Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Pablo81 napisał:

Jak jest gites to czemu chcą wyjechać?

Skąd ta myśl?

a czemu mayory w US klaskały na wiecach BLM żeby potem uciekać do bielszych krajów/stanów (Teksas) itp?

presja społeczna w dobie socialków ma większy impakt na zachowania/deklaracje niż kiedykolwiek

Edytowane przez julekstep

4 minuty temu, Pablo81 napisał:

A do wykresów się odniesiesz?

No w sumie to sam już odpowiedziałeś. Skoro mnóstwo emigrantów wraca po Brexicie do Polski to raczej są to ludzie, którzy myślą o emigracji. 

A ten odsetek odpowiedzi "nie wiem" jest dziwny i strasznie zaburza wyniki. 

Ponadto za wzrost odpowiada chęć krótkoterminowych wyjazdów ( do 3 i do 6 miesięcy) a chęć emigracji na stale nie rosnie co wiąże z większą mobilnością młodych Polaków. 

Najwięcej odpowiedzi za emigracja odnotowano na północnym zachodzie kraju co ciekawe

Godzinę temu, Pablo81 napisał:

Mam pomysł na biznes dla Ciebie - załóż salon Ferrari w Polsce, bo 100% młodych Polaków chciałoby sobie kupić Ferrari

56 minut temu, Pablo81 napisał:

Dlaczego ludzie rozważają wyjazd skoro jest tak dobrze? Tym bardziej w dobie chaosu i pandemii.

Dlaczego skoro jest źle, to ludzie nie wyjeżdżają? 

3 godziny temu, fluber napisał:

Wyprowadziłeś się z USA, przeprowadziłeś do Polski i przestałeś widzieć rasizm na każdym kroku? Co za zaskoczenie.

Na 3 tysiące mieszkańców wioski w której mieszkam jest jedna osoba czarnoskóra .Rzeczywiście jestem zaskoczony, że nikt nie rzuca w nią bananami.Nie wiem czy to z powodu zaniku ksenofobi ,czy jest to spowodowane tym że jest to siostra ze Zgromadzenia Służebnic Nawiedzenia ?

19 minut temu, mayor napisał:

Na 3 tysiące mieszkańców wioski w której mieszkam jest jedna osoba czarnoskóra .Rzeczywiście jestem zaskoczony, że nikt nie rzuca w nią bananami.Nie wiem czy to z powodu zaniku ksenofobi ,czy jest to spowodowane tym że jest to siostra ze Zgromadzenia Służebnic Nawiedzenia ?

Kościół Katolicki w Polsce ma realny wpływ na minimalizację zjawisk rasizmu i ksenofobii.

Dzięki! Podpowiedz to tym laickim hamerykanom!

28 minut temu, RappaR napisał:

Mam pomysł na biznes dla Ciebie - załóż salon Ferrari w Polsce, bo 100% młodych Polaków chciałoby sobie kupić Ferrari

Czyli wyjazd na zachód = ferrari?

No może nie całkiem, bo nie 100% chce wyjechać, ale na pewno więcej osób chce mieć audi niż poloneza. 

Słuszna analogia z Twojej strony.

36 minut temu, RappaR napisał:

Przesunięcie w czasie? 

25 minut temu, Pablo81 napisał:

Przesunięcie w czasie? 

https://forsal.pl/artykuly/883180,prawie-polowa-mlodych-polakow-chce-wyemigrowac-na-zachod.html

25 minut temu, Pablo81 napisał:

Czyli wyjazd na zachód = ferrari?

No może nie całkiem, bo nie 100% chce wyjechać, ale na pewno więcej osób chce mieć audi niż poloneza. 

Słuszna analogia z Twojej strony.

Zachód, gdzie ludzie z wyższym wykształceniem i normalną pracą po 30 wynajmują pokoje. Średnio mi się zachód kojarzy z audi

48 minut temu, mayor napisał:

Mogłeś od razu napisać gdzie mieszkasz, w Polsce jest tylko jeden dom zakonny tego zgromadzenia. 

1 godzinę temu, mayor napisał:

A on w nikogo niczym nie rzuca? Dlaczego tego nie dodałeś? Odmawiasz czarnoskóremu prawa do bycia rasistą, rasisto?

Edytowane przez Cardi

Masowe powroty z emigracji motywowane miłością do PIS to też jest propagandowa ściema , szczególnie z UK., Mam dużo znajomych czy rodziny ,którzy zostali, lub wrócili z UK po brexicie i jak zapytasz ich czemu wrócili to na początku zaczynają piedrolenie o tęsknocie i umiłowaniu ojczyzny, a po dłuższej rozmowie przyznają, że zostali wykopani przez brytoli bo byli zbyt, krótko albo byli dłużej, ale zaniedbali formalności, gdyż im się wydawało że nikt i tak ich nie ruszy. Trudno też generalizować bo każdy przypadek emigracji czy powrotu to inna historia i suche dane statystyczne tego nie oddadzą, ale chętnie zobaczył bym dane ilu Polaków wróciło z UK po brexicie mając w kieszeni brytyjskie paszporty

Godzinę temu, RappaR napisał:

Zachód, gdzie ludzie z wyższym wykształceniem i normalną pracą po 30 wynajmują pokoje. Średnio mi się zachód kojarzy z audi

Pan Miecio slabo zna j. niemiecki, nie ma wyksztalcebia i pracuje za minimalną.

https://sachsen.dgb.de/themen_1/++co++93f67f7c-46a1-11ea-a3d3-52540088cada

Miesięcznie, jako, iż pracuje również na nocki i dostaje premie produkcyjna zarabia ok 1650 euro netto.

Pan Miecio wynajmuje 30m kawalerkę za 235 euro (z wodą, firma sprzątającą, parkingiem dla mieszkańców itp.).

https://www.wh-hy.de/details-wohnungsuche/expose/kleine-1-raumwohnung-mit-balkon-[807-6-83]-807-6-83

Pan Miecio ma 1400 euro na życie, przy cenach porównywalnych z Pl - wystarczy wygooglowac gazetkę dowolnego marketu).

Jest tu takie zapotrzebowanie na pracownika w każdej branży, na każdym stanowisku. Jeżeli ktoś skończył studia, to i języka się nauczy.

To przyklad z życia, tak więc piszesz bzdury.

Edytowane przez Pablo81

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat