Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

@mayor przecież jako bananiarz i odklejony przedsiębiorca bym zauważył że lubiąc jeść najlepsze bo najdroższe dania z najbardziej fancy restaurants które codziennie dostarcza do mojej lodówki mój Tatuś psuje mi się ośmiorniczka bo prąd nie działał. Bym napisał że coś jest nie teges. Po co mieszać w to oświeconego?

serio masz taki problem z innymi ludźmi że jeżeli ktoś coś napisze to nie możesz uznać tego za prawdziwe? Tyle masz złości do świata a twój światopogląd tak zabetonowany że nie przychodzi na myśl coś czasem bardzo naturalnego. Że się czasem pomylisz? W sumie to nawet nie wiem jakiego świata bronisz. Bo raczej tylko wszystko negujesz. Tym sposobem ludzkość by nawet koła nie wymyśliła bo byś skrytykował zanegował i skasował wynalazek bawiąc się twoimi myślami. O nie wiem czym.  

Jakie ma znaczenie czy jest zero przerw, czy tyle że takie pokraki jak ja nie zauważają ich czy że jest przerw 10? Czemu ma to służyć? Antysystem part 198?

Kup Stingera na czarnym rynku i rozpierdol system. 

Nic innego nie pozostaje. 

Lodówka ma sporą bezwładność , żeby się jedzenie popsuło to musieli by wyłączyć fazę na kilkanaście godzin. Nie chodzi mi o problem z innymi ludźmi , tylko o problem z państwowym monopolem na dostawy prądu, gazu innych mediów. Jeżeli płacimy najdrożej za prąd w całej UE i wielokrotnie drożej niż w US to przynajmniej jakość usług powinna być na najwyższym poziomie, tym bardziej kiedy w cenie prądu opłaty przesyłowe i eksploatacyjne są wyższe od ceny KWh . pi****lenie o tym że są to branże strategiczne i muszą być państwowe wcale mnie nie przekonuje , bo to jest chora sytuacja. Powinien być normalny wolny rynek, tak samo otwarty dla zagranicznych przedsiębiorstw i wtedy w warunkach konkurencji były by normalne ceny i jakość usług przesyłowych 

25 minut temu, mayor napisał(a):

pi****lenie o tym że są to branże strategiczne i muszą być państwowe wcale mnie nie przekonuje , bo to jest chora sytuacja. Powinien być normalny wolny rynek, tak samo otwarty dla zagranicznych przedsiębiorstw i wtedy w warunkach konkurencji były by normalne ceny i jakość usług przesyłowych 

No, no, tak tu sobie słodko pierdolimy, ale podaj przykłady krajów, gdzie dostarczanie sieciami energii elektrycznej nie jest monopolem naturalnym, a konkurencyjnym rynkiem :) 

W Warszawie właścicielem sieci jest niemiecki E.ON. Na śląsku był szwedzki Vattenfall, ale się wycofali.  

12 minut temu, Krzemo napisał(a):

No, no, tak tu sobie słodko pierdolimy, ale podaj przykłady krajów, gdzie dostarczanie sieciami energii elektrycznej nie jest monopolem naturalnym, a konkurencyjnym rynkiem :) 

W Warszawie właścicielem sieci jest niemiecki E.ON. Na śląsku był szwedzki Vattenfall, ale się wycofali.  

Przykład prosty w USA nie ma monopolu państwowego .Np . Con Edison nie tylko dostarcza sieciami energię, ale też produkuje prąd w swoich elektrowniach, nawet atomowych  .Jest też kilku innych operatorów i producentów energii. Na rynku gazu podobnie w NY wiodącym dostawcą jest brytyjska firma National Grid

43 minuty temu, mayor napisał(a):

Przykład prosty w USA nie ma monopolu państwowego .Np . Con Edison nie tylko dostarcza sieciami energię, ale też produkuje prąd w swoich elektrowniach, nawet atomowych  .Jest też kilku innych operatorów i producentów energii. Na rynku gazu podobnie w NY wiodącym dostawcą jest brytyjska firma National Grid

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Mieszasz sieć, wytwarzanie i obrót energią. 

Wcześniej pisałeś o konkurencyjnym rynku właścicieli sieci, bo wtedy to będzie super. 

Sieć energetyczna to zawsze monopol, państwowy, albo prywatny. 

W PL też na różnych obszarach, masz różnych operatorów sieci i państwowych i prywatnych. A prąd możesz kupić od kilkudziesięciu jak nie kilkuset podmiotów. 

W tym USA tak to super działa, że jak sieć jebła w 2021 w Texasie, to kilkanaście milionów ludzi nie miało prądu przez kilka dni i kilkaset osób z tego powodu zmarło. Sieć w USA nie jest dobrym przykładem, jest w kiperskim stanie, niedoinwestowana, co kilka lat w różnych miejscach dochodzi do blackutów. 

Edytowane przez Krzemo