Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

po Nowym Roku szambo tak wyleje, gdy okaże się, że na nic nie ma hajsu, że ja bym jeszcze nie koronował Rafcia, do wyborów sporo czasu

Platforma będzie grała na czas, naobiecują co się da i dopiero jak już Rafał wygra, to się zacznie reagowanie na unijną procedurę nadmiernego deficytu, podnoszenie podatków, cięcie socjalu, zamrożenie plac w budżetówce, a jak uda im się złapać 2 kadencję to gwarantowane podniesienie wieku emerytalnego.

9 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie wiem czy oni mają tyle czasu, na swoim przykładzie widzę jak koszty życia wzrosły o 25-30% na przestrzeni ostatniego roku, szkolnictwo i NFZ ledwo dyszy, ludzie biorą chwilówki i inne pożyczki żeby tylko związać koniec z końcem, do jesieni to może pierdyknąć na grubo

Do jesieni może i tak, ale wybory będą w maju 

2 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

aha, no to też jest pół roku, zobacz co się odjebało przez ostatnie 3 miesiące

Ale oni mogą nawet zaryzykować srogie jebniecie w 2 części roku kosztem 1 polowy, zresztą takowego się spodziewam:

https://www.money.pl/gospodarka/zamrozenie-cen-pradu-2025-r-szefowa-mkis-oglosila-decyzje-rzadu-7094367201328064a.html

Edytowane przez fluber

świetnie, że zamrozili, tylko trochę za późno, sam dostałem ostatnio rachunek wyższy o 40% od wcześniejszych, wszystkiego nie przypudrują, głównie dlatego, że są skandalicznie nieudolni, a skład rządu ma największe stężenie pokemonów ever, a to spora sztuka patrząc na konkurencje

edit: dostałem 60% podwyżki, dopiero to do mnie dotarło

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

świetnie, że zamrozili, tylko trochę za późno, sam dostałem ostatnio rachunek wyższy o 40% od wcześniejszych, wszystkiego nie przypudrują, głównie dlatego, że są skandalicznie nieudolni, a skład rządu ma największe stężenie pokemonów ever, a to spora sztuka patrząc na konkurencje

edit: dostałem 60% podwyżki, dopiero to do mnie dotarło

Ale zobacz, że mimo kosmicznego deficytu nie stać ich żeby zamrozić ceny na cały rok. Duda kończy kadencję w sierpniu, ceny będą mrożone do września. 

Wtedy też wejdą działania związane z procedurą nadmiernego deficytu. Ostatnio procedurą nadmiernego deficytu wiązała się z podniesieniem wieku emerytalnego, podwyżka VAT i transferem pieniędzy z OFE 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Ale zobacz, że mimo kosmicznego deficytu nie stać ich żeby zamrozić ceny na cały rok. Duda kończy kadencję w sierpniu, ceny będą mrożone do września. 

zamrożenie cen energii imo już nikogo nie ugłaszcze, to nie jedyny sektor, którego czekają podwyżki, nie licząc inflacji nawet

3 minuty temu, josephnba napisał(a):

Ciekawe co z podwyżkami minimalnej od nowego roku. 

Miała być nawet i 5zl/h, ale jakoś nie widzę tego w tej chwili 

4666/m i 30,50/h, to już uchwalone. W 2026 przystopują

17 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

zamrożenie cen energii imo już nikogo nie ugłaszcze, to nie jedyny sektor, którego czekają podwyżki, nie licząc inflacji nawet

Faktycznie jest tak w Twoim otoczeniu, że przez te kilka miesięcy ludziom się mocno pogorszyło?

29 minut temu, fluber napisał(a):

4666/m i 30,50/h, to już uchwalone. W 2026 przystopują

Faktycznie jest tak w Twoim otoczeniu, że przez te kilka miesięcy ludziom się mocno pogorszyło?

nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić, bo nie mam aż tylu znajomych wkoło zarabiających poniżej średniej krajowej, mogę jedynie mówić na przykładzie swojego 1osobowego gospodarstwa domowego, gdzie ja i tak mam mieszkanie własnościowe i nie mam żadnych bankowych zobowiązań, wyobrazić sobie, że taka 4-5 osobowa rodzina może to dużo bardziej odczuwać, jeśli nie żyje na legitnej stopie, a takich przecież jest ile, 40-50%?

pamiętaj, że raczej zwykle nie chcemy mówić innym, że zyje nam się źle, to raczej nie należy do naszych cech narodowych

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

15 minut temu, Me Myself and I napisał(a):

czas zawijać kasę z PPK? 🙃

Jak zaczną coś procedować w tym temacie to nie będziemy się z żoną zastanawiać, tylko wypłacamy wszystko (minus kasa od państwa, podatek i te 30 procent od pracodawcy do zusu) od ręki:)

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić, bo nie mam aż tylu znajomych wkoło zarabiających poniżej średniej krajowej, mogę jedynie mówić na przykładzie swojego 1osobowego gospodarstwa domowego, gdzie ja i tak mam mieszkanie własnościowe i nie mam żadnych bankowych zobowiązań, wyobrazić sobie, że taka 4-5 osobowa rodzina może to dużo bardziej odczuwać, jeśli nie żyje na legitnej stopie, a takich przecież jest ile, 40-50%?

pamiętaj, że raczej zwykle nie chcemy mówić innym, że zyje nam się źle, to raczej nie należy do naszych cech narodowych

U mnie na kręgu biblijnym ludzie bardzo narzekają, że nawet na jedne rekolekcje w roku ciężko im kasę uskladac, a jeszcze rok temu nie było z tym kłopotu. Natomiast to są głównie emeryci i osoby wykonujący proste prace fizyczne na minimalnych umowach. I też nie wiem na ile teraz narzekają, bo nie znoszą nowej władzy, a na ile faktycznie im ciężko.

41 minut temu, Me Myself and I napisał(a):

czas zawijać kasę z PPK? 🙃

Jak już to w pierwszej kolejności zlikwidują OFE, którego ludzie nie widzą. Nawet już mają w tym doświadczenie ;) A tam jeszcze spora kasa została. Zresztą kilka lat temu pisowcy też się do tej kasy zabierali ale temat upadł