Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Pablo81 napisał:

Moja żona to kupuje na codzień więc wie. A Ty pewnie jak zwykle wsyzkukales niekorzystne przykłady, w nadziei, że nikomu się nie chce weryfikować. Ale mięso i mleko są droższe. Słodycze tańsze, woda tańsza.

Możliwe że coś jest tańsze. Średnio jest jednak drożej. Nie wiem co z danymi statystycznymi ma częstotliwość wysyłania żony po zakupy. 

1 godzinę temu, Pablo81 napisał:

Weź już nie pierdol.

Ja wynajmuje swoje 30 m za 1400. A tamto z linku jest że spółdzielni 

Wynajmujesz swoje 30m mieszkanie w Polsce za 1400 złotych komuś, czy wynajmujesz mieszkanie 30m od kogoś w niemczech za 1400 euro? 

41 minut temu, RappaR napisał:

Moim argumentem jest indeks cen eurostat wedle którego ceny w Niemczech są dwa razy wyższe. Twoim cena najtańszych parówek

Nie było pytania, była teza ze ceny są takie same.

Niemiec ma o połowę wyższą siłę nabywczą pensji, nowe, nie znałem 

Ile zarabiasz na kontrakcie w szpitalu w przeliczeniu na h pracy? Nie chodzi mi o najebanie 420 h miesięcznie. My żyjemy normalnie. Słucham ile Ci wychodzi z samego kontraktu/umowy czy co tam masz?

2 minuty temu, Pablo81 napisał:

Ile zarabiasz na kontrakcie w szpitalu w przeliczeniu na h pracy? Nie chodzi mi o najebanie 420 h miesięcznie. My żyjemy normalnie. Słucham ile Ci wychodzi z samego kontraktu/umowy czy co tam masz?

Więcej niż pielęgniarka niemiecka, nie będę upubliczniał na forum swojego rozliczenia z UŚ

6 minut temu, fluber napisał:

Możliwe że coś jest tańsze. Średnio jest jednak drożej. Nie wiem co z danymi statystycznymi ma częstotliwość wysyłania żony po zakupy. 

Wynajmujesz swoje 30m mieszkanie w Polsce za 1400 złotych komuś, czy wynajmujesz mieszkanie 30m od kogoś w niemczech za 1400 euro? 

Kawalerkę za 1400zl + opłaty.

Częstotliwość zakupów -> orientacja w cenach.

Teraz, RappaR napisał:

Więcej niż pielęgniarka niemiecka, nie będę upubliczniał na forum swojego rozliczenia z UŚ

Tja. Wiem ile kosztują Twoje wakacje, twoje płytki w kiblu.

2 godziny temu, Reikai napisał:

Pytanie powinno brzmiec, ile pracuje na to przecietny Polak, a ile przecietny Niemiec?

(nie wiem ile kosztuje kurczak w PL jakby co, tak tylko rzucam pod wasza dyskusje)

3 godziny temu za 350 g kurczaka zapłaciłem jakieś 10 zł.

2 godziny temu, julekstep napisał:

ale to przecież standard.....od zawsze?

Na zachodzie ogólnie jest taniej jeśli pracujesz chyba, że zarabiasz w PLN a wydajesz w funtach.

Consumer Prices in Frankfurt are 66.74% higher than in Krakow (Cracow) (without rent)

Consumer Prices Including Rent in Frankfurt are 78.87% higher than in Krakow (Cracow)

Rent Prices in Frankfurt are 111.29% higher than in Krakow (Cracow)

Restaurant Prices in Frankfurt are 61.64% higher than in Krakow (Cracow)

Groceries Prices in Frankfurt are 64.81% higher than in Krakow (Cracow)

Local Purchasing Power in Frankfurt is 63.42% higher than in Krakow (Cracow)

Link do numbeo

6 minut temu, Cardi napisał:

Consumer Prices in Frankfurt are 66.74% higher than in Krakow (Cracow) (without rent)

Consumer Prices Including Rent in Frankfurt are 78.87% higher than in Krakow (Cracow)

Link do numbeo

@Pablo81 wrzucił link do jakiejś postnrdowskiej pipidowy z żadnym 100tysiecznym miastem w promieniu 50km jako przykład taniego wynajmu a potem oskarzyl mnie o manipulacje. Czego się spodziewałeś? 

41 minut temu, fluber napisał:

@Pablo81 wrzucił link do jakiejś postnrdowskiej pipidowy z żadnym 100tysiecznym miastem w promieniu 50km jako przykład taniego wynajmu a potem oskarzyl mnie o manipulacje. Czego się spodziewałeś? 

We Frankfurcie mieszka 700 tysięcy ludzi, dobry porównanie do krakowa lil bro

47 minut temu, fluber napisał:

Nie ma znaczenia wielkość miasta., Czynsze w Niemczech są prawnie regulowane przez tzw. Mietpreisbremse https://conny.de/en/rent/rent-control/information.Dla przykładu mój kumpel z dzieciństwa mieszkał w samym centrum Stuttgartu przy uniwersytecie za 2 pokoje płacił 650 ojro za miesiąc.Podobnie jest w NY jak wejdziesz na internet to możesz stwierdzić że  ceny za mieszkanie są astronomiczne ,ale są różne formy regulacji czynszów i w sumie można znaleźć mieszkanie za dużo mniejsze pieniądze. Ja mieszkałem w czteropokojowym mieszkaniu ,które na rynku było wyceniane na $2200/mc ale płaciłem 1250 i landlord nie miał prawa podnieść rentu o więcej niż 1,5% co dwa lata dlatego się nie wygłupiał  i płaciłem taki sam czynsz przez 10 lat

Edytowane przez mayor
typo

2 minuty temu, Pablo81 napisał:

Jesteś aroganckim prostakiem.

Bo przekonują mnie dane statystyczne a nie wyjątkowo niereprezentatywne przykłady pod z góry założona tezę ? 

Przykro mi że statystyka Cię uraza i że ceny w Niemczech nie są takie jak w Polsce mimo że bardzo chcesz żeby były. 

Teraz, fluber napisał:

Bo przekonują mnie dane statystyczne a nie wyjątkowo niereprezentatywne przykłady pod z góry założona tezę ? 

Przykro mi że statystyka Cię uraza i że ceny w Niemczech nie są takie jak w Polsce mimo że bardzo chcesz żeby były. 

Bo używasz określeń ddrowska pipidowa. Nie udawaj idioty.

Podalem przykład realacji zarobki-wynajem. W Berlinie pewnie wynajem jest drozszy, ale i zarobki wyższe. 

2 minuty temu, fluber napisał:

Jakie ceny jak w Polsce? Więcej w PL kasuje za wynajem kawalerki niż kosztuje wynajem takowej w podobnej wielkości mieście w DE.

Godzinę temu, Cardi napisał:

Link do numbeo

Numbeo is a Serbian crowd-sourced global database of perceived consumer prices, crime rates, quality of health care, among other statistics. Data on Numbeo is not peer-reviewed, and could be inserted or altered by anyone accessing the website. It has been criticized for its inaccuracy due to its ease of statistics misuse and general disinformation.

1 minutę temu, Pablo81 napisał:

Bo używasz określeń ddrowska pipidowa. Nie udawaj idioty.

Jestem aroganckim prostakiem bo nazwałem miasteczko oddalone od jakichkolwiek większych ośrodków miejskich, znajdującej się na terenie dawnego NRD, nrdowska pipidowa? 

To wywołało Twoja reakcje? 

5 minut temu, Pablo81 napisał:

Podalem przykład realacji zarobki-wynajem. W Berlinie pewnie wynajem jest drozszy, ale i zarobki wyższe. 

Podales przykład miasta które prawdopodobnie znajduje się w 1 procencie najtańszych pod tym względem miast w Niemczech. Bardzo niereprezentatywny przykład. Zwlaszcza że minimum zarabia w Niemczech ponad 6 milionów ludzi, sporo, nie tylko skrajne przypadki. 

Nie, dobra - koniec. Sam wynajmuje ludziom: kawalerke, mieszkanie i lokal użytkowy w PL oraz wynajmuje mieszkanie w 100 tys mieście w DE i będę teraz czytal w internecie, jakie są ceny. To już jest jakiś absurd.

5 minut temu, fluber napisał:

Jestem aroganckim prostakiem bo nazwałem miasteczko oddalone od jakichkolwiek większych ośrodków miejskich, znajdującej się na terenie dawnego NRD, nrdowska pipidowa? 

To wywołało Twoja reakcje? 

Twoja wypowiedź ma bardzo pejoratywny wydźwięk. Nie mieszkasz w mieście, to mogę nazwać Cię wsiurem? Przecież to fakt. Twoja wypowiedź jest przykładem arogancji i prostactwa. Eot.

Jeszcze raz wiem ile dostaje za wynajem i za ten wynajem płacę. W takim samym mieście w PL oddalonym tak samo od innych miast ceny są porównywalne. Wystarczy wpisać w Olx i ebay-kleinazaige. Na pewno to zrobiłeś. Strata czasu.

1 godzinę temu, Cardi napisał:

Link do numbeo

Frankfurt nad Menem (niem. Frankfurt am Main i, [ˈfʁaŋkfʊɐt am ˈmaɪn], Frankfurt a. M.) – miasto na prawach powiatu w Niemczech, w kraju związkowym Hesja, w rejencji Darmstadt, piąte pod względem liczby ludności miasto Niemiec (ponad 760 tys. mieszkańców pod koniec 2019 roku[1]). Natomiast cała metropolia ma populację ok. 5 milionów mieszkańców. Jest to jedna z najważniejszych metropolii finansowych świata oraz znane centrum wystawiennicze.

Edytowane przez Pablo81

55 minut temu, Pablo81 napisał:

Numbeo is a Serbian crowd-sourced global database of perceived consumer prices, crime rates, quality of health care, among other statistics. Data on Numbeo is not peer-reviewed, and could be inserted or altered by anyone accessing the website. It has been criticized for its inaccuracy due to its ease of statistics misuse and general disinformation.

Wiem, ale lepsze takie dane niż żadne, żeby mieć pogląd na sytuację, a że na tym forum trzeba wszystko z chirurgiczną precyzją podawać najlepiej z opracowania naukowego to inna sprawa.

38 minut temu, Pablo81 napisał:

Frankfurt nad Menem (niem. Frankfurt am Main i, [ˈfʁaŋkfʊɐt am ˈmaɪn], Frankfurt a. M.) – miasto na prawach powiatu w Niemczech, w kraju związkowym Hesja, w rejencji Darmstadt, piąte pod względem liczby ludności miasto Niemiec (ponad 760 tys. mieszkańców pod koniec 2019 roku[1]). Natomiast cała metropolia ma populację ok. 5 milionów mieszkańców. Jest to jedna z najważniejszych metropolii finansowych świata oraz znane centrum wystawiennicze.

Wziąłem top5 miasto z PL i z DE niebędące Berlinem, Warszawą i Monachium. Podpowiem, że Krakowa nie znajdziemy w DE, żeby porównać 1 do 1.

28 minut temu, Cardi napisał:

Wiem, ale lepsze takie dane niż żadne, żeby mieć pogląd na sytuację, a że na tym forum trzeba wszystko z chirurgiczną precyzją podawać najlepiej z opracowania naukowego to inna sprawa.

Wziąłem top5 miasto z PL i z DE niebędące Berlinem, Warszawą i Monachium. Podpowiem, że Krakowa nie znajdziemy w DE, żeby porównać 1 do 1.

Średnie wynagrodzenie brutto w DE w 2021r. wyniosło 4100 Euro.

https://www.destatis.de/DE/Themen/Arbeit/Verdienste/Verdienste-Verdienstunterschiede/verdienste-branchen.html

Średnie wynagrodzenie brutto w PL w 2021r. wynosilo 5663 zl.

https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty-i-obwieszczenia/lista-komunikatow-i-obwieszczen/komunikat-w-sprawie-przecietnego-wynagrodzenia-w-gospodarce-narodowej-w-2021-roku,273,9.html

Załóżmy, że kurs euro w 2021 to 4,6 zł.

Mamy:

18.860 zł w DE vs 5663 zł w PL

To jest 333%.

Więc niech nawet we Frankfurcie będzie 60% drożej niż w Krakowie, a w Berlinie niż w Warszawie. Nie ma za duzego znaczenia.

Co do cen wynajmu w regionie oczywiście podtrzymuje swoje, bo wiem, ile jest mi płacone i ile ja płacę. Wiem jakie są ceny w spółdzielniach i ogłoszeniach.

Edytowane przez Pablo81

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat