez złośliwości, jestem ciekawy jak to uzasadnisz i gdzie widzisz te poprawę jakości wynikająca z dwukrotnie wyższych środków i do tego efektywniej wydawanych 

Umowny się może że to co było w 2017 to prehistoria zważywszy na to co działo się od końca 2019 do dzis 

PO kradnie i łże ale to przecież nie powinni nikogo dziwić, nie musimy im jeszcze wymyślać argumentów, sami sobie świetnie radzą 

10 godzin temu, fluber napisał(a):

W 2017 (2rok rządów PiS )mieliśmy 25 miliardów deficytu budżetowego.

Jak odliczymy realne wydatki na wojsko zostaje 200 miliardów 

Do tego 90 miliardów z kpo.

Dochody budżetu państwa w 2017 to było 350 miliardów czyli teraz wydajemy dodatkowo prawie tyle co wtedy na wszystko

Szczerze widzisz to tak, że wydając teraz dwa razy tyle mamy więcej niż dwa razy więcej niż w 2017? Masz poczucie że wtedy przepalano miliardy a teraz nie?

Bez złośliwości, jestem ciekawy jak to uzasadnisz i gdzie widzisz te poprawę jakości wynikająca z dwukrotnie wyższych środków i do tego efektywniej wydawanych 

Co za porównanie drugi rok do drugiego roku? 

Manipulacja level hard :)

To potem PiS już nie rządził? 

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/bilans-rzadow-pis-zobacz-w-jakim-stanie-zostawia-finanse-publiczne/2g55lld

Nowy rząd zastanie jeszcze większą dziurę, która jest założona na 2024 r. Mowa o ponad 160 mld zł. W teorii przez kolejne 12 miesięcy minister finansów wraz z innymi szefami resortów mogliby podreperować finanse, ale w praktyce możliwość manewrowania głównymi parametrami budżetu na ostatnią chwilę jest bardzo mocno ograniczona.

Wydatki na obronność wg @fluber 90, a rzeczywistości 124.

https://defence24.pl/sily-zbrojne/124-mld-zl-na-wydatki-obronne-w-budzecie-na-2025-rok-analiza

Jakim ty jesteś kłamcą i manipulantem to głowa mała. Większość tego co piszesz ma zerową wartość i wymaga sprawdzenia.

Jest niedziela - idź do pierwszej ławki w Kościele.

289 - 124 = 165

19 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Jakim ty jesteś kłamcą i manipulantem to głowa mała. Większość tego co piszesz ma zerową wartość i wymaga sprawdzenia.

nie obrażaj go. to zwykły pisowski troll, w dodatku Fundusz Sprawiedliwości już jechał z tematem od 2017 roku więc jak czytasz jego trolling to tylko szkodzisz. w dodatku Duda musiał ułaskawiać mafiosów a Romanowski spierdalać na Węgry. PiS komu cokolwiek udowodnił przez 8 lat?

13 minut temu, Koelner napisał(a):

nie obrażaj go. to zwykły pisowski troll, w dodatku Fundusz Sprawiedliwości już jechał z tematem od 2017 roku więc jak czytasz jego trolling to tylko szkodzisz. w dodatku Duda musiał ułaskawiać mafiosów a Romanowski spierdalać na Węgry. PiS komu cokolwiek udowodnił przez 8 lat?

Jedyne, co udowodnił tą kretyńską manipulacją, to to, w jakiej sytuacji był deficyt pod koniec pierwszej kadencji PO, a w jakiej pod koniec dwóch kadencji PiSu.

56 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Co za porównanie drugi rok do drugiego roku? 

Manipulacja level hard :)

To potem PiS już nie rządził? 

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/bilans-rzadow-pis-zobacz-w-jakim-stanie-zostawia-finanse-publiczne/2g55lld

Nowy rząd zastanie jeszcze większą dziurę, która jest założona na 2024 r. Mowa o ponad 160 mld zł. W teorii przez kolejne 12 miesięcy minister finansów wraz z innymi szefami resortów mogliby podreperować finanse, ale w praktyce możliwość manewrowania głównymi parametrami budżetu na ostatnią chwilę jest bardzo mocno ograniczona.

Wydatki na obronność wg @fluber 90, a rzeczywistości 124.

https://defence24.pl/sily-zbrojne/124-mld-zl-na-wydatki-obronne-w-budzecie-na-2025-rok-analiza

Jest niedziela - idź do pierwszej ławki w Kościele.

289 - 124 = 165

Oczywiście,że rządził, sam nawet wyżej napisałem, że PiS odkleiło w 2 kadencji.

Co do wydatków na wojsko, to pytanie do ignazza dotyczyło przecież porównania. Doskonale wiem, że po wyda 124 miliardy na wojsko. Doskonale wiem tez, że PiS w 2017 wydał 34 miliardy na wojsko. Jak porównuje deficyt PiS z 2 roku rządów do deficytu po z 2 roku rządów to uczciwe odliczyć od tego deficytu RÓŻNICĘ wydatków na wojsko. Stąd 90 miliardów. Mam nadzieję, że tym razem już się nie pogubiłeś

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Co do wydatków na wojsko, to pytanie do ignazza dotyczyło przecież porównania. Doskonale wiem, że po wyda 124 miliardy na wojsko. Doskonale wiem tez, że PiS w 2017 wydał 34 miliardy na wojsko. Jak porównuje deficyt PiS z 2 roku rządów do deficytu po z 2 roku rządów to uczciwe odliczyć od tego deficytu RÓŻNICĘ wydatków na wojsko. Stąd 90 miliardów. Mam nadzieję, że tym razem już się nie pogubiłeś

Dlatego odpuściłem sobie dyskusję z Pablo, zerowa umiejętność czytania ze zrozumieniem, brak jakiejkolwiek wiedzy ogólnej. 

37 minut temu, Koelner napisał(a):

Tym bardziej moje pytanie jest aktualne. Jak będziemy liczyć wg metodologii Pabla czyli bez wydatków na wojsko to w 2025 mamy 165 miliardów deficytu plus środki z kpo w wysokości 90 miliardów.

Za PiS byliśmy 9 miliardów na plusie i robione były przekręty z funduszu sprawiedliwości.

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Dlatego odpuściłem sobie dyskusję z Pablo, zerowa umiejętność czytania ze zrozumieniem, brak jakiejkolwiek wiedzy ogólnej. 

Jak tam nauka francuskiego?

Czy wolisz grać w gry, emanować psudointeligencją i wiedzą owocującą żenującymi porównaniami i nienawidzić kobiet wklejając jakieś rzeczy z portalów dla stulejarzy?

28 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Jedyne, co udowodnił tą kretyńską manipulacją, to to, w jakiej sytuacji był deficyt pod koniec pierwszej kadencji PO, a w jakiej pod koniec dwóch kadencji PiSu.

W realiach polskich gdzie PiS a teraz PO potrafią tworzyć drugi budżet poza sterową budżetową to to są czyste zagrania administracyjnych sztuczek i mało istotne. Nawet jeśli PO teraz więcej dopierdala do pieca to Pisowcy powinni się cieszyć, ogólnie największa porażka PO jest że w wielu obszarach ( jak nawet polityka socjalna ) małpują PiS. 

8 minut temu, fluber napisał(a):

Wiesz, ale celowo klamałeś?

I nie rozumiem, dlaczego nie wliczać 90 baniek z KPO? To wina KO, że PiS był mało zaradny.

W 2024 KO zastała dziurę 160 mld, teraz po odjęciu wydatków na wojsko jest 165, a ty porównujesz sobie drugi rok rządów. Żenada.

Zrobiłem eksperyment i napisałem, że z Mengele należycie do elit i żaden z was nawet koledze z Big3 nie odpowiedział. Próżność.

3 minuty temu, Koelner napisał(a):

W realiach polskich gdzie PiS a teraz PO potrafią tworzyć drugi budżet poza sterową budżetową to to są czyste zagrania administracyjnych sztuczek i mało istotne. Nawet jeśli PO teraz więcej dopierdala do pieca to Pisowcy powinni się cieszyć, ogólnie największa porażka PO jest że w wielu obszarach ( jak nawet polityka socjalna ) małpują PiS. 

Niestety muszą. Takie zostały wytoczone trendy. Po wypowiedzi, że Polacy będą musieli pracować dłużej Kidawa zastąpiona przez Rafcia.

4 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Wiesz, ale celowo klamałeś?

I nie rozumiem, dlaczego nie wliczać 90 baniek z KPO? To wina KO, że PiS był mało zaradny.

W 2024 KO zastała dziurę 160 mld, teraz po odjęciu wydatków na wojsko jest 165, a ty porównujesz sobie drugi rok rządów. Żenada.

Trollujesz, prawda?

6 minut temu, fluber napisał(a):

Trollujesz, prawda?

Napisałeś: 

W 2017 (2rok rządów PiS )mieliśmy 25 miliardów deficytu budżetowego.

Jak odliczymy realne wydatki na wojsko zostaje 200 miliardów 

Nie moja wina, że w ten sposób formulujesz swoje myśli.

Chociaż znając ciebie dobrze zrozumiałem, a teraz fikołek.

Edytowane przez Pablo81

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Napisałeś: 

W 2017 (2rok rządów PiS )mieliśmy 25 miliardów deficytu budżetowego.

Jak odliczymy realne wydatki na wojsko zostaje 200 miliardów 

Dokładnie. Żeby porównać 25 miliardów deficytu PiS z deficytem po to musisz odliczyć 90 a nie 124. Wytłumaczyłem to we wpisie powyżej 

6 minut temu, fluber napisał(a):

Dokładnie. Żeby porównać 25 miliardów deficytu PiS z deficytem po to musisz odliczyć 90 a nie 124. Wytłumaczyłem to we wpisie powyżej 

A jak usrosunkujesz się do linku, że PiS re facto ma wpływ na budżety z następnych lat. Anologicznie PO z pierwszej kadencji odpowiadało za budżety z następnych.

A twoja wklejka była czysta manipulacja. Drugi rok do drugiego.

Edytowane przez Pablo81

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

A jak usrosunkujesz się do linku, że PiS re facto odpowiada za budżety z następnych lat. Anologicznie PO z pierwszej kadencji odpowiadało za budżety z następnych.

A twoja wklejka była czysta manipulacja.

Oczywiście że PiS odpowiada za większość budżetu z 2024, mimo że to po go glosowalo. Co do 2025 to się nie zgodzę. Niemniej przecież nie o to chodzi.

Skoro nie trollujesz to Rappar ma 100 procent racji.

Przecież to jest jedno wielkie xd że ja odliczam w porównaniu deficytów różnice wydatków na wojsko i wrzeszczysz o manipulacji skoro to jedyny prawidłowy sposób i nawet nie rozumiesz że nie rozumiesz. Dowód na to powyżej.

Odejmujesz wydatki na wojsko z deficytu po a nie odejmujesz ich z deficytu PiS i to porownujesz.

W 2024 na wojsko poszło 118 miliardów, więc jak chcesz porównywać 165 miliardów po z 2025 to musisz to porównać do 42 miliardów PiS z 2024.

Gdybym ja napisał że deficyt z 2024 to 42 miliardy a z 2025 to 289 miliardów to Koelner z mayorem by się tu zesrali.

24 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

No przecież je wliczam. Tylko Ty kompletnie nie rozumiesz co ja tam napisałem. Widzisz coś o deficycie i Twóje uśmiechnięte szare komórki realizują jedyny przekaz, którego w związku z deficytem się nauczyły.

Deficyt budżetowy oznacza, że wydajemy w c*** więcej niż zarabiamy. W 2017 wpływy do budżetu to było 350 miliardów. Teraz deficyt to 289 miliardów i możemy jeszcze wydawać 90 miliardów z kpo. 

Licząc wg Twojego pomysłu - w 2017 budżet państwa był na plusie a w 2025 jest 165 miliardów na minusie. Deficyt budżetu to powinien być zysk obywateli. Kpo też idzie do obywateli. To jest 255 miliardów, których PiS nikomu nie rozdawał a po je rozdaje.

A ignazza zwrócił uwagę, że PiS kradł 1000 razy bardziej niż po.

Więc moje pytanie brzmi, gdzie są te pieniądze.czy faktycznie realnie żyje nam się o tyle lepiej? 

Bo procedura nadmiernego deficytu wymusi za chwilę, żeby te 255 miliardów nie było nam już dłużej rozdawane. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Oczywiście że PiS odpowiada za większość budżetu z 2024, mimo że to po go glosowalo. Co do 2025 to się nie zgodzę. Niemniej przecież nie o to chodzi.

Skoro nie trollujesz to Rappar ma 100 procent racji.

Przecież to jest jedno wielkie xd że ja odliczam w porównaniu deficytów różnice wydatków na wojsko i wrzeszczysz o manipulacji skoro to jedyny prawidłowy sposób i nawet nie rozumiesz że nie rozumiesz. Dowód na to powyżej.

Odejmujesz wydatki na wojsko z deficytu po a nie odejmujesz ich z deficytu PiS i to porownujesz.

W 2024 na wojsko poszło 118 miliardów, więc jak chcesz porównywać 165 miliardów po z 2025 to musisz to porównać do 42 miliardów PiS z 2024.

Gdybym ja napisał że deficyt z 2024 to 42 miliardy a z 2025 to 289 miliardów to Koelner z mayorem by się tu zesrali.

No przecież je wliczam. Tylko Ty kompletnie nie rozumiesz co ja tam napisałem. Widzisz coś o deficycie i Twóje uśmiechnięte szare komórki realizują jedyny przekaz, którego w związku z deficytem się nauczyły.

Deficyt budżetowy oznacza, że wydajemy w c*** więcej niż zarabiamy. W 2017 wpływy do budżetu to było 350 miliardów. Teraz deficyt to 289 miliardów i możemy jeszcze wydawać 90 miliardów z kpo. 

Licząc wg Twojego pomysłu - w 2017 budżet państwa był na plusie a w 2025 jest 165 miliardów na minusie. Deficyt budżetu to powinien być zysk obywateli. Kpo też idzie do obywateli. To jest 255 miliardów, których PiS nikomu nie rozdawał a po je rozdaje.

A ignazza zwrócił uwagę, że PiS kradł 1000 razy bardziej niż po.

Więc moje pytanie brzmi, gdzie są te pieniądze.czy faktycznie realnie żyje nam się o tyle lepiej? 

Bo procedura nadmiernego deficytu wymusi za chwilę, żeby te 255 miliardów nie było nam już dłużej rozdawane. 

Napiszę dużymi literami:

PO CO POROWNUJESZ DRUGI ROK RZĄDÓW DO DRUGIEGO ROKU RZĄDÓW?

Potrafisz odpowiedzieć?

I rządy PiS nie miały wpływu na budżet mhmm. W końcu tak łatwo cofnąć politykę rozdawnictwa w roku wyborów prezydenckich. Krytykując budżet 2025 krytykujesz drugą kadencję PiS. 

Ale do rzeczy: czekam na odpowiedź na pytanie powyżej. Bez fikołków. Proste pytanie prosta odpowiedz.

16 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Napiszę dużymi literami:

PO CO POROWNUJESZ DRUGI ROK RZĄDÓW DO DRUGIEGO ROKU RZĄDÓW?

Żeby porównać analogiczne okresy dla pis i po. Porównanie 1 roku nie ma sensu, jak sam zauważyłeś. Co będzie w przyszłości tego nie wiem.

17 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Potrafisz odpowiedzieć?I rządy PiS nie miały wpływu na budżet mhmm. W końcu tak łatwo cofnąć politykę rozdawnictwa w roku wyborów prezydenckich.

To raczej proste. Jak jesteś partia która uważa że rozdawnictwo jest źle, to je cofasz. Jak uważasz, że dobre to kontynuujesz albo rozszerzasz.

. Krytykując budżet 2025 krytykujesz drugą kadencję PiS. 

No bez kitu Sherlocku. A myślisz, że czemu głosowałem na Trzecią Drogę?