Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Pablo81 napisał:

Pan Miecio slabo zna j. niemiecki, nie ma wyksztalcebia i pracuje za minimalną.

https://sachsen.dgb.de/themen_1/++co++93f67f7c-46a1-11ea-a3d3-52540088cada

Miesięcznie, jako, iż pracuje również na nocki i dostaje premie produkcyjna zarabia ok 1650 euro netto.

Pan Miecio wynajmuje 30m kawalerkę za 235 euro (z wodą, firma sprzątającą, parkingiem dla mieszkańców itp.).

https://www.wh-hy.de/details-wohnungsuche/expose/kleine-1-raumwohnung-mit-balkon-[807-6-83]-807-6-83

Pan Miecio ma 1400 euro na życie, przy cenach porównywalnych z Pl - wystarczy wygooglowac gazetkę dowolnego marketu).

Jest tu takie zapotrzebowanie na pracownika w każdej branży, na każdym stanowisku. Jeżeli ktoś skończył studia, to i języka się nauczy.

To przyklad z życia, tak więc piszesz bzdury.

43% Niemców ma własny dom/mieszkanie. Reszta wynajmuje. Takie są oficjalne staty. Najniższy wynik w Unii Europejskiej pod tym względem.

9 minut temu, fluber napisał:

43% Niemców ma własny dom/mieszkanie. Reszta wynajmuje. Takie są oficjalne staty. Najniższy wynik w Unii Europejskiej pod tym względem.

Takie dane nie wiem o czym mają świadczyć ? O zamożności ? W NYC tylko 32% domów-mieszkań jest własnością domownika, a 68% jest wynajmowane. Moim zdaniem w Polsce rynek najmu mieszkań nie działa tak dobrze jak w krajach lepiej rozwiniętych i nie ma się czym chwalić 

41 minut temu, fluber napisał:

Ich stac, tylko mają wyjebane (zobacz średnie zarobki vs ceny mieszkań i ile są w stanie odłożyć). Poza tym są dość mobilni, jeżeli chodzi o pracę i może nie każdy lubi kredyt na 50 lat :)

Jak skomentujesz cenę wynajmu do pensji?

Godzinę temu, Pablo81 napisał:

Miesięcznie, jako, iż pracuje również na nocki i dostaje premie produkcyjna zarabia ok 1650 euro netto.

Pan Miecio wynajmuje 30m kawalerkę za 235 euro (z wodą, firma sprzątającą, parkingiem dla mieszkańców itp.).

https://www.wh-hy.de/details-wohnungsuche/expose/kleine-1-raumwohnung-mit-balkon-[807-6-83]-807-6-83

https://www.otodom.pl/pl/oferta/kawalerka-typu-studio-z-wneka-ID4j2gw

Pan Miecio ma 1400 euro na życie, przy cenach porównywalnych z Pl - wystarczy wygooglowac gazetkę dowolnego marketu).

Wiesz, my w Polsce mamy wyższe aspiracje. Nie tylko żremy najtańsze gówno w supermarkecie, ale chodzimy po restauracjach, kinach, fryzjerach etc.

Nie każdy ocenia jakość życia przez najtańsze parówki z gazetki z marketu

25 minut temu, RappaR napisał:

https://www.otodom.pl/pl/oferta/kawalerka-typu-studio-z-wneka-ID4j2gw

Wiesz, my w Polsce mamy wyższe aspiracje. Nie tylko żremy najtańsze gówno w supermarkecie, ale chodzimy po restauracjach, kinach, fryzjerach etc.

Nie każdy ocenia jakość życia przez najtańsze parówki z gazetki z marketu

Weź już nie pierdol.

Ja wynajmuje swoje 30 m za 1400. A tamto z linku jest że spółdzielni 

Aspiracje lepiej realizować jak masz pieniądze. Piszesz takie bzdury że głowa mała 

Co za idiotyczny argument. Ceny w markecie mają służyć porównaniu cen. Restauracje kosztują podobnie. Proporcjonalnie. 

Robisz ze mnie debila czy z siebie?

Jak nie masz argumentów to traktujesz rozmówcę jak idiotę. Nie pierwszy raz. Moja żona pielęgniarka zarabia pewnie więcej na godzinę niż Ty.

Edytowane przez Pablo81

8 minut temu, Pablo81 napisał:

Weź już nie pierdol.

Ja wynajmuje swoje 30 m za 1400. A tamto z linku jest że spółdzielni 

Aspiracje lepiej realizować jak masz pieniądze. Piszesz takie bzdury że głowa mała 

Co za idiotyczny argument. Ceny w markecie mają służyć porównaniu cen. Restauracje kosztują podobnie. Proporcjonalnie. 

Jak nie masz argumentów to traktujesz rozmówcę jak idiotę. Nie pierwszy raz. Moja żona pielęgniarka zarabia pewnie więcej na godzinę niż Ty.

nie no super masz - zazdro

załatwisz jakąś fuszkę?

1 godzinę temu, Pablo81 napisał:

Ściągnąłem najnowszą gazetkę z Lidla.

Pierś z kurczaka 7,48 Euro.

Kilogram zwykłego chleba 3,78 Euro. 

Są też jakieś superpromocje np. kilo jabłek za 1 Euro ( przecena z 1,2 Euro) , czy 2 Euro za litr mleka sojowego Alpro ( przecena z 2,89!!!), albo 1,49 Euro za Kit Kata ( przecena z 1,99 Euro!!!) a 10 jajek "0" jest za 3,29 Euro, ale 2 jajka dostajesz gratis!

Weź mi powiedz. Jak myślisz, ile my płacimy w Biedronce za te rzeczy?

1 minutę temu, fluber napisał:

Są też jakieś superpromocje np. kilo jabłek za 1 Euro ( przecena z 1,2 Euro) , czy 2 Euro za litr mleka sojowego Alpro ( przecena z 2,89!!!), albo 1,49 Euro za Kit Kata ( przecena z 1,99 Euro!!!) a 10 jajek "0" jest za 3,29 Euro, ale 2 jajka dostajesz gratis!

Gotowe dania chińskie kupuje 1.8 E, w Bierze 10,99. Słodycze dużo tańsze.

Mięso i mleko droższe w De to fakt.

5 minut temu, Pablo81 napisał:

ale to przecież standard.....od zawsze?

już jak byłem na saksach w UK jakoś 15 lat temu to zasada była że gówniane rzeczy (chipsy, słodycze, gotowce, fast foody itp) były porównywalne cenowo do PL za to takie poważniejsze (mięso, warzywa, lepsze knajpy itp) już były wyraźnie droższe

Edytowane przez julekstep

7 minut temu, fluber napisał:

Pytanie powinno brzmiec, ile pracuje na to przecietny Polak, a ile przecietny Niemiec?

(nie wiem ile kosztuje kurczak w PL jakby co, tak tylko rzucam pod wasza dyskusje)

1 minutę temu, Reikai napisał:

Pytanie powinno brzmiec, ile pracuje na to przecietny Polak, a ile przecietny Niemiec?

(nie wiem ile kosztuje kurczak w PL jakby co, tak tylko rzucam pod wasza dyskusje)

Jesteśmy biedniejsi od Niemców, ale cen nie mamy takich samych

8 minut temu, Pablo81 napisał:

Jak słodycze tańsze jak kitkat kosztuje 2 euro, lion kosztuje 2 euro. 

Moja żona to kupuje na codzień więc wie. A Ty pewnie jak zwykle wsyzkukales niekorzystne przykłady, w nadziei, że nikomu się nie chce weryfikować. Ale mięso i mleko są droższe. Słodycze tańsze, woda tańsza.

Zobacz ceny wynajmu Zielona Góra i okolice. A nie wrzuca kawalerkę, gdzie psa bym nie trzymał. Gdzie na ogloszeniach obok inne normalne byly w innych cenach. U mnie poniżej 900 zł nie wynajmiesz. I cena którą podałem jest ze spółdzielni, gdzie dostajesz w pełni wyremontowane, odmalowe lokum.

2 minuty temu, fluber napisał:

Jesteśmy biedniejsi od Niemców, ale cen nie mamy takich samych

Jak słodycze tańsze jak kitkat kosztuje 2 euro, lion kosztuje 2 euro. 

Kupowałem 420 g czekoladę Kinder za 1.99 w zeszłym tygodniu. Marketowa czekolada Aldo kosztuje 29 centów.

Teraz, Pablo81 napisał:

Moja żona to kupuje na codzień więc wie. A Ty pewnie jak zwykle wsyzkukales niekorzystne przykłady, w nadziei, że nikomu się nie chce weryfikować. Ale mięso i mleko są droższe. Słodycze tańsze, woda tańsza.

Podałem jako przykłady chleb, mięso, mleko, jajka i jabłka a Ty mi zarzucasz manipulację, serio? 

Jak nie masz argumentów to traktujesz rozmówcę jak idiotę. Nie pierwszy raz.

Moim argumentem jest indeks cen eurostat wedle którego ceny w Niemczech są dwa razy wyższe. Twoim cena najtańszych parówek

Moja żona pielęgniarka zarabia pewnie więcej na godzinę niż Ty.

52 minuty temu, Reikai napisał:

Nie było pytania, była teza ze ceny są takie same.

Niemiec ma o połowę wyższą siłę nabywczą pensji, nowe, nie znałem 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat