Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, fluber napisał:

A teraz nie dajemy rady?:)

Teraz to nawet nie wiemy czy dajemy radę bo mamy trochę chaos po wprowadzeniu ładu. 

Zobaczymy jakie będą podwyżki inflacyjne, w tej chwili nawet nie ma jak rozmawiać o podwyżce, bo nikt nie potrafi stwierdzić jakie kwoty będą wyjściowe 

20 minut temu, matek napisał:

Bardziej niż o komisję, raczej chodzi tutaj o to, żeby opozycja nie wygrała głosowania nad jakimś swoim głośnym projektem. Wizerunkowo słabo przy własnej większości. 

Czy ja wiem ?

Sprawa Pegasusa - niezależnie od tego kogo podsłuchiwali - już w kwestii zakupu jest sprawą śmierdzącą. PiS kupił go z funduszu z którego nie mógł według prawa go kupować, W dodatku Patkowski - ten co powiedział, że przedsiębiorcy są nieuczciwi - zaakceptował ten wydatek pisząc o znikomej szkodliwości  czynu dla finansów publicznych. Mówimy o 25 mln złotych. W Polsce każe się przedsiębiorców za brak paragonu na 5 złotych i wtedy nikt nie mówi o znikomej szkodliwości czynu  dla finansów publicznych. 

Oczywiście podwójne standardy u tych ludzi nie są dla mnie nowością. Ale w takiej komisji można by temu człowiekowi zniszczyć karierę na co sobie po prostu zasłużył. 

Dodatkowo dowiedzielibyśmy się kto jest "sędzią na telefon" Kaczyńskiego, bo przecież trzeba na takie podsłuchu uzyskać pozwolenie sądu.

Taka komisja mogłaby odebrać PiSowi 10-15% głosów - bo oczywiste, że głosów twardego jądra jak Rappar nic PiSowi nie odbierze, dopóki przelewy będą na czas ;)

20 godzin temu, polskignom napisał:

Kolejny ciekawy papierek ekonomiczny wyszedł, @Sebastianpowinien Cię zainteresować.

Wprowadzenie płacy minimalnej w Niemczech zwiększyło wydajność,  znacznie zwiększyło place i nie miało negatywnego efektu na zatrudnienie. Nastąpił znaczący przepływ pracowników z firm o niskiej do firm o wysokiej wydajności.

Czyli w sumie to dokładnie potwierdza jaka jest i powinna być rola płacy minimalnej. A gadki o 1800 max dla imadła to nic innego jak średniowieczna ekonomia ;).

Link dla zainteresowanych:

https://academic.oup.com/qje/article/137/1/267/6355463

A teraz omów tę właściwą Turcję, a nie tę nad Renem.

Ciekaw jestem wniosków.

6 godzin temu, Cardi napisał:

A teraz omów tę właściwą Turcję, a nie tę nad Renem.

Ciekaw jestem wniosków.

Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. :) 

Ale jak rozwiniesz to się chętnie odniosę. Mam tylko nadzieje, ze Twe wnioski do moich uwag będą nieco inne niż w przypadku bana Konfy na fejsie :)

21 minut temu, fluber napisał:

Jak masz znajomości w sądzie to możesz w ogóle się nie stosować

Wolałbym w rządzie. Dorobił bym sobie w jakiś radach nadzorczych a kaskę zainwestował w nieużytki na których stanie kiedyś jakaś elektrownia czy coś. Połowę bym odpalił na kampanię ale potem odzyskał w dotacji z ministerstwa kultury na odbudowę dworku na emeryturę. 

18 minut temu, Krzemo napisał:

Ważne jest uzasadnienie wyroku, chętnie bym poczytal. Może prokurator dał dupy, albo uwalili nagrania jako dowody.

Generalnie in dubio pro reo i do domu.

Oskarżony nie stworzył takiej sytuacji, która sprowadzałaby zagrożenie dla zdrowia lub życia wielu osób. Sąd uznał, że pomimo brawurowej jazdy, łamiąc przy tym zasady obowiązujące w ruchu drogowym, poruszając się z dużą prędkością i powodując dezorganizację ruchu drogowego, oskarżony w krytycznym czasie panował nad swoim pojazdem. To stanowisko znajduje odzwierciedlenie w opinii biegłego

5 godzin temu, polskignom napisał:

Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. :) 

Ale jak rozwiniesz to się chętnie odniosę. Mam tylko nadzieje, ze Twe wnioski do moich uwag będą nieco inne niż w przypadku bana Konfy na fejsie :)

Ponad połowa Turków pracuje za minimalną, idealne państwo, czy nie?

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/prawo-i-podatki/ulga-dla-klasy-sredniej-premier-powiedzial-o-zasadzie-zlotowka-za-zlotowke-i-znow-nie/f58ctrv

Czy przypadkiem o takich rzeczach nie powinniśmy wiedzieć wcześniej  ? :) Co ważniejsze, czy rząd nie powinien o tym wiedzieć wcześniej ? :)

Pajace, po prostu pajace. 

2 minuty temu, Krzemo napisał:

Może i powinniśmy, ale co zrobisz?

Będę namawiał ludzi do tego aby więcej nie składali swojego losu w ręce takich pajaców. 

Ale bardziej mnie ciekawi jak za kilka lat podejdzie do tego kontrola skarbowa i kto wtedy odpowie za to całe zmieszanie. Bo jakoś tak mam wrażenie, że rząd umyje ręce jak zwykle. Wszak "nasz" minister powiedział swoją łamaną polszczyzną, że uchwała była w październiku (Duda podpisał w Listopadzie) więc było dużo czasu aby się nauczyć i dostosować :) To nic, że pajac 8 stycznia rozporządzeniem próbował ratować sytuację (ale prawnie to nie działa - taka pułapka) 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat