Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, fluber napisał(a):

Ja nie nazwę klasą średnią kogoś, kto na początku drugiego tygodnia miesiąca nie ma nic.

ale tak zyje klasa srednia na zachodzie i zaczyna zyc prawie cala Polska klasa srednia. te artykuly to nic nowego. w Polsce dojdzie teraz przyspieszony tryb zubozania tej "nowej" klasy sredniej bo nowe roczniki maja przejebane przy obecnej strukturze dochod vs koszty zycia. moje roczniki zalapaly sie jeszcze na niespotykana aprecjacje wartosci nieruchomosci o czym nowe roczniki wchodzace na rynek pracy beda mogly pomarzyc (chyba ze konfederacja zacznie sprowadzanie brakujacych 100k-200k wykwalifikowanych ludzi rocznie zeby utrzymac obecny standard.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Ja nie nazwę klasą średnią kogoś, kto na początku drugiego tygodnia miesiąca nie ma nic.

bo to jest twoj bon-mot i wysmiewanie zachodu, szczegolnie amerykanow ktorzy maja gigantyczne budzety rozporzadzalne i potrafia je calosciowo przepierdolic.

ale oni zyja tu i teraz a Ty mieszkasz na obrzezach europejskich z dwoma phd w household w wyremontowanym poniemieckim bunkrze bez dzieci.

Edytowane przez memento1984

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

— Ale wczoraj oglądałem "American Psycho" i tam Christian Bale też podobno był upper middle, a miał wielki apartament na Manhattanie i szofera — uśmiecha się.

Christan Bale był synem prezesa firmy z Fortune500.

Generalnie ciężko mi postawić nad nim kogoś. 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Jeżeli ktoś może przeżyć max 3 miesiące bez pracy, to z pewnością nie jest klasą średnią.

Wedle Twojej definicji co najmniej dwóch lekarzy u mnie w wieku 45+ nie są klasą średnią. 

Śmiem twierdzić że Polska klasa średnia  to takie samo kłamstwo jak kilka innych w ostatnich latach:

- po co mieszkanie na własność jak można wynająć (po co jakąkolwiek własność)

- se**working jest jak normalna praca, w zasadzie jesteśmy terapeutkami.

- kariera w korpo - bezpieczeństwo na lata.

- kredyt to normalna sprawa, (żyjmy pod korek)

I wiele innych narracji, kłamstw etc.

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Christan Bale był synem prezesa firmy z Fortune500.

Generalnie ciężko mi postawić nad nim kogoś. 

Kevin z Home Alone zyjacy w takiej zwyklej rodzinie upper middle class w domu ~$6mln na dzisiejsze xD

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Śmiem twierdzić że Polska klasa średnia  to takie samo kłamstwo jak kilka innych w ostatnich latach:

- po co mieszkanie na własność jak można wynająć (po co jakąkolwiek własność)

- se**working jest jak normalna praca, w zasadzie jesteśmy terapeutkami.

- kariera w korpo - bezpieczeństwo na lata.

- kredyt to normalna sprawa, (żyjmy pod korek)

I wiele innych narracji, kłamstw etc.

- naleze do eksplodujacej polskiej klasy sredniej tylko nie moge miec dzieci xD

57 minut temu, fluber napisał(a):

Nie neguję tego, że ludzie tak żyją. Neguję fakt, że można ich klasyfikować jako klasę średnią. 

Pamiętam, że czytałem 39 stopni i tam bodaj człowiek mieszkający w domu z 2 służącymi był nazywany klasą średnią i to mi przypomina jaki biedny jestem. 

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Wedle Twojej definicji co najmniej dwóch lekarzy u mnie w wieku 45+ nie są klasą średnią. 

Jeżeli bez pensji nie przeżyją trzech miesięcy to zdecydowanie nie są klasą średnią.

21 minut temu, memento1984 napisał(a):

bo to jest twoj bon-mot i wysmiewanie zachodu, szczegolnie amerykanow ktorzy maja gigantyczne budzety rozporzadzalne i potrafia je calosciowo przepierdolic.

ale oni zyja tu i teraz a Ty mieszkasz na obrzezach europejskich z dwoma phd w household w wyremontowanym poniemieckim bunkrze bez dzieci.

Artykuł dotyczy przecież Polaków, nie Amerykanów.

To życie tu i teraz opisane w artykule, czyli życie na kredyt, na krawędzi, bez oszczędności, w ciągłym zapierdolu to nie jest życie tu i teraz i nawet nie wiem skąd ten pomysł, żeby miało nim być.

4 minuty temu, fluber napisał(a):

To życie tu i teraz opisane w artykule, czyli życie na kredyt, na krawędzi, bez oszczędności, w ciągłym zapierdolu to nie jest życie tu i teraz i nawet nie wiem skąd ten pomysł, żeby miało nim być.

ale tak zyje obecna polska klasa srednia. nie wiem jak ty taki baczny obserwator zycia moze tego nie dostrzegac?

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Oki

W sumie zgadzam się.

Lekarze SORu są w Polsce prekariatem i niezbędne są podwyżki

Polska klasa srednia wg flubera to 25k+/brutto (~10% pracujacych, jesli oszczedzaja) a nie biedaki z artykulu ~12k/brutto.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

ale tak zyje obecna polska klasa srednia. nie wiem jak ty taki baczny obserwator zycia moze tego nie dostrzegac?

Polska klasa srednia wg flubera to 25k+/brutto (~10% pracujacych, jesli oszczedzaja) a nie biedaki z artykulu ~12k/brutto.

Warunkiem bycia w klasie średniej są nie tylko zarobki ale także majątek 

Teraz, memento1984 napisał(a):

glownie to zarobki - majatek i decyzja o sposobie wydatkowania budzetu rozporzadzalnego to sa preferencje. jeden woli wydac wszystko a drugi oszczedzac. obaj moga byc w klasie sredniej.

Nie, nie mogą. Klasą średnią nie stajesz się po pierwszej wypłacie 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Warunkiem bycia w klasie średniej są nie tylko zarobki ale także majątek 

Dokładnie, dom na przedmieściach, mieszkanie w centrum na wynajem, 2 nowe auta i 3 razy wakacje na innej półkuli w ciągu roku to minimum, by mówić o klasie średniej. 

52 minuty temu, RappaR napisał(a):

Dokładnie, dom na przedmieściach, mieszkanie w centrum na wynajem, 2 nowe auta i 3 razy wakacje na innej półkuli w ciągu roku to minimum, by mówić o klasie średniej. 

Spłacony dom, auto do 5 lat, wakacje 2x w roku w dowolnej lokalizacji i wartość netto bez nieruchomości pozwalająca przeżyć 2 lata bez pracy i zarobki +10k na rękę.

30 minut temu, memento1984 napisał(a):

ty opisujesz polskie top5% z jednym dzieckiem i porownujesz do top20% w US z ~dwojka

*twoj PL model  zajebistosci skonczy sie wraz z ~100k nowych urodzen w ciagu roku 

Pogubiłem się. Pod kątem przynależności do klasy średniej to my jesteśmy jeszcze daleko w lesie jako Polska. Realne zarobki już się nam bardzo zbliżyły do Amerykanów, ale pod kątem zbudowanego majątku, to my wyglądamy blado nawet w stosunku do umierającej Europy.

7 minut temu, fluber napisał(a):

Spłacony dom, auto do 5 lat, wakacje 2x w roku w dowolnej lokalizacji i wartość netto bez nieruchomości pozwalająca przeżyć 2 lata bez pracy i zarobki +10k na rękę.

Ciekawi mnie czy 1% na świecie się łapie od tego