Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, jack napisał(a):

Jak się kłamie na temat wielkich zysków to akcje rosną a jak się okazuje, że zamiast obiecanych zysków jest tylko strata to lecą w dół. Można próbować kłamać w nieskończoność i brnąć w jeszcze większe tarapaty ale nie pamiętam byś bronił Marcina Plichtę. 

Czyli strata wynika z tego, że zamiast dbać o ssp, działa się na szkodę spółki, robiąc jej czarny PR i obniżając wartość akcji, żeby tylko dojebac PiSowi i obajtkowi?

9 minut temu, fluber napisał(a):

To jest zawsze najlepsze wytłumaczenie na brak argumentów.

Wiara w istnienie pisowskich trolli na e-nba to też jest jednak fenomen.

Nagle pisanie o przejmowaniu ssp, cenach produktów spożywczych, ignorowaniu wyroków TK itd. przestało być fajne jak już nie dotyczy PiSu. Może jednak czasem warto skupić się na argumentach.

Przecież oni w zamian za olefiny obiecali jeszcze większą inwestycje - Nowa Chemię. Piszesz o oczywistościach a Orlen od tej obietnicy jest 5 miliardów w plecy w 5 dni. To gdzie ta oczywistość? Zatrzymujemy zła inwestycje, zaczynamy zamiast tego lepszą i większą. Akcjonariusze spierdalają. Co w tym oczywistego?

Orlen na Olefiny III wydał dotychczas 13 mld zł i ma zakontraktowane prace o wartości kolejnych 22 mld zł. Założenie natomiast jest takie, że koszt programu "Nowa Chemia" wyniesie ok. 34 mld zł.

Strata wynika z wartości akcji. Ja nie pisze nic o stratach w sprawozdaniach finansowych 

Specjalistą nie jestem ale jak zatrzymali jakąś dużą inwestycje to pewnie poszła wyprzedaż akcji (dużych i drobnych udziałowców) sprawdź jaki był obrót akcji Orlenu jak ogłosili że zatrzymują Olefiny III i porównaj z normalnym dniem.

To czy ten projekt byłby opłacalny czy nie musi być w jakimś sprawozdaniu czy innym riserczu na podstawie którego decyzję były podejmowane.

Nie wierzę że ktokolwiek ot tak powoduje podobne straty w wartości spółki.

Równie dobrze Obajtek mógł nadmuchać wartość Orlenu i rynek to teraz koryguje ale tak jak pisałem nie znam się, nie śledze.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Czyli strata wynika z tego, że zamiast dbać o ssp, działa się na szkodę spółki, robiąc jej czarny PR i obniżając wartość akcji, żeby tylko dojebac PiSowi i obajtkowi?

Czy uważasz, że aresztowanie Marcina Plichty było błędem i czarnym PR, który spowodował, że jego biznes stracił płynność?

2 minuty temu, jack napisał(a):

Czy uważasz, że aresztowanie Marcina Plichty było błędem i czarnym PR, który spowodował, że jego biznes stracił płynność?

Nie, nie uważam. Orlen nie jest piramida finansowa a Ty znów uciekasz z niewygodnego tematu. 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Specjalistą nie jestem ale jak zatrzymali jakąś dużą inwestycje to pewnie poszła wyprzedaż akcji (dużych i drobnych udziałowców) sprawdź jaki był obrót akcji Orlenu jak ogłosili że zatrzymują Olefiny III i porównaj z normalnym dniem.

To czy ten projekt byłby opłacalny czy nie musi być w jakimś sprawozdaniu czy innym riserczu na podstawie którego decyzję były podejmowane.

Nie wierzę że ktokolwiek ot tak powoduje podobne straty w wartości spółki.

Równie dobrze Obajtek mógł nadmuchać wartość Orlenu i rynek to teraz koryguje ale tak jak pisałem nie znam się, nie śledze.

Zobacz notowania Orlenu za ostatnie pół roku. To nie jest kwestia Olefin, że kurs akcji to równia pochyła.

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Równie dobrze Obajtek mógł nadmuchać wartość Orlenu i rynek to teraz koryguje

I tak było. Potrzebny był spektakularny sukces by udowodnić, że faktycznie stworzyło się hegemona i perłę w koronie. Ale Obajtek nie doszacował kosztów, dziwne by było gdyby mu się to udało. Do tego przyszła pandemia, wojna w Ukrainie i koszty inwestycji poszybowały w kosmos. Ale PiS dalej kłamał i brnął w inwestycję więc na giełdzie był spokój. 

A teraz szambo wyjebało. 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Zobacz notowania Orlenu za ostatnie pół roku. To nie jest kwestia Olefin, że kurs akcji to równia pochyła.

O tym, że Olefiny się wywalą było wiadomo nie od wczoraj 

6 minut temu, jack napisał(a):

I tak było. Potrzebny był spektakularny sukces by udowodnić, że faktycznie stworzyło się hegemona i perłę w koronie. Ale Obajtek nie doszacował kosztów, dziwne by było gdyby mu się to udało. Do tego przyszła pandemia, wojna w Ukrainie i koszty inwestycji poszybowały w kosmos. Ale PiS dalej kłamał i brnął w inwestycję więc na giełdzie był spokój. 

A teraz szambo wyjebało. 

O tym, że Olefiny się wywalą było wiadomo nie od wczoraj 

Orlen notował zyski, teraz ma straty, stracił 20 miliardów na wartości w 8 miesięcy nowych rządów, zatrzymywane są kluczowe innowacyjne inwestycje. 

Trudno mi jest sobie wyobrazić co by musiało się stać z Orlenem żebyś przyznał, że coś jest nie w porządku. Nie ma takiej rzeczy. Jak spółka poleci jeszcze o 20 procent to dlatego że obajtek ja napompował. Jak zyska 20 procent to dlatego że platforma ja naprawiła. 

W ostatnim roku WIG 20 jest w plecy, niemiecka giełda jest ponad 20 procent do przodu. Ja tu wprost rok temu pisałem kto skorzysta na rządach Tuska, ale kiedy ten scenariusz się realizuje, to i tak jest to wina PiSu. Tylko czemu rok temu nikt nie pisał że jak odwołają obajtka to zyski Orlenu się skończą a kurs akcji jebnie? Nikt.

Za 3 lata mieliśmy mieć najnowocześniejszą linię do produkcji tworzyw sztucznych w Europie. Postawioną przy jednej z największych rafinerii w Europie. Ale trzeba zatrzymać megalomanię jak z cpk czy atomem. Zrealizować skromny projekt produkcji glikoli, tlenku etylenu i monomerów.

Inwestorzy uciekają, kiedy firma podejmuje c***owe decyzje. Nie kiedy podejmuje zajebiste decyzje.

6 godzin temu, agresywnychomik napisał(a):

Czyli wprost uważasz że rząd RP działa na szkodę interesu narodowego?

jasne, że tak. tylko w 2015 nie zdążył całkowicie zniszczyć wszystkiego IMG-8899.jpg IMG-8901.jpgjesteśmy mega zależni od Niemiec i nawet nasz patriotyczny rząd nie spowodował że to się zmieniło w latach 2015-2023 https://pie.net.pl/wymiana-handlowa-z-niemcami-generuje-nawet-10-proc-pkb-polski/   IMG-8902.jpgfur deutschland robi i Tusk i Kaczor tylko temu drugiemu nie wypada bo jest inny przekaz dla jego owieczek 

Chyba ze 20x było pisane o zyskach Orlenu, skąd one wynikały (min. opłata rafineryjna), o tym, że sam Obajtek stwierdziły, że obejmował stanowisko nie mając kompetencji. Ale po raz 21 trzeba rżnąć głupa - może ktoś nie doczytał. 

Zacne połączenie trolla, który nie rozumiejąc istoty spowiedzi kasuje swoje trolostwo przy konfesjonale. Tak to nie działa niestety.

I to nieznośne budowanie obrazu nie na znaczących statystykach, a na ciągłym przeklejaniu jakichś nic nie znaczących tweetów. 

Sam stwierdziłeś, że głosowałeś na PL2050. Jakoś w to nie wierzę.

Szkoda, że nie dotrzymałeś słowa i  wróciłeś na forum. Dla mnie lepiej by było jakby z objawami twojej mitomanii męczyli się inni.

Edytowane przez Pablo81

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Chyba ze 20x było pisane o zyskach Orlenu, skąd one wynikały (min. opłata rafineryjna), o tym, że sam Obajtek stwierdziły, że obejmował stanowisko nie mając kompetencji. Ale po raz 21 trzeba rżnąć głupa - może ktoś nie doczytał. 

Modelowa marża rafineryjna.

Obajtek nie miał żadnych kompetencji, dlatego logiczne, że teraz ssp powinny być zarządzane dużo lepiej i mieć znacznie lepsze wyniki.

Ale wyżej dowiedziałem się, że obajtek napompował wartość spółki i to wcale nie jest tak, że inwestorzy uciekają jak spółka podejmuje niekorzystne decyzje.

Do reszty się nie odnoszę, bo jestem już zmęczony czytaniem personalnych wycieczek z powodu braku argumentów.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Modelowa marża rafineryjna.

Obajtek nie miał żadnych kompetencji, dlatego logiczne, że teraz ssp powinny być zarządzane dużo lepiej i mieć znacznie lepsze wyniki.

Ale wyżej dowiedziałem się, że obajtek napompował wartość spółki i to wcale nie jest tak, że inwestorzy uciekają jak spółka podejmuje niekorzystne decyzje.

Do reszty się nie odnoszę, bo jestem już zmęczony czytaniem personalnych wycieczek z powodu braku argumentów.

Dobre wyniki kosztem ceny paliwa. Dla trolla lepiej, bo ma argument, dla przeciętnego obywatela raczej wątpię.

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Dobre wyniki kosztem ceny paliwa. Dla trolla lepiej, bo ma argument, dla przeciętnego obywatela raczej wątpię.

Przeczytaj proszę:

https://www.money.pl/gospodarka/orlen-pokazal-wyniki-dlaczego-zyski-stopnialy-opinia-7031083882945216a.html

Tu masz szczegółowe wyniki finansowe z podziałem na kategorie. Orlen traci na wszystkich obszarach działalności, ale zwiększa blisko dwukrotnie zyski ze sprzedaży detalicznej.

Ceny paliwa wynikają głównie z ceny baryłki ropy oraz kursu dolara względem złotówki. Obie te rzeczy były bardzo korzystne, więc Orlen podniósł realna (nie modelową)marzę na paliwie, żeby ratować wynik finansowy spółki.

I to nawet dobrze, że to zrobili.

Tylko miej świadomość, że Orlen z każdego litra w detalu bierze większy procent niż brał Orlen, gdy rządził pis i nie powtarzaj nieprawdziwej tezy o dobrych wynikach kosztem ceny paliwa.

Teraz, fluber napisał(a):

Przeczytaj proszę:

https://www.money.pl/gospodarka/orlen-pokazal-wyniki-dlaczego-zyski-stopnialy-opinia-7031083882945216a.html

Tu masz szczegółowe wyniki finansowe z podziałem na kategorie. Orlen traci na wszystkich obszarach działalności, ale zwiększa blisko dwukrotnie zyski ze sprzedaży detalicznej.

Ceny paliwa wynikają głównie z ceny baryłki ropy oraz kursu dolara względem złotówki. Obie te rzeczy były bardzo korzystne, więc Orlen podniósł realna (nie modelową)marzę na paliwie, żeby ratować wynik finansowy spółki.

I to nawet dobrze, że to zrobili.

Tylko miej świadomość, że Orlen z każdego litra w detalu bierze większy procent niż brał Orlen, gdy rządził pis i nie powtarzaj nieprawdziwej tezy o dobrych wynikach kosztem ceny paliwa.

"Cuda na Orlenie" wywołały powszechne oburzenie

Opozycja na początku roku grzmiała, że "każdy z nas zapłacił Obajtkowi 200 zł", a MPK we Wrocławiu zdecydowało się nawet wystąpić na drogą sądową o 900 tys. złotych odszkodowania za zawyżone ceny paliw. I choć niemal każdy mógłby iść z taką sprawą do sądu, to w praktyce ilość pozwów będzie zapewne znikoma.

Prezes Obajtek jeszcze zapewniał w październiku, że "Orlen nie wykorzystuje sytuacji na rynku paliw, by czerpać zyski". Z końcem lutego spółka broniła się, że "manipulacją jest twierdzenie, że narzucamy wysokie ceny na stacjach". Niedawno jednak główny ekonomista koncernu Adam Czyżewski, odpowiadając m.in. na pytania dotyczące polityki cenowej spółki wskazał, że "my nie jesteśmy od pomocy Polakom, jesteśmy firmą, która działa na globalnym rynku paliw". Jak jest na prawdę? Wystarczy przejechać się na stację paliw...

https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Orlen-zawyzal-ceny-paliw-RPO-pisze-do-UOKiK-8508658

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

"Cuda na Orlenie" wywołały powszechne oburzenie

Opozycja na początku roku grzmiała, że "każdy z nas zapłacił Obajtkowi 200 zł", a MPK we Wrocławiu zdecydowało się nawet wystąpić na drogą sądową o 900 tys. złotych odszkodowania za zawyżone ceny paliw. I choć niemal każdy mógłby iść z taką sprawą do sądu, to w praktyce ilość pozwów będzie zapewne znikoma.

Prezes Obajtek jeszcze zapewniał w październiku, że "Orlen nie wykorzystuje sytuacji na rynku paliw, by czerpać zyski". Z końcem lutego spółka broniła się, że "manipulacją jest twierdzenie, że narzucamy wysokie ceny na stacjach". Niedawno jednak główny ekonomista koncernu Adam Czyżewski, odpowiadając m.in. na pytania dotyczące polityki cenowej spółki wskazał, że "my nie jesteśmy od pomocy Polakom, jesteśmy firmą, która działa na globalnym rynku paliw". Jak jest na prawdę? Wystarczy przejechać się na stację paliw...

https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Orlen-zawyzal-ceny-paliw-RPO-pisze-do-UOKiK-8508658

Nie podejmuje się oceniać jak bardzo Orlen za obajtka zawyżył ceny paliw. Informuje tylko, że w stosunku do ostatniego roku rządów obajtka Orlen podwoił zyski ze sprzedaży detalicznej. 

W tym tygodniu tankowałem verve po 6,40. Normalny diesel był po 6,15. Po ile jest teraz diesel w Niemczech?

Die heutige Lage zeigt, dass der Preis für Superbenzin bei ca. 1,72 liegt und der Preis für Diesel bei ca. 1,59 .

5 minut temu, fluber napisał(a):

Nie podejmuje się oceniać jak bardzo Orlen za obajtka zawyżył ceny paliw. Informuje tylko, że w stosunku do ostatniego roku rządów obajtka Orlen podwoił zyski ze sprzedaży detalicznej. 

W tym tygodniu tankowałem verve po 6,40. Normalny diesel był po 6,15. Po ile jest teraz diesel w Niemczech?

Pamietasz kiedy była najwieksza drama o te ceny paliwa ? Sprawdzimy z ciekawości jaka była wtedy różnica w pl i de, bo teraz nie ma praktycznie żadnej. 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Kto płaci za zyski Orlenu, który jest MONOPOLISTĄ?

Weź już nie udawaj.

"my nie jesteśmy od pomocy Polakom, jesteśmy firmą, która działa na globalnym rynku paliw".

9 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Die heutige Lage zeigt, dass der Preis für Superbenzin bei ca. 1,72 liegt und der Preis für Diesel bei ca. 1,59 .

Pamietasz kiedy była najwieksza drama o te ceny paliwa ? Sprawdzimy z ciekawości jaka była wtedy różnica w pl i de, bo teraz nie ma praktycznie żadnej. 

Chodzi o grudzień 2022

7 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Kto płaci za zyski Orlenu, który jest MONOPOLISTĄ?

Weź już nie udawaj.

"my nie jesteśmy od pomocy Polakom, jesteśmy firmą, która działa na globalnym rynku paliw".

My placimy.

Dlatego Cię informuję, że zyski Orlen ze sprzedaży detalicznej są 2 razy większe niż rok temu.

9 minut temu, fluber napisał(a):

Chodzi o grudzień 2022

My placimy.

Dlatego Cię informuję, że zyski Orlen ze sprzedaży detalicznej są 2 razy większe niż rok temu.

Gdyby to była jedyna składowa zarobków Orlenu jak i ceny benzyny, to fikołek (manipulacja) miałaby jakikolwiek sens. Tak nie ma żadnego. Chyba że 20* było pisane o marzy rafineryjnej, a ten dalej ten sam fikołek.

18 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

W Holandii:

2,1540 1,9140

Co tak drogo?

Edytowane przez Pablo81

8 godzin temu, fluber napisał(a):

decyzja o wycofaniu z nierentownej inwestycji skutkuje drastycznymi spadkami?

Pakowanie miliardów w nierentowną inwestycje skutkuje wzrostami?

To chyba nie jest oczywiste, bo ja tego nie rozumiem.

Chyba dopiero ostatnio do opinii publicznej dotarła informacja o rzeczywistych kosztach, spółce Sołowowa i przewidywanym roi inwestycji. 10 grudnia kurs wynosi 54 - to oczywiście dalej słabo i trzeba by przeanalizować jakie zmiany w tym roku nastąpiły, porównać do całego rynku a nie jednej spółki etc. To co robisz nie jest rzetelną analiza 

7 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Gdyby to była jedyna składowa zarobków Orlenu jak i ceny benzyny, to fikołek (manipulacja) miałaby jakikolwiek sens. Tak nie ma żadnego. Chyba że 20* było pisane o marzy rafineryjnej, a ten dalej ten sam fikołek.

Modelowa marża rafineryjna dotyczy przetwarzania paliw i jest sztuczna wartością. Dotyczy innych segmentów. Tam Orlen ma straty i nie jest to wina jej prezesa.

Ja cały czas piszę o zysku ze sprzedaży detalicznej, który jest dwa razy większy w 2024 niż był w 2023. I nawet pisze że to dobrze bo trzeba rekompensować niezawinione straty.

Tylko nie wiem czy rozumiesz że Orlen doi przy dystrybutorach Polaków dwa razy bardziej niż w zeszłym roku. Mam wrażenie, że nadal nie przyjmujesz tego do wiadomości 

8 godzin temu, fluber napisał(a):

To jest zawsze najlepsze wytłumaczenie na brak argumentów.

Wiara w istnienie pisowskich trolli na e-nba to też jest jednak fenomen.

Nagle pisanie o przejmowaniu ssp, cenach produktów spożywczych, ignorowaniu wyroków TK itd. przestało być fajne jak już nie dotyczy PiSu. Może jednak czasem warto skupić się na argumentach.

Przecież oni w zamian za olefiny obiecali jeszcze większą inwestycje - Nowa Chemię. Piszesz o oczywistościach a Orlen od tej obietnicy jest 5 miliardów w plecy w 5 dni. To gdzie ta oczywistość? Zatrzymujemy zła inwestycje, zaczynamy zamiast tego lepszą i większą. Akcjonariusze spierdalają. Co w tym oczywistego?

Orlen na Olefiny III wydał dotychczas 13 mld zł i ma zakontraktowane prace o wartości kolejnych 22 mld zł. Założenie natomiast jest takie, że koszt programu "Nowa Chemia" wyniesie ok. 34 mld zł.

Strata wynika z wartości akcji. Ja nie pisze nic o stratach w sprawozdaniach finansowych 

Spierdala bo dowiedzieli się ze obecna inwestycja kończy się stratą bo amputacja grozi dalszą gangrena. A nie dlatego że nowa inwestycja będzie 

Btw - jak informacje od Jadczaka się potwierdza to mam nadzieję że dojadą obajtka z 228 bo tam gruby hajs musiał pójść