Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, julekstep napisał:

Ponieważ spędziwszy czas w krajach bogatych zarówno tych idących w kapitalizm (Usa - i to dość dawno temu, teraz byłby chyba jeszcze większy efekt wow) jak i socjal (Dania) uważam że lepiej dążyć do modelu społeczeństwa w którym żadne dziecko nie chodzi głodne niż do takiego w którym najbogatsi latają kutasami po orbicie for fun. I tak - mam świadomość że w PL muszą przeminąć jeszcze ze dwa pokolenia zanim w ogóle będzie szansa na model 'skandynawski' -> ale to nie zmienia 'słuszności' idei.

tak , ale droga którą nas prowadzi PiS to nie jest model skandynawski. Od 14-17 był wyraźny spadek współczynnika Giniego a w 18-20 mamy wzrost ( za 21 nie ma danych ) . nierówności rosną i ten podatek może to pogłębić , facet który jest milionerem i ma 13 mieszkań zapłaci podatek i ma wyjebane a osoba która ma 3-4 mieszkania to odczuje . PiS live 

4 minuty temu, Koelner napisał:

tak , ale droga którą nas prowadzi PiS to nie jest model skandynawski. Od 14-17 był wyraźny spadek współczynnika Giniego a w 18-20 mamy wzrost ( za 21 nie ma danych ) . nierówności rosną i ten podatek może to pogłębić , facet który jest milionerem i ma 13 mieszkań zapłaci podatek i ma wyjebane a osoba która ma 3-4 mieszkania to odczuje . PiS live 

no dlatego dobrze jakby były fajnie dopracowane szczegóły (progresja od ilości mieszkań, albo łącznej wartości assetów / exceptions jak idzie podatek od wynajmu, który jest nie mniejszy niż kwota podatku od nieruchomości itp)

aha - i zgodnie z definicją, którą tu zapodał ely3 bodajże (milioner to osoba o 'majątku' wartym milion+) to raczej każdy posiadający 3-4 mieszkania też jest luźno milionerem :) 

Edytowane przez julekstep

9 minut temu, julekstep napisał:

no dlatego dobrze jakby były fajnie dopracowane szczegóły (progresja od ilości mieszkań, albo łącznej wartości assetów / exceptions jak idzie podatek od wynajmu, który jest nie mniejszy niż kwota podatku od nieruchomości itp

jeśli ich rządy m.in przez politykę socjalną pogłębiają nierówności to wierzysz , że jednym podatkiem zmienią wektor do modelu skandynawskiego ? wątpliwe 

13 minut temu, Koelner napisał:

jeśli ich rządy m.in przez politykę socjalną pogłębiają nierówności to wierzysz , że jednym podatkiem zmienią wektor do modelu skandynawskiego ? wątpliwe 

'ich rządy pogłębiają nierówności' bo 'współczynnik Giniego'

eeee z tego co widzę to do 2018 (a nie do 2017 jak sugerowałeś), za ich rządów ten współczynnik spadał osiągając w peaku wartości duńskie właśnie, w 2019 trochę podskoczył (ale dalej był niższy niż w 2017) a za 2020 nie widzę danych (co ma średnie znaczenie i tak bo 2020 był rokiem globalnie mocno specyficznym)

więc porównując ich rządy do rządów PO przy użyciu wybranego przez Ciebie wskaźnika upewniam się w tym, że PiS jest najlepszą opcją (co nie znaczy że idealną ofc) do zmieniania Polski w tym właśnie kierunku :) - dzięki za upewnienie mnie w moich przekonaniach (nikt Cię nigdy tak nie przekona do pisu jak analiza argumentów antypisów! xD) 

11 minut temu, julekstep napisał:

'ich rządy pogłębiają nierówności' bo 'współczynnik Giniego'

eeee z tego co widzę to do 2018 (a nie do 2017 jak sugerowałeś), za ich rządów ten współczynnik spadał osiągając w peaku wartości duńskie właśnie, w 2019 trochę podskoczył (ale dalej był niższy niż w 2017) a za 2020 nie widzę danych (co ma średnie znaczenie i tak bo 2020 był rokiem globalnie mocno specyficznym)

więc porównując ich rządy do rządów PO przy użyciu wybranego przez Ciebie wskaźnika upewniam się w tym, że PiS jest najlepszą opcją (co nie znaczy że idealną ofc) do zmieniania Polski w tym właśnie kierunku :) - dzięki za upewnienie mnie w moich przekonaniach (nikt Cię nigdy tak nie przekona do pisu jak analiza argumentów antypisów! xD) 

W 2020 wrósł możesz to szybko znaleźć :) wyraźne spadki były w 13-14 a następnie 15-16 ( 500 plus ) ale w 19 zrobił się nagły wzrost niwelując poprzedni spadek , więc nie wiem o co chodzi Ci znowu z tą nudną bajką o antypis :)

34 minuty temu, julekstep napisał:

no dlatego dobrze jakby były fajnie dopracowane szczegóły (progresja od ilości mieszkań, albo łącznej wartości assetów / exceptions jak idzie podatek od wynajmu, który jest nie mniejszy niż kwota podatku od nieruchomości itp)

Pewnie, że fajnie by było gdyby dopracować szczegóły ale robiłem dziś zakupy w punkcie pocztowym 😜

Nie wierzę, że tego nie spierdolą, przypadkiem czy specjalnie. 

Zresztą mam już pomysł na promocję rodzin wielodzietnych jak będzie można przepisywać mieszkania na dzieci uciekając od ilości posiadanych mieszkań.

15 minut temu, Koelner napisał:

W 2020 wrósł możesz to szybko znaleźć :) wyraźne spadki były w 13-14 a następnie 15-16 ( 500 plus ) ale w 19 zrobił się nagły wzrost niwelując poprzedni spadek , więc nie wiem o co chodzi Ci znowu z tą nudną bajką o antypis :)

w 2018 był najwyższy spadek, na tyle duży że wzrost w 19 wcale go nie 'zniwelował' - https://sdg.gov.pl/statistics_nat/10-3-a/

co do 2020 to znalazłem tylko taką stronkę z danymi za ten rok https://countryeconomy.com/demography/gini-index/poland , ale nie znam źródła (chociaż do 2019 zgadza się z oficjalnymi danymi i z niej wynika że w 2020 był historyczny spadek :) )

bajka o antypis niby nudna, ale ciągle prawdziwa ❤️ 

13 minut temu, jack napisał:

Pewnie, że fajnie by było gdyby dopracować szczegóły ale robiłem dziś zakupy w punkcie pocztowym 😜

Nie wierzę, że tego nie spierdolą, przypadkiem czy specjalnie. 

Zresztą mam już pomysł na promocję rodzin wielodzietnych jak będzie można przepisywać mieszkania na dzieci uciekając od ilości posiadanych mieszkań.

dlatego piszę że idea jest słuszna -> jak ogarną szczegóły to zobaczymy...tak czy siak ja wierzę (jeśli już już schodzimy w rejony politycznej wiary), że na pewno mają większą szanse na sukces niż ich odpowiednicy z KO :)  (mając ofc świadomość że jeśli chodzi o jakość aktów prawnych to na pewno jest duży room for improvement -> i tu niestety trzeba mocno się starać, bo te 2 pokolenia o których pisałem trzymają się mocno i szukają tylko możliwości żeby cwaniakować :))

4 minuty temu, julekstep napisał:

w 2018 był najwyższy spadek, na tyle duży że wzrost w 19 wcale go nie 'zniwelował' - https://sdg.gov.pl/statistics_nat/10-3-a/

co do 2020 to znalazłem tylko taką stronkę z danymi za ten rok https://countryeconomy.com/demography/gini-index/poland , ale nie znam źródła (chociaż do 2019 zgadza się z oficjalnymi danymi i z niej wynika że w 2020 był historyczny spadek :) )

bajka o antypis niby nudna, ale ciągle prawdziwa ❤️ 

nie no już przesadzasz - z Twoich danych od 2010 był dwa razy wzrost 13-14 o 0.1 i 18-19 o 0.7!!! a najwyższe spadki 15-16 o 0.8 oraz 1.4 ( 500 plus ) . zbyt różowe masz okulary dla PiS :P

2 godziny temu, josephnba napisał:

Majewskiego wyjebali bo content się zajebiście przejadł i ten pseudo prezenter przestał kogokolwiek bawić a zaczął zwyczajnie męczyć i nudzić 

O ile ktoś już wcześniej uważał go za zabawnego

Przecież sam prezes TVN w wywiadzie dla wprost powiedział o powodach zwolnienia majewskiego:

wszyscy, którzy zawodzą, wylatują. On się sprawdzał, kiedy emocje leżały na ulicach. Ale lemingi nie chcą, żeby się specjalnie śmiano z Platformy Obywatelskiej.

2 godziny temu, jack napisał:

Ciekawe kto, na jakiej podstawie i jak często będzie określał wartość nieruchomości. 

Weźmie się może kwotę z ubezpieczenia? :) nie wiem:) 

30 minut temu, Koelner napisał:

nie no już przesadzasz - z Twoich danych od 2010 był dwa razy wzrost 13-14 o 0.1 i 18-19 o 0.7!!! a najwyższe spadki 15-16 o 0.8 oraz 1.4 ( 500 plus ) . zbyt różowe masz okulary dla PiS :P

Robi Ci jakaś różnice czy ciąg wygląda 8-7-6-5 czy 8-6-7-5? :) za PiS współczynnik spada, end of story

28 minut temu, fluber napisał:

Weźmie się może kwotę z ubezpieczenia? :) nie wiem:) 

z oświadczenia majątkowego 😜

Zrzucą na właściciela po czym będą karać za zaniżanie wartości zmuszając do sporządzania operatów szacunkowych. Sprzeda się jako walkę z mafią mieszkaniową. 

Godzinę temu, fluber napisał:

Robi Ci jakaś różnice czy ciąg wygląda 8-7-6-5 czy 8-6-7-5? :) za PiS współczynnik spada, end of story

18-19 wzrósł …. statystyka pokazuje , że od 2010 współczynnik spada i przy 500 plus spadł najmocniej aby później ponownie się odbić - to jest end of story 2020 ta sama tendencja https://www.rp.pl/finanse/art106891-w-2020-roku-dochody-polakow-realnie-wzrosly-o-2-proc

44 minuty temu, jack napisał:

z oświadczenia majątkowego 😜

Zrzucą na właściciela po czym będą karać za zaniżanie wartości zmuszając do sporządzania operatów szacunkowych. Sprzeda się jako walkę z mafią mieszkaniową. 

beka , bo przed pisem ktoś mógł wziąć mieszkanie warte 6000/m2 a teraz jak kosztuje 10000/m2 to zapłaci od tej ceny , czyli PiS-case bogatsi będą bogatsi :) 

Edytowane przez Koelner

6 minut temu, Koelner napisał:

18-19 wzrósł …. statystyka pokazuje , że od 2010 współczynnik spada i przy 500 plus spadł najmocniej aby później ponownie się odbić - to jest end of story 2020 ta sama tendencja https://www.rp.pl/finanse/art106891-w-2020-roku-dochody-polakow-realnie-wzrosly-o-2-proc

Statystyka pokazuje że w 2020 jest 27,2 a za po spadało o jakieś 0,1 rocznie. PiS agresywnie podnosi minimalna i poza 500 plus to główne źródło spadku różnic w dochodach. 

2 minuty temu, Koelner napisał:

no a RP.pl powołuje się na dane gus że poszło w górę :P

RP.pl powołując się na dane gus pisze że w 2019 współczynnik wyniósł 30,1% kiedy na stronie GUS jest podany 28,5% :) 

takie potworki powstają jak się posty opiera na gotowcach :) 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat