Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

XD

Sam jesteś XD 

To co PiS odpierdalał w kadrach spółek SP nie miało nigdy miejsca. Nawet PSL, kiedyś słynący z obsadzania swoimi ludźmi nie robił tego aż tak bezczelnie. I nie pchał takich miernot na najwyższe stołki. 

12 minut temu, jack napisał(a):

Sam jesteś XD 

To co PiS odpierdalał w kadrach spółek SP nie miało nigdy miejsca. Nawet PSL, kiedyś słynący z obsadzania swoimi ludźmi nie robił tego aż tak bezczelnie. I nie pchał takich miernot na najwyższe stołki. 

Oczywiście. Krewni PO to błękitna krew i wiadomo, że lepiej się nadają od ciemnego, pisowskiego plebsu

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Oczywiście. Krewni PO to błękitna krew i wiadomo, że lepiej się nadają od ciemnego, pisowskiego plebsu

PiS zatrudniał ludzi bez żadnych kwalifikacji. Zatrudniał ludzi na fikcyjnych etatach.

To co innego niż zatrudnianie po znajomości.

To są fakty i skoro twierdzisz inaczej to po prostu c***a wiesz na ten temat. 

2 minuty temu, jack napisał(a):

PiS zatrudniał ludzi bez żadnych kwalifikacji. Zatrudniał ludzi na fikcyjnych etatach.

No jak to są fakty, to z faktami dyskusji nie ma. 

Ludzie PO mają kwalifikacje, wszak są z PO

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

No jak to są fakty, to z faktami dyskusji nie ma. 

Ludzie PO mają kwalifikacje, wszak są z PO

PiS zwalniał ludzi zatrudnionych jeszcze za SLD miernotami typu Zofia Paryła.

PIS potrafił zwolnić tak dużo ludzi z kadry zarządzającej pewnego dużego zakładu chemicznego, że po przestoju serwisowym ci co zostali nie potrafili go uruchomić. 

Jak wyżej, c***a wiesz a pajacujesz. 

8 minut temu, jack napisał(a):

PiS zwalniał ludzi zatrudnionych jeszcze za SLD miernotami typu Zofia Paryła.

PIS potrafił zwolnić tak dużo ludzi z kadry zarządzającej pewnego dużego zakładu chemicznego, że po przestoju serwisowym ci co zostali nie potrafili go uruchomić. 

Jak wyżej, c***a wiesz a pajacujesz. 

A teraz wszystko gra, są sami fachowcy, tak mówili w TVP i TVN :) 

Godzinę temu, jack napisał(a):

11 kwietnia 2024 na stanowisko prezesa Orlenu został powołany Ireneusz Fąfara. Kurs akcji Orlenu wynosił wtedy 68,20. Wartość spółki wynosiła 78,4 miliarda złotych.

Aktualnie kurs akcji Orlenu wynosi 49,20. Wartość spółki wynosi 56,6 miliarda. Oznacza to, że przez 8 miesięcy rządów fachowca wyparowało ponad 21 miliardów. Firma straciła 1/3 swojej wartości w 8 miesięcy, po tym jak przejęto ja po wójcie Pcimia.

11 kwietnia kurs akcji Siemens Energy, niemieckiej konkurencji Orlenu wynosił 17 Euro. Aktualnie po ostatnim anulowaniu Olefin wynosi 48 Euro. W 8 miesięcy kurs spółki wzrósł blisko 3-krotnie.

To są fakty.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

11 kwietnia 2024 na stanowisko prezesa Orlenu został powołany Ireneusz Fąfara. Kurs akcji Orlenu wynosił wtedy 68,20. Wartość spółki wynosiła 78,4 miliarda złotych.

Aktualnie kurs akcji Orlenu wynosi 49,20. Wartość spółki wynosi 56,6 miliarda. Oznacza to, że przez 8 miesięcy rządów fachowca wyparowało ponad 21 miliardów. Firma straciła 1/3 swojej wartości w 8 miesięcy, po tym jak przejęto ja po wójcie Pcimia.

11 kwietnia kurs akcji Siemens Energy, niemieckiej konkurencji Orlenu wynosił 17 Euro. Aktualnie po ostatnim anulowaniu Olefin wynosi 48 Euro. W 8 miesięcy kurs spółki wzrósł blisko 3-krotnie.

To są fakty.

Znaczy że w Siemensie zatrudnili fachowca?

8 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Znaczy że w Siemensie zatrudnili fachowca?

Polski rząd, rękami fachowców realizuje politykę poniemiecka i blokuje wszystkie obszary gdzie moglibyśmy im zaszkodzić swoim rozwojem. 

Albo faktycznie obajtek jest sto razy lepszym fachowcem niż Fąfara.

Pisanie z poziomu "faktów" że teraz mamy fachowców, a kiedyś byli idioci, gdy najważniejsza polska spółka pod nowymi rządami fachowców straciła ponad 20 miliardów w 8 miesięcy jest niepoważne i nielogiczne. Zwłaszcza gdy koniunktura dla koncernów związanych z paliwami i energetyka była dobra w ostatnich miesiącach.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Polski rząd, rękami fachowców realizuje politykę poniemiecka i blokuje wszystkie obszary gdzie moglibyśmy im zaszkodzić swoim rozwojem. 

Albo faktycznie obajtek jest sto razy lepszym fachowcem niż Fąfara.

Pisanie z poziomu "faktów" że teraz mamy fachowców, a kiedyś byli idioci, gdy najważniejsza polska spółka pod nowymi rządami fachowców straciła ponad 20 miliardów w 8 miesięcy jest niepoważne i nielogiczne. Zwłaszcza gdy koniunktura dla koncernów związanych z paliwami i energetyka była dobra w ostatnich miesiącach.

Czyli wprost uważasz że rząd RP działa na szkodę interesu narodowego?

Może złóż doniesienie do prokuratury, sądy są niezawisłe.

Ja się nie orientuje jaka jest koniunktura, wiem tylko że cena paliwa jest niższa niż przed rokiem, ciągle nie po 5pln ale niższa.

Pisałem X razy dla mnie nie ma różnicy kto rządzi i jedni (PO) i drudzy (PIS) są wybitni w jednym miejscu - przy korycie.

Teraz, agresywnychomik napisał(a):

Czyli wprost uważasz że rząd RP działa na szkodę interesu narodowego?

Może złóż doniesienie do prokuratury, sądy są niezawisłe.

Uważam, że albo to, albo obajtek jest sto razy lepszym prezesem niż Fąfara.

Masz inne wytłumaczenie dlaczego Orlen stracił 1/3 wartości a Siemens Energy zyskał 3 razy na wartości odkąd po wstawiła swojego prezesa do Orlenu?

Dowodów nie mam, ale skłaniam się ku pierwszemu. To co robią z cpk, atomem, kluczowymi spółkami czy najbardziej przyszłościowymi dziedzinami nauki trudno inaczej wyjaśnić 

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Ja się nie orientuje jaka jest koniunktura, wiem tylko że cena paliwa jest niższa niż przed rokiem, ciągle nie po 5pln ale niższa.

Pisałem X razy dla mnie nie ma różnicy kto rządzi i jedni (PO) i drudzy (PIS) są wybitni w jednym miejscu - przy korycie.

Poczujesz różnicę jak Trzaskowski wygra wybory i platforma już nie będzie uchwalać budżetu z kosmicznym deficytem i funduszami poza budżetem. 3/4 Polski poczuje 

Teraz, jack napisał(a):

Bo jesteś pisowskim trollem

To chyba oczywiste, że pójście w Olefiny decyzją Obajtka i przepi****lenie kilkunastu miliardów odbija się na notowania Orlenu. 

decyzja o wycofaniu z nierentownej inwestycji skutkuje drastycznymi spadkami?

Pakowanie miliardów w nierentowną inwestycje skutkuje wzrostami?

To chyba nie jest oczywiste, bo ja tego nie rozumiem.

Teraz, RappaR napisał(a):

Nie poczuje. Siedzi w Anglii

Ty wiesz, gwoli ścisłości obecnie leżę, poczuje ale słabiej ciągle mam rzeczy w Polsce, rodzinę etc.

@fluber serio mam nadzieję że będziesz sprawę Orlenu śledził i w momencie składania sprawozdania rocznego przez firmę z Płocka przedstawisz skąd te straty. Też jestem ciekawy.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

decyzja o wycofaniu z nierentownej inwestycji skutkuje drastycznymi spadkami?

Skoro straciło się na tym kilkanaście miliardów to raczej nie wzrostem

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Pakowanie miliardów w nierentowną inwestycje skutkuje wzrostami?

Obietnica wielkiej inwestycji i ogromnych zysków w sposób oczywisty wpływa na plus

4 minuty temu, fluber napisał(a):

ja tego nie rozumiem

Potwierdzam. Tak to już jest z pisowskim kadrami. 

7 minut temu, jack napisał(a):

Bo jesteś pisowskim trollem

To jest zawsze najlepsze wytłumaczenie na brak argumentów.

Wiara w istnienie pisowskich trolli na e-nba to też jest jednak fenomen.

Nagle pisanie o przejmowaniu ssp, cenach produktów spożywczych, ignorowaniu wyroków TK itd. przestało być fajne jak już nie dotyczy PiSu. Może jednak czasem warto skupić się na argumentach.

Teraz, jack napisał(a):

Skoro straciło się na tym kilkanaście miliardów to raczej nie wzrostem

Obietnica wielkiej inwestycji i ogromnych zysków w sposób oczywisty wpływa na plus

Przecież oni w zamian za olefiny obiecali jeszcze większą inwestycje - Nowa Chemię. Piszesz o oczywistościach a Orlen od tej obietnicy jest 5 miliardów w plecy w 5 dni. To gdzie ta oczywistość? Zatrzymujemy zła inwestycje, zaczynamy zamiast tego lepszą i większą. Akcjonariusze spierdalają. Co w tym oczywistego?

Orlen na Olefiny III wydał dotychczas 13 mld zł i ma zakontraktowane prace o wartości kolejnych 22 mld zł. Założenie natomiast jest takie, że koszt programu "Nowa Chemia" wyniesie ok. 34 mld zł.

10 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

@fluber serio mam nadzieję że będziesz sprawę Orlenu śledził i w momencie składania sprawozdania rocznego przez firmę z Płocka przedstawisz skąd te straty. Też jestem ciekawy.

Strata wynika z wartości akcji. Ja nie pisze nic o stratach w sprawozdaniach finansowych 

Teraz, fluber napisał(a):

To jest zawsze najlepsze wytłumaczenie na brak argumentów.

Nie jesteś głupkiem więc pozostaje działanie z premedytacją.

Jak się kłamie na temat wielkich zysków to akcje rosną a jak się okazuje, że zamiast obiecanych zysków jest tylko strata to lecą w dół. Można próbować kłamać w nieskończoność i brnąć w jeszcze większe tarapaty ale nie pamiętam byś bronił Marcina Plichtę.