P_M Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:07, fluber napisał(a): No bo to ja zacząłem temat World happines report i suicide rate a nie @P_M @jack Rozwiń Ja nic nie zacząłem, tylko zadałem pytanie w jednej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:34, Reikai napisał(a): No i uważasz, że te setki tysiące osób(a na świecie pewnie miliony), które korzystają z terapii i po której czują się lepiej powinny iść do faceta w sukience, zjeść wafelek i wtedy poczują się jeszcze lepiej? Rozwiń A co z milionami, którym terapia nie pomogła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:34, Reikai napisał(a): No i uważasz, że te setki tysiące osób(a na świecie pewnie miliony), które korzystają z terapii i po której czują się lepiej powinny iść do faceta w sukience, zjeść wafelek i wtedy poczują się jeszcze lepiej? Rozwiń dokladnie tak juz nie wspominajac o tym ile zaoszczedza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:28, Reikai napisał(a): Masz fobie na punkcie nienawiści do psychologów i psychiatrow(nie mylić z c***owymi coachami), takze no nie wiem Rozwiń Większość psychologów szkodzi. I to bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:35, RappaR napisał(a): A co z milionami, którym terapia nie pomogła? Rozwiń Pewnie poszli do psychiatry. Na pewno rozwiązaniem nie jest modlenie się do ewentualnego bytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:37, Reikai napisał(a): Pewnie poszli do psychiatry. Na pewno rozwiązaniem nie jest modlenie się do ewentualnego bytu. Rozwiń Nawet dzieci w trudnych chwilach radzą sobie tworząc wymyślonego przyjaciela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:37, fluber napisał(a): Większość psychologów szkodzi. I to bardzo Rozwiń A co z ludźmi, którym pomaga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:38, Reikai napisał(a): A co z ludźmi, którym pomaga? Rozwiń Musiałbym jakiegoś poznać. Na dłuższa metę żadnemu z moich znajomych to nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 18.08.2022 o 17:38, fluber napisał(a): Nawet dzieci w trudnych chwilach radzą sobie tworząc wymyślonego przyjaciela Rozwiń Czyli tym jest religia? Wymyślaniem sobie ewentualnej osoby która może pomóc jak umrzesz, zamiast farmakologii albo ewentualnie rozmowy i wywiadu który pozwoli Ci znaleźć źródło smutku/problemu? Nic dziwnego więc, że społeczeństwo wybiera działanie zamiast modlenie się w ciemno do niebytu. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Reikai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:37, Reikai napisał(a): Na pewno rozwiązaniem nie jest modlenie się do ewentualnego bytu. Rozwiń statystyki mowia co innego (suicide rate jest zdecydowanie najwyzszy wsrod niewierzacych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:39, Reikai napisał(a): Czyli tym jest religia? Wymyślaniem sobie ewentualnej osoby która może pomóc, zamiast farmakologii albo ewentualnie rozmowy i wywiadu który pozwoli Ci znaleźć źródło smutku/problemu? Nic dziwnego więc, że społeczeństwo wybiera działanie zamiast modlenie się w ciemno do niebytu. Rozwiń Nie, ale skoro rozmawiam z ateista to dostosowuje argumenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:40, fluber napisał(a): Nie, ale skoro rozmawiam z ateista to dostosowuje argumenty. Rozwiń Nah, ja jestem agnostykiem. Ateista nie jestem, bo nie wykluczam. Ba, mam wiele pretensji i pytań, więc mam nadzieję że po śmierci kogoś spotkam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 a więcej kobiet czy mężczyzn się zabija? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:42, Koelner napisał(a): a więcej kobiet czy mężczyzn się zabija? Rozwiń typow i to sa spore roznice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:45, julekstep napisał(a): typow i to sa spore roznice Rozwiń to już wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:40, julekstep napisał(a): statystyki mowia co innego (suicide rate jest zdecydowanie najwyzszy wsrod niewierzacych) Rozwiń I to dowód na co? W dniu 18.08.2022 o 17:42, Reikai napisał(a): Nah, ja jestem agnostykiem. Ateista nie jestem, bo nie wykluczam. Rozwiń To, że nie wykluczasz, to nie znaczy, że nie jesteś ateistą. Brak wiary w Boga determinuje to czy jesteś ateistą czy nie, a zakładam że nie wierzysz ergo jesteś ateistą. Agnostyk to bezużyteczne pojęcie w kontekscie wiary, bo dotyczy wiedzy... W dniu 18.08.2022 o 17:42, Koelner napisał(a): a więcej kobiet czy mężczyzn się zabija? Rozwiń Nieprecyzyjne pytanie. Więcej facetów skutecznie dokonuje samobójstwa w stosunku do kobiet, natomiast kobiety mają więcej prób samobójczych, są w tym po prostu gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:50, P_M napisał(a): I to dowód na co? Rozwiń to chyba oczywiste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:52, julekstep napisał(a): to chyba oczywiste? Rozwiń Not really, można pod wiele rzeczy to podciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:40, julekstep napisał(a): statystyki mowia co innego (suicide rate jest zdecydowanie najwyzszy wsrod niewierzacych) Rozwiń te statystyki (aczkolwiek nie wszędzie jest tak samo, więc skąd różnica? jednym wiara pomogą, a innym nie? a w takich chinach to w ogóle jest odwrotnie, bo więcej samobójstw wśród wierzących. są też badania pokazujące, że ateiści/agnostycy są na tym polu na równi z żydami czy katolikami, a tylko protestanci oraz muzułmanie odstają - generalnie strasznie spłycacie temat) co najwyżej pokazują, że chrześcijanie boją się piekła. od takiej postawy i trwania w egzystencji ze strachu daleka droga do "to mi pomaga". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.08.2022 o 17:54, P_M napisał(a): Not really, można pod wiele rzeczy to podciągnąć. Rozwiń to podciagaj - nie bronie! tak czy siak 'modlenie sie ewentualnego bytu' na bazie tych statow wydaje sie dosc skuteczna forma prewencji jesli chodzi o samobojstwa (szczegolnie ze im bardziej 'hardkorowa' dana religia tym lepsze wyniki - u muslimow problem samobojstw prawie nie wystepuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi