jack Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 1 minutę temu, RappaR napisał: 100k, co z pozostałymi 5 900k? 100k tylko w Prusach zachodnich i tylko do kwietnia 1940. I nie jak leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Teraz, jack napisał: 100k tylko w Prusach zachodnich i tylko do kwietnia 1940. I nie jak leci. Oki. To daj mi linki o akcjach w Małopolskim tego typu po 1941 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcp78 Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Moja przyszywana ciocia przeżyła sachsenhausen (nie wiem jak się to pisze, i nie chce mi się sprawdzać). Z jej opowieści (a byłem wówczas młodym nastolatkiem) zapamiętałem opis pewnego zdarzenia. Razu pewnego, gdy ciocia pracowała w stolarni, znienacka podszedł do niej kapo i ją uderzył (myślał, że robiła coś na własną rękę). Zobaczył to niemiecki oficer i przykładnie, na oczach wszystkich, ukarał tego 'funkcyjnego' przestrzegając ew. naśladowców, że każde samowolne użycie siły wobec wieźniów będzie surowo karane!; ciotka b. szanowała szwabów za ich 'ordnung'... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Oświęcim nie był katownia SS Nie k****, był miejscem spotkań, nawet filmiki nagrywali jak Żydzi siedzą przy kawie po pracy Najwięksi zwyrodnialcy niemieccy z czasów 2ws to były załogi obozów więc można przypuszczać, że raczej lekko nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 23 minuty temu, RappaR napisał: Oki. To daj mi linki o akcjach w Małopolskim tego typu po 1941 Jasne, będę Ci terasz szukał niemieckich akcji w różnych zakątkach Polski i w różnym okresie. Pisałeś, że mordowali jak leci a ja Ci dałem linka, że nie jak leci. Niemcy w odróżnieniu od ruskich mieli jakiś plan a ruskie po prostu spuścili mongołów ze smyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Niemcy w pierwszej kolejności likwidowali Żydów cyganów, chorych Oczywiście ze był plan mordu na Polakach, ale duzo później, kiedy już wybudują dla rzeszy co mają wybudować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Jakby Polacy weszliby w sojusz z Hitlerem to nagle stalibyśmy się potomkami Wandalów oraz Gotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 20 minut temu, josephnba napisał: Oczywiście ze był plan mordu na Polakach, ale duzo później, kiedy już wybudują dla rzeszy co mają wybudować Następny. Masz tu linka do zorganizowanej czystki na Polakach zaraz na początku wojny: https://pl.wikipedia.org/wiki/Intelligenzaktion Polska inteligencja nie była potrzebna do budowania rzeszy a mogła jedynie przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Godzinę temu, kcp78 napisał: Moja przyszywana ciocia przeżyła sachsenhausen (nie wiem jak się to pisze, i nie chce mi się sprawdzać). Z jej opowieści (a byłem wówczas młodym nastolatkiem) zapamiętałem opis pewnego zdarzenia. Razu pewnego, gdy ciocia pracowała w stolarni, znienacka podszedł do niej kapo i ją uderzył (myślał, że robiła coś na własną rękę). Zobaczył to niemiecki oficer i przykładnie, na oczach wszystkich, ukarał tego 'funkcyjnego' przestrzegając ew. naśladowców, że każde samowolne użycie siły wobec wieźniów będzie surowo karane!; ciotka b. szanowała szwabów za ich 'ordnung'... Reparacje wyniosą 0,49€ i 10 sztuk słodyczy Hanuta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 49 minut temu, Cardi napisał: Reparacje wyniosą 0,49€ i 10 sztuk słodyczy Hanuta. Cytat Co więcej mogę zapewnić, że na pewno bardziej skutecznie, w sposób normalny, aniżeli robi to obecny rząd, bo tam nie ma dyplomacji Zabrakło standardowego "Proszę mi wierzyć". 1 godzinę temu, josephnba napisał: Oczywiście ze był plan mordu na Polakach, ale duzo później, kiedy już wybudują dla rzeszy co mają wybudować Wiadomo, oni też chcieli dopaść Bolka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 2 godziny temu, jack napisał: Niemcy w odróżnieniu od ruskich mieli jakiś plan a ruskie po prostu spuścili mongołów ze smyczy. i to jest właśnie to co stawia Niemców wyżej w kategorii bycia siusiakami -> to że oni w sposób wyrachowany działali 'zgodnie z planem' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 10 minut temu, julekstep napisał: i to jest właśnie to co stawia Niemców wyżej w kategorii bycia siusiakami -> to że oni w sposób wyrachowany działali 'zgodnie z planem' bardziej spontanicznie dla potrzeb - do SS brali nawet kolorowych jak zaszła potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcp78 Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 1 godzinę temu, Cardi napisał: Reparacje wyniosą 0,49€ i 10 sztuk słodyczy Hanuta. Nie wiem czemu akurat do mnie te linki 'podsylasz'. I w ogóle nie bardzo rozumiem ocb. Jeśli możesz, dojaśnij... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 2 minuty temu, Koelner napisał: bardziej spontanicznie dla potrzeb - do SS brali nawet kolorowych jak zaszła potrzeba a nie to spoko prawdziwi antyrasiści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 2 minuty temu, kcp78 napisał: Nie wiem czemu akurat do mnie te linki 'podsylasz'. I w ogóle nie bardzo rozumiem ocb. Jeśli możesz, dojaśnij... Do Ciebie jest youtube. Historia nadgorliwego kapo, który przez swoje okrucieństwo był pupilkiem SSmanów. To tak dla kontrastu z wspomnieniem, które przytoczyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcp78 Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 4 minuty temu, Cardi napisał: Do Ciebie jest youtube. Historia nadgorliwego kapo, który przez swoje okrucieństwo był pupilkiem SSmanów. To tak dla kontrastu z wspomnieniem, które przytoczyłeś. Ooo. Już paczę. Dziękuję!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 8 minut temu, Cardi napisał: Do Ciebie jest youtube. Historia nadgorliwego kapo, który przez swoje okrucieństwo był pupilkiem SSmanów. To tak dla kontrastu z wspomnieniem, które przytoczyłeś. To nie bym przecież jedyny przypadek, gdzie więźniowie bardziej niż strażników bali się kapo, zważywszy że na kapo wybierano często kryminalistów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 2 minuty temu, josephnba napisał: To nie bym przecież jedyny przypadek, gdzie więźniowie bardziej niż strażników bali się kapo, zważywszy że na kapo wybierano często kryminalistów Ależ oczywiście, po prostu ten materiał ostatnio oglądałem, to podlinkowałem. Przecież nie zamierzam się licytować tylko jeden przypadek SSmana kata, albo SSmana z zasadami nie stanowi żadnej reguły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcp78 Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 8 minut temu, josephnba napisał: Podejrzewam, co graniczy z pewnością, że dla Bieruta znaczenie miało tu, przede wszystkim, 'sluszne' pochodzenie typa. Swoją drogą, frajer był idealnym kandydatem na ubeka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 https://www.rp.pl/polityka/art36991881-jacek-kurski-odwolany-ze-stanowiska-prezesa-tvp Łociec*** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi