Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fluber napisał:

Prowadzę Excela z wszystkimi wydatkami. Wydaje na zakupy więcej, ale nie dwa razy więcej. Na pewno wzrost zarobków w moim przypadku jest znacznie wyższy niż inflacja, ale wiem ze to nie reguła.

I wiem ze różne rzeczy wzrosły różnie. Ale ważne jest jaka jest średnia. 

Zresztą zaraz sprawdzę zarobki za ostatni kwartał z tego roku i poprzedniego i Ci podam różnice

w moim bloku w 2016 roku cena za m2 była 6000 teraz chodzą po 14-16 , za energię płaci się 2x. dlatego te tabele zarobki vs inflacja mnie zawsze bawią . jedyne co stoi w miejscu to chyba alkohol 

6 minut temu, starYfaN napisał:

Żaden szanujący się kraj, nie przepuści tak wielkiej okazji na erozję długu publicznego :)

II kw to wzrost wynagrodzeń mniejszy od poz inflacji o ~ 3%. 

Ostatnie dane które kojarzę ( lipiec) to 15,6 procent inflacja i 15,8 procent wzrost wynagrodzeń. Ponizej link do artykulu z danymi

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Przecietne-zatrudnienie-i-wynagrodzenie-lipiec-2022-8392381.html

4 minuty temu, fluber napisał:

Ostatnie dane które kojarzę ( lipiec) to 15,6 procent inflacja i 15,8 procent wzrost wynagrodzeń. Ponizej link do artykulu z danymi

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Przecietne-zatrudnienie-i-wynagrodzenie-lipiec-2022-8392381.html

Podajesz ceny sektorowe w lipcu, dlaczego nie średnie? :)

Drugi kw, to średni wzrost cen ~14% i średni wzrost płac ~11% do 11,7 (w zależności od sektora). Oczywiście do celów politycznych, można wybrać odpowiedni interwał.

Cytat

W połowie lipca wicedyrektor departamentu analiz i badań ekonomicznych NBP Jacek Kotłowski powiedział, że należy się spodziewać wzrostu wynagrodzeń o 10,8 procent w całej gospodarce w 2022 roku. W 2023 r. wzrost ma wynieść 9,4 proc. Dodał, że w tym roku w ujęciu realnym odnotujemy spadek wynagrodzeń, ze względu na wysoką inflację. 

Ujęcie za 2022, nie rok do roku.

46 minut temu, Pablo81 napisał:

Jest w sumie dla mnie obojętne, dyskusja zaczęła się od kolejnej zaczepki o 30 osobach w pokoju. A potem czytam, że zazdroszcze docowi zarobków. Pozycji społecznej pewnie tak, jak większość, ale nie zarobków.

W dużych miastach na zachodzie często dorosłych ludzi nie stać na mieszkanie i mając grubo po 30-stce i zawody jak na przykład księgowy, wynajmują pokoje z obcymi ludźmi. 

Czemu nie wrzucasz cen z Monachium, Londynu, Dublinu? 

46 minut temu, RappaR napisał:

W dużych miastach na zachodzie często dorosłych ludzi nie stać na mieszkanie i mając grubo po 30-stce i zawody jak na przykład księgowy, wynajmują pokoje z obcymi ludźmi. 

Źródło?

Księgowy w Berlinie zarabia 3x tyle co w Warszawie, a cena wynajmu jest 2x wyższa.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=Germany&city1=Warsaw&city2=Berlin&tracking=getDispatchComparison

19 minut temu, Pablo81 napisał:

Źródło?

Księgowy w Berlinie zarabia 3x tyle co w Warszawie, a cena wynajmu jest 2x wyższa.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=Germany&city1=Warsaw&city2=Berlin&tracking=getDispatchComparison

Gdzie ja pisałem o Berlinie?

Godzinę temu, RappaR napisał:

Czemu nie wrzucasz cen z Monachium, Londynu, Dublinu? 

Teraz, RappaR napisał:

Gdzie ja pisałem o Berlinie?

To może Paryż jest większy?

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&country2=France&city1=Warsaw&city2=Paris&tracking=getDispatchComparison

2 minuty temu, Pablo81 napisał:

I siła nabywcza Paryża jest na poziomie Warszawy 

brawo PiS 

38 minut temu, Koelner napisał:

on stanowi prawo 

Rafałek jest organem władzy wykonawczej. Jednocześnie z Radą Miasta stanowi przykład despotyzmu i autorytaryzmu.

Czyli co do istoty, zaprzeczenie podziału władzy na wykonawczą i ustawodawczą z ciągotą do alienacji.

Czyli tak jak każdy inny przykład, każdej partii, która obejmuje obydwie struktury w samorządach.

5 minut temu, starYfaN napisał:

Rafałek jest organem władzy wykonawczej. Jednocześnie z Radą Miasta stanowi przykład despotyzmu i autorytaryzmu.

Czyli co do istoty, zaprzeczenie podziału władzy na wykonawczą i ustawodawczą z ciągotą do alienacji.

Czyli tak jak każdy inny przykład, każdej partii, która obejmuje obydwie struktury w samorządach.

najprościej kontynuuje politykę Franza Kutschery 

5 minut temu, Koelner napisał:

najprościej kontynuuje politykę Franza Kutschery 

Raczej my kontynuujemy polityką <89, skoro zgodziliśmy się na zawody : parlamentarzysty, europosła, wójta/prezydenta i wiecznych radnych.

Ordynacja jest o tyle ciekawe, że poza drobną fluktuacją, nie sposób ich w..........ć.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat