P_M Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu 7 minut temu, josephnba napisał(a): Zapytałem żony, Ostatnio płaciła po 4.2 za kostkę. Śmiesznie wyglądają takie pytania 3go grudnia kiedy ludzie zbroja się na święta i jakimś cudem jest drożej niż we wrześniu. No bo przecież sklepy nie wiedzą że może być drożej a i tak pójdzie Może jeszcze zapytajcie maynora czy mięso potaniało, będzie równie śmiesznie Możesz nie kojarzyć, ale była tu dyskusja z userem @Sebastian gdzie wspominał o cenach za 8-10zl za kostkę masła jakoś rok temu? Więc pewnie dlatego podejrzewam fluber temat przywoływał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu 9 minut temu, josephnba napisał(a): Zapytałem żony, Ostatnio płaciła po 4.2 za kostkę. Śmiesznie wyglądają takie pytania 3go grudnia kiedy ludzie zbroja się na święta i jakimś cudem jest drożej niż we wrześniu. No bo przecież sklepy nie wiedzą że może być drożej a i tak pójdzie Może jeszcze zapytajcie maynora czy mięso potaniało, będzie równie śmiesznie We wrześniu też było drożej https://wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/tak-rosna-ceny-masla-w-tych-miejscach-szokuja-klientow-najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Hodowla krów na mleko przestaje być opłacalna to i ceny rosną Mój chrzestny od zawsze miał krowy, sprzedawał mleko. Jakiś rok temu odpuścił bo przestało mu się opłacać. Miał ok. 30 krów i powiedział że przy takich cenach za litr i karach za niedopełnienie warunków wychodził prawie na zero. Mając na myśli niedopełnienie piszę nie tylko o dostarczeniu zbyt małej ilości mleka ale o zgrozo przekroczeniu ustalonej ilości! Parę lat temu dostał ok 20 tyś kary bo wyprodukował za dużo pełnowartościowego mleka Zabijają małe gospodarstwa, a przecież głównie tam produkuje się towary wysokiej jakości Teraz trzyma dwie krowy "dla siebie" i wreszcie może też mieć kury czy świnie. Wcześniej było to niemożliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 8 minut temu, josephnba napisał(a): Mając na myśli niedopełnienie piszę nie tylko o dostarczeniu zbyt małej ilości mleka ale o zgrozo przekroczeniu ustalonej ilości! Unijne limity produkcji, to samo dzieje się z rolnictwem, za niedługo x% areału będzie przeznaczony na ugór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 12 godzin temu, RappaR napisał(a): Jest to dosłownie jedyna dziedzina w której w to wierzę. Nie żebym próbował bronić psychologii ale to trochę jakbyś napisał że samozwańczy inżynier jest lepszy od tego z dyplomem. Akurat psychologia jest niesamowicie skomplikowana dziedzina gdzie aby być dobrym specjalistą musisz mieć interdyscyplinarne wykształcenie rozumieć jak działa mózg biochemia biologia znać anatomię farmakologie dietetykę, psychoterapie. inna rzecz że większość psychologów po studiach nie ma pojęcia o tych rzeczach i kończy się na poradnictwie jak u coacha. Ale to że jest mało specjalistów to nie oznaka że dyletant jest lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu 22 minuty temu, blackmagic napisał(a): Nie żebym próbował bronić psychologii ale to trochę jakbyś napisał że samozwańczy inżynier jest lepszy od tego z dyplomem. Akurat psychologia jest niesamowicie skomplikowana dziedzina gdzie aby być dobrym specjalistą musisz mieć interdyscyplinarne wykształcenie rozumieć jak działa mózg biochemia biologia znać anatomię farmakologie dietetykę, psychoterapie. inna rzecz że większość psychologów po studiach nie ma pojęcia o tych rzeczach i kończy się na poradnictwie jak u coacha. Ale to że jest mało specjalistów to nie oznaka że dyletant jest lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 22 minuty temu, blackmagic napisał(a): Nie żebym próbował bronić psychologii ale to trochę jakbyś napisał że samozwańczy inżynier jest lepszy od tego z dyplomem. Akurat psychologia jest niesamowicie skomplikowana dziedzina gdzie aby być dobrym specjalistą musisz mieć interdyscyplinarne wykształcenie rozumieć jak działa mózg biochemia biologia znać anatomię farmakologie dietetykę, psychoterapie. inna rzecz że większość psychologów po studiach nie ma pojęcia o tych rzeczach i kończy się na poradnictwie jak u coacha. Ale to że jest mało specjalistów to nie oznaka że dyletant jest lepszy Nie neguję psychologii jako stricte nauki. Twierdzę, że większość badań z psychologii nie jest poprawnie wykonana, a w większości przypadków u większości pacjentów leczonych u większości polskich psychologów zysk z terapii jest ujemny, a jakakolwiek poprawa w myśl czas leczy rany nie jest skutkiem leczenia. Właśnie napisałem, że samozwańczy inżynier nie jest lepszy od tego z dyplomem z zasady(przypadki incydentalne faktycznie mogą się zdarzyć). Podobnie nauczyciel, informatyk, architekt, historyk, geolog etc. Lista jest długa i obejmuje wszystkie, ale to wszystkie dziedziny poza psychologami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 4 minuty temu, RappaR napisał(a): Lista jest długa i obejmuje wszystkie, ale to wszystkie dziedziny poza psychologami. Ostatnio mam takie doświadczenia, że przy pomocy google potrafię lepiej zdiagnozować chorobę lub kontuzję lepiej niż lekarz i to nie tylko taki słabiak pierwszego kontaktu ale i specjalista ortopeda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 17 minut temu, RappaR napisał(a): Nie neguję psychologii jako stricte nauki. Twierdzę, że większość badań z psychologii nie jest poprawnie wykonana, a w większości przypadków u większości pacjentów leczonych u większości polskich psychologów zysk z terapii jest ujemny, a jakakolwiek poprawa w myśl czas leczy rany nie jest skutkiem leczenia. Właśnie napisałem, że samozwańczy inżynier nie jest lepszy od tego z dyplomem z zasady(przypadki incydentalne faktycznie mogą się zdarzyć). Podobnie nauczyciel, informatyk, architekt, historyk, geolog etc. Lista jest długa i obejmuje wszystkie, ale to wszystkie dziedziny poza psychologami. Nie wiem jak jest w skali makro, natomiast w skali mikro gdzie znam kilku psychologów i poznałem niestety kilku coachow / terapeutów po kursie półrocznym / innych szarlatanów - not even close 20 minut temu, julekstep napisał(a): Co takie śmieszne? Że trzeba te rzeczy znać by być fachowcem czy że większość nie zna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, blackmagic napisał(a): Co takie śmieszne? Że trzeba te rzeczy znać by być fachowcem czy że większość nie zna? no zabawne jest że MĄŻ PSYCHOLOŻKI MAJĄCY KONKRETNĄ AGENDĘ (pamiętamy! gosposie z plebanii też będą bronić Księdza i religii!) sugeruje że żeby być dobrym psychologiem to trzeba być dobrym xyz (tu wymień 20 innych dziedzin) gdzie osoba która nie jest psychologiem a ogarnia xyz będzie w stanie w każdej sferze życia działać tak samo dobrze albo i lepiej xD 10 minut temu, blackmagic napisał(a): Nie wiem jak jest w skali makro, natomiast w skali mikro gdzie znam kilku psychologów i poznałem niestety kilku coachow / terapeutów po kursie półrocznym / innych szarlatanów - not even close to sugerowanie że kołcze to 'wynaturzenie' psychologii też jest wesołe to nie jest żadne wynaturzenie -> to naturalna konsekwencja Edytowane 11 godzin temu przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu 11 minut temu, blackmagic napisał(a): Nie wiem jak jest w skali makro, natomiast w skali mikro gdzie znam kilku psychologów i poznałem niestety kilku coachow / terapeutów po kursie półrocznym / innych szarlatanów - not even close Psychiatra działa, psycholog jest najczęściej zbędny. Nie poznałem jeszcze żadnej osoby, której psycholog pomógł w takim sensie, że przestała go potrzebować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 32 minuty temu, julekstep napisał(a): no zabawne jest że MĄŻ PSYCHOLOŻKI MAJĄCY KONKRETNĄ AGENDĘ (pamiętamy! gosposie z plebanii też będą bronić Księdza i religii!) sugeruje że żeby być dobrym psychologiem to trzeba być dobrym xyz (tu wymień 20 innych dziedzin) gdzie osoba która nie jest psychologiem a ogarnia xyz będzie w stanie w każdej sferze życia działać tak samo dobrze albo i lepiej xD to sugerowanie że kołcze to 'wynaturzenie' psychologii też jest wesołe to nie jest żadne wynaturzenie -> to naturalna konsekwencja Jaką mam agendę? Klientów tu nakręcam ? coach to taka konsekwencja psychologii jak Zięba jest konsekwencja medycyny 31 minut temu, fluber napisał(a): Psychiatra działa, psycholog jest najczęściej zbędny. Nie poznałem jeszcze żadnej osoby, której psycholog pomógł w takim sensie, że przestała go potrzebować Psychiatra w Polsce przepisuje leki nie prowadzi terapii. Robiąc analogię - psychiatra to ortopeda, psycholog to fizjoterapeuta, coach to zięba Swoją drogą podział w Polsce na psychiatrę i psychologa jest niezrozumiały - najsensowniej gdyby była to jedna osoba, niestety większość psychiatrów skupia się przepisaniu leki i wizytach trwajacych 15 minut ale wiadomo więcej pacjentów więcej hasju. ja znam wielu pacjentów którzy ukończyli psychoterapię choć wiadomo zakończenie jest dla nich trudne (czasem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 3 minuty temu, blackmagic napisał(a): Jaką mam agendę? Klientów tu nakręcam ? taką jak gosposie z plebanii -> lepsza opinia społeczna o psychologii = lepszy byt 3 minuty temu, blackmagic napisał(a): coach to taka konsekwencja psychologii jak Zięba jest konsekwencja medycyny no nie bardzo psychologia ma 100 lat i już produkuje więcej coachów niż medycyna 'Ziębów' po 2,5k latach istnienia nie każdy kołcz jest psychologiem, ale każdy psycholog jest kołczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Teraz, julekstep napisał(a): taką jak gosposie z plebanii -> lepsza opinia społeczna o psychologii = lepszy byt no nie bardzo psychologia ma 100 lat i już produkuje więcej coachów niż medycyna 'Ziębów' po 2,5k latach istnienia nie każdy kołcz jest psychologiem, ale każdy psycholog jest kołczem Ptysiu - akurat dochody z prowadzenia gabinetu w naszym budzecie stanowia niewielki procent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Teraz, blackmagic napisał(a): Ptysiu - akurat dochody z prowadzenia gabinetu w naszym budzecie stanowia niewielki procent gratuluję i zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, julekstep napisał(a): taką jak gosposie z plebanii -> lepsza opinia społeczna o psychologii = lepszy byt no nie bardzo psychologia ma 100 lat i już produkuje więcej coachów niż medycyna 'Ziębów' po 2,5k latach istnienia nie każdy kołcz jest psychologiem, ale każdy psycholog jest kołczem 2. Serio nie wiem jak odbić tak idiotyczny argument - nie wiem czy brałeś udział w terapii / miałeś sesje z kolczem - to są tak różne rzeczy że zestawianie ich w jednym zdaniu świadczy o kompletnym braku zrozumienia 1 minutę temu, julekstep napisał(a): gratuluję i zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie! Piszę już w tym wątku to że moja żona jest psychologiem nie znaczy że robi tylko to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Teraz, blackmagic napisał(a): nie wiem czy brałeś udział w terapii / miałeś sesje z kolczem jak bym kiedyś zechciał zetknąć się z szamanizmem to bym pojechał do Peru naćpać się ayahuascą 2 minuty temu, blackmagic napisał(a): Piszę już w tym wątku to że moja żona jest psychologiem nie znaczy że robi tylko to chwali się! każdy ma szansę na odkupienie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 4 minuty temu, julekstep napisał(a): jak bym kiedyś zechciał zetknąć się z szamanizmem to bym pojechał do Peru naćpać się ayahuascą @RappaR zamiast julkowi blika puszczać na Kebab jedź teraz zaliczyć Peruwianki i przywieź mu ayahuascę Edytowane 10 godzin temu przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 36 minut temu, blackmagic napisał(a): Psychiatra w Polsce przepisuje leki nie prowadzi terapii. Robiąc analogię - psychiatra to ortopeda, psycholog to fizjoterapeuta, coach to zięba Psycholog to trener personalny z filmików treningowych Kim Kardashian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 5 minut temu, RappaR napisał(a): Psycholog to trener personalny z filmików treningowych Kim Kardashian. Nie umiem się odnieść - nie oglądam. Ale wiedząc mniej więcej kim jest kim kardashian - pewnie bym się nie zgodził . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi