fluber Opublikowano Sobota o 14:27 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:27 7 minut temu, Pablo81 napisał(a): Wszystko fajnie, tylko wiesz, że duże sieci zaopatrywane są w pieczywo przez pobliskie piekarnie? Owszem - jakość chleba w markecie jest gorsza, bo przy przetargach głównym czynnikiem jest cena, ale nie zmienia to faktu, że są to produkty pobliskich producentów. Wiem, bo znajomy ma piekarnię, zresztą wystarczy sprawdzić etykiety na foliowanych produktach, a o te niefoliowane wystarczy zapytać personel. Jak dobrze, że zagraniczne sieci przekazują 100% zysku ze sprzedaży pieczywa lokalnym piekarniom, które je dla nich produkują, dzięki czemu nie ma różnicy między tym czy kupisz chleb w lokalnej piekarni, czy w zagranicznym supermarkecie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano Sobota o 14:34 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:34 4 minuty temu, P_M napisał(a): Oczywiście, tylko, że nie to jest przedmiotem poruszanego przeze mnie wątku. To, że sieci dyskontów szczycą się sprzedażą polskich produktów jest na pewnym poziomie niemalże uwłaczające, że doprowadziliśmy jako kraj do takiego stanu, że trudno jest kupić cokolwiek polskiego bez zagranicznego pośrednika, który finalnie wyprowadzi kapitał z Polski. Niestety temat ten jest niemalże przemilczany we wszelkich mediach, już nikomu nie przeszkadza, że napychamy kabzy Portugalczykom, Niemcom i to ze sprzedaży własnych produktów. Pytanie dlaczego Lewiatan czy Dino nie mogą konkurować cenowo, bo obiektywnie są droższe. Pytanie też na ile rozwój polskich producentów pozwala na patriotyzm ekonomiczny ich konsumentom. Sam w temacie AGD piszesz, że masz Samsunga czy Hizero i nie jesteś jakimś wyjątkiem, bo próżno w tym wątku szukać nazw polskich firm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano Sobota o 14:34 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:34 (edytowane) Ale co ma nowenna pompejska do świadomości gospodarczej? Tu chodzi o styl protestu gdzie 4 osoby wyciągają objawienia sprzed lat przeciwko Niemcowi... Nie w ten sposób, nie tak się to robi. To że jesteśmy skolonizowani to wiadomo od lat. Nie mieliśmy, nie mamy i mieć nie będziemy świadomości gospodarczej. Kupiłbym polski samochód, laptop, smartfon etc ale u nas się nie produkuje tylko montuje co najwyżej. No ale najważniejsze że juz zaraz pykniemy UK i Japonię w największych gospodarkach... Edyta Ten pieczony na miejscu z zamrożonego półproduktu to też od lokalnych dostawców? Edytowane Sobota o 14:36 przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Sobota o 14:40 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:40 2 minuty temu, Pablo81 napisał(a): Pytanie dlaczego Lewiatan czy Dino nie mogą konkurować cenowo, bo obiektywnie są droższe. Pytanie też na ile rozwój polskich producentów pozwala na patriotyzm ekonomiczny ich konsumentom. Sam w temacie AGD piszesz, że masz Samsunga czy Hizero i nie jesteś jakimś wyjątkiem, bo próżno w tym wątku szukać nazw polskich firm. Dino całkiem daje radę, niestety ja mam daleko - jakieś 20 minut w jedną stronę w porównaniu do 3-5 minut do Biedronki. Winne jest tutaj Państwo Polskie, nie wiem czy konkretnie samorządy czy inne jednostki zarzadzajace, które nie powinny tak łatwo oddawać terenów pod najprostszą rzecz nie wymagającą żadnego know-how jakim jest handel. Nie ma żadnej korzyści, że z handlu najprostszymi dobrami korzyści czerpią obce gospodarki. Co do Samsa i Hizero niestety tak, nie mam tu pl opcji do wykorzystania. Mam co prawda rzeczy Amici i Zelmera, ale to niestety tylko brandy, które od dawna nie są polskie. Faktycznie polski polski biznes jest na wymarciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano Sobota o 14:41 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:41 (edytowane) 8 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Edyta Ten pieczony na miejscu z zamrożonego półproduktu to też od lokalnych dostawców? Ten który leży na wysywanych półkach bez folii też robią lokalne piekarnie. Znajomy mówi, że markety to 90% jego sprzedaży. Edytowane Sobota o 14:43 przez Pablo81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Sobota o 14:44 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:44 16 minut temu, fluber napisał(a): Jak dobrze, że zagraniczne sieci przekazują 100% zysku ze sprzedaży pieczywa lokalnym piekarniom, które je dla nich produkują, dzięki czemu nie ma różnicy między tym czy kupisz chleb w lokalnej piekarni, czy w zagranicznym supermarkecie:) A możliwe że przekazują, a nawet dopłacają do tego biznesu. Markety w ogóle nie czerpią zysków ze sprzedaży pieczywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano Sobota o 14:49 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:49 3 minuty temu, P_M napisał(a): Dino całkiem daje radę, niestety ja mam daleko - jakieś 20 minut w jedną stronę w porównaniu do 3-5 minut do Biedronki. Winne jest tutaj Państwo Polskie, nie wiem czy konkretnie samorządy czy inne jednostki zarzadzajace, które nie powinny tak łatwo oddawać terenów pod najprostszą rzecz nie wymagającą żadnego know-how jakim jest handel. Nie ma żadnej korzyści, że z handlu najprostszymi dobrami korzyści czerpią obce gospodarki. Co do Samsa i Hizero niestety tak, nie mam tu pl opcji do wykorzystania. Mam co prawda rzeczy Amici i Zelmera, ale to niestety tylko brandy, które od dawna nie są polskie. Faktycznie polski polski biznes jest na wymarciu. Wg mnie po prostu wolny rynek i większe sieci negocjują niższe ceny (Lidl i Kaufland mają np jednego właściciela). https://www.money.pl/gospodarka/10-najwiekszych-firm-handlowych-swiata-wlasciciel-biedronki-na-47-miejscu-6873565714557632a.html Fenomenem dla mnie jest Biedronka, która zdominowała polski rynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Sobota o 14:54 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:54 Teraz, Pablo81 napisał(a): Wg mnie po prostu wolny rynek i większe sieci negocjują niższe ceny (Lidl i Kaufland mają np jednego właściciela Niestety nie. To pomysł polskich miast na miejsca pracy, stawianie kolejnych hipermarketów i dyskontów. Jako, że pochodzę z Rybnika, to wiem jak tam sytuacja od lat wyglądała. Ulgi i korzyści dla zagranicznych podmiotów (zapewne odpowiednio wylobbowane) za stworzenie "miejsca pracy", a brak sensownych stref ekonomicznych dla polskich przedsiębiorstw od lat brak. Jakbyśmy swoich tak ułaskawiali jak zagraniczne podmioty handlowe, to mogłoby oferować podobne warunki. Inna sprawa, że w Polsce nie mamy jeszcze pokoleń kapitalistów, którzy chcą i potrafią zwojować coś więcej niż tylko własne miasto czy województwo i zbyt często zadowalają się średnim sukcesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano Sobota o 15:03 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:03 1 godzinę temu, P_M napisał(a): Niestety jako naród nie rozumiemy jeszcze patriotyzmu gospodarczego i wspieranie własnych firm, a oddajemy swój rynek zbytu podmiotom zagranicznym za ochłapy. Ja staram się zmniejszać zakupy z jednego z dyskontów na pobliską piekarnię, gdzie chlebek pyszny i w porownywalnej cenie niż ten szrot z dyskontu. Jak masz czas to możesz nawet po pomidory jeździć na jeden bazar, a po ogórki na ten po drugiej stronie miasta Twój wybór, ja chcę wejść i po max godzinie wyjść że wszystkim czego potrzebuję A chleb żytni z biedry na tylko trzy składniki 10 minut temu, P_M napisał(a): . Inna sprawa, że w Polsce nie mamy jeszcze pokoleń kapitalistów, którzy chcą i potrafią zwojować coś więcej niż tylko własne miasto czy województwo i zbyt często zadowalają się średnim sukcesem. I tu jest clue Więc zamiast narzekać, stwórz coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Sobota o 15:08 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:08 Akurat patrzycie starodawnie, wręcz okiem XIX-wiecznym. Mamy coraz większą specjalizację i stopień zaawansowania we wszystkich dziedzinach. Wychwalani Niemcy może i kupują w Lidlu, mają swoje mercedesy, ale strefa mark premium to coś w czym się okopali w pierwszej połowie XX wieku dzięki działaniom sprzed 200 lat. Taki Niemiec może i kupuje w lidlu, ma Mercedesa, bo w końcu Niemcy są 3 gospodarką świata, ALE. A jak wiadomo najważniejsze jest po ale: płaci pewnie za towar apple Payem amerykańskim iphone, po czym odpisuje koledze na amerykańskim messengerze udostępniając wszystkie istotne dane amerykańskim podmiotom, przegląda na amerykańskim facebooku reklamy autoryzowane przez Amerykanów, następnie odpala sobie amerykańskiego netflixa. Brak ceł na internetowe produkty zabił gospodarkę i zniszczył współczesny świat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Sobota o 15:10 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:10 1 minutę temu, josephnba napisał(a): Jak masz czas to możesz nawet po pomidory jeździć na jeden bazar, a po ogórki na ten po drugiej stronie miasta Twój wybór, ja chcę wejść i po max godzinie wyjść że wszystkim czego potrzebuję A chleb żytni z biedry na tylko trzy składniki Ja jak najbardziej rozumiem brak czasu, sam też kupuję z tego powodu w biedrze, ale rzeczy jak mięso, wedliny i chleb, wlasnie mogę kupować blisko w owej piekarni. To, że chleb zytni ma tylko 3 składniki to nic nie znaczy, jeżeli są one słabej jakości, więc takie porównywanie chleba marketowego i z piekarni to pomyłka. Gdzie dla marketów piekarnie mają przygotowane hurtowo gotowe masy do wypieku. Polecam na temat wypieku chleba posłuchać na YT Pana Bogdana Smolorza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano Sobota o 15:10 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:10 13 minut temu, P_M napisał(a): Niestety nie. To pomysł polskich miast na miejsca pracy, stawianie kolejnych hipermarketów i dyskontów. Jako, że pochodzę z Rybnika, to wiem jak tam sytuacja od lat wyglądała. Ulgi i korzyści dla zagranicznych podmiotów (zapewne odpowiednio wylobbowane) za stworzenie "miejsca pracy", a brak sensownych stref ekonomicznych dla polskich przedsiębiorstw od lat brak. Jakbyśmy swoich tak ułaskawiali jak zagraniczne podmioty handlowe, to mogłoby oferować podobne warunki. Inna sprawa, że w Polsce nie mamy jeszcze pokoleń kapitalistów, którzy chcą i potrafią zwojować coś więcej niż tylko własne miasto czy województwo i zbyt często zadowalają się średnim sukcesem. Nie rozumiem samorządowców w takim razie. Przecież gdyby powstało w tym miejscu Dino, to też pojawiłby się miejsca pracy. Patrząc na miejsca, w których powstają Lewiatan czy Dino mam wrażenie, że zadowalaj się resztkami po dużych marketach i powstają tam, gdzie ich nie ma - na wsiach czy peryferiach miast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Sobota o 15:48 Udostępnij Opublikowano Sobota o 15:48 39 minut temu, josephnba napisał(a): tu jest clue Więc zamiast narzekać, stwórz coś No to trochę żenujący poziom argumentacji. 32 minuty temu, Pablo81 napisał(a): Nie rozumiem samorządowców w takim razie. Przecież gdyby powstało w tym miejscu Dino, to też pojawiłby się miejsca pracy. Patrząc na miejsca, w których powstają Lewiatan czy Dino mam wrażenie, że zadowalaj się resztkami po dużych marketach i powstają tam, gdzie ich nie ma - na wsiach czy peryferiach miast. Brak długoterminowego myślenia władzy. Końcówka lat 90-tych gdy wpuszczalismy pierwsze sieci jak Real, Auchan, Tesco, Biedronki itp. to niestety nadal były czasy biedy. Mieliśmy niewiele, bo upadające Społem, małe Lewiatany. Ogólnie cierpieliśmy na brak kapitału, i tu potrzeba było mądrych ludzi u władzy, którzy pozwolili by zbudować polską sieć handlową, zapewniając zwolnienia podatkowe, żeby ułatwić prowadzenie biznesu. 35 minut temu, RappaR napisał(a): Akurat patrzycie starodawnie, wręcz okiem XIX-wiecznym. Mamy coraz większą specjalizację i stopień zaawansowania we wszystkich dziedzinach. Wychwalani Niemcy może i kupują w Lidlu, mają swoje mercedesy, ale strefa mark premium to coś w czym się okopali w pierwszej połowie XX wieku dzięki działaniom sprzed 200 lat. Taki Niemiec może i kupuje w lidlu, ma Mercedesa, bo w końcu Niemcy są 3 gospodarką świata, ALE. A jak wiadomo najważniejsze jest po ale: płaci pewnie za towar apple Payem amerykańskim iphone, po czym odpisuje koledze na amerykańskim messengerze udostępniając wszystkie istotne dane amerykańskim podmiotom, przegląda na amerykańskim facebooku reklamy autoryzowane przez Amerykanów, następnie odpala sobie amerykańskiego netflixa. Brak ceł na internetowe produkty zabił gospodarkę i zniszczył współczesny świat Oczywiście, co nie zmienia faktu działania podstawowego mechanizmu jakim jest krwiobieg gospodarczy, a tą krwią są płynące pieniądze, a zagraniczne podmioty handlowe to swoiste wycieki w tym krwiobiegu. Dodatkowo zapominasz, że utrzymywanie kapitału w kraju buduje długofalowe bogactwo, żeby właśnie po tych dziesiątkach czy setkach lat móc zbudować globalne firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Sobota o 19:28 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:28 Lepszy Sikorski czy Trzaskowski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Sobota o 19:36 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:36 6 minut temu, fluber napisał(a): Lepszy Sikorski czy Trzaskowski? Sikorski. Rafał nie grzeszy mądrością, a Sikorski też jakąś pozycję po ostatnich przemówieniach na arenie międzynarodowej uzyskał, więc chociaż ma jakiś poważny rys polityka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano Sobota o 19:51 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:51 22 minuty temu, fluber napisał(a): Lepszy Sikorski czy Trzaskowski? Fatalny wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano Sobota o 20:34 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:34 42 minuty temu, ignazz napisał(a): Fatalny wybór Zdecydowanie Czarnek najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano Sobota o 20:37 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:37 2 minuty temu, Pablo81 napisał(a): Zdecydowanie Czarnek najlepszy. Czarnek albo Tarczyński. A najlepiej Szydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano Sobota o 20:41 Udostępnij Opublikowano Sobota o 20:41 2 minuty temu, jack napisał(a): Czarnek albo Tarczyński. A najlepiej Szydło. Tarczyński ma świetne kontakty z Trumpem, być może to nawet przyjaźń. Ale Czarnek to silny prawicowy prezydent, który może zakończyć koalicję Tylko on! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano Sobota o 21:40 Udostępnij Opublikowano Sobota o 21:40 Nie no widzę że sami mężowie stanu się tu w dyskusjach pojawiają. To jest kurewsko smutne że po tylu latach w wolnej Polsce ciągle nie ma polityka z krwi i kości na którego możnaby zagłosować ze spokojnym sumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi