Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, starYfaN napisał:

Jeżeli wziąłeś tę wypowiedź na poważnie, to pozostaje wyjaśnienie słowa hiperbola.

Po prostu trudno mi przyjąć że jak chodziłem na 4 ligę piłki nożnej to siedziało na trybunach i zajadalo słonecznik kilku starszych brzuchatych panów, którzy co chwile z trybun krzyczeli że gdyby oni byli na boisku to już by 4 gole strzelili.jak mniemam, nie byli oni lokalnymi idiotami tylko odpowiednikami Jarka stosujacymi hiperbole? 

15 godzin temu, fluber napisał:

Mam takiego wujka, głosuje na PiS odkąd pamiętam, myślę że dla twardego elektoratu to nie ma znaczenia

Twardy elektorat dla PiS teraz nie ma znaczenia. Z twardego elektoratu nie naruchają 231 mandatów.

Z analizy prof. Jarosława Flisa wynika, że przy takich wynikach liczba mandatów w Sejmie wyglądałaby następująco:

PiS — 192 mandaty
KO — 143 mandaty
Polska 2050 — 72 mandaty
Lewica — 27 mandatów
PSL-Koalicja Polska — 24 mandaty
Oznacza to, że Zjednoczonej Prawicy do większości, wynoszącej 231 mandatów, brakowałoby aż 39 mandatów.

A to i tak wyliczenia bez Konfy, która pewnie się do 5% doczłapie, chyba że się pozabijają przed wyborami o jedynki na listach

Edytowane przez Cardi

18 minut temu, josephnba napisał:

Też masz Jarka za idiotę? 

Ja np nie mam, choć nie lubię skurczybyka 

Uważam, że rozpoczął mu się już zespół otępienny, ciężko tak ocenić z zewnątrz na podstawie polityki, ale wydaje mi się, że się pogarsza intelektualnie. Oczywiście ocenić lepiej jest to tylko w stanie ktoś z jego otoczenia

12 minut temu, Cardi napisał:

KO — 143 mandaty
Polska 2050 — 72 mandaty
Lewica — 27 mandatów

Ja pierdolę, oni wszyscy w jednej koalicji.
Toż to się szykuje piękna komedia.

Szkoda, że konfa nie wejdzie, miałbym symulację parlementu z 1991-1995 na żywo 

4 godziny temu, Cardi napisał:

Twardy elektorat dla PiS teraz nie ma znaczenia. Z twardego elektoratu nie naruchają 231 mandatów.

Z analizy prof. Jarosława Flisa wynika, że przy takich wynikach liczba mandatów w Sejmie wyglądałaby następująco:

PiS — 192 mandaty
KO — 143 mandaty
Polska 2050 — 72 mandaty
Lewica — 27 mandatów
Oznacza to, że Zjednoczonej Prawicy do większości, wynoszącej 231 mandatów, brakowałoby aż 39 mandatów.

A to i tak wyliczenia bez Konfy, która pewnie się do 5% doczłapie, chyba że się pozabijają przed wyborami o jedynki na listach

Czyli Hołownia z Kaczyńskim pod rękę? 

Ale to byłoby.... łatwe do przewidzenia

Może mucha znów byłaby ministrem sportu (chyba już wie ile części ma mecz hokeja) 

A propos Kaczyńskiego to czy on nie miał przejadać naszą kasę ostatnią już kadencję? 

Wiadomo czy zamierza znów kandydować?

3 minuty temu, josephnba napisał:

Czyli Hołownia z Kaczyńskim pod rękę? 

Ale to byłoby.... łatwe do przewidzenia

Może mucha znów byłaby ministrem sportu (chyba już wie ile części ma mecz hokeja) 

A propos Kaczyńskiego to czy on nie miał przejadać naszą kasę ostatnią już kadencję? 

Wiadomo czy zamierza znów kandydować?

Generalnie PiS miało upaść w 2017 z powodu bankructwa jak pamietam

2 godziny temu, RappaR napisał:

Generalnie PiS miało upaść w 2017 z powodu bankructwa jak pamietam

No nie upadło. Za to mamy dziś pierwszą rocznicę mianowania Olgi Semeniuk przewodniczącą Rady Polskiej Agencji Kosmicznej. 50 osobowej agencji o budżecie 10 mln złotych rocznie. Pewnie po tym" https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/polska-agencja-kosmiczna-kontrola-nik,170,0,2336426.html

No i w przyszłym roku na gwiazdkę to już niektórzy będą mogli podarować swoim żonom polskie samochody elektryczne a za dwa lata będzie ich już milion na naszych drogach. Muszą się trochę śpieszyć z produkcją bo w 2027 otwarcie CPK więc już całkiem niedługo - a wiadomo, że elektryczne taksówki w modzie.

Edytowane przez Sebastian

Przecież to jest jakieś polityczne science- fiction. Żadna z partii opozycyjnych po lewej stronie Pisu nie wejdzie z nimi do koalicji, nawet PSL. Jedyną możliwością utrzymania władzy przez Pis jest koalicja z Konfederacją, co też jest bardzo mało prawdopodobne. 

Konfederacja jak zwykle w sondażach jest niedoszacowana, teraz mają rok na jeszcze głębsze schowanie Korwina i nową odsłonę z Mentzenem więc spokojnie mogą powalczyć z PSL-em o przedostatnią pozycję w wyborach.

Patrzę na te sondaże i stwierdzam, że miałem rację co do Polaków. 

A i nowy super projekt https://businessinsider.com.pl/prawo/firma/pis-betonuje-spolki-na-razie-piec/qzx2xc9 z cyklu nasiebie+ po projekcie ustawy która ma wyjąc część zwolenników PiS spod działania prawa teraz ustawa przykorycienacałeżycie+

Edytowane przez Sebastian

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat