fluber Opublikowano Sobota o 14:12 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:12 17 minut temu, blackmagic napisał(a): No dlatego apeluje. Jakby już był prezydentem to miałby inicjatywę ustawodawcza Rozumiem, bycie przewodniczącym partii nie daje żadnej władzy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano Sobota o 15:24 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:24 Godzinę temu, fluber napisał(a): Rozumiem, bycie przewodniczącym partii nie daje żadnej władzy;) Technicznie rzecz biorąc partia i rząd to co to innego. Ale to wiesz, tylko mieszasz ludziom w głowach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano Sobota o 15:43 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:43 1 godzinę temu, fluber napisał(a): Rozumiem, bycie przewodniczącym partii nie daje żadnej władzy;) Jest w rządzie/sejmie/senacie? No to alepuje. Czego nie rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Sobota o 16:30 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:30 (edytowane) https://www.wprost.pl/kraj/11907896/owsiak-dostaje-kolejne-grozby-66-latka-zatrzymana-szokujace-slowa.html beka z tym św. Jurem Edytowane Sobota o 16:30 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano Sobota o 16:35 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:35 2 godziny temu, fluber napisał(a): Rozumiem, bycie przewodniczącym partii nie daje żadnej władzy;) Technicznie nie a jaki odważny za to ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Sobota o 18:28 Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:28 W dniu 14.01.2025 o 18:07, RappaR napisał(a): https://www.fxmag.pl/wiadomosci/jsw-i-bogdanka-na-zakrecie-niemiecki-kapital-przejmie-zasoby-polskiego-wegla FUR DEUTSCHLAND! xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano Sobota o 19:52 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:52 10% PIT szlo na polskie gornictwo, czesc pojdzie na niemieckie. Klasyczny Tusk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Sobota o 20:46 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:46 54 minuty temu, Cichy napisał(a): 10% PIT szlo na polskie gornictwo, czesc pojdzie na niemieckie. Klasyczny Tusk Ale to za możesz sie uśmiechnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Życie_to_mem Opublikowano Sobota o 22:38 Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:38 W dniu 16.01.2025 o 20:19, memento1984 napisał(a): i jasne, ma do tego prawo - natomiast swiecie oburzeni 3 pokolenia dalej, robiacy z tego "problem" pierwszej kategorii, wrzucajacy teraz wszystkich Ukraincow do jednego kotla, raczej juz nie. to tak jak z moja odpowiedzialnoscia za niewolnictwo czarnych w ameryce pln, bo jestem bialy. Ukraińcy sami się podkładają w tej kwestii robiąc z UPA bohaterów narodowych. Gdyby się od tego odcięli nie byłoby tematu. W Polsce największe kontrowersje budzi kult Edwarda Gierka. A Gierek to był całkiem poczciwy człowiek w porównaniu z Szuchewyczem i Banderą. Poza tym fakt, że ta zła Rosja zachowała się bardziej przyzwoicie w kwestii upamiętnienia Katynia niż ta dobra Ukraina w kwestii upamiętnienia Wołynia jest jednak bardzo wymowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy Opublikowano Sobota o 22:50 Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:50 11 minut temu, Życie_to_mem napisał(a): W Polsce największe kontrowersje budzi kult Edwarda Gierka. Raczej wyklętych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano Sobota o 23:13 Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:13 Ja bym jednak w kwestii czegoś, za co powinniśmy przepraszać i się wstydzić uznał Berezę nie gierka Gierek akurat z komuchów był chyba najbardziej postępowy i miał jakiś plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Życie_to_mem Opublikowano Sobota o 23:25 Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:25 W dniu 15.01.2025 o 13:08, Koelner napisał(a): Działacze PO zdecydowali że wolą Komorowskiego oraz Trzaskowskiego zamiast Sikorskiego. To najlepsza ocena tej niekompetentnej i skompromitowanej formacji. Analiza wsteczna zawsze skuteczna. Zatem przypomnę, że Bronisław Komorowski był w Platformie od samego początku, był całkiem dobrym Marszałkiem Sejmu i przyzwoicie wypadał w debatach. Radosław Sikorski do Platformy dołączył w 2007 roku, wcześniej był członkiem rządu PiS a jeszcze wcześniej wiceministrem w rządzie Olszewskiego. Na niekorzyść Radka działał również jego bucowaty charakter oraz fakt, że był sporo młodszy od Bronka i miał dużo mniejsze doświadczenie polityczne. Nie bez znaczenia była również okoliczność, że Lech Kaczyński w starciu z Bronkiem nie mógłby za bardzo używać argumentu swojej przeszłości w ,,Solidarności'', bo Komorowski również taką przeszłość miał. Komorowski z 2010 roku to nie był ten sam przymulony Komorowski co w kampanii 2015 roku tylko całkiem sprawny polityk mający duże poparcie społeczne (chyba był numerem jeden w rankingach zaufania). Nie ma zatem zupełnie nic dziwnego w tym, że pokonał Sikorskiego w prawyborach. Równie niepoważne jest kwestionowanie wyboru Smudy na selekcjonera w 2009 roku przed Kasperczakiem. Oczywiście, że z perspektywy czasu okazało się to złym wyborem, ale na tamten moment był to wybór optymalny. Smuda wówczas wyszedł z grupy w Lidze Europy i zdobył Puchar Polski a Kasperczak spuścił Górnika do drugiej ligi. Na tamten moment Smuda był na fali i miał spore poparcie zarówno kibiców jak i dziennikarzy. Gdyby Lato wybrał wtedy Kasperczaka to byłby oskarżany o nepotyzm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Sobota o 23:27 Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:27 11 minut temu, josephnba napisał(a): Ja bym jednak w kwestii czegoś, za co powinniśmy przepraszać i się wstydzić uznał Berezę nie gierka Gierek akurat z komuchów był chyba najbardziej postępowy i miał jakiś plan. Przez 5 lat Berezy przewinęło się 40 Ukraińców, żaden nie zmarł. Za co Ty chcesz przepraszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Życie_to_mem Opublikowano Niedziela o 01:28 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 01:28 1 godzinę temu, RappaR napisał(a): Przez 5 lat Berezy przewinęło się 40 Ukraińców, żaden nie zmarł. Za co Ty chcesz przepraszać? Jemu chyba chodziło o to, że Bereza jest wstydliwym epizodem w naszej historii a nie w historii stosunków polsko-ukraińskich. Jednak fakt faktem, że chociaż Piłsudski święty nie był to nie wzbudza aż tak dużych kontrowersji jak Gierek. Świadczy o tym chociażby okoliczność, że ten pierwszy ma swoją ulicę w każdym większym mieście i w zasadzie nikt przeciwko temu nie protestuje, za to ten drugi nie ma chyba nawet skwerku swojego imienia a jak kiedyś jakiś miał to nazwę zmieniono, bo zrobiła się gównoburza. 2 godziny temu, Cichy napisał(a): Raczej wyklętych. Wyklęci nie byli jakimś monolitem. Były tam mocno kontrowersyjne postacie jak np. Bury i byli też ludzie typu Pilecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Niedziela o 01:57 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 01:57 27 minut temu, Życie_to_mem napisał(a): Jemu chyba chodziło o to, że Bereza jest wstydliwym epizodem w naszej historii a nie w historii stosunków polsko-ukraińskich. To kto kogo ma za nią przepraszać w takim razie? A wstydliwym? Była działającym przez kilka lat małym więzieniem dla przeciwników politycznych ówczesnego reżimu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Życie_to_mem Opublikowano Niedziela o 02:18 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 02:18 9 minut temu, RappaR napisał(a): To kto kogo ma za nią przepraszać w takim razie? Nie wiem, może to była jakaś metafora albo skrót myślowy. Może mu chodziło o to, że jakoś bardziej powinniśmy eksponować ten nieciekawy epizod naszej historii. W podręcznikach szkolnych było płynne przejście od zamachu majowego do września '39 bez wnikania co za tej Sanacji się dokładnie działo. BTW: w zasadzie to prędzej nazwałbym jakąś ulicę imieniem Gierka niż takiego Okulickiego albo Bora-Komorowskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano Niedziela o 06:25 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 06:25 4 godziny temu, RappaR napisał(a): To kto kogo ma za nią przepraszać w takim razie? A wstydliwym? Była działającym przez kilka lat małym więzieniem dla przeciwników politycznych ówczesnego reżimu. Była obozem koncentracyjnym z systemem kar, praca bez celu, biciem, nie do końca jasnymi powodami zamykania w tymże, a ten "małe więzienie" widzi Tam nie można było chodzić a trzeba bo cały czas biegać, jak nie mogłeś z jakiś powodów pracować to cały dzień na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody musiałeś ćwiczyć bo inaczej sadystycznie usposobieni strażnicy cię napierdalali Nie byłeś nazwiskiem tylko numerem Na zjedzenie posiłku miałeś 5 minut, jak nie zdążyłeś to cały dzień zapierdalałeś głodny, a nie daj Boże ktoś znalazł u ciebie poza "stołówką" jakieś jedzenie Prysznic to była kolejna tortura trwająca 2-3 minuty Nie mogłeś otrzymywać listów ani paczek od rodziny, w sumie rodzina nic o tobie nie wiedziała, nawet jak ci się zmarło to często dowiadywali się po długim czasie Małe więzienie I tak, powinniśmy się wstydzić że coś takiego przyszło do głowy człowiekowi, którego wielu z nas (w tym ja) uważa z najwybitniejszą postać II RP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Niedziela o 07:11 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:11 Serio drzewa są takie drogie??? https://x.com/warszawskipis/status/1879598508183064667 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Niedziela o 07:14 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:14 44 minuty temu, josephnba napisał(a): Była obozem koncentracyjnym z systemem kar, praca bez celu, biciem, nie do końca jasnymi powodami zamykania w tymże Czyli jak każde więzienie. 45 minut temu, josephnba napisał(a): Tam nie można było chodzić a trzeba bo cały czas biegać, jak nie mogłeś z jakiś powodów pracować to cały dzień na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody musiałeś ćwiczyć bo inaczej sadystycznie usposobieni strażnicy cię napierdalali Nie byłeś nazwiskiem tylko numerem Na zjedzenie posiłku miałeś 5 minut, jak nie zdążyłeś to cały dzień zapierdalałeś głodny, a nie daj Boże ktoś znalazł u ciebie poza "stołówką" jakieś jedzenie Prysznic to była kolejna tortura trwająca 2-3 minuty Nie mogłeś otrzymywać listów ani paczek od rodziny, w sumie rodzina nic o tobie nie wiedziała, nawet jak ci się zmarło to często dowiadywali się po długim czasie Małe więzienie "Po obchodzie wszyscy po kolei, jeden po drugim, po 50 razy bili mnie w jedno kolano, napinając łyżkę. Dwóch trzymało za ręce, jeden bił. Zasłaniali wizjer w drzwiach. choćby próbowali wycinać mi paznokcie. Tego samego dnia jeszcze wchodząc na łóżko Kacper G. złapał mnie za szyję ręką, zwalając mnie z łóżka i uderzyłem miednicą o posadzkę. W nocy Islam podchodził i patrzył czy śpię. Bałem się o swoje życie. Wszyscy zastraszali, iż jak coś powiem, to mnie zabiją. Nie byłem dopuszczany do drzwi. Później musiałem wypić roztwór z soli. Gdybym tego nie zrobił, wlaliby siłą w gardło. Po tym plułem krwią, z nosa krew leciała" Relacja z więzienia obecnie. Jak jest w nich teraz. 49 minut temu, josephnba napisał(a): I tak, powinniśmy się wstydzić że coś takiego przyszło do głowy człowiekowi, którego wielu z nas (w tym ja) uważa z najwybitniejszą postać II RP A to jak uważamy Piłsudskiego za najwybitniejszą postać II RP, to już inszy problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano Niedziela o 08:06 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 08:06 W dniu 17.01.2025 o 15:53, Gregorius napisał(a): Skąd gaz? Ustalono już skąd ten gaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi