Sebastian Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Będziemy budować mur na granicy z Kaliningradem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 33 minuty temu, Kepler napisał: Konfederacja jak zwykle w sondażach jest niedoszacowana, teraz mają rok na jeszcze głębsze schowanie Korwina i nową odsłonę z Mentzenem więc spokojnie mogą powalczyć z PSL-em o przedostatnią pozycję w wyborach. Ja nie wiem czy Konfederacja to dotrwa do wyborów. Walka o miejsce na listach między frakcjami i jasny przekaz ze wszystkich ugrupowań, że po wyborach projekt się rozpada. Szybko rozjebali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 21 minut temu, Sebastian napisał: https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/przetarg-obligacji-odwolany-przez-bgk-rentownosci-najwyzsze-od-20-lat/emex6ge I z czego teraz Błaszczak będzie płacił za ten 1000 czołgów i pozostałe zabawki ? Z dobrobytu biednych polskich przedsiębiorców Pomijając z grzeczności, że tylko oni kupują te 1000 czołgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Nikt mnie w żaden sposób o zdanie nie spytał - więc tak, Oni kupują. Pomijając już fakt, że zakup jest irracjonalny ze względu na ilość i wszystkie związane z tym koszty (nas na to nie stać teraz a w przyszłości nie będzie nas stać na utrzymanie i modernizację) to najistotniejszy jest fakt, który zdajesz się pomijać - odwołany przetarg oznacza nie tylko brak pieniędzy na tą inwestycję ale też to, że PiS już wie, że ich nie stać na zaciąganie kolejnych długów. Chociaż, znów mogą mieć farta - załamanie rynku w Chinach może oznaczać ucieczkę inwestorów i poszukiwanie przez nich innych rynków. https://frontstory.pl/minister-piotr-mazurek-dotacje-niw-koliber-narodowy-instytut-wolnosci/ - koryto+ w innym wydaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 4 minuty temu, Sebastian napisał: Pomijając już fakt, że zakup jest irracjonalny ze względu na ilość i wszystkie związane z tym koszty (nas na to nie stać teraz a w przyszłości nie będzie nas stać na utrzymanie i modernizację) Kupili 180 czołgów. Reszta obrazu, który forsujesz, to produkcja czołgów w Polsce, dokładnie w PGZ. Nie stać polskich przedsiębiorców, na zakup 180 czołgów? Ukraina dostała w darze ad hoc, blisko 300. A naczelny "doktor" chciał oddać więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 33 minuty temu, MarcusCamby napisał: Ja nie wiem czy Konfederacja to dotrwa do wyborów. Walka o miejsce na listach między frakcjami i jasny przekaz ze wszystkich ugrupowań, że po wyborach projekt się rozpada. Szybko rozjebali. Jak ogarną, że dzielenie skóry na niedźwiedziu skończy się protokołem 4.76% to coś się da uratować. Oddam każde pieniądze* za poważną liberalną ekonomicznie i neutralną światopoglądowo partię w Cebulandzie. * - max 2 dychy bo drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 9 minut temu, starYfaN napisał: Kupili 180 czołgów. Reszta obrazu, który forsujesz, to produkcja czołgów w Polsce, dokładnie w PGZ. Nie stać polskich przedsiębiorców, na zakup 180 czołgów? Ukraina dostała w darze ad hoc, blisko 300. A naczelny "doktor" chciał oddać więcej. Nie.. Najpierw podpisaliśmy umowę na zakup 250 Abramsów, później w lipcu po tym jak wysłaliśmy nasze czołgi na Ukrainę kupiliśmy w trybie pilnym 116 używanych Abramsów od USA. Do tego dochodzi 180 K2 o których mówisz. Kolejne rzeczywiście wyprodukujemy w Polsce - o ile zdążymy zbudować linię montażową - bo to będzie głównie montaż i modernizacja do standardów NATO. To oznacza, że będziemy mieć 1336 czołgów bez Leopardów. Będziemy posiadać piątą największą na świecie liczbę czołgów. A do tego bierzemy armatohałubicę która jest taka sama (a musimy wydać kasę na przerobienie linii i licencję) i samoloty, które powszechnie uznaje się za szkoleniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_secret Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 1 godzinę temu, Cardi napisał: Oddam każde pieniądze* za poważną liberalną ekonomicznie i neutralną światopoglądowo partię w Cebulandzie. * - max 2 dychy bo drogo. Ta neutralna światopoglądowa partia i tak by była nazywana ruskimi onucami, faszystami itp przez wiadomo kogo. Chciałbyś być pozostawiany w spokoju, ale świat tak nie działa, strona która jest zmotywowana do zmieniania społeczeństwa i gotowa do używania władzy w tym celu zawsze pokona tych od "don't thread on me" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 1 minutę temu, the_secret napisał: Ta neutralna światopoglądowa partia i tak by była nazywana ruskimi onucami, faszystami itp przez wiadomo kogo. Chciałbyś być pozostawiany w spokoju, ale świat tak nie działa, strona która jest zmotywowana do zmieniania społeczeństwa i gotowa do używania władzy w tym celu zawsze pokona tych od "don't thread on me" Nie o to mi chodzi. Mniej Sebixów w powycieranych bluzach z sami nie wiedzą kim niż Konfiarze, mniej tęczowych wkładających mi swoją orientację do mordy niż lewactwo, mniej kościoła niż Czarnek i będzie sztosik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 10 godzin temu, starYfaN napisał: Z dobrobytu biednych polskich przedsiębiorców Ha, ha, znad koryta może to tak wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 11 godzin temu, MarcusCamby napisał: Ja nie wiem czy Konfederacja to dotrwa do wyborów. Walka o miejsce na listach między frakcjami i jasny przekaz ze wszystkich ugrupowań, że po wyborach projekt się rozpada. Szybko rozjebali. Przecież to byle pewnie od początku Skrajne prawicowe ugrupowania są przekonane, każde o swojej racji i każdy tam chce być alfa Z ludźmi typu Bosak Winnicki czy Braun nie da się prowadzić żadnego przedsięwzięcia bo to wariaci z manią wielkości W dniu kiedy ich debile wybrali do sejmu mówiłem że to twór jak palikmiot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 3 minuty temu, josephnba napisał: Przecież to byle pewnie od początku Skrajne prawicowe ugrupowania są przekonane, każde o swojej racji i każdy tam chce być alfa Z ludźmi typu Bosak Winnicki czy Braun nie da się prowadzić żadnego przedsięwzięcia bo to wariaci z manią wielkości W dniu kiedy ich debile wybrali do sejmu mówiłem że to twór jak palikmiot Akurat się mylisz. Rozwalanie tak naprawdę zaczęli zwolennicy Korwina a teraz Mentzena, którzy uważają Dziambora i Śośnierza za zdrajców (co ciekawe według mnie oni dwa i Bosak to realne zdroworozsądkowe głosy w Konfederacji) a pozostałe partie w Konfederacji traktują jako margines bez prawa głosu. I sam jestem ciekaw czy im się uda dotrwać, wydaje mi się, że nie i uważam, że to będzie ze szkodą dla Polaków bo wiele z pośród projektów PiS stało się "głośnymi" dopiero po tym jak Konfederacja zaczęła o tym mówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 14 minut temu, Sebastian napisał: Akurat się mylisz. Rozwalanie tak naprawdę zaczęli zwolennicy Korwina a teraz Mentzena, którzy uważają Dziambora i Śośnierza za zdrajców (co ciekawe według mnie oni dwa i Bosak to realne zdroworozsądkowe głosy w Konfederacji) a pozostałe partie w Konfederacji traktują jako margines bez prawa głosu. I sam jestem ciekaw czy im się uda dotrwać, wydaje mi się, że nie i uważam, że to będzie ze szkodą dla Polaków bo wiele z pośród projektów PiS stało się "głośnymi" dopiero po tym jak Konfederacja zaczęła o tym mówić. pamiętam czasy jak w UPR Korwin nie schodził z krzesła bo bał się Michalkiewicza banda zjebów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Tak. Bosak to wzór rozsądku Nie ważne z czyjej winy, ważne że to gówno spłynie z prądem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 12 godzin temu, Sebastian napisał: Nie.. Najpierw podpisaliśmy umowę na zakup 250 Abramsów, później w lipcu po tym jak wysłaliśmy nasze czołgi na Ukrainę kupiliśmy w trybie pilnym 116 używanych Abramsów od USA. Do tego dochodzi 180 K2 o których mówisz. Kolejne rzeczywiście wyprodukujemy w Polsce - o ile zdążymy zbudować linię montażową - bo to będzie głównie montaż i modernizacja do standardów NATO. To oznacza, że będziemy mieć 1336 czołgów bez Leopardów. Będziemy posiadać piątą największą na świecie liczbę czołgów. A do tego bierzemy armatohałubicę która jest taka sama (a musimy wydać kasę na przerobienie linii i licencję) i samoloty, które powszechnie uznaje się za szkoleniowe. Możesz mi te 1336 wyliczyć na "palcach", bo nie wiem co liczysz. Nie chce mi się pisać drugi raz tego samego. 21 godzin temu, Gregorius napisał: Kupujemy średni czołg które największą zaletą jest to że może być dostępny bardzo szybko. Sam zakup czołgów z półki uważam za plus ale informacje o kolejnych zamówionych 1k czołgów szczególnie po informacjach że kwestia wersji K2PL jest coraz bardziej dyskusyjna. Tym mocniej że nie mamy możliwości zadysponowania takiej ilości sprzętu. Informacji o kolejnych zamówieniach nie traktuj poważnie. To bardzo nowoczesny czołg z całą gamą naprawdę dobrych, czasem rewolucyjnych rozwiązań. Jedyny minus to pancerz boczny. I tutaj nie wiadomo, bo specyfikacja docelowych czołgów ma masę większą o ok ~5t i dodatkową parę kół. Czołg jest kompatybilny z amerykańską amunicją programowalną. Prezentowane były też dodatkowe moduły pancerza bocznego. To też jedyny czołg, który może być przez nas produkowany. Nie narzekałbym na tę możliwość, bo k2pl może być czołgiem o największym potencjale (oczywiście dla nas). 21 godzin temu, Gregorius napisał: Armatohaubice które kupujemy są słabsze od naszego Kraba. Dopiero wersja docelowa ma być porównywalna(lub lepsza) ale i tutaj już wycieka że nie jest tak kolorowo w kwestii rozwoju. Sam zakup z półki k9 można zrozumieć jednak mam nieodparte wrażenie że jest to konsekwencja zaniedbań państwa polskiego w rozbudowie mocy produkcyjnych Kraba. Mają bardzo podobne parametry, nie wiem dlaczego tak to oceniasz. k9 ma to samo podwozie, co krab, podobną szybkostrzelność i zasięg. To ogromny volumen produkcji powstało ((z bliźniakami) ponad 2000 szt. Kupujemy je obok krabów, bo nie mamy części aby składać kraby (nie produkować) w zadowalającym tempie. Pomijając to, w haubicach wymienia się lufę, po skończonej liczbie strzałów. HSW buduje/zbudowała lufownie i będzie szansa na części. To o czym raczej nie wiesz, to fakt, że koreańce mają gotowa wersję z bezobsługową wieżą i jest szansa na wdrożenie tego projektu. Po drugie mają wersję z lufą 58 kalibrów i zasięgiem 70 km i jest szansa na wdrożenie tego projektu. To tyle 21 godzin temu, Gregorius napisał: Samoloty - ten zakup praktycznie nie ma żadnego uzasadnienia. Kupujemy słaby samolot który znacząco odbiega od nowych konstrukcji. Inna sprawa czy mamy wystarczającą liczbę pilotów. Uzasadnienie jest bardzo szczególne. Nie było możliwości zamówienia F16 i 35. Ale nie o to chodzi. To samolot z tej samej rodziny co w/w o mniejszych możliwościach. F35 jest zajebiście drogi w użytkowaniu. F16 też nie są tanie. Zapewne piszesz o wersji FA-50 block 10, które będą szybko. Docelowo wszystkie będą w wersji blok 20. Jest to po prostu o wiele mniejszy lekki samolot wsparcia frontowego, z innego segmentu z inną zadaniowością i inną ceną. Każdy samolot i silnik ma określoną liczbę godzin lotu (potem remont). Nie zawsze potrzebujesz poderwać F-35, tak jak nie siedzisz w domu w garniturze i lakierkach. To zastępstwo dla migów i su, tani w użytkowaniu, obsłudze. A block 20 ma już naprawdę solidne zdolności bojowe. W swojej klasie jest bardzo dobry. 21 godzin temu, Gregorius napisał: BWP- kupujemy BWP na miejsce polskiego BWP sabotowanego przez debilne wymagania. Zamiast stawiać na rozwój polskiego przemysłu kupujemy niesprawdzoną nigdzie konstrukcje . W zależności od tego jaka wieża trafi ocena może się jeszcze zmienić . AS21 Redback to przede wszystkim inny wóz niż borsuk czy rosomak (kołowy). To ciężki BWP, silnie opancerzony, zdolny do likwidacji pocisków sterowanych, a nawet amunicji czołgowej. Istnieje możliwość zastosowania wieży zssw-30, czyli docelowo wszystkie polskie BWP, miałyby polską wieżę. Tyle, że HSW nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości nawet dla rosomaka. A potrzebujemy zarówno ciężkiego BWP jak i lekkiego pływającego. A teraz o polskim przemyśle zbrojeniowym. Możesz zainwestować wszystkie pieniądze, ale nie będziesz w stanie konkurować ceną i jakością z molochami, klepiącymi blachy dla całego świata. O ile wzrośnie zapotrzebowanie na uzbrojenie (raczej pewne), Polska może być hubem na koreański sprzęt i dużo skorzystać na tej współpracy. Tym bardziej, że nie tylko my kupujemy w korei. 2 godziny temu, jack napisał: Ha, ha, znad koryta może to tak wygląda Zabawne, że przedsiębiorca zrozumiał ironię, a Ty jak zwykle nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 4 minuty temu, starYfaN napisał: Zabawne, że przedsiębiorca zrozumiał ironię, a Ty jak zwykle nie Zabawne, że przedsiębiorca zrozumiał ironię, a Ty jak zwykle nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 14 milionów złotych na program informujący o tym, że "wysokie ceny energii to też broń Putina". Sasin jak zwykle niezawodny. Całkiem niedawno z rachunkiem pod PGE dostałem ulotkę według której winna wysokim cenom była Unia Europejska. Coś się nie mogą dogadać "na szczytach władzy" odnośnie tego na kogo mogą zrzucić swoją chciwość. Chodzą jednak słuchy, że tak niską cenę (14 milionów złotych) udało się wynegocjować dlatego, że skorzystano z usług tej samej firmy na której tablicach wcześniej umieszczano tą kampanię informacyjną: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 https://wiadomosci.wp.pl/rosyjskie-sluzby-ingerowaly-w-zmiane-wladzy-w-polsce-wiemy-co-uwaza-wiekszosc-polakow-6826385097505728a A to ciekawe, co 4 wyborca pisu uważa, że za afera podsluchowa stoją rosjanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Sebastian napisał: 14 milionów złotych na program informujący o tym, że "wysokie ceny energii to też broń Putina". Sasin jak zwykle niezawodny. Całkiem niedawno z rachunkiem pod PGE dostałem ulotkę według której winna wysokim cenom była Unia Europejska. Coś się nie mogą dogadać "na szczytach władzy" odnośnie tego na kogo mogą zrzucić swoją chciwość. Chodzą jednak słuchy, że tak niską cenę (14 milionów złotych) udało się wynegocjować dlatego, że skorzystano z usług tej samej firmy na której tablicach wcześniej umieszczano tą kampanię informacyjną: Widziałem to dziś na autobusie ZTM i prawie nie przyjebałem w inne auto z szoku Bezczelność i brak autorefleksji powinny być twarzą PiSu Edytowane 25 Października 2022 przez josephnba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi