Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, fluber napisał(a):

musiałby to jakoś wyjaśnić, bo te najgrubsze zarzuty wobec pisu, że rozwala nam praworządność, zrobi z nas drugą Grecję i kradnie platforma przebiła z olbrzymią łatwością ( akcje wokół TK, TVP, Giertych z Żurkiem, chore deficyty budzetowe) plus jak dodamy do tego bezprecedensowe niespełnianie obietnic wyborczych

Ja nie będę na nich głosować ale mogę wykaśnić. Tusk wydaje pieniądze na zbrojenia i pensje lekarzy a że nie prowadzi równoległego budżetu to ma deficyt. TK, TVP to odkręcanie jak się da tego co PIS popsuł, można by zostawić ale lepiej już próbować mimo wszystko. Realizację obietnic blokuje prezydent. 

🤷‍♂️
Co do Giertycha to nic nie jest w stanie bronić nawet jego obecności.  

Edytowane przez jack

5 minut temu, jack napisał(a):

Ja nie będę na nich głosować ale mogę wykaśnić. Tusk wydaje pieniądze na zbrojenia i pensje lekarzy a że nie prowadzi równoległego budżetu to ma deficyt. TK, TVP to odkręcanie jak się da tego co PIS popsuł, można by zostawić ale lepiej już próbować mimo wszystko. Realizację obietnic blokuje prezydent. 

🤷‍♂️
Co do Giertycha to nic nie jest w stanie bronić nawet jego obecności.  

Zbrojenia jeszcze mogę zaakceptować, ale jeśli chodzi o służbę zdrowia to:

Średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty na NFZ wynosi obecnie 4,2 do 4,3 miesiąca, co według raportów Fundacji Watch Health Care oraz danych z raportów Narodowego Funduszu Zdrowia jest najdłuższym wynikiem od dekady 

Nic nie tłumaczy aktualnej sytuacji w służbie zdrowia.

Nie żartuj z naprawieniem - przecież to jest próbą zrobienia tego co pis tylko jeszcze bardziej bezprawnie niż oni.

Ja bym chętnie zobaczył które konkrety zablokowali duda i Nawrocki wetując ustawy 

37 minut temu, fluber napisał(a):

Zbrojenia jeszcze mogę zaakceptować, ale jeśli chodzi o służbę zdrowia to:

Średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty na NFZ wynosi obecnie 4,2 do 4,3 miesiąca, co według raportów Fundacji Watch Health Care oraz danych z raportów Narodowego Funduszu Zdrowia jest najdłuższym wynikiem od dekady 

Nic nie tłumaczy aktualnej sytuacji w służbie zdrowia.

Nie żartuj z naprawieniem - przecież to jest próbą zrobienia tego co pis tylko jeszcze bardziej bezprawnie niż oni.

Ja bym chętnie zobaczył które konkrety zablokowali duda i Nawrocki wetując ustawy 

Średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce wzrosł od 2012 roku prawie dwukrotnie. [1, 2]
  • 2012 rok (początek raportów Fundacji WHC): Średni czas oczekiwania na poradę specjalisty wynosił około 2,4 miesiąca.
  • 2015 rok: Średni czas oczekiwania wynosił 2,4 miesiąca.
  • 2019 rok: Czas ten wzrosł do około 4 miesięcy.

No, ale jedli sałatkę :(

Bawili się izraelskim Pegasusem, źle zarządzali Orlenem, zrobili rekordową inflację, cenzurowali piosenki w radiu, itp. itd. No ale ta sałatka najgorsza.

9 minut temu, Pablo81 napisał(a):
Średni czas oczekiwania na wizytę u lekarza specjalisty w Polsce wzrosł od 2012 roku prawie dwukrotnie. [1, 2]
  • 2012 rok (początek raportów Fundacji WHC): Średni czas oczekiwania na poradę specjalisty wynosił około 2,4 miesiąca.
  • 2015 rok: Średni czas oczekiwania wynosił 2,4 miesiąca.
  • 2019 rok: Czas ten wzrosł do około 4 miesięcy.

No, ale jedli sałatkę :(

Bawili się izraelskim Pegasusem, źle zarządzali Orlenem, zrobili rekordową inflację, cenzurowali piosenki w radiu, itp. itd. No ale ta sałatka najgorsza.

Moje AI podaje tak:

Według danych z cyklicznych raportów "Barometr WHC" (Fundacji Watch Health Care), średni czas oczekiwania na poradę lekarza specjalisty w ramach NFZ w badanych latach wynosił:   2023 rok: 3,5 miesiąca.   2019 rok: 4 miesiące.   2015 rok: 2,4 miesiąca. W 2026 roku średni czas oczekiwania na poradę u lekarza specjalisty w ramach NFZ wynosi około 4,2 miesiąca.

A pokazywałem jak wygląda budżet NFZ w porównaniu do inflacji. Krytykuję przecież obecna kadencję po a nie te sprzed 2015.

Bez jaj z tym robieniem inflacji. Cała grupa Wyszehradzka miała w peaku 19,4 procent, Polska 18,4 procent. Pis rządził tylko w Polsce. To nijak ma się do rekordowego zadłużania aktualnie. Moodys obcięło nam rating bo zadłużanie Polski odbywa się w momencie gdy inne kraje tego z jakiegoś powodu nie muszą robić.

Jak Kazik nagrał "uciekam z Polski" to nawet nie było.tego jako opcja do głosowania w polskim radio, jak Orlen kupował akcje Energi po zawyżonej cenie czy będzie płacił podatek od nadmiarowych zysków to jest niby dobre zarządzanie spółką? Nie wiem gdzie tu widzisz różnicę między tymi dwiema partiami. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Wizjonerzy a my psioczyliśmy. 

Mamy od 21 lat duopol i rządy dwóch odklejonych dziadków - Tuska i Kaczyńskiego. Po każdej kolejnej zmianie posuwają się dalej i dalej, najwyższa pora na zmianę. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Mój tie breaker znasz. 

To, że wolisz obsrany sznycel od obszczanego mielonego rozumiem, ale nie rozumiem czemu tiebreaker sprowadza się wyłącznie do wyboru między dwoma powyższymi