Koelner Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 7 minut temu, RappaR napisał(a): Chodzi mi o historię. zapoznaj się z historią i sobie odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Różnie można rozliczać ale też nie przesadzajmy kto zaczął bo dla niektórych autostrad z racji moich kwestii zawodowych analizowałem to przygotowano plany decyzjami lokalizacyjnymi wojewodów we wczesnych latach 90 niekiedy. Więc trudno tu o skonkretyzowanie definicji startu. Ważne kto pozyskał finansowanie inwestycji i ją przeprowadził a nie kto zaczął planowanie. I moja wypowiedź ma znamiona ogólne bo mało mnie interesuje to rozdzielanie zaszczytów Po/PIS. Wiadomo że oba ścierwa będą krzyczeć że to oni. Przecież można zaplanować nierealnie gęstą sieć i pisać że to ja zacząłem. Edytowane 27 Czerwca przez ignazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca W Polsce jak ktoś choć trochę próbuje zasypać przepaść między dwoma plemionami, to z miejsca trza go uwalić, bo by się jeszcze duopol zachwiał. Matysiak już zawieszona. https://www.google.com/search?q=Matysiak+horala+tak+dla+rozwoju&client=ms-android-huawei-rev1&sca_esv=b492b5af9f856ada&sca_upv=1&ei=9Fh9Zu_oNrrYxc8PuZSCqAo&oq=Matysiak+horala+tak+dla+rozwoju&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIh9NYXR5c2lhayBob3JhbGEgdGFrIGRsYSByb3p3b2p1MgUQIRigATIFECEYoAFInk9Q7QlYtUhwAHgAkAEAmAGKCqABmSiqARAwLjEyLjQuMS4wLjEuMC4xuAEDyAEA-AEBmAIQoALmHMICBxAhGKABGArCAgQQIRgVmAMAiAYBkgcLMC44LjUuMi4wLjGgB5Ew&sclient=mobile-gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:4262e54f,vid:ZmdQKWfU6hk,st:0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 5 godzin temu, ignazz napisał(a): Ważne kto pozyskał finansowanie inwestycji i ją przeprowadził a nie kto zaczął planowanie. Ile lat trwa ta faza budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Granica będzie na granicy! Co to ma k**** być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 17 godzin temu, RappaR napisał(a): Ile lat trwa ta faza budowy Całość jakieś 10 lat. Wykonanie zwykle dwa. Projekt budowlany wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę rok. Wszystko wcześniej czyli finansowania, steś, uzgodnienia, konsulatacje, wykupy gruntów, dśu - właśnie jakieś 7 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Teraz, blackmagic napisał(a): Całość jakieś 10 lat. Wykonanie zwykle dwa. Projekt budowlany wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę rok. Wszystko wcześniej czyli finansowania, steś, uzgodnienia, konsulatacje, wykupy gruntów, dśu - właśnie jakieś 7 lat A Tusk to wszystko zrobił w półtorej miesiąca. A ludzie go nie doceniają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tankathon Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Chorzy z nienawiści ludzie tyle.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 1 minutę temu, RappaR napisał(a): A Tusk to wszystko zrobił w półtorej miesiąca. A ludzie go nie doceniają I tak i nie. Przy euro akurat wiele elementów przygotowawczych było skróconych i pewnie PO ma w tym sporą zasługę ale nie było też tak że startowali z pustej kartki. Ale kiedy poszczególne plany na autostrady powstawały to nie wiem - może być tak że były już 30 lat temu i de facto dopiero w 2008 zaczęli to uruchamiać. Ciężko powiedzieć. Dla przykładu plan obwodnicy śródmiejskich Wrocławia który teraz jeszcze jest realizowany na z 50 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca np. odcinek a1 45m toruń włocławek , od przetargu na GW do oddania to było 3 lata (2010-2013) a wiemy, że ten odcinek miał prawie roczne opóźnienie bo GW się posypał. ogólnie odcinki buduje się 2 lata ( od 20-30 km ) a 3 lata te dłuższe ( po 60 km ), 5 lat ( 2018-2023 ) robili Piotrków - Częstochowa ale tam aż 80km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Godzinę temu, tankathon napisał(a): Chorzy z nienawiści ludzie tyle.. Muzeum czuje powiew zmian i robi porządek. Na wolnym miejscu powstanie ekspozycja z Rote Kapelle albo pułkownikiem von Stauffenbergiem. Najlepiej obie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 1 godzinę temu, blackmagic napisał(a): I tak i nie. Przy euro akurat wiele elementów przygotowawczych było skróconych i pewnie PO ma w tym sporą zasługę ale nie było też tak że startowali z pustej kartki. Ale kiedy poszczególne plany na autostrady powstawały to nie wiem - może być tak że były już 30 lat temu i de facto dopiero w 2008 zaczęli to uruchamiać. Ciężko powiedzieć. Dla przykładu plan obwodnicy śródmiejskich Wrocławia który teraz jeszcze jest realizowany na z 50 lat Według Koelnera(i kilku innych osób) autostrady ruszyły TYLKO DZIĘKI PO. Rekordowo dużo odcinków ODDANO w latach 2010-2011, kiedy PO objęło rządy pod koniec 2007. Dlatego teraz pytanie - czy faktycznie w 5 tygodni 2007, 2008 i 2009 Tusk zdołał wszystko sprawnie załatwiać i skrócić z 8-10 lat do 3-4 lat, czy też jednak PO zebrało laury osiągnięć wcześniejszych ekip. To jest do oceny osób z odpowiednią znajomością tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 28 minut temu, RappaR napisał(a): Według Koelnera(i kilku innych osób) autostrady ruszyły TYLKO DZIĘKI PO. Cytat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tankathon Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Godzinę temu, DRK napisał(a): Muzeum czuje powiew zmian i robi porządek. Na wolnym miejscu powstanie ekspozycja z Rote Kapelle albo pułkownikiem von Stauffenbergiem. Najlepiej obie. I obowiązkowa wizyta pancernika we wrześniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca W dniu 27.06.2024 o 09:47, Koelner napisał(a): autostrady za nich ruszyły i zmieniły Polską infrastrukturę, jeśli uda im się zmodernizować koleje to bezapelacyjnie wielki sukces. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Teraz, RappaR napisał(a): . wracaj do nory perfidny łgarzu. nigdzie nie napisałem że to „tylko dzięki PO”, więc przeproś albo się pierdol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 26 minut temu, Koelner napisał(a): wracaj do nory perfidny łgarzu. nigdzie nie napisałem że to „tylko dzięki PO”, więc przeproś albo się pierdol Jak mi wskażesz, gdzie napisałem, że nienawidzę kobiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 3 godziny temu, tankathon napisał(a): Chorzy z nienawiści ludzie tyle.. czy Machcewicz naprawdę w to wierzy? skąd się bierze takie myślenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Godzinę temu, Koelner napisał(a): wracaj do nory perfidny łgarzu. nigdzie nie napisałem że to „tylko dzięki PO”, więc przeproś albo się pierdol w sumie to tutaj masę razy pisałeś o tym jak to PO budowało autostrady, więc jak najbardziej słuszny wniosek Rappara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 3 minuty temu, julekstep napisał(a): w sumie to tutaj masę razy pisałeś o tym jak to PO budowało autostrady, więc jak najbardziej słuszny wniosek Rappara idź robić komuś laskę gdzie indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi