Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Ten przyjazd Urszuli i zapewnienie 5 miliardów Euro z funduszu spójności to pr-owo (i realnie) top ruch, zwłaszcza w porównaniu z PiSem. Wrocław uratowany więc Tusk kończy ciężki tydzień pozytywnym akcentem 

2 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Nasz rudy Führer pociągnął za kilka sznurków i jest 5 mld ojro z Funduszu Spójności.

Nie ulega wątpliwości, że lepiej mieć 5mld € niż ich nie mieć. 

Jednakże sam miłościwie nam panujący  lider wrzuca łyżkę dziegciu:

https://www.money.pl/gospodarka/premier-o-5-mld-zl-z-ue-na-walke-z-powodzia-teoretycznie-juz-byly-w-naszym-portfelu-7072853204675520a.html

Wygląda na to, że to nie jest jakaś extra dodatkowa nowa kasa. To środki które już mieliśmy przyznane, a  które w wyniku opieszałości, partactwa, knucia i zawiści różnej maści naszych władców zapewne przepadłyby nam z powodu braku czasu na ich prawidłowe wydanie i rozliczenie. Unia po prostu miłosiernie zgodziła się, abyśmy jednak mogli tę kasę wydać bez zawiłych i czasochłonnych biurokratycznych formalności.

7 godzin temu, DRK napisał(a):

Nie ulega wątpliwości, że lepiej mieć 5mld € niż ich nie mieć. 

Jednakże sam miłościwie nam panujący  lider wrzuca łyżkę dziegciu:

https://www.money.pl/gospodarka/premier-o-5-mld-zl-z-ue-na-walke-z-powodzia-teoretycznie-juz-byly-w-naszym-portfelu-7072853204675520a.html

Wygląda na to, że to nie jest jakaś extra dodatkowa nowa kasa. To środki które już mieliśmy przyznane, a  które w wyniku opieszałości, partactwa, knucia i zawiści różnej maści naszych władców zapewne przepadłyby nam z powodu braku czasu na ich prawidłowe wydanie i rozliczenie. Unia po prostu miłosiernie zgodziła się, abyśmy jednak mogli tę kasę wydać bez zawiłych i czasochłonnych biurokratycznych formalności.

Pewnie Duda załatwił te 5 dużych baniek ojro , a ryży tylko się chwali. Ogólnie to Pan Prezydent wszystkich Polaków wyjątkowo aktywny w czasie powodzi, jako zwierzchnik sil zbrojnych zapierdala dzień i noc bez snu i jedzenia. Powinni mu pomniki za życia powystawiać w Nysie, Stroniu i gdzie tylko dadzą radę 

Duda jest fatalny w trakcie tej powodzi. Zachowuje się jak jego żona, po prostu go nie ma. Ogólnie to cały PiS daje dupy. Jak można atakować wiarygodnie Tuska w sprawie bagatelizowania zagrożenia i jednocześnie w sobotę gdy zalewało kotlinę robić mikromanoifestacje w stolicy? Teraz postawili na najgłupsza taktykę z możliwych i atakują Tuska za pieniądze z funduszu spójności, gdzie nawet osoby, które za Tuskiem nie przepadają bardzo chwalą ten ruch. Totalnie bezmyślne działania w ciągu ostatniego tygodnia 

8 minut temu, DRK napisał(a):

Trudno odgadnąć przesłanki, na podstawie których wydedukowałeś w/w hipotezę. 

Myślę że koleś jest super ogarnięty, biegle włada językami obcymi, objeżdża regularnie cały świat , znany i lubiany przez wielkich przywódców (byłych,obecnych i przyszłych). A przede wszystkim zna instruktorów narciarskich i potrafi kupić wszystko w zajebistej jakości w przezajebistych cenach. No i ta silna osobowość - groźne miny, gesty rękoma, kocie ruchy

4 minuty temu, mayor napisał(a):

Myślę że koleś jest super ogarnięty, biegle włada językami obcymi, objeżdża regularnie cały świat , znany i lubiany przez wielkich przywódców (byłych,obecnych i przyszłych). A przede wszystkim zna instruktorów narciarskich i potrafi kupić wszystko w zajebistej jakości w przezajebistych cenach. No i ta silna osobowość - groźne miny, gesty rękoma, kocie ruchy

Aaa! W tym sensie to pełna zgoda :)

Po prostu zaniepokoiłem się, że tą opinię o sprawstwie Dudy wywiodleś z lektury mojego posta. A nie chciałbym, żeby  ktoś wkładał mi coś obcego w usta, nawet jeśli to miały być tylko słowa. Byłbym niepocieszony. 

BTW

PAD ma lecieć na dniach do USA, rzekomo ma się spotkać z Trumpem na jego  konwencji w Pensylwanii (choć było jakieś poruszenie i nie wiem czy spotkanie wciąż aktualne). Może za kolejne zdjęcie na stojąco z siedzącym miliarderem dostanie jakiegoś granta dla powodzian. 

27 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Ciekawi mnie czy oprócz tego, że UE miłościwie dała nam nasz hajsik, to czy przypadkiem sporą część tych kontraktów budowlanych na renowacje nie przejmą "zupełnie przypadkiem" niemieckie firmy, materiały zwiozą na barkach i będzie znacznie szybciej, no i wiadomo - lepiej

Szybko odblokował - żaden wyczyn.

Niemiec jeszcze nic nie zrobił a już winny.

27 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Ciekawi mnie czy oprócz tego, że UE miłościwie dała nam nasz hajsik, to czy przypadkiem sporą część tych kontraktów budowlanych na renowacje nie przejmą "zupełnie przypadkiem" niemieckie firmy, materiały zwiozą na barkach i będzie znacznie szybciej, no i wiadomo - lepiej

Przynajmniej będzie porządnie odbudowane. Ludzie latami mieszkają w solidnych poniemieckich domach (zapytaj forumowego trolla) .Szybciej może nie będzie, ale chyba lepiej niż przez fachowców z powiatów limanowskiego i nowotarskiego najebanych 24/7

3 minuty temu, DRK napisał(a):

PAD ma lecieć na dniach do USA, rzekomo ma się spotkać z Trumpem na jego  konwencji w Pensylwanii (choć było jakieś poruszenie i nie wiem czy spotkanie wciąż aktualne). Może za kolejne zdjęcie na stojąco z siedzącym miliarderem dostanie jakiegoś granta dla powodzian. 

Nawet jeśli by klęczał, to miliarder ma pilniejsze wydatki , bo ma dużo wyroków i jeszcze więcej spraw w sądach przed sobą 

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Nie no co Ty, Niemiec to nawet w 39' strzelał jedynie z gumowych kulek i tylko po nogach

Ja tak napisałem kiedykolwiek?

Bredzisz, bo przeszkadzam ci w marudzeniu na zapas. Żeby jebać kogoś za to, że coś sprawnie zrobił, argumentując to swoimi wróżbami, bo takie fakty nie miały miejsce. Wyższy poziom argumentacji. 

Czyli miał nie odblokowywać tej kasy czy jak?

37 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Oczywiście, istnieje taka ewentualność. 

Jednakże, w tym jednym konkretnym powodziowym przypadku machnąłbym na to ręką. Jak mawiali klasycy od kłucia - w tym przypadku ryzyko jest mniejsze niż ewentualnie uzyskane korzyści. 

Zaraz październik, czasu i tak już jest za mało na wszelakie osuszania, remontowania nie mówiąc o jakichkolwiek odbudowach zniszczonych mieszkań i domów. Ciepła już za wiele nie będzie, pewnych rzeczy nie da się robić przy ujemnych temperaturach (chociażby tynki). Majstrów i ekip braknie, żeby to wszystko wykończyć przed zimą. Niedopozazdroszczenia sytuacja poszkodowanych. Ta kasa powinna przynajmniej częściowo pomóc ludziom zminimalizować straty.