Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, fluber napisał:

A obniżka podatku nie jest podwyżka emerytury? 

Bywasz strasznie męczący ale pewnie masz tego świadomość 🤣

5 minut temu, jack napisał:

Pytam tylko czy Ład obejmuje również podwyżkę emerytur uwzględniającą inflację.

Poprawiłem. Zadowolony? 

Jak wiedzę, przy tym akurat nie grzebali.

10 minut temu, Sebastian napisał:

Nie są wygórowane ale nie są niskie. Mediana wynagrodzeń wynosi  pewnie gdzieś koło 3300 zł na rękę. 

Ale to co Fluber napisał + większość jednak z aglomeracji różnych, gdzie kapucha wieksza (tak można wnioskować po tym i pobocznych tematach w dziale inne).

Bywasz strasznie męczący ale pewnie masz tego świadomość 🤣

Tylko jak chcę komuś utrzeć nosa:) 

Poprawiłem. Zadowolony? 

Jak wiedzę, przy tym akurat nie grzebali.

Reformujac system podatkowy w Polsce nie grzebali przy waloryzacji emerytur:) 

Teraz, Deltuś napisał:

A może chce? Tweeta już skasował. Co tam nabazgrolił? 

Mniej więcej ze 50 złotych do góry poszły zasiłki więc wyborcy PiS są zadowoleni i zdjęcie gościa podobnego do Twojego awatara z butelka wódki:) 

1 minutę temu, jack napisał:

Żebyś musiał się produkować bez sensu 

Czyli zaczęło się od wyborców PiS którzy nie umieją liczyć a skończyło się na pełnej samokrytyki konkluzji że nic do Ciebie nie dociera;) udany wieczór:) 

Teraz, Sebastian napisał:

Pierwszy raz jakieś 10 lat temu:) 

3 minuty temu, fluber napisał:

Czyli zaczęło się od wyborców PiS którzy nie umieją liczyć a skończyło się na pełnej samokrytyki konkluzji że nic do Ciebie nie dociera;) udany wieczór:) 

Jedno nie wyklucza drugiego. Ale świetnie, że masz poczucie dobrze wypełnionego obowiązku 🤣

To jak, będą te 13 i 14 emerytury? Czy po Ładzie już nie starczy na nie?

Edytowane przez jack

7 minut temu, Sebastian napisał:

Mnie tam takie rzeczy martwią, ale widzę, że po Was spływają. 

Nie spływają, ale wiadomo było, ze to wyjdzie. Brak porządnego msz to jeden z największych problemów PiS. Anyway Izrael ma teraz inne rzeczy na głowie niż reparacje od Polski, wiec raczej bym się nie spodziewał w tym kierunku następnych ruchów na razie. A Nowaka pewnie odwołają i tyle. 

7 godzin temu, darkonza napisał:

Dla mnie to najlepsze historie bo tłumaczą ekonomię na poziomie podstawowych zasad, można by powiedziec kwantów, a jak jakiś ekonomista mowi "ze trzeba ciąć koszty pracownicze i zwiększać wydajność" to ludzie kiwaja głowami, zaś rozbicie tego na czynniki pierwsze jak z fryzjerami i barmani pokazuje ze w tym twierdzeniu jest powiedziane "powinniście zarabiać mniej a pracowac więcej" i teraz kiwanie głowami się skończy.

Mówienie ze powinno być tanio w uproszczeniu polega na egoizmie, w stylu "ja chce zarabiac coraz wiecej by mnie było stać, a wszyscy wokół maja zarabiac mało zebym ja miał tanio"

zeby bylo najprosciej - fryzjerzy i barmani nie moga tylko i wylacznie stac sie bardziej "wydajni" przez to jak duzo/szybka obetna wlosow, zaserwuja browarow - tam sa limity i tu zgoda. Oni musza liczyc ze ci w bardziej "rozwojowych" dziedzinach w ich kraju/regionie zaczna zarabiac lepiej i bedzie ich stac na placenie wiecej tym najmniej "zaawansowanym". To gospodarka (...i jej zaawansowanie i innowacja -> zyski) ciagnie tych z dolu do gory, relatywnie do innych krajow. "fryzjerzy i barmani" nie maja wielkiego wplywu na gospodarke i jej konkurencyjnosc, ale gospodarka im bardziej oparta na "fryzjerach i barmanach" tym mniej beda ci fryzjerzy zarabiac w porownaniu do fryzjerow i barmanow z innych krajow.

dlatego tak czesto powtarza sie pytanie: "dlaczego mechanicy, robotnicy, glazurnicy i ciesle zarabiaj'o mniej w PL niz w UK/US, przeciez wykonuja ta sama prace, ba! nawet lepiej i bardziej wydajnie! dlaczego nie zarabiaj'o w zlotowkach tyle co robotnicy w US/UK w dularach albo funtach! dlaczego ta przekleta zlotowka = 0.25$!/0.2ojro!".

Ej muszę Wam powiedzieć, że Polska to bogaty kraj. Właśnie mój pracownik jadąc do pracy brał udział w "kolizji" drogowej. Wąska droga była i stuknęli się z autem jadącym z naprzeciwka lusterkami. Wiadomo wina obopólna. Drugi kierowca stwierdził, że trzeba koniecznie wezwać Policję. W efekcie obaj dostali po mandacie, po 1050 zł mandatu :) Gdzie my żyjemy..

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat