DRK Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października 4 minuty temu, DRK napisał(a): Wina domanskiego nigdy nie osiągnie kultowego poziomu winy Tuska Nie ten kaliber polityka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października 3 minuty temu, josephnba napisał(a): Wina domanskiego nigdy nie osiągnie kultowego poziomu winy Tuska Nie ten kaliber polityka mocno go odhumanizowali prawdziwi chrześcijanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października 53 minuty temu, josephnba napisał(a): Wina domanskiego nigdy nie osiągnie kultowego poziomu winy Tuska Nie ten kaliber polityka Nie sądzę, że autor twitta nawiązywał tu do kultowej już,,winy Tuska" To raczej wskazanie na brak konsekwencji GW i tym podobnych mediów. Drzewiej bywało tak: https://www.money.pl/gospodarka/wyszla-na-jaw-dziura-morawieckiego-rzad-chce-ja-skrzetnie-ukryc-6950815890078528a.html https://subiektywnieofinansach.pl/nie-ma-pieniedzy-na-spelnienie-obietnic-wyborczych-dziura-morawieckiego-trzy-limity-wydatkow/ https://www.wnp.pl/finanse/finanse-panstwa-nie-wygladaja-dobrze-wielka-dziura-morawieckiego,833480.html https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/budzet-panstwa-deficyt-dane-mf-skonczylo-sie-pudrowanie-gigantyczna-dziura-morawieckiego-st7398689 Itd itp Jak widać dziura budżetowa była przypisywana premierowi, a nie minfinowi Teraz zamiast symetryzmu jest narracja: źli bojarzy (tu Domański) , nigdy car Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października 6 minut temu, DRK napisał(a): https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/budzet-panstwa-deficyt-dane-mf-skonczylo-sie-pudrowanie-gigantyczna-dziura-morawieckiego-st7398689 Cytat Prawdę pokazano po wyborach. "Gigantyczna dziura Morawieckiego". Resort finansów tuż po wyborach opublikował szacunki dotyczące wykonania budżetu państwa za wrzesień. Okazało się, że kasa państwa jest prawie 35 miliardów złotych na minusie Opozycja mówi wręcz o "dziurze Morawieckiego". XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Żaden rząd do takiej kradzieży i wałków jak obecny Tuska się jeszcze nie zbliżył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października https://businessinsider.com.pl/gospodarka/najzamozniejsze-i-najbiedniejsze-regiony-w-polsce-sprawdz-jak-wypada-twoj-tabela/pgb9qxr Dziwi mnie ta fascynacja Krakowem przy wynikach Śląska. Ogólnie cena/koszty życia Śląsk wygrywa kompletnie. A jak ostatnio raz musiałem przejechać przez Kraków, zajęło mi to sporo więcej niż z centrum Gliwic do centrum Katowic i prawie tyle co do Opola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października 7 godzin temu, DRK napisał(a): Nie sądzę, że autor twitta nawiązywał tu do kultowej już,,winy Tuska" To raczej wskazanie na brak konsekwencji GW i tym podobnych mediów. Drzewiej bywało tak: https://www.money.pl/gospodarka/wyszla-na-jaw-dziura-morawieckiego-rzad-chce-ja-skrzetnie-ukryc-6950815890078528a.html https://subiektywnieofinansach.pl/nie-ma-pieniedzy-na-spelnienie-obietnic-wyborczych-dziura-morawieckiego-trzy-limity-wydatkow/ https://www.wnp.pl/finanse/finanse-panstwa-nie-wygladaja-dobrze-wielka-dziura-morawieckiego,833480.html https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/budzet-panstwa-deficyt-dane-mf-skonczylo-sie-pudrowanie-gigantyczna-dziura-morawieckiego-st7398689 Itd itp Jak widać dziura budżetowa była przypisywana premierowi, a nie minfinowi Teraz zamiast symetryzmu jest narracja: źli bojarzy (tu Domański) , nigdy car Wow, ale odkrywcza analiza, powinieneś to ogłosić światu 40 minut temu, RappaR napisał(a): https://businessinsider.com.pl/gospodarka/najzamozniejsze-i-najbiedniejsze-regiony-w-polsce-sprawdz-jak-wypada-twoj-tabela/pgb9qxr Dziwi mnie ta fascynacja Krakowem przy wynikach Śląska. Ogólnie cena/koszty życia Śląsk wygrywa kompletnie. A jak ostatnio raz musiałem przejechać przez Kraków, zajęło mi to sporo więcej niż z centrum Gliwic do centrum Katowic i prawie tyle co do Opola. Ale przynajmniej jest ładnie Czego o Gliwicach czy np Będzinie powiedzieć się nie da Osobiście wolę podmiejskie klimaty więc wyglądem metropolii się nie sugeruję nigdy, ale mnóstwo ludzi patrzy na zabytkowy charakter miasta czy mnogość ośrodków kultury Ja wolę mieć kawałek lasu, duży ruszt nad paleniskiem i relatywnie blisko do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Biorąc pod uwagę, że technologie medyczne, programy lekowe, innowacje w medycynie są nieprawdopodobnie dynamiczne i drogie to – jeśli chcemy utrzymać wysoką jakość opieki zdrowotnej – nakłady na ochronę zdrowia muszą rosnąć. Natomiast dobrze zarządzany system jest w stanie się zbilansować. Kluczem jest właśnie dobre zarządzanie. A my mamy czym zarządzać – na przyszły rok przeznaczamy na zdrowie prawie 220 mld zł. Izabela Leszczyna październik 2024 O nominalnych nakładach może pan sobie rozmawiać u cioci na imieninach, w Sejmie odnosimy wartości do PKB. Inaczej rozmowa jest nieracjonalna i można tylko manipulować Izabela Leszczyna styczeń 2024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 14 godzin temu, RappaR napisał(a): https://businessinsider.com.pl/gospodarka/najzamozniejsze-i-najbiedniejsze-regiony-w-polsce-sprawdz-jak-wypada-twoj-tabela/pgb9qxr Dziwi mnie ta fascynacja Krakowem przy wynikach Śląska. Ogólnie cena/koszty życia Śląsk wygrywa kompletnie. A jak ostatnio raz musiałem przejechać przez Kraków, zajęło mi to sporo więcej niż z centrum Gliwic do centrum Katowic i prawie tyle co do Opola. Dopiero co trąbili w TVN o jakiejś wielkiej umieralności na śląsku. Trują was tam na potęgę zakłady przemysłowe więc nie ma się co dziwić, że nikt z zewnątrz nie wpadnie na pomysł, że chciałby się przenieść na Śląsk z przyczyn innych niż ekonomiczne. I bez ofensa. Opinię swoją opieram na mediach bo nigdy nie byłem na Śląsku dłużej niż kilka dni ale jednak te pustki przemysłowe nie nastrajają pozytywnie. Lepiej pójść sobie po pracy nad morze niż nad hałdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Śląsk jest paskudny i nie do mieszkania, chyba że ktoś jest nastawiony tylko na pracę to faktycznie połączenia drogowe są bardzo git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Beko zamyka fabrykę w Łodzi 1100 osób bez pracy, dobrze że dostaną dużo odprawy Piękny kraj Ciekawe jak długo trwała ta sytuacja i czym spowodowane jest zamknięcie fabryki. Doczytałem że mają jeszcze dwie które są rentowne a ta przestała taką być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 1 minutę temu, josephnba napisał(a): Beko zamyka fabrykę w Łodzi 1100 osób bez pracy, dobrze że dostaną dużo odprawy Piękny kraj Ciekawe jak długo trwała ta sytuacja i czym spowodowane jest zamknięcie fabryki. Doczytałem że mają jeszcze dwie które są rentowne a ta przestała taką być To akurat proste, koszty operacyjne, rosnące płace i ceny energii (przede wszystkim). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Teraz, josephnba napisał(a): Beko zamyka fabrykę w Łodzi 1100 osób bez pracy, dobrze że dostaną dużo odprawy Piękny kraj Ciekawe jak długo trwała ta sytuacja i czym spowodowane jest zamknięcie fabryki. Doczytałem że mają jeszcze dwie które są rentowne a ta przestała taką być https://pl.wikipedia.org/wiki/Pułapka_średniego_dochodu Mamy wysokie koszty pracy i niska innowacyjność z powodu coraz niższych od lat nakładów na naukę i skręcanych od wielu kadencji konkursów w ncbir. Nie jesteśmy tania siła robocza i nie jesteśmy innowacyjni. Czeka nas długa stagnacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Jak to w biznesie. Albo oferujesz coś lepszego albo coś tańszego. ceny energii plus pensja minimalna zabiły konkurencyjność a innowacji u nas nie ma bo innowacje każdy chce u siebie robić. Ale to problem całej starej Europy - w Niemczech też się fabryki zamykają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października ceny energii nawet dobiły kebaby w Sopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 35 minut temu, josephnba napisał(a): Beko zamyka fabrykę w Łodzi 1100 osób bez pracy, dobrze że dostaną dużo odprawy Piękny kraj Ciekawe jak długo trwała ta sytuacja i czym spowodowane jest zamknięcie fabryki. Doczytałem że mają jeszcze dwie które są rentowne a ta przestała taką być We Wrocku też zamyka się jednak z ich fabryk. W dużym skrócie co się stało? Od lat amerykanie pompowali kasę w zakłady w Europie, które nie robiły volumenow, które uzasadnialyby ich utrzymywanie. Do tego idiotyczne nakręcanie minimalnej stawki w ostatni czasie, rosnące koszty stałe dla firm i jak przyszli Turcy zdecydowali, że czas ograniczyć straty mając możliwości przeniesienia produkcji gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 13 minut temu, Van napisał(a): We Wrocku też zamyka się jednak z ich fabryk. W dużym skrócie co się stało? Od lat amerykanie pompowali kasę w zakłady w Europie, które nie robiły volumenow, które uzasadnialyby ich utrzymywanie. Do tego idiotyczne nakręcanie minimalnej stawki w ostatni czasie, rosnące koszty stałe dla firm i jak przyszli Turcy zdecydowali, że czas ograniczyć straty mając możliwości przeniesienia produkcji gdzie indziej. Fabryka lodówek, która jeszcze jako Polar działała we Wrocku od prawie 70 lat. Zostaje jeszcze fabryka piekarników, ale nie wiadomo na jak długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października A tyle było zachwytów nad wzrostem płacy minimalnej. Niemożliwe, że długoterminowo nie pozostało to bez konsekwencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 1 minutę temu, Pablo81 napisał(a): A tyle było zachwytów nad wzrostem płacy minimalnej. Niemożliwe, że długoterminowo nie pozostało to bez konsekwencji. Byłoby super, gdyby PIS nie postanowił zarżnąć dofinansowania nauki i B+R. Co gorsza Platforma zamiast odwrócić sytuację, postanowiła jeszcze naukę i B+R dobić Wiceminister nauki w styczniu Cytat jednym z celów Polski, przyjętym w 2011 r. w krajowym programie reform, było osiągnięcie nakładów na działalność badawczo-rozwojową w wysokości 1,7 proc. PKB do roku 2020. Obecnie w Polsce poziom ten wynosi 1,1 proc. PKB i obejmuje łącznie naukę i szkolnictwo wyższe. Wiceminister nauki w sierpniu Cytat Zaledwie 1,1 proc. PKB przeznaczyliśmy w 2024 r. na badania i rozwój; w przyszłym roku w budżecie mamy zaplanowane 1,07 proc. PKB - podał w środę wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Marek Gzik. Średnia to 2%, w krajach rozwiniętych to 3%. Od 5 lat najlepszych młodych jest w stanie przyciągnąć tylko kombinacja stypendium doktoranckiego, zatrudnienia na część etatu i zatrudnienia w grancie. Po doktoracie, gdy odpada stypendium i przechodzą na cały etat najlepsi masowo odchodzą, więc nawet te nikłe środki są przepalane zupełnie bez sensu. Średnia wieku na uczelniach rośnie, ponad połowa naukowców, która 10 lat temu zaczęła pracę naukową, już nie pracuje w zawodzie. Budżet NCN jest mrożony. System grantowy zamiast uzupełnieniem systemu, jak jest to wszędzie na świecie stał się podstawowym systemem opłacania działalności naukowej. Przy współczynniku sukcesu 6% przy aktualnych środkach. Nawet gdyby reformy zaczęto teraz, zauważalne efekty przyjdą za 10-15 lat. W dobie populizmu nikt w to nie zainwestuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi