Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, DRK napisał(a):

A tu zamówień ni ma.

Może warto mniej sluchać politykó czy związkowców.. Ogólnie to jest tak ,ze oni od kilku lat produkują i sprzedają więcej. Teraz mieli mieć zamowienia do policji i innych słuzb mundurowych ale nie wojska i to miało iśc z SAFE. Ponieważ tego nie ma to jest ryzyko ,ze zwolnią ale,,,, 140 osób na czasowych umowach i to może będa zwolnieni a może nie ale zakład ma pracę. Nadal mają zamówienie ale bez tych nowych niby mają zwolnić jakąs tam część tych czasowców. A  mediach to są takie gadki jakby ten zakład miał upaść. Oni mają specyficzny typ karabinków. 

Solidarnosć ma swoje powody by kręcić aferę i oczywiście długofalowo brak zamówień będzie kłopotem..  Przecież oni w zeszłym roku wybudowali nową halę i zwiększyli znacżąco zatrudnienie a teraz niby mają upaść? Przecież nawet jakby zwolnili wszysckich 140 czasowców to będa mieć zatrudnienie z 24 bo nadal mają sporo produkcji. Tak szczerze to nie do końca wiem z czego jest kręcona ta afera

5 minut temu, ely3 napisał(a):

Solidarnosć ma swoje powody by kręcić aferę i oczywiście długofalowo brak zamówień będzie kłopotem..  Przecież oni w zeszłym roku wybudowali nową halę i zwiększyli znacżąco zatrudnienie a teraz niby mają upaść? Przecież nawet jakby zwolnili wszysckich 140 czasowców to będa mieć zatrudnienie z 24 bo nadal mają sporo produkcji. Tak szczerze to nie do końca wiem z czego jest kręcona ta afera

140 z 600 pracowników to jednak spory procent

dodatkowo na Ukrainie są nawet fotki z ruskimi którzy GROT traktują jako zdobycz i chętnie z nich korzystają

są informacje że MON blokował nawet wyjście Fabryki na rynki zewnętrzne ponieważ gwarantował zamówienia z własnej strony czyt. -> na c*** Wam sprzedaż poza MON jak u nas będzie tego w brud

ogólnie tak się kończy zarządzanie w stylu neoszlacheckim i tym bardziej w realiach KO i herr Tuska, decyzyjność zerowo

za Kaczora od razu założyliby fundusz, poszłaby kasa ze spółek i po temacie

nie dziwie się, że to jest paliwo dla pis i reszty jeśli KO bardzo łatwo da się łapać na tego typu antypolskie wrzutki, za SAFE dla Rheinmetall bierzmy kredyty i umierajmy za to ale naszego fabryki to wyjebane 

Godzinę temu, Koelner napisał(a):

140 z 600 pracowników to jednak spory procent

Ale wiesz ,że te 140 osób było dotrudnionych w 2025 bo tyle mają zamówień. I brak tyc dodatkowych zamówień sprawia ,ze częśc nie będzie miał przedłużonych umów. I nie całe 140 tylko jakaś tam grupa ( tu nie powiem ile bo zaleźnie od xródła była mowa o 20 do 40 osób)

są informacje że MON blokował nawet wyjście Fabryki na rynki zewnętrzne ponieważ gwarantował zamówienia z własnej strony czyt. -> na c*** Wam sprzedaż poza MON jak u nas będzie tego w brud

Przecież oni mają spółkę w USA więc o jakim blokowaniu mówisz? 

nie dziwie się, że to jest paliwo dla pis i reszty jeśli KO bardzo łatwo da się łapać na tego typu antypolskie wrzutki, za SAFE dla Rheinmetall bierzmy kredyty i umierajmy za to ale naszego fabryki to wyjebane 

To chyba oglądamy jakies inne internety bo na razie to PIS jest punktowane za Łucnzika ,że bak zamówień wynika z weta dla SAFe. Jakie paliwo dla PIS jak oni mają ostatnio nawet sondaże poniże 20 %.. Pis jest w defensywie i akurat w obliczu veta dla SAFe marudzenie na temat Łucnzika średnio im służy. A na dodatek firma nadal ma od groma produkcji Więcej niz w 2023 nawet bez tych dodatkowych z MON 

Skoro KO ma obecnie w wielu sondażach najlepsze notowania od roku a PIS w najnowszyc CBOSie spadł o 3% to chyba grubo przesadzasz. Jak dla mnie PIs wrzucając Czarnka i próbujac walczyć z Braunem postawil na złego konia. Bo w przyciąganiu oszolomów nie wygrają a tracą tych racjonalnych wyborców. 

https://dziennikzachodni.pl/tragedia-w-sosnowcu-nie-zyje-lukasz-litewka-posel-na-sejm-rp-zginal-w-wypadku-podczas-jazdy-rowerem/ar/c16p2-28938227

W naszym światku politycznym nie ma zbyt wiele jasnych postaci.

Litewkę akurat odbierałem pozytywnie, nawet pomimo tego, że był z formacji do której nie mam jakiegoś wielkiego sentymentu.

O ile pamiętam to nawet ładnie jedynkę na liście wyborczej (Czarzastego) pokonał startując chyba z ostatniego miejsca.

24 minuty temu, DRK napisał(a):

https://dziennikzachodni.pl/tragedia-w-sosnowcu-nie-zyje-lukasz-litewka-posel-na-sejm-rp-zginal-w-wypadku-podczas-jazdy-rowerem/ar/c16p2-28938227

W naszym światku politycznym nie ma zbyt wiele jasnych postaci.

Litewkę akurat odbierałem pozytywnie, nawet pomimo tego, że był z formacji do której nie mam jakiegoś wielkiego sentymentu.

O ile pamiętam to nawet ładnie jedynkę na liście wyborczej (Czarzastego) pokonał startując chyba z ostatniego miejsca.

yup,

jeden z niewielu posłów wzbudzających sympatię

słabo

Edytowane przez julekstep

11 minut temu, julekstep napisał(a):

yup,

jeden z niewielu posłów wzbudzających sympatię

słabo

dokladnie

Poseł z dużym zaangażowaniem społecznym, jeden z nielicznych posłow ktory starał się coś robić, i realnie pomagał innym , mocno obecny w social mediach i chętny do pomocy, szkoda faceta.

9 minut temu, fluber napisał(a):

Gdyby brać czystą statystykę częstotliwości wypadków i populacji aktywnych posłów to średnio w wypadku komunikacyjnym powinien ginąć jeden poseł na 50 lat. W Polsce po 89 to zmarło chyba z 30.

Liczysz ze Smoleńskiem czy bez? Swoją drogą jazda rowerem po jezdni podpada czasem pod sport ekstremalny. 

27 minut temu, fluber napisał(a):

Gdyby brać czystą statystykę częstotliwości wypadków i populacji aktywnych posłów to średnio w wypadku komunikacyjnym powinien ginąć jeden poseł na 50 lat. W Polsce po 89 to zmarło chyba z 30.

Jak przeczytałem o wypadku i skojarzyłem jaki był Litewka od razu miałem skojarzenie „co za przypadek”

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Jak przeczytałem o wypadku i skojarzyłem jaki był Litewka od razu miałem skojarzenie „co za przypadek”

21 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Liczysz ze Smoleńskiem czy bez? Swoją drogą jazda rowerem po jezdni podpada czasem pod sport ekstremalny. 

czasami trzeba pokazać tym politykom skąd im nogi wyrastają 

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie, wciąż nie wygląda.

Zresztą sama statystyka która wskazałem dotyczy właśnie śmierci w nadzwyczajnych wydarzeniach.

Gdyby Tupolew wystartował o czasie (miał pół godziny opóźnienia) to nie lądowałby w Smoleńsku we mgle. Cała reszta to już efekt domina. 

33 minuty temu, Życie_to_mem napisał(a):

Gdyby Tupolew wystartował o czasie (miał pół godziny opóźnienia) to nie lądowałby w Smoleńsku we mgle. Cała reszta to już efekt domina. 

tylko jedna rzecz jest ciekawa że po Smoleńsku ten reset z ruskimi zaczął się sypać na całej naszej długości geograficznej ( w sumie od protestów w 2009 gdzie ulotki były takie same w innych miejscach gdzie były rewolucje spontanicznie )

28 minut temu, Koelner napisał(a):

tylko jedna rzecz jest ciekawa że po Smoleńsku ten reset z ruskimi zaczął się sypać na całej naszej długości geograficznej ( w sumie od protestów w 2009 gdzie ulotki były takie same w innych miejscach gdzie były rewolucje spontanicznie )

Obie kwestie nie mają ze sobą większego związku. W katastrofie smoleńskiej istota rzeczy tkwi przecież w tym, że ten samolot znalazł sie zbyt nisko nad lotniskiem we mgle. Jedyną winą ruskich jest to, że kontrola lotów nie kazała pilotom odpowiednio wcześniej spierdalać na inne lotnisko. Podejrzewam, że ci kontrolerzy zwyczajnie bali sie wydać tak stanowcze polecenie samolotowi prezydenckiemu (bo istniało ryzyko, że będą obwiniani o utrudnienie polskiej delegacji uczestnictwa w uroczystosciach).